Monopalet

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,781

phobios

Zirve
Mesajlar
1,648
Tepkime Puanı
2
Yer
istanbul
Monopalet Nedir ?

Tam Türkçe karşılığı ile ’tekpalet’ sporu, malzeme açısından ayrıntılı fakat bir o kadar eğlenceli bir spor dalıdır. Spor, özel olarak fiberglastan imal edilmiş, geniş yüzeyli, tek parça bir palet ile yapılmaktadır. Sporcunun ayakları sabit kalır, yani birbirinden ayrılmaz. Diğer yüzme stillerinden çok farklı olan bu sporun teknik hareketi, bir yunusun suda süzülüşünü andırmaktadır.

Bu süzülüş hareketi, sporun hiç de kolay olmadığını hemen anlatmaktadır. Monopalet için gerekli olan bir diğer ilginç malzeme ise, bu spora özgü şnorkeldir. Plastikten yapılan bu malzeme, üzerinde bulunan yay biçimindeki metale bağlı bir lastik ile sporcunun alnına takılmaktadır. Böylelikle, normal bir şnorkele göre hem önden suyun yaptığı basınç azaltılmış olur, hem de sporcunun istediği gözlüğü takabilmesine olanak sağlanır. Resmi yarışmalarda, şnorkelin ölçülerine aşırı itina gösterilmektedir. Buna göre şnorkelin kalınlığı 19–23 mm arası, yüksekliği ise maksimum 48 cm olmalıdır. Sporcu ve antrenörlerin malzemeler konusundaki şikâyetleri malzemelerin ülkemizde üretilmesi yönünde yoğunlaşmaktadır. İthal malzeme edinmek zorunda kalan kulüp yöneticileri, ’’Bir an önce Türk yatırımcıların bu işe el atması ve mono sporcularına ucuz ve yerli malzeme sağlamalarını bekliyoruz’’ demektedirler.

Monopalet sporu, hem sık hem de düzenli antrenman gerektirmektedir. Antrenmanlarda, antrenörün uyguladığı dril ve setlere özen göstermek gerekir. Paletli yüzme, ilerleme kaydedildiği takdirde gayet kolay ve etkili bir spor dalıdır.
Ülkemizde halen yeterli ilgiyi göremeyen bu spor, yabancı ülkelerde iki tür olarak yapılmaktadır. Havuz ve açık deniz müsabakaları olarak yapılan monopalette; Havuz müsabakaları, su üstü ve su altı olmak üzere iki türde gerçekleştirilmektedir. Su üstü yarışlar 50–100–200–400–800–1500 4x100-4x200m olmak üzere sekiz dalda yapılırken, su altı müsabakaları, 50m nefessiz, 100–400-800m tüplü olmak üzere dört dalda yapılmaktadır. Açık deniz müsabakalarında ise mesafeler daha fazladır. Erkekler için 3-8km, bayanlar için 2-5km şeklindedir. Mesafenin gerektirdiği üzere bu müsabakalar, nehir ve göllerde yapılmaktadır ve suyun soğuk olması, sporcuları dalgıç kıyafeti giymeye zorlamaktadır.

Monopalet Tekniği

Monopalet ile yüzme tekniği basit olduğu kadar akıcı bir şekilde uygulanmalıdır. Yüzücünün iki ayağı bir büyük paletin içindedir ve iki ayak aynı anda vuruş hareketi yapar. Kollar ise harekete aktif olarak katılmadan başın üzerinden öne doğru uzatılır ve burada sabit tutulur. Eller üst üste konarak su ile sürtünme minimuma indirilir. Nefes, başın ön tarafında bulunan bir şnorkel yardımıyla alınır.

Cmas sayfasındaki video
http://www.cmas.org/comspo/nap/Galerie/Video/finswimming.asp

PALETLİ YÜZME


Dünya spor tarihinde paletli yüzme spor olarak 60’ lı yıllarda çift palet ile normal yüzme tekniği olarak ortaya çıkmış, daha sonra mono palet ( tek palet) icat edilmiş ve yunus balığın hareketine (deflin) benzer bir stil kullanılmaya başlanmıştır. Yalnız şunu vurgulamak gerekiyor – mono palet bir yüzme aletidir, spor veya yüzme branşı değildir. Günümüzde ise hem mono palet, hem de çift palet müsabakalarda farklı stiller olarak kullanılmaktadır. Bu stiller mono palette, su üstü, dip ve tüplü olarak 3 kategoriye ayrılırken; çift palette serbest yüzme şeklindedir.

Su üstü kategorisinde, başın ön kısmından su üzerine uzanan şnorkel kullanılarak yüzülmektedir. Tüple yüzmede, yüzülen mesafelere göre farklı ölçü ve boyutlardaki(1, 4 ve 7 litrelik) tüpler kullanılır ve tüp önde tutularak yüzülür. Dip yarışında, şnorkel veya tüp kullanılmadan nefessiz şekilde yüzülür.

Paletli yüzme sporunda hız, güç ve dayanıklılık en önemli unsurlardır. Bu unsurlar yüzme sporu ile arasındaki farkı oluşturur çünkü paletli yüzme, yüzmeye oranla çok daha hızlı bir spordur. Paletli yüzmede, bu üstün hızından dolayı, denizlerin en hızlı yüzücüsü olan yunuslara benzetilmektedir.

Ülkemizde paletli yüzme sporu seksenli yıllarda ortaya çıkmış, zayıf olmasına rağmen ilk ulusal müsabakalar yapılmıştır. Bu dönemlerde aralıklı olarak birkaç tane uluslar arası yarışa iştirak edilmiştir. 1995 – 2000 yılları arasında Paletli Yüzme sporu ivme kazanmaya başlamış, tanıtılmaya ve popülarite kazanmaya başlanmış, müsabakalara katılan takımlar çoğalmış. 1995 yılında müsabakalara 4–5 takım katılmaktayken, 2000 yılında bu sayı 20’ leri aşmıştır. 1998 yılından bu yana ulusal takımımız her yıl yapılan uluslar arası yarışların (4 müsabaka hariç) hepsine katılmıştır.

www.tssf.gov.tr
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,437
Mesajlar
1,517,937
Kayıtlı Üye Sayımız
172,086
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

SON KONULAR



Geri
Üst