Deprem

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan xano Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,873

xano

Moderatör
Mesajlar
498
Tepkime Puanı
3
Yer
İstanbul
Web
www.iakbm.gov.tr
DEPREM NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Yer kabuğunda değişikliklere neden olan kısa süreli salınım ve titreşim hareketlerine DEPREM denir. Deprem, yeryüzünü en kısa sürede şekillendiren ve büyük değişikliklere yol açabilen, can ve mal kaybına neden olabilen doğal bir olaydır.

Kayaç kütlesinin içinde defarmasyon enerjisi birikir. Bu enerji kayaç kütlesinin elastiklik özelliğini aşınca kütle kırılır veya eskiden var olan bir kırık boyunca kayma meydana gelir. Bu sırada boşalan enerji, sismik dalgalar (deprem dalgaları) olarak yayılır. Enerji boşalımı adı verilen bu oluşum, tektonik hareketler esnasında sürtünmeden dolayı, aniden hareket enerjisine dönüşmesidir.

KAÇ ÇEŞİT DEPREM VARDIR?

1- TEKTONİK

2- VOLKANİK

3- ÇÖKME OLMAK ÜZERE 3 ÇEŞİTTİR.

1- TEKTONİK DEPREMLER

Tektonik hareket; yer kabuğunda orojenik ve epirojenik hareketler sonucunda oluşan kırılma, kıvrılma, takım halinde yükselme ve çökme olaylarını kapsar. Tektonik hareketlerin sebep olduğu sarsıntılara tektonik depremler denir. Dünyada meydana gelen depremlerin %90’ ı tektonik kökenlidir.

2- VOLKANİK DEPREMLER

Volkanizma sırasında magmanın basınçla geçtiği yerlerde yaptığı sürtünme nedeniyle meydana gelen sarsıntılara VOLKANİK depremler denir. Bu depremler yeryüzünde volkanizmanın etkili olduğu yerlerde, sınırlı olarak meydana gelmektedir. Ülkemizde aktif volkan yoktur. Bu yüzden volkanik depremler görülmez.

3- ÇÖKÜNTÜ DEPREMLER

Yer altındaki büyük oyuk ve mağara tavanlarının çökmesi sırasında beliren yer sarsıntılarına ÇÖKÜNTÜ depremleri denir. Bu depremler yakın çevrelerindeki yerleri sarsar, daha uzak çevreler için yıkıcı olmaz. Ülkemizde meydana gelen Çankırı ve Erzincan depremlerinde çöküntünün de rolü görülmüştür.

FAY VE FAYLANMA NE DEMEKTİR.?

Fay, kırık demektir. Tektonik hareketlerin olduğu yerlerde, sertleşmiş, dolayısıyla elastikiyetini kaybetmiş yer kabuğu parçaları, iç kuvvetlere bağlı basınçların etkisiyle kırılır. Bu kırıklara FAY, olaya da FAYLANMA denir.




DERİNLİĞE GÖRE DEPREMLER KAÇA AYRILIR?

3’e Ayrılır * Derinliği 60 Km’ye kadar olan depremlere sığ depremler, * Derinliği 60 ile 300 Km arasında olanlara orta derinlikte depremler, * Derinliği 300-700 Km arasında olanlara da derin depremler denir.

DEPREMLER YERYÜZÜNDE DEĞİŞİKLİK MEYDANA GETİRİR Mİ?

Depremler can ve mal kaybı ile birlikte yeryüzünde çeşitli değişikliklere neden olur. Depreme bağlı olarak faylar, çatlaklar, yarıklar, göçmeler ve heyelanlar meydana gelir. Deniz suyu seviyesinde yükselme ve alçalmalar olur. Yeni yer altı kaynaklarının oluşması, var olan kaplıca sularının ve kaynakların azalması ve kaybolması, yer altından sıcak su fışkırması, kum kaynamaları,

Kaya patlamaları ve dökülmeleri göçme ve heyelanlar, akarsu yataklarında ötelenmeler, su ve gaz fışkırmaları, kum, silt konileri ve setleri, gökyüzünde ışık yansıması gibi doğal olaylar görülebilir. 1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminde Kelkit vadisi boyunca 350 Km uzunluğunda fay meydana gelmiştir.

1953’deki depremde Yenice Gönen arasında 50 Km’lik bir kırık oluşmuş ve bu hat boyunca 4 m’yi bulan yer değiştirmeler gözlenmiştir. Marmara depreminde kıyıda meydana gelen çökme nedeniyle kıyı sular altında kalmıştır. Depremler sırasında zeminde genişliği 1 metreyi geçen yarıklar oluşabilmektedir.

DEPREMLER ÖNLENEBİLİRMİ?

Deprem, önceden tespit edilip önlenmesi mümkün olmayan doğal bir olaydır. Deprem nerede, ne zaman meydana geleceği, hangi şiddet ve büyüklükte olacağı henüz kesin olarak bilinememektedir.

TSUNAMİ NE DEMEKTİR?

Deprem sırasında denizde meydana gelen dev dalgalara TSUNAMİ denir. Bu dalgaların yükseklikleri depremin büyüklüğüne ve suyun derinliğine bağlı olarak değişir. Özellikle kıyı kesimlerinde yerleşim yerleri

DEPREM ŞİDDETİ NEDİR VE NASIL ÖLÇÜLÜR?

Depremin yeryüzündeki canlı cansız bütün varlıklar üzerinde meydana getirdiği etkilere bakılarak depremin şiddeti belirlenir. Depremin canlı ve cansız varlıklar üzerindeki etkisini de şiddet cetveli gösterir. Bu cetvel 12 dereceye ayrılmıştır. Bu sisteme göre depremin şiddeti, deprem nedeniyle yeryüzünde( insanlar, hayvanlar, arazi ve binalar vb.) meydana gelen etki ve değişikliklere göre saptanır.

I Hissedilemeyen deprem - Sismograflarca kaydedilir

II Çok hafif deprem - Bazı asılı eşyalar sallanır

III Hafif deprem - Üst katlarda hissedilir

IV Orta şiddetli deprem - Bir çok insan hisseder

V Oldukça şiddetli deprem- Herkes hissede, pencere camları kırılır

VI Şiddetli deprem - Eşyalar yerinden oynar, bacalar hasara uğrar

VII Çok şiddetli deprem - İyi yapılmamış binalarda hasar meydana gelir

VIII Yıkıcı deprem - Sağlam olmayan yapılar yıkılır

IX Çok Yıkıcı deprem - Binaların çoğu yıkılır

X Yok edici deprem - Pek çok bina temelinden (felaket) yıkılır

XI Afet deprem - Binalar yerle bir olur, barajlar yıkılır

XII Büyük afet deprem - İnsan tarafından yapılan hiçbir yapı ayakta kalmaz


DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ (MAGNETÜD) NE DEMEKTİR ?

Depremin büyüklüğü( buna Magnitüd de denir) Richter ölçeğine göre hesaplanır. Bu ölçek, 1935’te sismolog Charles F.Richter tarafından bulunmuş, 1956’da Richter ve arkadaşı Beno Gutenberg tarafından geliştirilmiştir. Richter ölçeğine göre, deprem odağından boşalan enerji miktarı esas alınarak depremin büyüklüğü (magnitüd) hesaplanabilmektedir. Bu yöntemle episantrdan en az 100 km uzaklıktaki bir sismograf ile sismik dalgalar kaydedilir.

Ölçüm daha sonra Richter ölçeğine göre hesaplanır. Bu ölçeğe göre hesaplanabilen en küçük magnitüd değeri 1.5, en büyük magnitüd değeri ise 8.9’dur. Yeryüzünde bugüne kadar kaydedilebilen en büyük deprem 8.6 büyüklüğündedir. Büyük depremler için 1983 yılından bu yana Richter’in amplitüd magnetüd yerine moment magnitüd ölçeği kullanılmaktadır. Moment Magnitüd; depremde meydana gelen fayın atımı Yer değiştiren yüzeyin alanı,faylanan sahadaki metaryelin(kayaların) özelliği, dayanıklılığı gibi faktörleri göz önünde bulundurarak hesaplanmaktadır. 1939 yılında Erzincan’da meydana gelen ve büyüklüğü Richter ölçeğine göre 7.9 olarak belirlenen depremin moment magnitüdü 7.6 olarak hesaplanmıştır. Marmara depreminin moment magnitüdü ise 7.4’tür.

DÜNYADA DEPREMLER EN FAZLA NERELERDE GÖRÜLÜR ?

Yerküre üzerinde meydana gelen depremler üç ana kuşak üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bunlardan en önemlisi Büyük Okyanus kenarlarını kapsayan PASİFİK KUŞAĞI’dır. Pasifik kuşağını; Amerika kıtasının batı kıyılarında Şili, Peru, Meksika, Kaliforniya, Aleut Adaları, Asya kıtasının doğu kesiminde Kamçatka kıyıları, Japonya, Filipinler, Endonezya ve Yeni Zelanda oluşturmaktadır.


İkinci kuşak ise batıda İspanyadan başlayıp, Kuzey Afrika, İtalya, Yugoslavya, Yunanistan, Türkiye, İran ve Afganistan üzerinden Himalayalar’a kadar devam eden Akdeniz - Himalaya kuşağıdır.

Üçüncü deprem kuşağını ise Atlas Okyanusu ortasındaki yarık hattı üzerinde bulunan Asor Adaları, İzlanda ve çevresi oluşturur.

Dünya üzerinde oluşan depremlerin %68’i Pasifik kuşağında %21’i Akdeniz-Himalaya Kuşağında, %11’i diğer bölgelerde meydana gelmektedir. Bu alanlar aynı zamanda volkanik ve tektonik faaliyetler bakımından da son derece hareketlidir. Bu alanların yanında dünya üzerinde depremlerin olmadığı yerlerde vardır. Bunlar; Sibirya, Kanada, Afrika’nın orta kesimi ve Brezilya gibi sert kütlelerin bulunduğu yerlerdir.

DEPREM ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ ?

Dünyada depremlerin levha sınırlarında yoğunlaştıkları görülmektedir. Dünyanın, kıt’aların ve ülkelerin depremsellikleri deprem tarihine bakarak ortaya çıkarılmakta, yani depremlerin nerede olacağı bilinmemektedir. Fakat günümüzde depremin ne zaman ve hangi büyüklükte olacağı bilinememektedir. Depremin önceden belirlenmesi konusunda Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Japonya’da yapılan çalışmalarda bazı başarılar elde edilmiştir.

Daha önceki sismik verilere göre yapılan haritalar bir yerin depremselliğini ortaya koymaktadır. Buna göre depremlerin oluş sıklığı belirlenmekte ve bir yerde beklenen depremler tahmin edilebilmektedir. Fay hattının uzun süre hareketsiz kaldığı ve oluş sıklığına göre depremin geciktiği yere sismik boşluk denir. 1988 yılında Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Dairesindeki bilim adamları, Kaliforniya yakınlarında bir sismik boşluğun bulunduğunu ve bunun 30 yıl içinde

6,5 büyüklüğünde bir deprem oluşturacağını belirttiler. Yaklaşık bir yıl sonra aynı yerde büyüklüğü 7,0 olan bir deprem meydana geldi. Depremden önce çevrede ölçüm yapan bilim adamları da yer manyetik alanının depremden 3 saat önce normale göre 30 kat arttığını tespit ettiler. Episantrdan 7 km uzaklıkta yapılan bu ölçümler gelecekte depremlerin önceden tahmini konusunda umutların artmasına neden oldu.

DEPREMİN OLACAĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER VAR MIDIR?

Son yıllarda yapılan çalışmalar depremden önce yeryüzünde bazı değişiklerin meydana geldiğini ortaya koymuştur. Basınç etkisiyle kayalarda meydana gelen çatlakların kayanın hacmini artırdığını görülmüştür. Yine depremin olacağı çevrede kabarma, eğilme gibi jeomorfolojik değişiklikler gözlenebilmektedir. Diğer bir belirti de radon gazı çıkışıdır. Hafif radyoaktif özelliğe sahip olan radon gazı yer altı suyunda çözünür. Yeryüzünde meydana gelen bu değişiklikler gerekli yerlere konan aletler yardımı ile anlaşılabilir.

Yerin magnetik alanındaki değişiklikleri hayvanlar, insanlara göre daha kolay algılayabilmektedir. Bir gün belki depremi önceden tahmin etmek mümkün olacaktır. Fakat bunun yanında cevap bekleyen bir çok soru vardır. Bu sorulardan bazıları şunlardır. Önceden yapılan deprem tahminlerine insanların tepkisi nasıl olacaktır? Büyük şehirlerde yaşayan insanlar çok kısa bir zamanda nasıl kurtarılacaktır? Depremden sonra şehirler daha az risk taşıyan bölgelere taşınacak mıdır?
 

Etiketler
Ynt: Deprem

DEPREMDEN ÖNCE NELER YAPMALIYIZ?

*Konut ve sanayi alanlarının zemin etüt raporları hazırlanmalı, yapılaşmaya uygun olmayan yerler tespit edilmelidir.

* Konut ve sanayi tesisleri depremin şiddetini azaltan sağlam zeminler üzerine yapılmalıdır.

* Yapılar depremlerden zarar görmeyecek şekilde inşa edilmeli ve yapı malzemesi standartlarına uygun olmalıdır.

* Değişik büyüklükteki depremlere karşı deprem senaryoları hazırlanmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

*Deprem bölgeleri için ayrıntılı ve tabanları (bina sayısı, nüfus, jeoloji, jeomorfoloji, yol, şehir, nüfus haritaları vb.) oluşturulmalıdır.

* Deprem sonrası yapılacak işlerin ve alınacak önlemlerin planlanması yapılmalıdır.

* Düzenli eğitim programları hazırlanarak halk eğitilmelidir.Depremle ilgili broşürler hazırlanarak halka sunulmalı ve medya aracılığıyla da halk bilinçlendirilmelidir.

DEPREMDEN ÖNCE EVİMİZDE NELER YAPMALIYIZ?

*Acil ihtiyaç çantası hazırlanarak kolayca ulaşılabileceğimiz bir yere konulmalıdır.

* Büyük ve ağır objeleri alt raflara yerleştirin.

* Gardropları, kütüphaneleri, büfeleri ve diğer yüksek eşyaları destekleyin veya duvarlara sabitleştirin.

* Bilgisayar ekipmanları ve masalar arasında sabitleme unsurlarını (örneğin cırt bantlar) yerleştirin. Şişe, cam, porselen ve diğer kırılabilen eşyaları alçak kilitlenebilen dolaplara yerleştirin.

*Avizeleri tavana sıkıca yerleştirin.

* Yatağınızın üzerinde ağır ve cam objeler asmayın.

* Şişe, cam, porselen ve diğer kırılabilen eşyaları alçak kilitlenebilen dolaplara yerleştirin.

DEPREMDEN ÖNCE YANGINDAN KENDİNİZİ KORUYUN ?

*Elektiriğinizi kapatmayı öğrenin.

* Gazı kapatmayı öğrenin.

* Suyu kapatmayı öğrenin.

* Bunları kapatmak için alet gerekiyorsa onları yakınlarda bulundurun. Her katta karanlıkta bulunabilecek bir şekilde fener bulundurun.

* Her dairede düzenli bakımdan geçen, en azından, bir yangın söndürücü bulundurun.

* Işıklar kesildiğinde devreye girecek şekilde fazladan bir pilli gece ışığını fişte bulundurun.

HAYATTA KALMAK İÇİN KENDİNİZİ HAZIRLAYIN ?

Ulaşabilir bir yere ilk yardım çantası koyun.

* Deprem(acil ihtiyaç) çantası hazırlayın ve mümkünse bunu evinizin dışarısında hava ve su geçirmez bir kutuda saklayın. Olmazsa, evde saklayın.

Acil ihtiyaç çantasınde neler bulunmalıdır?

* Yeterli içme suyu

* Pişirilme gerektirmeyen tuzsuz ve kolay bozulmayan yiyecekler.

* İlk yardım kutusu ve kitabı.

*Battaniye

* Araba anahtarı,

* Nakit para

* İş eldiveni

* Çöp torbaları

* Su geçirmez torba içinde aile dökümanlarının kopyaları ve
önemli numaralar

NOT: Acil ihtiyaç çantası ailede bebek olup olmadığı, aile fertlerinin rahatsızlıklarına bağlı olarak devamlı kullandıkları ilaçlar ve mevsim özellikleri gibi önemli unsurlar da gözönünde bulundurularak hazırlanmalıdır.

DİKKAT ! İLK SAATLER İÇİNDE EV TELEFONU VE CEP TELEFONLARINIZI MÜMKÜN OLDUĞUNCA KULLANMAYIN, ARACINIZ VARSA İLK SAATLER İÇİNDE HEMEN YOLA ÇIKMAYINIZ.

ÇÜNKÜ TELEFONLARA VE YOLLARA KURTARMA EKİPLERİ, İTFAİYE VE SAĞLIK EKİPLERİNİN BİR CAN KURTARABİLMEK ADINA SİZDEN ÖNCE İHTİYACI OLACAKTIR.

AİLE AFET PLANI ÜZERİNE KONUŞUN

Çocuklara depremin ne olduğunu ve nelerle karşılaşabileceklerini öğretin
* * Bir araya gelmek için evinizdeki en güvenli yeri seçin. Birleşmek için evinize yakın bir yer seçin. Her odanın tüm çıkış noktalarını belirleyin. Aile kontağınız için bölgenizin dışında bir arkadaş veya akraba seçin. Sevdiklerinize bu insanı aramasını söyleyin.

YAPABİLECEĞİMİZ DİĞER ŞEYLER

İlk yardımı öğrenin
* * Afet hazırlığı üzerine herkesle konuşun. Komşularınızı, çay ve resmi olmayan bir seminer için evinize davet edin. Yerel okulunuza gidip öncelikle okul müdürü ve öğretmenlerle, sonrada veli ve çocuklarla konuşun. Cafe ve kahvehanenize giderek bilgilerinizi paylaşmaya çalışın.

DEPREM ESNASINDA

Sakin olun.
* * Camdan uzak durun, İçerideyseniz, AĞIR-SAĞLAM bir masa veya sıra altına sığının, önceden hazırladığınız ve belirlediğiniz güvenli yerlere (çekyatların yanı, bulaşık makinası yanı vb. ezilecek ama hacim olarak yok olmayacak yerler) saklanın, Sarsıntı durana kadar kafanızı eğin, başınızı ve boynunuzu koruyun ve tutunun, kontrol etmeden Çıkış veya merdivenlere doğru KOŞMAYIN Asla asansörleri KULLANMAYIN. *

DEPREM DAVRANIŞI

SINIFTA İSENİZ :

* HEMEN SIRANIZIN YANINDA YAN YATARAK CENİN POZİSYONUNU ALINIZ
* ELLERİNİZLE YA DA YUMUŞAK BULDUĞUNUZ BİR NESNEYLE BAŞINIZI VE BOYNUNUZU KORUYUNUZ
* SIRANINIZN AYAKLARINI TUTUNUZ
* YÜZÜNÜZÜ PENCERE VE CAMLARDAN UZAK TUTUNUZ.KORİDORDA İSENİZ:
* KOŞMAYINIZ * YAKININIZDA MASA VEYA SIRA YOKSA EN YAKIN “KORUNMA KOLONU”NUN YANINDA CENİN POZİSYONU ALINIZ.

TOPLANTI SALONUNDA İSENİZ :

* SAKİN OLUNUZ
* SIRALARIN ARASINA ÇÖMELİNİZ YA DA BAŞINIZI VE BOYNUNUZU KORUYARAK CENİN POZİSYONU ALINIZ.

MERDİVENDE İSENİZ

* KORİDORUN YAKININDAYSANIZ SAĞLAM BİR “KORUNMA KOLONU”NUN YANINA GİDEREK ÇÖMELİNİZ YA DA CENİN POZİSYONU ALINIZ.
* KORİDORDAN UZAKTAYSANIZ DUVAR DİBİNDE ÇÖMELİNİZ YA DA CENİN POZİSYONU ALINZ. BAŞINIZI KORUYUNUZ.





SPOR SALONUNDA İSENİZ:

* OTURMA YERLERİNİN ARASINA ÇÖMELİNİZ YA DA CENİN POZİSYONU ALINIZ. * BAŞINIZI VE BOYNUNUZU KORUYUNUZ.




OKULUN BAHÇESİNDE İSENİZ :

* PENCERELERDEN, BİNALARDAN, ELEKTRİK TELLERİNDEN VE DİREKLERDEN UZAK ALANA DOĞRU GİTMEYE ÇALIŞINIZ.
* EĞER GİDEMİYORSANIZ YUKARIDA BELİRTİLEN TEHLİKELERDEN UZAK OLMAK ÜZERE VE ELLERİNİZLE BAŞINIZI VE BOYNUNUZU KORUYUNUZ. DEPREM SONA ERDİĞİNDE SAKİN BİR ŞEKİLDE BULUNDUĞUNUZ YERDEN KALKINIZ VE OKUL BAHÇESİNDE SINIFINIZIN TOPLANMA YERİNE GİDİNİZ. YETKİLİLERİN TALİMATLARINA UYUNUZ.




DEPREM SONRASI YAŞAYABİLECEĞİMİZ PSİKOLOJİK SORUNLAR NELERDİR?

Geçici bir şok yaşayabilir, korku, öfke, suçluluk, utanç, çaresizlik ve umutsuzluk duyguları hissedebilir yada hiçbir şey hissetmeden “donup kalabiliriz” ZİHİNSEL OLARAK Kafamız karışabilir. Örneğin, günümüzü, saatimizi, nerede olduğumuzu bilemeyebiliriz veya şaşırabiliriz. Ayrıca kararsızlık, endişe, dikkati toplayamama, unutkanlık, gibi sorunlar yaşayabiliriz.

FİZİKSEL OLARAK

Gerginlik, yorgunluk, uyuma güçlüğü, bedensel ağrı ve acılar, kalp atışlarında düzensizlik, bulantı, iştah artması yada azalması, ani irkilmeler, tedirginlik vb. belirtiler içinde olabiliriz.

SOSYAL OLARAK

İş hayatında, okulda, arkadaşlık ilişkilerinde sorunlar yaşayabiliriz. Huzursuzluk, güvensizlik, insanlardan uzaklaşma, kendini reddedilmiş yada terk edilmiş gibi hissetme aşırı yargılayıcı ve suçlayıcı olma herşeyi kontrol altında tutma isteği ve genel olarak bir ilgi azalması gibi sorunlarda yaşamamızın bir parçası haline gelebilir.

* Yaşanacak tüm bu etkiler, konusunda uzmanlaşmış kişilerden alınacak eğitimlerle en aza indirgenebilir.

HERŞEYE RAĞMEN DEPREM TÜRKİYE VE DÜNYAMIZ İÇİN KAÇINILMAZ BİR DOĞAL AFETTİR. BU NEDENLE DEPREME HER AN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ .SİZLERE VE TÜM İNSANLIĞA AFETSİZ GÜNLER DİLERİZ...
 

Ynt: Deprem

Güzel bilgiler eline sağlık ! Bende bir özet geçmek istiyorum.

1-Kesinlikle ailenizi depreme dayanıklı bir daireye taşıyın. Mülkiyetinizdeki dairenizi satmak istemiyor/satamıyor vb. sanız... kendi dairenizi kiraya verin ve kiraya gidin. Gerekirse üzerine biraz ekleme yapın ama sağlam bir binada ailenizi güvenceye alın. İş ve evlerinizin DASK sigortasını yaptırın.

2-Aracınızı mümkün olduğu kadaar olası bir depremde hasar görmeyecek yerlere park edin. En azından mümkün olan her fırsatta bu mantıkla park edin.

3-Evinizi sağlama aldıysanız bir yatay derin dondurucu dolap satın alın. Sanırım yenisi 600 TL civarında ikinci eli daha uygun bir fiyata bulabiirsiniz. Bu dolabı evinizin içinde yer varsa evinizin içinde, balkonda yer yoksa bodrum katta uygun bir yerde konumlandırın ve içine kuru bakliyat ve konserve depolayın. Günlük ihtiyacınızı bu stoktan yapın ve ilk alışverişte eksilttiğinizi yerine koyun. Böylece bu stoğu bozulmadan koruduğunuz gibi bütçenize de yük yapmazsınız. Emin olun İstanbul depreminden sağ çıkmayı başarsanızda kendinizi büyük bir kaosun içinde bulacaksınız. Bu stok en azından sokaklara asayiş hakim olana kadar sizi sıkıntıdan kurtaracaktır. Yaşananlar bence en güzel ders olmalıdır. Haiti depreminde bölgedeki BM komutanı görevinden istifa etmişti. Gerekçeside şuydu "Karım bir otel enkazı altında yatıyorken diğer insanlara yardımcı olamam. Karımı kurtarmak zorundayım." bence olası bir marmara depreminde de bir çok devlet görevlisi böyle davranmak zorunda kalacaktır. Buna sivil savunma, polis ve sağlık sektörünü ekleyebilirsiniz ve bence insani olarak doğal bir reflex.. Yapılan tatbikatlar bence ordu birlikleri haricinde fasa fiso. Adam afet kordinasyon merkezinde memur. Merkez istanbul Okmeydanında ve memur İstanbul Halkalı'da oturuyor aradaki mesafe 20 km... bu mesafeyi kat edip iş başı yapması bence imkansız. Nöbetteki memurda ailesini kontrol etmek için görev yerini terk edecektir. Zaten garibim derme bir evde oturuyordur ailesinden emin olmadan görev yapamaz. Bu bririmde görev alanların evleri mutlaka ya kontrol edilip görevlilerin kafasında soru işareti bıraklılmamalı yada görev yerine yakın bir lojmana taşınmalı. Özellikle hastane personelleri hastane civarında iamet ettirilmeli.

4-Olası bir depremde en iyi ulaşım aracı bir bisiklet olacacaktır. 10 km çap içinde bir aile ferdinizi deprem sonrası kontrol edecekseniz, size en hızlı ulaşımı dinamo fenerli bir bisiklet sağlayacaktır. Bisikletle engellerin üzerinde geçebilir, etrafından dolaşabilirsiniz. Otomobili ve özellikle 50kg'dan ağır motosikletleri unutun.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,459
Mesajlar
1,518,188
Kayıtlı Üye Sayımız
172,113
Kaydolan Son Üyemiz
KhanDeep

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst