Isi Yalitiminda Taş Yünü | "asbest Lifleri" Ve Sağlık Riskler | Asbest İçeren Malzemeler ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hakan_özalkan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,920

hakan_özalkan

Ana Kamp
Mesajlar
27
Tepkime Puanı
20
* Karavanlarda Katil Toz Tehlikesi!
*Asbest Lifler Neden Katil Toz Olarak Anılır.
*Taş yünü Cam Yünün de Bulunan Asbest lifleri Nedir.
*Taş Yünü -Cam Yünü Ve Diğer Tüm Asbest Lifleri İçeren Malzemelerin Sağlık üzerinde olumsuz etkileri.

*Asbest Lifleri Solunduğunda Akciğerlere Zararı Olur Mu ?
*Tüm Dünyada Asbest Mineralleri Neden Yasaklanıyor ?
* Karavan da Asbest İçeren Lifli Malzemeler Kullanmak Güvenli mi ?
*Dünya Sağlık Örgütü Asbest Araştırma Makalesi.

Taş yünü, olsun beyaz strafor ve balonlu alüminyum folyo olsun piyasada abba olarak ta bilnenen ve esasında ambalaj sektötrü için üretilen bir malzeme. Şimdi baktığımızda bu üç malzemeninde kullanım amaçları ile uygulama alanları tamamen farklı, ancak sözü edilen bu malzemeler nispten ucuz ve ulaşılabilirliği kolay olduğundan, yerli yabancı amatör karavancılar tarafından o kadar çok kullanılıp paylaşılıyor ki doğal olarak yeni karavan yalıtımına başlayacak kişilerde, videoları izlediklerinde acaba bu kadar insan yanılıyor olabilir mi diye düşünmeye ve sonra da maalesef bir kaç benzer videoyu izledikten sonra aynı yanılgaya kendisi de düşüyor sevgili dostlar Şimdi sadece taş yünü değil diğer tüm, cam yünü, bor selüloz yünü,seramik yünü gibi ve diğer bildiğiniz tüm lifli yünlü malzemelerin karavanda kullanıma uygun olmayan bir malzeme olduğunu youtuber lların ve satıcı firmaların söylemeleri ile değil gerçek hayatta pratikte nasıl olduklarına bakalım. kısaca asbest denilen ve yunanca da ( suya doymaz ) anlamına gelen asbestos kelimesiden türeyen bu mineralİn zararlarına bakalım. Yunanlar bu minerale suya doymaz diye bir isim vermişler bizim satıcı firmalarda aynı minerale suyu sevmez su itici özelliği olduğunu iddia ederler :smiley: Su testlerini gördük bu durumda yunanlar haklı çıktı diyebiliriz.

Çünkü görüldüğü üzere bu mineralin suya doymadığına şahit olduk. Bu asbest minerallerin dünya da yapılan sayısız deneyler ve çalışmalar nedeni ile kansorojen olduğu bilinen bir durum. asbest tek bir liften değil lif demetlerinden oluşur bu lifler boydan boya parçalanarak binlerce küçük parçalara ayrılır. lifler uzun ve keskin olduğundan solunum yolu ile akciğer dokusunda hapsolur. akciğerde meydana gelen tahriş dokuyu sertleştirir ve elastikliğini kaybeder. bunun sonucunda uzun vadede akciğer kanseri meydana gelir. Daha açık bil dille asbest lifleri üzerinde yapılan bir çok araştırma da uzun vadede maruz kalındığı taktirde DNA hasarlarına kadar yol açabildiği sonucuna varılmış. Uluslar arası Çalışma Örgütü verilerine göre dünyada 125 milyon kişi çalışma ortamlarında asbeste maruz kalmakta ve her yıl 100 000 kişi, asbeste maruz kalmalarının yol açtığı hastalıklar nedeni ile ölmektedir.

inşaat şantiyeleri, tersaneler ve fabrika gibi endüstriyel alanlarda çalışan işçilerin en çok maruz kaldıkları alanların başında gelir. Günlük olarak mikroskobik boyutta olan bu lifler o kadar küçük ki havada kolaylıkla asıla kalabilen bu liflerin olduğu ortamda bir kere solunduğunda akciğere kolayca ulaşır ve yerleştikten sonra bazı lifler mezotelyoma denilen akciğer, kalp ve karın organlarını çevreleyen zarlara saplanır. kontrolsüzce bölünmesi sonucu bildiğimiz tümörlerİn yani kanserin oluşmasına neden olur. Bugün gelinen noktada asbestin tüm formları Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından “kesin kanserojen” olarak tanımlanmıştır.
Video: https://youtu.be/XYBEyOK6tcA


Geszenbilir 1

Geszenbilir 2

Geszenbilir 3

Geszenbilir 4
 

Etiketler
Bu bilgilerin kaynağını bilmiyorum , fakat gerek konut, gerek sanayii sektöründe artık asbest kullanımı kesinlikle yasaktır ve çok sınırlı alanlarda ciddi tedbirlerle kullanımına izin verilmektedir. Benim bildiğim 20-30 yıldır yasak asbest kullanmak.
Asbest yasağı
Görüldüğü gibi 2010 yılında tamamen yasaklanmış bizde. Batı ülkeleri çok daha önce yasaklamıştı.
 

.
Eski Yunanca ἄσβεστος (asbestos) yani “ölümsüz” anlamına gelen asbest ile taş ve cam yünleri fiziksel ve dolayısıyla insanlardaki iritatif etkileri açısından benzer özellikler gösterseler de kimyasal olarak farklı malzemeler olup, resmen karsinojen sınıfında olan asbeste karşın 1996 yılından beri artık Avrupa’da kullanılmaya izinli cam ve taş yünü ayni sınıfta görülmemektedirler. Türkiye’de de sene farkıyla durumun değişik olacağına ihtimal vermiyorum. Örn. TSE yarım asırdan beri DIN ile beraberce çalışmakta.
Eski cinslerinin sorunlu olduğu ise biliniyor.

Yine de cam ve taş yününün karavanlarda yalıtım malzemesi olarak önerilmemesinin ana nedenleri ise;
* lifli yapıları arasında nemi tutarak küfe yataklık etmeleri ve
* titreşimde farklı hızda boyut değiştirmeleri olmakta !
Hatta bu yüzden liflerin serbest dolaşımını kısıtlaması amacıyla sentetik reçine ile işleme tutulmuş bu cinslerinin bile, sonuçta bizlerce yalıtımda uygulanmasının bir anlamı kalmamakta..

Kısaca baş neden, çoktandır ve zaten de sağlık değil !..
 
Son düzenleme:

* titreşimde farklı hızda boyut değiştirmeleri olmakta !
Hocam merhaba,
Konu ile ilgili bir sorum olacak. sizinle ortak noktamız diferansiyel denklemleri almış olmamız ama artınız tecrübe ve bakış açısı.
Vibrasyonlu ortamda farklı hızda boyut değiştirmek ne demektir?

Teşekkürler. saygılar
 

.
Taş ve cam yünü araç sarsıntısı dolayısıyla zamanla çökme yapmaktalar. Rijit yapısı dolayısıyla taş yününde bu boyut değişiminin, cam yününe göre daha yavaş ve az olduğunu söylemek istemiştim.

@EvliyaCelebi2 rumuzuyla cam yünündeki küf oluşumu ve boyut değişikliğini gösteren resimleri foruma yüklenmiş olsam da maalesef yerini bir türlü hatırlayıp bulamadım..

Bu fırsatla bir ilave daha yapayım.
Başlık, taş ile kaya yününü (Asbest) karıştırmakta.. 🙁
Taş ve cam yünü üretiminde asbest minerali kullanılmıyor !..
Üstelik son türlerinde lif yapıları kimyasal yolla da değiştirilerek, tahriş dışında sağlığa daha uygun hale getirilmiş durumda.

Fakat yine de yukarıdaki nedenlerle, yalıtım özelliklerine rağmen bizler için ideal sınıfa girememekteler.
Yani sonuç açısından başlık yaklaşımında haklı..
 
Son düzenleme:





Davut bey,
makina mühendisleri odasının bir makalesinde;
Taş yünü 10 - 250 °C' den yüksek sıcaklıktaki akışkanların taşındığı boruların yalıtımında,enerji tasarrufu ve yangın yalıtımıyla, personelin korunması amaçlı olarak, proses ekipmanlarının ses ve titreşim yalıtımında kullanılır.
Ayrıca;
cam yünü, Sanayi boruları, kalorifer tesisatı ve merkezi ısıtma tesisatı, Güneş enerjisi tesisatı boruları, Boruların terlemeye karşı korunmasında, Boruların donmaya karşı korunmasında, Basınçlı su borularında titreşime ve sese karşı yalıtım uygulamalarında kullanılır
ibareleri yer almaktadır.
Bunu sahada yaşanan durum olarak mı söylediniz?
Cevap verme naifliğinde bulunursanız bilgilerimiz güncellemiş oluruz.

Teşekkürler
 

.
Remzi bey, yazılarımdan bilirkişi olduğum izlenimi veriyorsam suçu önce kendimde aramalıyım. 🤨😊
Ben sadece marka karavan üreticilerinin uygulamaları ve internet bilgilerini farklı kaynaklardan doğrulattıktan sonra aktarmaya çalışmaktayım. İlave olarak yabancı forumlarda yazılanlar ve kendi tecrübelerim de yaklaşımlarımı şekillendirmekte.

Bilgileri aktardığınız sayfa, yalıtım malzemeleri için gayet güzel bir kaynak.

Biz karavancılarca sahada dikkat edilmesi gereken ölçüt ise, araçlarımızın harekette olması. Bu yüzden lifli yalıtım malzemeleri üreticilerce artık kullanılmamakta.
 

.
Remzi bey, yazılarımdan bilirkişi olduğum izlenimi veriyorsam suçu önce kendimde aramalıyım.
Ben sadece marka karavan üreticilerinin uygulamaları ve internet bilgilerini farklı kaynaklardan doğrulattıktan sonra aktarmaya çalışmaktayım. İlave olarak yabancı forumlarda yazılanlar ve kendi tecrübelerim de yaklaşımlarımı şekillendirmekte.

Bilgileri aktardığınız sayfa, yalıtım malzemeleri için gayet güzel bir kaynak.

Biz karavancılarca sahada dikkat edilmesi gereken ölçüt ise, araçlarımızın harekette olması. Bu yüzden lifli yalıtım malzemeleri üreticilerce artık kullanılmamakta.
ilginize teşekkür ederim.
Bilirkişi arayışından öte tecrübelerinizin ışığı da yolumuzun aydınlatılmasında destekleri yeterli olacaktır.
Çalıştığım fabrikada içinden akışkan geçen belli bir debide vibrasyon etkisini gözlemliyorum. Aslında ısı ve su etkisi ile katılaşma oluyor. gözenek daralmalarının ısı ve ses yalıtımına katkısı olduğunu düşünüyorum. fakat aslında boşluklu yapı ısı ve sesin aktarımı azalttığını hatırladım. titreşim aşılamayan bir problem.
Karavanlarda da sanırım sizinde bahsettiğiniz genişlik ve verim oranları sebebiyle değiştirildi diye tahmin etmiştim.

Teşekkürler.
 



Remzi bey, bence özellikle motokaravanda yalıtımı abartmanın araçların pencere yapısı yüzünden sanıldığı kadar ne olasılığı ve ne de gereği var.
Biz ideali konuşunca ve ince eleyip sık dokuyunca konu buralara kadar geldi.
Yoksa bütün bu malzemeler yalıtım yapabilmekteler.
Yeter ki kullanan dezavantajlarının bilincinde olsun.

Ayrıca benim dublex yapılı Westfalia karavanımın yalıtımı yok.
Yaz ve bahar karavancısı olarak tek sorunlu alan, tavanda üst yatakların altında solar panellerin boşta bıraktığı yerler olmakta.
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,931
Kayıtlı Üye Sayımız
172,085
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst