Karavanı Doğru Yüklemek !

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,680
Mesajlar
2,133
Tepkime Puanı
2,852
Yer
Kuzey Ren / Almanya
.
Çeviri

Karavanla yola çıkarken; yanımıza alacağımız herşeyin kendi depolama yerleri yüzünden bavul hazırlamaya gerek olmasa da nereye ne kadar ağırlıkla gidileceği kadar onları sabitlemek de önem kazanmakta.

1. Yük ağırlığının belirlenmesi

Teorik ağırlık bilgilerini unutun, gerçek ağırlığı kendiniz hesaplayın:
Araç belgelerinde belirtilen yüksüz ağırlık, fabrikadan teslim sırasında tartılan ve bir formül kullanılarak hesaplanan teorik bir değeri ifade eder. Bu değere sonradan takılan ekipmanlar dahil değildir. Bu nedenle, tüm ekstralar dahil olmak üzere gerçek yüksüz ağırlığın belirlenmesi önemlidir.
Yüksüz bir aracı, tartı veya TÜV istasyonlarında tarttırabilirsiniz. Fakat önceden yakıtını doldurun ve dolu gaz tüplerinizi takmayı unutmayın.
Tartım sonucunu, izin verilen toplam ağırlıktan çıkarın:
Her aracın kg cinsinden izin verilen toplam ağırlığı tescil belgesinden bulunabilir. Bu değer aşılmamalıdır.

2. Yolcuların ve bagajın ağırlığını taşıma kapasitesinden çıkarın.

Tümü karton kutu ve ev tipi tartılarla yapılabilir.
Her bir yolcunun ağırlığını ve bagajları alanlarına göre (örn. mutfak). kutulara koyarak tartıp sonuçta hepsinin ağırlıklarını toplayın.

3. Ağırlık tasarrufu

Daha az daha çoktur:
Satın alırken sadece fiyata değil, isteğe bağlı ekipmanların ağırlığına da dikkat edin.
Hafif yapıları tercih edin:
Tencereden kamp sandalyesine ve gaz tüpüne kadar her aksesuar için daha hafif olanlarını satın alın.
Su deposunu sadece kısmen doldurun:
Tatil yerinize giderken bir gecelik mola için 30 litre tatlı su yeterlidir.
Tatil yerinde toptan satın alın:
Yolculuk için erzak şarttır. Ancak tatil yerinize varana kadar buzdolabına herşeyi doldurmayabilirsiniz. Ne de olsa yerel ürünler seyahatin keyfini artırır.
Yollarda çamaşır makineleri kullanılırsa uzun bir yolculuk için daha az kıyafet yeterli olacaktır.

4. Yükleme kuralları

Ağır eşyaları alta, hafif eşyaları üste koyun:
Dolu içecek kapları, tencereler ve diğer ağır mutfak eşyaları mümkünse yere yakın olmalıdır. Giysiler ve daha hafif eşyalar baş üstü dolaplarına konulabilir. Bu, aracın ağırlık merkezini mümkün olduğunca düşük tutar.
Ağır bagajları dağıtın:
Aks yükü de aşılmamalıdır (Tescil belgesindeki ilgili bölüm ve bilgiye bakılmalı). Bu nedenle ağır bagajı araç içinde mümkün olduğunca eşit dağıtın.
Çekme karavanlar için - çeki demiri yüküne dikkat edin:
Çeki demiri yükü, (bkz.Tescil Belgesi )çeken aracın römork kaplini üzerine verdiği ağırlıktır. Belirtilen değer tam olarak kullanılmalı, ancak aşılmamalıdır.
Çekme karavanlar için - çekici aracın çekme kapasitesine dikkat edin:
Çeken aracın "izin verilen frenli çekme yükü" yine tescil belgesinden bulunabilir. Tam yüklü karavan burada belirtilen değerden daha ağır olmamalıdır.
Bagajları sabitleyin:
Gevşek bagajlar acil frenleme sırasında içeriye doğru uçabilir. Bu nedenle, tüm büyük bagajları gergi kayışlarıyla sabitleyin. Küçük bagajları dolaplara ve çekmecelere kilitleyin.
Çekme aracında ağır bagaj:
Modele bağlı olarak, karavanların çekme aracı 500 kg'a kadar bagaj taşıyabilir. Bu nedenle, ağır bagajları çekici araca yerleştirin.
Römorkta ağır eşyalar:
Her motokaravan, izin verilen maksimum ağırlığı 750 kg olan bir römork çekebilir. Motosiklet veya tekne gibi ağır spor ekipmanları için römork ideal çözümdür.

Keyifli yolculuklar !



Yazılanları ilginç bulduğunuz veya ondan faydalandığınız zaman, sadece verilen emek açısından bile beğen tuşuna basmaktan kaçırmayın. Yazanı motive edersiniz.
Bir şeyin ücretsiz olmasıyla karşılıksız verilmesi farklı şeyler. 😉
 
Son düzenleme:


Çekme karavan alırken ailedeki kişi sayısına göre ve kullanım kolaylığına göre dizilime (layout) karar veriliyor. Ancak karavanın yükleme alanlarının dengeli olup olmadığı göz ardı ediliyor.

Bizim karavanın en arkasında mutfak ve wc bulunuyor. Yani geniş bir yükleme alanı yok. Önde ise 1.40x2.10 cm ebatlarındaki enine yatağın altında geniş bir yükleme alanı mevcut. Tabii ilave olarak önde bir de tüplük var.

Karavanı alırken bu konuyu düşünmüştüm ama bu konudan şikayet eden veya uyarıda bulunan bir bilgiye rastlamadığım için herkes nasıl yapıyorsa öyle yaparım diye es geçmiştim. Ayrıca koskoca üretici bu şekilde bir dizilim yaptığına göre vardır bir bildiği diye de düşündüğümü hatırlıyorum.

Neticede ilk endişemde haklı çıktım maalesef. Karavanın şase etiketinde yazan azami yükleme kapasitesi yüksek olmasına rağmen öndeki geniş hacimli depolama alanını verimli kullanamıyorum. Hatta 2 tane 12 kg'lık (brüt 24kg) tüpü koyduğum zaman bile çeki demirine basan yük aşırı artıyor. Yatak altındaki bazı eşyaları arkadaki mutfak bölümüne koyamıyorum oradaki dolaplar küçük küçük olduğu için. Ben de çareyi arkaya 25 kg'lık kum torbası koymakta buldum. Tabii bu şekilde gereksiz ağırlık yüklediğim için yakıt sarfiyatını artırmış ve yükleme alanını gereksiz eşya ile doldurmuş oluyorum.

Şimdi bu tecrübeme göre başka model dizilimleri incelediğimde, çok daha büyük karavanlara bakıyorum da, bazı modelleri satın alanlar, yükleme kapasitesini çok yüksek tutsalar bile, güvenli bir sürüş için bu kapasitenin çoğunu kullanamadıklarını gördüklerinde hayal kırıklığına uğrayacaklar.
 


Yazılanları ilginç bulduğunuz veya ondan faydalandığınız zaman, sadece verilen emek açısından bile beğen tuşuna basmaktan kaçırmayın. Yazanı motive edersiniz.
Bir şeyin ücretsiz olmasıyla karşılıksız verilmesi farklı şeyler. 😉

Impressed clapping
 

Ancak karavanın yükleme alanlarının dengeli olup olmadığı göz ardı ediliyor.

Çok çok önemli bir konu.

Yüklemelerde,
karavanın belirtilen azami yüklü ağırlığını aşmamak;
çeki demirine muhakkak yaklaşık 60 Kg civarında yük bindirmek,
yüklemede sağ sol teker yük dengesini bozmamak,
üzerinde önemle durulması gereken hususlardır.
Bunlara dikkat edilmezse,
düzgün ve sağlıklı bir sürüş sağlamak mümkün değildir.
Yavaş süratlerde çok belli olmaz ama,
uzun yol sürati olan 80 Km/h civarı süratlerde konu çok önemli hale gelir.

Aman dikkat...
 




Konusu açılmışken tekrar bahsedeyim: Stabilizatör gerçekten çok faydalı bir alet. Defalarca denedim; o devredeyken sert şerit değiştirmelerime rağmen karavan yalpalamalıyor ve aracın arkasında oynama hissetmiyorum. Kamyon, otobüs geçerken / geçilirken de hiç yalpalama hissetmedim bugüne kadar.

Sonra bir gün yalnız seyahat ederken stabilizatörsüz süreyim, bakalım nasıl oluyormuş dedim. Düz yolda, her zamanki hızlarda, az rüzgarlı güzel bir yaz gününde çok da sert olmayan bir şerit değişimi yaptım. Karavan, aracın arkasını öyle bir salladı ki ödüm koptu. Hemen sağa çekip durdum ve stabilizatörün elini öptüm. 🥹

Aracım karavandan en az 1 ton daha ağır olmasına rağmen böyle salladıysa, hafif araçla çok daha fazla sallardı sanırım.
 

Şimdi satılan karavanlar çoğu boş olan 750 kg altı ama tüptür güneş paneli akü, bagaj, kap kaçak ekleyince 1000 kg yaklaşıyor dediler tecrübeli arkadaşların bu konuda fikri nedir
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst