'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Agilewrist Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,066

Agilewrist

Yeni Üye
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Yer
ankara
Web
www.kuzgunakademi.com
Merhabalar,

Ülkemizde ilk ve tek !
'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' özüne sadık kullanım yöntemleri ve prensipleriyle, Türk HEMA topluluğu 'Kuzgun Tarihi Savaş Sanatları Birliği' önderliğinde yeniden hayat buluyor...

HEMA (Historical European Martial Arts ) / 'Tarihi Avrupa Savaş Sanatları' Nedir ?

Kılıç, tarihin akışı boyunca hep bir biçimde ilgi çekebilmiş bir nesnedir; kimi zaman bir hükümdarın elinde yönetimin ve gücün sembolu olmuş, kimi zaman savaçıyı ve bilek maharetiyle hayatta kalmayı ifade etmiş, kimi zaman da mistik ve büyülü araçlar olarak hayal gücümüzü ateşlemiştir.

[attachment=3]​

Yine de şaşırtıcı olan bir şey vardır ki; efsanelere konu olan, yazılı ve sözlü edebiyatta kendine böylesine bir yer edinmiş kılıç, uygulama alanında barut tarafından tahtından edilince gerçek bir araç olmaktan ziyade giderek sembolik bir öğeye dönmüş, zamanla da kılıç kullanımı konusunda bilgi ve teknikler silikleşmiş ve kaybolmuştur.

19.yy sonlarında Avrupalı bir takım aristokratlar, tarihi kılıç tekniklerini uygulamalı olarak diriltmeye yeltenene kadar, kılıç hakkında bilinen pek çok şey unutulmaya yüz tutmuştu. Özellikle Almanya, İngiltere ve İtalya’da, çoğu akademik araştırmacılardan oluşan küçük ama nüfuzlu topluluklar, tarihi savaş sanatlarını diriltmeye çabaladılar. Bu topluluklar zamanla HEMA (Historical European Martial Arts) toplulukları olarak anılmaya başlandı. Eski el yazmaları özel koleksiyonlardan ve depolardan çıkartıldı ve yorumlanmaya başlandı, aynı dönemlerde bu kaynaklardan öğrenilen bilgiler uygulamaya aktarılıyor ve bu şekilde unutulan teknikler tekrardan gün ışığına çıkartılıyordu. 15.yy’ın ünlü Alman kılıç ustası ve eğitmeni “Hans Talhoffer” ve 14.yy’da yaşamış İtalyan meslektaşı “Fiore Dei Liberi”’nin kılıç kullanımı üzerine hazırladıkları el yazmaları 1900’lerin başında kılıç öğrenmeye hevesli kişilere yeniden yol gösteriyordu.

[attachment=2]​

Kuzgun Tarihi Savaş Sanatları Birliği (Kuzgun T.S.S.B.), özellikle Avrupa ve Amerika’da yıllar boyunca gelişen ve günümüzde köklü kurumlar haline gelen toplulukları örnek alarak, Türkiye’de kılıç kullanımına ilişkin teorik ve pratik çalışmalar yapan ve eğitim veren ilk topluluktur. İlker Can Karagülle tarafından 2007 mayıs ayında Ankara’da kurulan, Kuzgun Tarihi Savaş Sanatları’nın çalışmaları içersinde; ateşli silahlar öncesi dönemlere ait Avrupa ve Orta asya tarihi silahları ve envanterlerinin araştırılması, bu alanlarda kaynaklar oluşturulması ile bazı tarihi kılıç tiplerinin denenmiş ve kullanılan eğitim yöntemleri üzerinden, ilgilenen kişiler için kılıç kullanımı eğitimleri yer almaktadır. Bunun yanısıra Sinema ve Tiyatro oyunlarının hareketli sahneleri için silahlı-silahsız dövüş koreografilerinin de çalışmalarına yer veren kurum, bu alanda oyuncular da eğitmektedir.

Bu spor size ne katar?

Ülkemizde henüz tanınmayan, Kuzgun T.S.S.B. ile ilk kez çalışmaları başlatılmış olan tarihi kılıç kullanma sporu, tarihe ve ateşli silahlar öncesine meraklı kişiler için, meraklarını giderebildikleri eğlenceli bir hobi aktivitesi olmak dışında, zihinsel ve bedensel gelişime de kattığı olumlu yönleri ile günlük yaşamlarında da faydalarını görebildikleri bir spor faaliyetidir.

[attachment=4]​

Bu çalışmalar aşağıdaki amaçlar doğrultusunda Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da, tarih ve kılıç kullanma meraklıları dışındaki kişiler için de bir çok kurum tarafından tavsiye edilmekte, tiyatro ve sinema okullarında artı beceri dersi olarak gösterilmektedir. Tarihi Kılıç sporunun kişiye kattıkları kısaca şöyle sıralanabilir;

* Zihin - beden koordinasyonu
* Geliştirilmiş odak, dikkat ve dürtü kontrolü
* Geliştirilmiş özsaygı, öz güven ve kararlılık
* Fiziksel sağlık ve fitness
* Zamanlı refleks ve kontrollü denge
* Strateji geliştirme, oyun kurma

Çalışmalar Nasıl ve Nerede Yapılıyor?

Kuzgun T.S.S.Birliği ile yapılan çalışmalar gruplar halinde spor salonlarında veya zemini uygun olan açık alanlarda yapılmakta, kullanılan ekipman topluluk tarafından sunulmaktadır. Eğitmen İlker Can Karagülle eşliğinde iki saatlik programlar olarak yapılan antrenmanlarda yeni başlayanlar öncelikle adım ve beden pozisyonlarını öğrenmekte, sonra sırasıyla saldırı ve savunma hareketlerine, özel tekniklere ve silahsız yakın mücadele tekniklerine geçmektedirler. Topluluk tarafından Sportif faaliyetlerin yanında üyelere hazırlanan sunumlar ile kullanılan silahlar hakkkında, kullanıldıkları dönem ve savaşlar ile ilgili tarihi bilgiler sunulmakta, kaynak kitaplar önerilmektedir.

[attachment=1]​

İleriki yıllarda uluslararası HEMA turnuvalarına katılabilecek sporcular yetiştirmeyi hedefleyen topluluk, şu an farklı okullarla iletişim halinde olarak bu planın alt yapısını hazırlama çalışmalarını yürütmektedir.

Halen ülkemizde yalnızca Ankara’da çalışmaları olan topluluk önümüzdeki yıl için kardeş topluluklar aracılığı ile çalışmalarını İstanbul, İzmir ve Antalya’da da başlatmayı planlıyor.

[attachment=5]​

Ekipman


Seven1


IMG 0224


I dnyas


Ocukluk
 

Etiketler
Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

Ayrıca, Türk savunma sanatı ve ata sporu "Cenk Sanatı" organizasyonu kurucusu Efgan ÇALIŞ ve "Kuzgun Tarihi Savaş Sanatları" kurucusu İlker can Karagülle önderliğinde "Tarihi Türk Kılıcı ve Yatağan Kılıcı" kullanım yöntemleri üzerine akademik ve uygulamalı araştırma çalışmaları başlatılmıştır.
[attachment=1]
1 yılı aşkın bir süredir yapılan çalışmalar oldukça olumlu bir şekilde ilerlemekte fakat henüz eğitim programı başlatılacak aşamaya gelmediği için kurslar açılmamıştır.

Cenk
 


Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

İğneyle, kaşıkla veya elle, üstü bugün yabancı toprakla ( doğu ve avrupa sporları) örtülü olan bu bilgi için yapılan çaba ne ile olursa olsun bu kültür içersinde bugüne kadar 10 kere 100 kere yapılmış olması gereken bir çalışma. Koca bir tarihe yayılan Türk Savaş Sistematiği (Kılıç kullanımından, okçuluğa, saldırı taktiklerinden, yakın ve yerde mücadeleye kadar) onlarca toprak kazandıran bir mükemmelliğe sahipken bugün hakkında hiçbir şey bilinmeyen bir masal olmuş durumda ve bu kayıbı/ayıbı hiç görmeden üstüne yabancı sporlar ile karış karış toprak atan da yine türk insanı; birçok şey de olduğu gibi.

Ben dahi buna bir örneğim, çok küçük yaşlarda kılıç sporlarına merak sarmış olmam ve avrupa kılıçları kullanım yöntemleri üzerinde çalışmalar yapmam, kendi kültürümde bu tür çalışmalara rastlayamamam ile ilgilidir. Belki Cenk Sanatı ekibinin bu çabası bizden sonraki çocukların bize ait birşeyler ile büyümesini sağlayabilir. Ve benim de (dışardan almış olsam da) teorik ve pratik bilgimin bu çabada artı fayda sağlaması bu anlamda beni çok mutlu edecek ve gurur verecektir.

İlker Can Karagülle
Kuzgun Tarihi Savaş Sanatları
Kurucu ve Kılıç Eğitmeni
 

Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

http://kamernet.com/forum/index.php?topic=42.30

Başka bir yerde kendi düşüncelerimi söylemiştim, bugün sizlerin bahsettiğiniz çalışmaları yaptığınızı bilmek beni çok mutlu etti, başarılar.
 



Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

Vay be çok eğlenceli görünüyor :smiley: Başarılar.
 


Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

Bir tarihçi olarak çalışmalarınızı takdirle karşıladım tebrikler. Başarılar.
 

Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

Teşekkür ederim. Elimizden geldikçe alanımızın akademik yönüne ağırlık vermeye çalışıyoruz, birkaç koldan alanımız ile ilgili bazı önemli kaynakların çevirileri yapılyor şuanda, sitemizde baştan düzenleniyor tarihi belgelere dayanarak hazırlanan bu kaynaklar ileride sitemizde de yayınlanacak bu konularda eleştiri ve önerilerinizle bize destek verirseniz seviniriz.

tekrar teşekkürler..
 

Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

Bu olaya öncülük ettiğiniz için teşekürler. Bu gibi olayları duydukça ümüdimiz daha da artıyor. Herşeye rağmen bu ülkede çok güzel şeyler de yapılıyor. Bir deniz yıldızı daha kurtuluyor yani :smiley:
Umarım peşinizden bizim çocuklarımız gelirde değerlerine sıkı sıkı sarılıp sahip çıkarlar
Saygı ile...
 



Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

21 Şubat Pazar günü saat 14:00-16:00 saatleri arasında Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı ve Sahne Kombatı tanıtım dersi yapılacaktır.

Katılım ücretsizdir...

Yer : Kuzgun Akademi çalışma salonu (ayrıntılı adres bilgisi için lütfen bana ulaşın 0506 554 35 17)

3001.jpg
 

Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

Hep hayalini kurduğum şeyler bunlar. Okçuluk, kılıç kullanma gibi eski savaş sanatları inanılmaz ilgimi çekiyor. Katılabilsem çok güzel olurdu.
 



Ynt: 'Tarihi Kılıç Kullanma Sanatı' Ülkemizde de Başladı...

Süper ben zaten kılıç hastayım.
Tarihimize sahip çıkalım
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,444
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst