Amatör Üretimi Çekme Karavanın Tip Onayı Ve Trafiğe Tescil Edilmesi Hakkında

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan er-tan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 56
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 91,451

er-tan

Ana Kamp
Mesajlar
22
Tepkime Puanı
45
Yer
İSTANBUL
Herkese merhaba,

Birçok karavan severin kendi çekme karavanını yapıyor ve yapmak istiyor oluşu fiiliyatı karşısında, konu ile ilgili birkaç önemli noktayı bilgi ve görüşünüze sunmak istedim.

1-) Dikkatimi çeken en önemli şeylerden birisi, amatörce üretilecek çekme karavanın da trafiğe tescil edilebileceğinin birçok kimse tarafından bilinmemesi ve bu konunun hiç ele alınmamış olmasıdır. Şöyle ki, birçok becerikli arkadaşın kendi çekme karavanını yapmak için gerekli imkana ve iradeye sahip olduğunu görmekle birlikte, trafiğe tescil edilebilecek türden bir çekme karavanın üretildiğini henüz görmüş ya da duymuş değilim (veya benim atladığım birşeyler var)

Oysa ki bu konu en önemli konuların başında gelir bence ve özellikle de trafikten men edilmemek ve karavan ile kazaya karışılması durumunda hasar bedelinin karşılanabilmesi açısından önem taşımaktadır (Karayolları Trafik Kanununun 102. maddesi uyarınca, çeken aracın sorumluluk sigortası römorkun sebep olduğu zararı da karşılar, ancak bence buradaki düzenleme tip onay belgeli ve trafiğe uygunluğu bulunan römorklar için geçerli ve tip onayı bulunmayan römorkun sebep olacağı zarar, çekicinin sorumluluk sigortası tarafından karşılanmayacaktır / bu bakımdan tip onay meselesi son derece önemlidir)

Konuya verdiğim önem çerçevesinde yaptığım araştırma ile, amatörler tarafından üretilecek karavanların da tip onay belgeli olabileceğini ve dolayısı ile trafiğe de tescil edilebileceğini, bizzat Tip Onay Müdürlüğünün müdüründen öğrenmiştim. Müdürün yaptığı açıklamaya göre bunun için öncelikle tip onay belgesi sahibi tarafından üretilmiş bir römorkunuzun olması gerekiyor ve böyle bir römorkun proje tadili ile karavana dönüştürülmesinde bir engel yok, önemli olan ortaya çıkacak ürünün karavan tanımını karşılayacak kriterleri karşılamasıdır. Müdür bey ile yaptığım telefon görüşmesi akabinde, sorumu bilgi edinme kanunu çerçevesinde yazılı olarak da sordum ve kısa da olsa yazılı teyid de aldım.

Tescil edilebilir bir özel üretim çekme karavan sahibi olabilmek için, üst yapının üretileceği ilin TSE müdürlüğünden tadilat projesinin tasdik edilmesi gerekiyor. Hemen belirtmeliyim ki söz konusu çekme karavan olunca bazı ayrıntıları bilebilecek mühendislik firmaları epey azalıyor ve şahsen, sorularımın cevabını en yüksek oranda Ankaradaki Pegem Mühendislik firmasında karşılamıştım.

Tip onay belgeli üreticiler hakkında bilinmesi gereken bir diğer ayrıntı da, bu belge sahiplerinin belgelerinin, konu hakkında çıkarılacak bir sonraki yönetmeliğe kadar geçerli olduğu ve belgelerinin geçerli olmaya devam edebilmesi için, yönetmelik ile istenilen yeni standartların karşılandığını gösteren kapsam genişletme belgesinin alınması gerektiğidir. Yani üretici tip onay belgesi aldıktan sonra yeni yönetmelik çıkarsa bu yönetmelikle getirilen standartların da karşılandığını gösteren kapsam genişletme belgesi almak gerekir aksi halde üreticinin tip onay belgesi geçerliliğini kaybediyor (taa ki yeni yönetmelik için kapsam genişletme belgesi alınıncaya kadar) Tip onay belgesinin güncel olup olmadığını öğrenmek için üreticinin tip onay belgesi numarasını bilmek gerekiyor, bu numara verilerek ilgili birimden (yalnış hatırlamıyorsam Sanayii Bakanlığından) telefon ile bilgi alınabiliyor.

Eğer sıfırdan römork ürettirmek ile uğraşılmak istenmiyor ise (öğrendiğime göre) yurt dışından hazır römork da getirtilebiliyor (ör. Knott ya da Al-Ko) İstanbulda bu ithalatı yapabileceğini söyleyen iki firma ile görüşmüştüm, bunlardan birisi Ersel Elektrik (Kartal) ve diğeri de Ateş Otomotiv (Maltepe) idi (bu firmalar aynı zamanda tip onay belgeli römork üreticileridir ve sözünü ettiğim ithal marka römorkların değişik parçalarını ithal etmektedirler) Bu firmalardan aldığım bilgiye göre, dışarıdan gelecek hazır römork zannedildiği kadar pahalı değilmiş (en azından Türkiyede üretilecek olana nazaran / yaptığım fiyat araştırmasında 6 metrelik tip onaylı yerli üretim çift dingil sal römork için (hazır parçalar knott marka) 8.500 - 10.000 TL aralığında fiyat almıştım) Hazır gelecek olan römorkların tip onay problemi yokmuş zira tip onayı bulunmayanlar zaten ithal edilemediği için bunların tip onaysız olma ihtimali de yokmuş.

Tip onay belgeli üretici römorku üretti, tadilat projesi yapıldı, sal römorku karavana dönüştürecek üst yapı yapıldı ve TSE projeyi onayladı, ben işin bu kısmını araştırmıştım ve bu işi Pegem Mühendisliğin yardımı ile yapabileceğim sonucuna varmıştım. Hemen belirteyim ki bu aşamayı, TÜV muayenesinden geçmek ve aracı trafikte tescil etmek aşamaları ile tamamlamak gerekiyor (Konu hakkında tecrübesi olan bir üstadımız bana TSE, TÜV ve Trafik Tescilin neredeyse birbirinden bağımsızmış gibi çalıştığını ve bu aşamalardan/kurumlardan birinde sorun yaşayarak, ruhsat alamamak sonucu ile karşılaşmamak için konuyu iyice araştırmak ve dikkatli olmak gerektiğini söylemişti)

2-) Yaptığım araştırma ile 750 KG'a kadar olan römork/karavanların da tip onaylı olması gerektiğini öğrenmiştim, ilk başta bu sınıf römorkların plaka alma / ruhsat çıkartma zorunluluğuna tabi olmamalarını, tip onayından muafiyet olarak algılamakta idim, öyle değilmiş. Bu sınıf (750 KG'a kadar) römorkların O1 tip onay belgesi olan bir üretici tarafından üretilmesi gerekir aksi halde bunlar da trafiğe uygun değildir ve trafikten men edilir. 750 KG üstü römork üretecek olan üreticinin sahip olması gereken tip onay belgesi ise O2 sınıfı tip onay belgesidir. Tip onay belgesi ve kapsam genişletme belgesinin neye benzediğini merak edenler bunu Ankarada faaliyet gösteren Eroğlu Römork firmasının sitesinden görebilir, bu firma sahip olduğu belgelerin suretini sayfasına yüklemişti (en azından bir yıl önce böyle idi)

3-) Tip onay belgesini almak, yaklaşık bir yıl süren testlerin geçilmesinden ve epey harcama yapılmasından sonra mümkün olduğundan, tek bir römork yapmak için böyle bir belge almak pratik değildir, römorkun kendisi hazır karavandan pahalıya çıkar. Bu bakımdan belge sahibi firmalar, belgesi olmayan firmalara göre çok daha yüksek fiyat vermekte/ bunu olağan karşılamak gerekir. Belgeyi sıfırdan almak zor ve pahalı iken, kapsam genişletmesi için aynı şey söz konusu değildir ve bu bakımdan kapsamın genişletilmemesine müsamaha göstermenin anlamı yok / zira evvelce de belirttiğim gibi kapsamını genişletmemiş olanın tip onay belgesi geçerli değil.

Konuyu soruştururken belgesi olmayan birçok yerli üreticinin de belge almak için gereken prosedürü başlattığını öğrendim, ilerleyen zamanda çoğu üreticinin bu belgeyi almış olacağını düşünüyorum.

Buraya kadar yaptığım açıklamaları, konunun bu şekilde ele alınmadığını düşünmemden dolayı yaptım ve derlenmiş bu verilere yenilerinin eklenmesini, bilinmeyenlerin azalmasını umut ediyorum. Yeri gelmişken özellikle vurgulamak istediğim bir diğer nokta da, ne kimseyi çekme karavan üretmekten soğutmak, ne de herkesi kendi çekme karavanını üretmeye teşvik etmek niyetinde olmadığımdır. Konuyu irdelerken tip onayı olan karavan üreticilerinin de istenilen şekilde özel imalat yapabildiğini öğrendim ancak bence kendi karavanını üretenler ile belgeli karavan üreticilerine özel imalat yaptıranların kulvarları farklı zira her iki şekilde de çekme karavan üretildiği hepimizin malümu. Nitekim kimi arkadaşlar becerisini kullanarak maaliyeti düşürmek ve böylece karavan sahibi olak için kendi çekme karavanını yapmayı tercih ederken, kimileri tam istediği özelliklerdeki karavanı bulamamaktan yakınmakta, kimileri de çekme karavan üreticilerinin standart dışı üretimlere çıkardığı ek maaliyetler nedeni ile üreticilerle yollarını ayırmakta.

Umarım derlediğim bu bilgiler bazı arkadaşların sorularına cevap olur ve işe yarar.

Verdiğim bilgilerdeki hataları tespit edecek ya da bu verilere yenilerini ekleyecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür eder ve herkesin gönlündeki karavana kavuşmasını dilerim.

Saygılarımla
 

Etiketler
Ynt: Amatör Üretimi Çekme Karavanın Tip Onayı Ve Trafiğe Tescil Edilmesi Hakkında

Çok bilinmiyenli bir denklem olan özel yapım çekme karavanların ruhsat sahibi olabilmesi konusunda emek harcıyarak ulaştığınız bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bilinmiyen bir çok konuyu açıklığa kavuşturdunuz, sağolun.
 



Ynt: Amatör Üretimi Çekme Karavanın Tip Onayı Ve Trafiğe Tescil Edilmesi Hakkında

Güzel paylaşım emeklerinize sağlık. İlerde bir gün işime yarayabilir. Yazınızın kopyasını bilgisayarıma kaydettim bile.
 



Ynt: Amatör Üretimi Çekme Karavanın Tip Onayı Ve Trafiğe Tescil Edilmesi Hakkında

bilgiler çok değerli sağolun,yalnız bu 2. madde hakikaten ilginç,750 altı olsun ne olursa olsun durumu yok demek ki..
 

o1 belgesi için başvurularımızı başlattık hatta bir adet römork hazırladık test günü sırasındayız isteyen arkadaşlara o1 belgeli römork konusunda yardımcı olabilirim. isteyen arkadaşlara resim gönderirim.
ayrıca piyasada yapılan römork lar ile yakın dan uzaktan alakası yok bütün aksamlar 'E' belgeli olmak zorunda genelde alman malları yaygın olarak temini kolay olduğu için kullanılmakta tabiki biraz maliyetli oluyor. (dingil,kaplin,aydınlatmalar v.b.).
 

Herkese merhaba,

Birçok karavan severin kendi çekme karavanını yapıyor ve yapmak istiyor oluşu fiiliyatı karşısında, konu ile ilgili birkaç önemli noktayı bilgi ve görüşünüze sunmak istedim.

1-) Dikkatimi çeken en önemli şeylerden birisi, amatörce üretilecek çekme karavanın da trafiğe tescil edilebileceğinin birçok kimse tarafından bilinmemesi ve bu konunun hiç ele alınmamış olmasıdır. Şöyle ki, birçok becerikli arkadaşın kendi çekme karavanını yapmak için gerekli imkana ve iradeye sahip olduğunu görmekle birlikte, trafiğe tescil edilebilecek türden bir çekme karavanın üretildiğini henüz görmüş ya da duymuş değilim (veya benim atladığım birşeyler var)

Oysa ki bu konu en önemli konuların başında gelir bence ve özellikle de trafikten men edilmemek ve karavan ile kazaya karışılması durumunda hasar bedelinin karşılanabilmesi açısından önem taşımaktadır (Karayolları Trafik Kanununun 102. maddesi uyarınca, çeken aracın sorumluluk sigortası römorkun sebep olduğu zararı da karşılar, ancak bence buradaki düzenleme tip onay belgeli ve trafiğe uygunluğu bulunan römorklar için geçerli ve tip onayı bulunmayan römorkun sebep olacağı zarar, çekicinin sorumluluk sigortası tarafından karşılanmayacaktır / bu bakımdan tip onay meselesi son derece önemlidir)

Konuya verdiğim önem çerçevesinde yaptığım araştırma ile, amatörler tarafından üretilecek karavanların da tip onay belgeli olabileceğini ve dolayısı ile trafiğe de tescil edilebileceğini, bizzat Tip Onay Müdürlüğünün müdüründen öğrenmiştim. Müdürün yaptığı açıklamaya göre bunun için öncelikle tip onay belgesi sahibi tarafından üretilmiş bir römorkunuzun olması gerekiyor ve böyle bir römorkun proje tadili ile karavana dönüştürülmesinde bir engel yok, önemli olan ortaya çıkacak ürünün karavan tanımını karşılayacak kriterleri karşılamasıdır. Müdür bey ile yaptığım telefon görüşmesi akabinde, sorumu bilgi edinme kanunu çerçevesinde yazılı olarak da sordum ve kısa da olsa yazılı teyid de aldım.

Tescil edilebilir bir özel üretim çekme karavan sahibi olabilmek için, üst yapının üretileceği ilin TSE müdürlüğünden tadilat projesinin tasdik edilmesi gerekiyor. Hemen belirtmeliyim ki söz konusu çekme karavan olunca bazı ayrıntıları bilebilecek mühendislik firmaları epey azalıyor ve şahsen, sorularımın cevabını en yüksek oranda Ankaradaki Pegem Mühendislik firmasında karşılamıştım.

Tip onay belgeli üreticiler hakkında bilinmesi gereken bir diğer ayrıntı da, bu belge sahiplerinin belgelerinin, konu hakkında çıkarılacak bir sonraki yönetmeliğe kadar geçerli olduğu ve belgelerinin geçerli olmaya devam edebilmesi için, yönetmelik ile istenilen yeni standartların karşılandığını gösteren kapsam genişletme belgesinin alınması gerektiğidir. Yani üretici tip onay belgesi aldıktan sonra yeni yönetmelik çıkarsa bu yönetmelikle getirilen standartların da karşılandığını gösteren kapsam genişletme belgesi almak gerekir aksi halde üreticinin tip onay belgesi geçerliliğini kaybediyor (taa ki yeni yönetmelik için kapsam genişletme belgesi alınıncaya kadar) Tip onay belgesinin güncel olup olmadığını öğrenmek için üreticinin tip onay belgesi numarasını bilmek gerekiyor, bu numara verilerek ilgili birimden (yalnış hatırlamıyorsam Sanayii Bakanlığından) telefon ile bilgi alınabiliyor.

Eğer sıfırdan römork ürettirmek ile uğraşılmak istenmiyor ise (öğrendiğime göre) yurt dışından hazır römork da getirtilebiliyor (ör. Knott ya da Al-Ko) İstanbulda bu ithalatı yapabileceğini söyleyen iki firma ile görüşmüştüm, bunlardan birisi Ersel Elektrik (Kartal) ve diğeri de Ateş Otomotiv (Maltepe) idi (bu firmalar aynı zamanda tip onay belgeli römork üreticileridir ve sözünü ettiğim ithal marka römorkların değişik parçalarını ithal etmektedirler) Bu firmalardan aldığım bilgiye göre, dışarıdan gelecek hazır römork zannedildiği kadar pahalı değilmiş (en azından Türkiyede üretilecek olana nazaran / yaptığım fiyat araştırmasında 6 metrelik tip onaylı yerli üretim çift dingil sal römork için (hazır parçalar knott marka) 8.500 - 10.000 TL aralığında fiyat almıştım) Hazır gelecek olan römorkların tip onay problemi yokmuş zira tip onayı bulunmayanlar zaten ithal edilemediği için bunların tip onaysız olma ihtimali de yokmuş.

Tip onay belgeli üretici römorku üretti, tadilat projesi yapıldı, sal römorku karavana dönüştürecek üst yapı yapıldı ve TSE projeyi onayladı, ben işin bu kısmını araştırmıştım ve bu işi Pegem Mühendisliğin yardımı ile yapabileceğim sonucuna varmıştım. Hemen belirteyim ki bu aşamayı, TÜV muayenesinden geçmek ve aracı trafikte tescil etmek aşamaları ile tamamlamak gerekiyor (Konu hakkında tecrübesi olan bir üstadımız bana TSE, TÜV ve Trafik Tescilin neredeyse birbirinden bağımsızmış gibi çalıştığını ve bu aşamalardan/kurumlardan birinde sorun yaşayarak, ruhsat alamamak sonucu ile karşılaşmamak için konuyu iyice araştırmak ve dikkatli olmak gerektiğini söylemişti)

2-) Yaptığım araştırma ile 750 KG'a kadar olan römork/karavanların da tip onaylı olması gerektiğini öğrenmiştim, ilk başta bu sınıf römorkların plaka alma / ruhsat çıkartma zorunluluğuna tabi olmamalarını, tip onayından muafiyet olarak algılamakta idim, öyle değilmiş. Bu sınıf (750 KG'a kadar) römorkların O1 tip onay belgesi olan bir üretici tarafından üretilmesi gerekir aksi halde bunlar da trafiğe uygun değildir ve trafikten men edilir. 750 KG üstü römork üretecek olan üreticinin sahip olması gereken tip onay belgesi ise O2 sınıfı tip onay belgesidir. Tip onay belgesi ve kapsam genişletme belgesinin neye benzediğini merak edenler bunu Ankarada faaliyet gösteren Eroğlu Römork firmasının sitesinden görebilir, bu firma sahip olduğu belgelerin suretini sayfasına yüklemişti (en azından bir yıl önce böyle idi)

3-) Tip onay belgesini almak, yaklaşık bir yıl süren testlerin geçilmesinden ve epey harcama yapılmasından sonra mümkün olduğundan, tek bir römork yapmak için böyle bir belge almak pratik değildir, römorkun kendisi hazır karavandan pahalıya çıkar. Bu bakımdan belge sahibi firmalar, belgesi olmayan firmalara göre çok daha yüksek fiyat vermekte/ bunu olağan karşılamak gerekir. Belgeyi sıfırdan almak zor ve pahalı iken, kapsam genişletmesi için aynı şey söz konusu değildir ve bu bakımdan kapsamın genişletilmemesine müsamaha göstermenin anlamı yok / zira evvelce de belirttiğim gibi kapsamını genişletmemiş olanın tip onay belgesi geçerli değil.

Konuyu soruştururken belgesi olmayan birçok yerli üreticinin de belge almak için gereken prosedürü başlattığını öğrendim, ilerleyen zamanda çoğu üreticinin bu belgeyi almış olacağını düşünüyorum.

Buraya kadar yaptığım açıklamaları, konunun bu şekilde ele alınmadığını düşünmemden dolayı yaptım ve derlenmiş bu verilere yenilerinin eklenmesini, bilinmeyenlerin azalmasını umut ediyorum. Yeri gelmişken özellikle vurgulamak istediğim bir diğer nokta da, ne kimseyi çekme karavan üretmekten soğutmak, ne de herkesi kendi çekme karavanını üretmeye teşvik etmek niyetinde olmadığımdır. Konuyu irdelerken tip onayı olan karavan üreticilerinin de istenilen şekilde özel imalat yapabildiğini öğrendim ancak bence kendi karavanını üretenler ile belgeli karavan üreticilerine özel imalat yaptıranların kulvarları farklı zira her iki şekilde de çekme karavan üretildiği hepimizin malümu. Nitekim kimi arkadaşlar becerisini kullanarak maaliyeti düşürmek ve böylece karavan sahibi olak için kendi çekme karavanını yapmayı tercih ederken, kimileri tam istediği özelliklerdeki karavanı bulamamaktan yakınmakta, kimileri de çekme karavan üreticilerinin standart dışı üretimlere çıkardığı ek maaliyetler nedeni ile üreticilerle yollarını ayırmakta.

Umarım derlediğim bu bilgiler bazı arkadaşların sorularına cevap olur ve işe yarar.

Verdiğim bilgilerdeki hataları tespit edecek ya da bu verilere yenilerini ekleyecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür eder ve herkesin gönlündeki karavana kavuşmasını dilerim.

Saygılarımla
tip onay belgesi için başvurdum çok zor ve karmaşık bir süreç sürekli veriyoruz bakalım ne olacak
 

Knaus marka 98 model ikinci el bir avrupa karavan alsam. Hiçbir belgesi yok. TİP ONAY belgesi çıkaramazmıyım. Firma belli kullanılan malzeme belli şase AL -KO yani ne tür test yaparlarsa yapılabilir ve belge verilebilir mantığındayım bu bendeki düz mantık tabi. Bu karavanla yurt içi yurt dışı gezebilirmiyim.
Ülkemizde bu iş nasıl olur zira sıfırlar 60.000tl cik:(
 

2-) Yaptığım araştırma ile 750 KG'a kadar olan römork/karavanların da tip onaylı olması gerektiğini öğrenmiştim, ilk başta bu sınıf römorkların plaka alma / ruhsat çıkartma zorunluluğuna tabi olmamalarını, tip onayından muafiyet olarak algılamakta idim, öyle değilmiş. Bu sınıf (750 KG'a kadar) römorkların O1 tip onay belgesi olan bir üretici tarafından üretilmesi gerekir aksi halde bunlar da trafiğe uygun değildir ve trafikten men edilir. 750 KG üstü römork üretecek olan üreticinin sahip olması gereken tip onay belgesi ise O2 sınıfı tip onay belgesidir. Tip onay belgesi ve kapsam genişletme belgesinin neye benzediğini merak edenler bunu Ankarada faaliyet gösteren Eroğlu Römork firmasının sitesinden görebilir, bu firma sahip olduğu belgelerin suretini sayfasına yüklemişti (en azından bir yıl önce böyle idi)
Mütemadiyen çekme karavan bölümündeki başlıklarda bu madde referans gösterilerek Tip onay belgesi olmayan 750 kg altı çekme karavanlara ceza kesileceği, trafikten men edileceği iddiaları gündeme getiriliyor.

Başka bir başlıkta benzer bir yazı yazdım ancak farklı başlıklarda referans gösterilen mesaj burada olduğu için buradan da yazmak istedim.
er-tan nickli üyemizin 2014 yılında açtığı bu başlıkta daha çok kendi yorumlarına dayalı mesajını trafik ceza mevzuatındaki ceza maddeleri ile desteklemesini dilerdim.

Ruhsata işletilmesi gereken parçalar için tip onay belgesi olmadan ruhsat çıkarılamaması veya ruhsata işlenememesi bilinen bir konu.
Lakin 750 kg altı römorklara ruhsat çıkarılması gerekmediği de gayet açık.

"Yasak kardeşim kendi karavanını yapma" diye konuya girenlerden bugüne kadar "Trafik cezaları mevzuatındaki madde "...şu..." dur. Tip onay belgesi olmayan çekme karavanlar "...şu..." madde gereği trafikten men edilir" diyebilen çıkmadı. Ya da "benim çekme karavanım 750 kg altı olduğu halde tip onay belgem olmadığı için ceza kanunun şu maddesi gereği ceza yedim" diyeni de görmedim.
Tip onay denetimi diye bir trafik mevzuatı hiç bir yerde görmedim.


Trafikte tip onay belgesi denetimi yapıldığına veya ceza uygulandığına dair mevzuat maddeleri biliyorsanız lütfen paylaşın...
Konuyla ilgili bilgi almak isteyen herkes bu sayede kesin bilgilere ulaşmış olur.
 



Daha once kendi çekme karavanimi yapip yillarca kullandim. Ruhsat çïkarmayacaksaniz niye konunun bu kadar ustunde duruyorsunuz anlamiyorum. Keyfinize bakın...

SM-J710FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Bana göre üzerinde durulacak bir konu yok zaten.
Sorun, her kendi karavanımı yapmak istiyorum diyenin mesajının altına yeni birinin çıkıp, elle tutulur bir kaynağı olmadan "yapamazsın, yasak" yazması.

Sonuçta forumu ziyaret edenlerin çoğunun amacı bilgi edinmek.
Yanlış bilgilendirme ile insanların hayallerinin engellenmesini istemiyorum.
 

Her karavanın tip onayı belgesi olması gerekir. Ayrica her karavanın şasesinde numarası ve istihap haddini belirtir etiketi olması gerekir. Ayrïca sahiplik kanıtlamak için şase nonun uzerinde yazdığı faturayı bulundurmak iyidir ama bunları altı yıl önce de kimse konyrol etmiyordu hala daha da etmiyor... Bir gun eder mi allah bilir...

Karavan yapma konusu yapmış birisi olarak çok mantıklï bulmuyorum. Kendim yapmış birisi olarak davulun sesinin uzaktan hoş geldiğini işin içine girdi mi bir suru alet edavat ve karavanin ugraşılmasi gereken ayrintilari yuzunden insanlarin zannettiği gibi bi taşlama bi kaynak makinesiyle olamadıgını çok iyi bilirim. Kendimce geldiğim hayat noktasında hiç değilse ikinci karavanımı ustasından almayı tercih ettim çok da iyi yaptım. Bunlar benim goruşlerim tabii.

Tabii bir şey ortaya çıkarmak onu sıfırdan kendinizin yapmış olması buyuk bir keyif. Ama ecnebice custom diyecegimiz bu karavanlarin sonuçta çıkan ürün itibariyle kaçta kaçı bir karavan keyfini ve zevkini yaşatabilmekte? Üzerinde düşünülmeli.

Elbette 750- karavan yapmayı yasaklayan bir yasa bilmiyorum. Insanlara gelince insanlar konuşur çok önemli degil.

Ama şöyle bir konu da var. Amator imalatiniz kazaya karışıp insanlarin canina ve malina zarar getirirse onu duzgun yaptiğinizi nasıl kanitlayacaksıniz? Bu da düşünülmesi gereken bir konu.

750 kg dan hafif olsa da karayollari uygunluk belgesi olan bir araç çekmek daha iyi değil mi?

Bunlar da karavan yapacak birisinin cevaplaması gereken bazï sorular bence...

Hayallere gelince elbette önemli ve değerli bulurum ama yıllarca bu işlerle uğraşmış ve bu yollardan geçmiş insanlara kulak verip vermemek elbette araştırma yapanların bileceği bir iş. Herkes boyle bir işe kalkışmadan artısını eksisini iyi düşünür. Insanlar da kendi fikir ve deneyimlerini görüşlerini paylaşıyorlar sonuçta. Testi kırıldıktan sonra veya yolun sonunda hayal kırıklığına ve geri dönülemez sonuçlara katlanmaktansa başta hayalleri kırmak evladır düşüncesindeyim.

Selamlar...

www.pirikamp.com

Kendi yaptiğim karavanim yapim hikayesi...

Çelebi Yapım « Altıteker maceralarımız...

1648c50156738916367d920750cfa749


SM-J710FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Son düzenleme:

O zaman 95 96 97 98 ve 99 model Avrupa karavan 750 kilo altı almakta bir sakınca yok belgeleri yok faturaları yok ama soranda Yoksa problem yok

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Şu an için soran yok... Ancak sormayacağinin garantisi de yok.... Aklinizda bir acaba bulunacaktir. Belkide çok rahatsiniz önemsemeyeceksiniz. Kişiden kişiye değişir.

Benim kendimi sorarsaniz o kadar rahat değilim. Benim her şeyim yasal olsa daha rahatım yolda.

Bu yüzden kanunsuz telsiz bile bulundurmuyorum. Kaldı ki koca bir karavan... Gerek yok bence...

Bu konularda yabancılar şöyle diyor: Take your own risk!... veya Define at your own risk...

Anlamı şu bunu kullanabilirsin veya yapabilirsin ancak kendi riskini kendin taşırsın kimse sana ne olacağı hakkinda garanti veremez...

SM-J710FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Son düzenleme:



Bu konu ile alakalı ikinci bir yasal sıkıntı muayene hususunda var. O da şu 750 ustunde veya altında her romork aslında çekicisi ile beraber muayeneye girmeli. Kanun boyle demekte.

Yarïn obur gün iş sïkı tutulmaya başlanırsa ne olur belirsiz.. şu andaki romorklarin yüzde kaçı muayeneye girse geçer not alır?

Veya şase nosu ve tip onayı olmayan araçlar nasıl muayeneden geçer bunlar ayrı sorular...

İşler sıkı tutulsa mevcut karavanlarin (yeniler degil) yüzde doksanbeşi tavuk kümesi olur. Veya hadi sabit tatil kulübesi...

SM-J710FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,779
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst