Deprem Korkusu Karavana Yöneltiyor.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,299

Akdeniz45

Otelde misafir karavanda evimizdeyiz
Mesajlar
3,281
Tepkime Puanı
4,608
Yer
Almanya
İstanbul'da hemen hemen her sokakta var: Deprem korkusu yaşayan sipariş verdi


Bugünkü artamda depremden korunmak için karavana yönelmek geçici bir çözüm olabilir.

Böyle bir durum karavancılığın geliṣmesini nasıl etkiler?

Karavancılık için bir ṣans mı yoksa sorunlar daha da büyür mü?

Devletin bu durumda bir ṣeyler yapması lazım.

Biz karavancıların deneyimleri devlete yardımcı olabilir.

Devlete nasıl ulaṣabiliriz?

Avrupa' da kampinglerin yanısıra her ṣehirde karavanla konaklanacak karavan parklar var. Buralarda karavanların bütün ihtiyaçları karṣılanıyor.

Türkiye’de böyle bir alt yapı yok denecek kadar az.

Belediyelerin artık uyanması lazım.
 

Bunun için, önce o belediyelerin, başkanlarından meclis üyelerine kadar bambaşka bir kafa yapısına bürünüp bilinçlenmeleri lazım. Türkiye'de maalesef "Belediyecilik" denince, önce parti, dolayısıyla siyaset anlaşılıyor. Sonra da artık başkan ve meclis üyelerinin sütüne kalmış bir vaziyette, çeşitli seviyelerde imar temelli çıkar işleri devreye giriyor.

Sosyal ihtiyaçlar, bir çok belediye için parklar, resim kursları, "kültür" merkezleri ve konser etkinliklerinden ibaret. Açtığınız konu, bir afetten sonra meydana çıkabilecek çok büyük bir toplumsal problemin hafifletilmesinde gözardı edilemeyecek kadar çözümsel bir öneri. İnsanların, devlete olan güvenlerini yitirerek kişisel çözümler bulma çabalarının sinerjisini, olumlu bir çözüme devşirmek anlattığınız kadar kolay bir şey aslında. Herkesin kendince bulduğu "karavan" çözümünü evlerinin önündeki sokağa park ederek, bir depremde binaların onların da üzerine yıkılması ihtimalini çaresizce kabullenmiş olmaları bile ne kadar üzücü.

Ancak, belediyecilerimize göre karavan kavramı ya zengin işi lüzumsuz bir uğraş, ya da tam tersi, gece kondunun tekerleklisi, baş belası. Artık meşrebi nasıl düşündürtüyorsa, öyle görüyor. Bu yüzden, toplumun geniş kesimini okşayacak daha basit, daha "anladıkları türden", daha popülist işler dururken "karavancılara" mı hizmet edecekler? İstisnalar hariç, Türk Belediyecileri'nin ezici bir çoğunlukla davranış ve düşünme biçimi bu maalesef.

Belediyeciliğin çok büyük sorunları var ve haksız kazanç konusunda çok fazla sabıkası var. Yani, bu yapılarıyla gerçekten topluma yararlı işler yapmaları çok zayıf ihtimal, nitekim ola gelen de bu. Belki Belediyeleri siyasal parti pençesinden kurtararak bazı şeyleri düzeltmeye başlayabiliriz. Yani Belediye Başkanlarının ve Belediye Meclisi Üyelerinin "partili" olmasını gerektiren düzen değiştirilir, kanunlar bu yönde değiştirilir, gerçek hizmet insanlarını parti kaygısı taşımadan seçebilirsek, sadece toplumun yararını düşünerek hizmet planlayan belediyelere kavuşabiliriz. Yok, düzen böyle devam edecekse, işimiz şansa kalmış. Vatandaşın derdini gerçekten anlayacak ve sadece problemlere gerçekçi çözüm getirmek için çalışacak insanların, kendiliğinden biraraya gelip belediye hizmeti vermeleri için zarların düşeş gelmesini bekleyip duracağız.
 

Iki hafta önce tesadüfen internette Tarsus Belediye Baṣkanının bir Tv söyleṣisini karavan parkta yaptığını gördüm. Çok hoṣuma gitti (videoyu tekrar bulamadım). Konu Tarsus’a gelen depremzedelerin konut sorunuydu. Güzel örneklerde var.

Bir çok yönüyle bir birine tezat iki ülkede aynı anda yaṣıyor gibiyim.

Cumartesi günü yaṣadığım küçük yerleṣim yerinde biraz dolaṣtım (7000 nüfuslu). Güzel havada bahçeleri yol üzerinde olan komṣulardan bazıları kaldırımları temizliyorlardı. Belediyenin hazırladığı bir yönetmeliğe göre herkes evinin bahçesinin yanındaki kaldırımı temiz tutmak zorunda. Kıṣın kar temizlenir, yazında diğer ṣeyler.

Seçim önceleri cadelerde afiṣler görülür. Alıṣveriṣ yerlerinin önünde her parti bir masa kurar ve isteyen seçmenle konuṣurlar. Hiç kimsenin sesi duyulmaz.

Almanya’da karavancılıkta benzer sorunlar olsa biz karavancıların büyük bir kısmı bu konuda sorumlu siyasetçilere yüzlerce mesaj gönderirdik.

Ben Almanya’daki alıṣkanlıkla Türkiye’deki sorunları çözmeye çalıṣıyorum. :sweatsmile:
 

Bahsettiğiniz Tarsus Belediye'sinin yaptığı karavan parkı (kampı) ile ilgili tanıtımı televizyonda izlemiştim. Gerçekten inanarak yapmışlar ve haklı olarak övünüyorlar. Tarsus Belediyesi'ni kutluyorum.

Karavan parkı konusunda en radikal girişimci olarak Afyonkarahisar Belediyesini gördüm. Başkanı görsem, yanaklarından öperdim. Ankara da yeterli olmasa da olumlu gelişmeler gösterdi. Manavgat Belediyesi'nin karavan ve kamp alanı muhteşem. Benim bilmediklerim de vardır mutlaka ama hepsini toplasanız bir yaraya ilaç olmuyor maalesef. Umarım daha bilinçli ve uygar yetkililere kavuşuruz birgün.
 
Son düzenleme:




Türkiyede genelde tüm siyasiler (istisnalar, kaideyi bozmaz) alt yapı yatırımlarına önem vermez, "alt tarafı ne olacak...." diyerek görmezden gelirler.
Depremde acı biçimde gördük alt yapının önemini.
Alt yapı kavramını sadece kanalizasyondan,su,gaz,elektrik vs den ibaret olarak algılanmasın.
Mühendilsik çalışması,etüd,proje ,diğer sistemlere etki değerlendirmisi (ÇED raporu),Vizyon,geleceğe yatırım,gelişmişlik,kalifiye personel,çalışan,yöneten ve dolayısı ile kaliteli eğitim sistemi.....vs uzar gider de

Yukarıda zaten ikinci posta @dinozor izci net anlatmış. olayı.
 

Beni düṣündüren bir diğer konuda Çadırlarda yaṣayanların durumu.

Bugünkü açıklamalara göre iki milyondan fazla depremzede çadırda kalıyor.

Kısa zamanda evlere taṣınmaları kolay olmayacak.

Karavanlarımızda yeterince pencere olduğu halde yaz aylarında hep ağaç gölgesi ararız.

Çadırların kıṣın soğuk yazında sıcak olduğunu biz kamp ve karavancılar iyi biliriz. Sıcak bir yaz gününde her tarafı açık bir tentenin altı bile sıcak olur.

Yana yana duran çadırlar bir esintiyi de büyük ölçüde önlerler.

Yaza çok kalmadı. Şimdiden çare düṣünmek lazım.
 
Son düzenleme:


Önce cehendemin kapısını kapatmamız lazım. Sonrası için en azından umudumuz kaybolmaz.

Kapıyı kapatırsak, oraya girmesi gerekenler bu seferde cennetin kapısına yığılırlar.Birde orada olanların keyfini bozmasınlar.
"Lan.. bastırın gidin burada da bir rahat yok mu bize" demesinler.:wink:
Zaten dünyada hayatlarını zehir etmişlerdi.
Demişken....
Aslında her SEÇİMimiz bir kaybediş, her TERCİH bir vazgeçiştir yaşamımızdan.
 

Yaz güneṣinde bu çadırlarda yaṣamak kolay olmayacak.
Hatay

Çok zor günlerden geçiyoruz. Bazı ṣeyleri zor da olsa önceden konuṣmak ve tedbir almak lazım. Yaz güneṣinin altında yalıtımı olmayan bir çadırda yaṣam ṣartları hiç kolay değil.

Forumda bu konuda deneyimi olanların sorumluları bilgilendirmeleri lazım.

Depremzedeler yazı çadırda geçireceklerse ṣimdiden tedbir almak lazım. Bence ilk adım her çadıra klima olabilir.

Ayrıca yakın yerlerde insanların gündüzleri oturabileceği gölgeli yerlere, klimalı salonlara da ihtiyaç olabilir.

Tedbirleri ṣimdiden almak lazım.

Birinci linki okuduktan sonra ikinci linkteki resimlere bakmak lazım.

Yaz Kamplarında Serin Kalmak için Öneriler | Basit & etkili 10 İpucu | Melke


Hatay'da depremzedeler çadır kentte hayata tutunuyor
 





Aslına bakarsak deprem olduğu andan sonraki süreçte en az zorlananlar kampçılık donanımı ve bilgisi olanlar olsa gerek.
Geçenlerde ablam bile dedi bir çadır alıp arabanın bagajına koyalım bari diye.
Bence karavanı olmayanlar için çadır bulundurmak zor zamanlar için iyi olabilir.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst