Çekme Karavan Yeşil Sigorta

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan enezege Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,213

enezege

Ana Kamp
Mesajlar
75
Tepkime Puanı
14
Yer
istanbul
Merhabalar,

Bu yaz sonu için hayallerde bir yurtdışı seyahati oluştu ve yasal zorunlulukları araştırmaya başladım.

Benim şu anda malum siteden aldığım 750 kg altında Avrupa yapımı bir çekme karavanım var. Çoğunluğu gibi ruhsatı da yok. Ülkemizin mevzuatına göre de kullanımda bir sıkıntı yaşamadım. Ağırlığı da fiili olarak 750 kg altında.
Bazıları bu ağırlığın da bir toleransı olduğunu söylese de ben karavanda hiç bir şey taşımıyorum. Yasal ağırlığı geçmemek için bütün eşyalarımı araçta taşıyorum.
Çekici araca yeşil sigorta yapmakta sıkıntı yok fakat karavana yapmaya kalktığımda ruhsatı olmadığı için yeşil sigorta yaptırılamadığını fark ettim. Her ne kadar 750 kg altındaki karavanları araç sigortası kapsar diyenler olsa da yurtdışında arkada çektiğiniz her römorka sigorta istendiğini öğrendim. Hatta Sayın Tifa'nın bu gümrük geçişlerinde yaşadığı sıkıntılar yüzünden ruhsatlı bir karavan almayı düşündüğünü öğrendikten sonra iyice moralim bozuldu.
Özelden yazışarak konu ile ilgili yardımlarını istediğim Sayın EvliyaCelebi2, Sayın Akdeniz45 ve Sayın Tifa'nın da bilgilendirmesiyle karavanımı yasal olarak sigortalamayacağımı anladım.
İlk olarak Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosuna durumu açıklar mail attım. Gelen yanıt "araç plakası yerine şasi numarasını girerek sigorta yaptırabilirsiniz" oldu. Fakat Tramer mevzuatı araç plakası ve tanımı olmadan poliçe girişine izin vermiyordu. Bu konuda Türkiye Turing kurumundan Gökhan Bey çok uğraştı fakat sonuç alınamadı. Benim karavanın Şasi etiketinin (Al-ko) fotoğrafını, karavanın etiketinin fotoğrafını, model ve yıl bilgilerini istedi gönderdim.
En sonunda Alianz sigorta ile Turing'ten Gökhan Bey görüşerek bu gibi durumlar için bir kod açıldı.
Deneme amaçlı 15 günlük Yeşil sigorta poliçesini oluşturabildi. Normal araç poliçesinden tek farkı 750 kg altı Çekme karavanlar aracın plakasını taşıdığı için, bu poliçeye aynı plaka girilemiyor. Sigorta sisteminde araç plakalandırılmadan önce kullanılan bir kod plaka no giriliyor (34 YK 001 yeni kayıt anlamında). Şasi numarası girilebiliyor ve bütün karavanı tanımlayan bilgiler ( model, yılı ...) girilebiliyor.
Bu ilk poliçe çıktıktan sonra artık ileriki zamanda tekrar sigorta yaptırmak istediğimde çıkış tarihinden 29 gün önce başvurmak şartıyla Turing Kurumu aracılığıyla yeşil sigorta yaptırabileceğim.
Bu konuda problemi olan arkadaşlar Turing kurumundan Gökhan Bey'e ulaşabilirler.

Herkese selamlar
 

Etiketler
Sayın Enezege,

Çekme karavanınıza yeşil sigorta yaptırıp yurt dışına çıktınız mı? Bende aynı konuyu turing firmasına elektronik posta yoluyla sordum. Sizin bahsettiğiniz gibi yeşil sigorta yapıldığı söylendi.

Herhalde 750 altı ruhsatsız çekme karavana yeşil sigorta yapıldıktan sonra yurt dışına çıkılıyor.
 

Merhaba,

Maalesef yaz sonu dövizde oluşan malum durumdan dolayı çıkamadım :(.
Konuyla ilgili olarak "Yeşil Sigorta" yapıldığı için ilgili ülkeyi rahatsız edecek bir durum olmadığını düşünüyorum. Sayın Akdeniz45'in bir yazısında da bahsettiği gibi Almanya'da en küçük bir römorka ruhsat çıkartılıyor ama Hollanda'da aynı bizim gibi 750 kg altına çeken aracın plakası yeterli ve en çok gezen karavancılardan.

yolunuz açık olsun
 






Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,464
Mesajlar
1,518,265
Kayıtlı Üye Sayımız
172,117
Kaydolan Son Üyemiz
fmt35

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst