Çift Dingil Çekme Karavanlar için Kanun ve Yönetmelikler Nelerdir?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ilkerabi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,094

ilkerabi

Ana Kamp
Mesajlar
45
Tepkime Puanı
0
Yer
ANTALYA
Sayın yönetici,

Çift dingil cekme karavan almak istiyorum bu konu ile ilgili bilgi paylasımınızı yapmanızı rica ederim,
Örnek olarak;
Hersene trafik muayyenesi gerekiyormu?
Ruhsata işletmek gerklimi(Ben bu karavanı trafikte kullanmayacagım)
Yıllık vergi ödemesi varmı?

Simdiden tesekkür ederim
 

Etiketler
Ynt: Çift Dingil Çekme Karavanlar için Kanun ve Yönetmelikler Nelerdir?

Sn ilkerabi,
Soruyu sorduğunuz alan sadece kanun ve yöentmelik maddelerinin bildirildiği alan bu nedenle ayrı bir başlık haline getirdim, bilgisi olan dostlar yardımcı olacaklardır. benim bildiğim tek ya da çift dingil oluşuna göre değil 750kg altı ve üstü şeklinde bir ayrım var. 750kg altı ruhsatsız olarak çekilebiliyor, yeter ki aracınızın ruhsatında romörk çeker ibaresi ve onaylı çeki demiriniz olsun.
Oğuz
 

Ynt: Çift Dingil Çekme Karavanlar için Kanun ve Yönetmelikler Nelerdir?

Çekme karavanlar 1/1/2008 tarihinde ikiye ayrıldı, 750 kg dan ağır olanlar(römork) ve 750 kg dan hafif olanlar(yarı römork) olarak tanımlandı..750 kg dan hafif olanlar amatör ruhla çekilen, hafifliğinden dolayı B sınıfı ehliyeti olan herkesin çekebileceği, isteyenin belgesiz olarak sahip olabileceği bir sınıf yaratıldı, tek şart çekecek aracın çeki demirinin CE kurallarına uygun olarak üretilmiş ve araca monte edilmiş ve çeken aracın ruhsatına işlenmiş olması yeterli olarak görüldü...
750 kg dan ağır olanların ise amatörler için ağırlığı ve bu ağırlığı oluşturan boyutlarından ötürü, trafikde kendi emniyeti ve diğer araçların emniyetini düşünerek, önüne gelenin aracının arkasına 6.5 mt 1200 kg karavan takıp trafikde çeşitli problemlere sebebiyet vermemesi için bazı kurallara bağlandı..
Çeken aracın çeki demiri şartları yarı römorklarınkiyle aynı şartları gerektiriyor, çeken aracın şöförünün ehliyet sınıfı D olması gerekiyor, karavanın tıpkı arabalardaki gibi kendisine ait bir ruhsatının ve plakasının olması gerekiyor, alım satımının noter veya trafikde yapılması gerekiyor..
Kanun böyle diyor...
Gelelim işin gerçek yüzüne...Ne demiştik kanun 1/1/2008 de çıktı kanun çıkdıkdan sonra piyasaya çıkan bu şartlara haiz karavan sayısının 50-100 adedi geçeceğini sanmıyorum, benim tahminim 2008 yılından önce varolan 750 kg dan ağır karavan sayısının ülkemizde en az 2000-3000 adet olduğunu sanıyorum, bunların %99'unun ruhsatı yok..Bunlar ne olacak şimdi, bunada bulunan ilk çözüm sahipleri kendi adlarına kesilmiş faturaları veya gümrük makbuzları varsa trafiğe muracat ederek ruhsatlarını çıkarabilecekleri idi, adınıza fatura yoksa ruhsatda yok..
Peki olmayanlar ne olacak şimdi, 3-4 defa satılarak el değiştirmiş, şirket adına faturalı alınıp sonra şahıslara satılmış olanlar, faturaları, gümrük makbuzları kaybolmuş olanlar ne olacak hatta 1999 depremi sırasında yut dışından hibe yolu ile gelip vatandaşlara dağıtılanlar var hiç bir belgesi olmayanlar onlar ne olacak...
Sonuç şu çarşı karışık, kanun var ama çıkaranda denetleyende durumun farkında olduğu için uygulama resmen yok, bir çıkar yol aranıyor, belki bir gün elinde belgesiz karavanı olanlar kg ve mt hesabına göre bir kereliğine belirlenecek bir harcı yatırarak ruhsatlandırılacaklar, ama nezaman belli deyil, kanunda varolan şartlarda bu yüzden şu an için uygulanmıyor, belgesi olmayan karavanı sade vatandaş alırken tereddüt ediyor, konuyu kaşıyanlar, elinde belgesiz karavanı olanları korkutarak ucuza ele geçirip rant kazanma sevdasında olanlar..
İnsan bazen kanunlarla gerçekler arasında takılıp kalabiliyor, unutmayın şu an çözümü yok..Alın satın keyfinize bakın, korkuyla yaşanmaz, kimsenin menfi korkutmalarına kapılmayın, şu anda ülkemizde aynı sorunları yaşamaya aday belkide toplamda 5000-6000 kişi var bir gün sorun çözülecek, o gün gelene kadar keyfinize bakın...
Tavsiye edeceğim 750 kg dan ağır karavanı olanlar veya alacak olanlar, ruhsat problemine takılmayın ama B sınıfı olan ehliyetinizi farkını vererek D sınıfına yükseltmenizi tavsiye ederim çünkü bunun önünde kişisel bir engel yok, kanunun bir dediğinede uyalım bari ...
Uygulamalar hakkında yazdıklarımda eksikler veya değişiklikler varsa arkadaşlar tarafından tamamlanacağından eminim..
Konu ile alakalı soruları olanlar varsa, forumda deneyimi olan bir çok arkadaşın yardımcı olabileceğini umuyorum..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,944
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst