Karavan Için Güneş Panelinin Watt'ını Hesaplama

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TaksiciCengiz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 76
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 53,512
Başlığa yukarıda verilen çeşitli çevaplar, bazen teorikte doğru olsalar da karavancılık açısından sorunlu görülmekteler.

* Aracın alternatörünü daha yüksek amper değerli diğer biri ile değiştirmenin pratikte faydası görülmemekte.
* 2. alternatörün sorunlarının, faydasını kolaylıkla götürdüğü kabul edilmekte.
* 24 Volt bazlı sistemler, bütün tüketicilerin zaten 12 Volt olması ve mesafelerin kısalığı yüzünden hiç bir karavan üretiçisi tarafından tercih edilmemekte.
* Motokaravanların üstlerinde 2. solar panelden sonra yer bulma sorununun ortaya çıkması bir kenara, nisan-eylül arası yollarda olanlar için bu alan zaten yetmekte.
* Hiçbir üretici firmanın paketinde olmayan invertör, 12 Volt tüketici çeşitliliği bir yana, metazori buzdolabı çözümlerde hedeflenen maddi randıman yüzdesine de ulaşamamakta.
* Rüzgar gülü karavancılıkta en egzotik çözümlerden biri olma durumunu korumakta.
* Karavanlarda 200Ah üzeri akü, yer sorunu ve ağırlığı bir kenara, internette TV, LED aydınlatma, gazlı kalorifer, 3sistem buzdolabı v.b. çözümlerle gereksizleşmekte.
* MPPT solar regülatörler Türkiye, güney Avrupa ve yaz aylarında orta Avrupa için gereksiz sayılmakta ve
* Rölantide alternatörle akü dolumu, devir sayısının düşüklüğü yüzünden mümkün olmamaktadır.

Karavancılıkla yeni ilgilenlerin bilgilerine..:smiley:
Siz bu işin uzmanısınız anladığım kadarıyla, benim ilk karavan projem olacak. buzdolabı tv 220 ocak fırın gazlı aydınlatma led uydu neta kaç volt bilmiyorum su vebosta tuvalet 12 volt klimaya karar vermedim. minimum dışardan besleme ile ne kadar idame ederim sistemi, hangi marka jel akü, nasıl bir panel sistemi invertör falan filan tam bir elektornik sistemi için ne marka ne almam gerekiyorsa yazabilirseniz minnettar olurum. Şimdiden kıymetli vaktiniz icin teşekürler
.

Süleyman bey sensörün yangınla ilgisi yok.

Sensör, akü dolumu sırasında akünün gerçek ısı bilgisini regülatöre göndererek onun dolum eğrisinin randımanlı aralıkta kalmasını sağlıyor. Dolum her zaman gerçekleşse de böylesi daha uygun.
Yukarıda dediğimi tekrarlarsam. İkisi yan yanaysa gereği yok. Çünkü regülatörün içinde de var.
Ama zavallı akünün ısısını nereden bilsin..
Ha babam kendine göre gönderip duruyor.

Gerekçe:
Akünün ısısı değiştikçe iç direnç yüzünden dolum da değişiyor. Halbuki regülatör doğru ısıyı bilse, akım ve gerilimi gerekli değerlerde değiştirerek dolumu daha randımanlı yapabilir. Balonu şişirirken sonuna doğru artan iç basıncı yüzünden nefesleri küçültüp daha kısa ve zorlu hava göndermemiz gibi.

.
.

Süleyman bey sensörün yangınla ilgisi yok.

Sensör, akü dolumu sırasında akünün gerçek ısı bilgisini regülatöre göndererek onun dolum eğrisinin randımanlı aralıkta kalmasını sağlıyor. Dolum her zaman gerçekleşse de böylesi daha uygun.
Yukarıda dediğimi tekrarlarsam. İkisi yan yanaysa gereği yok. Çünkü regülatörün içinde de var.
Ama zavallı akünün ısısını nereden bilsin..
Ha babam kendine göre gönderip duruyor.

Gerekçe:
Akünün ısısı değiştikçe iç direnç yüzünden dolum da değişiyor. Halbuki regülatör doğru ısıyı bilse, akım ve gerilimi gerekli değerlerde değiştirerek dolumu daha randımanlı yapabilir. Balonu şişirirken sonuna doğru artan iç basıncı yüzünden nefesleri küçültüp daha kısa ve zorlu hava göndermemiz gibi.

.

Siz bu işin uzmanısınız anladığım kadarıyla, benim ilk karavan projem olacak. buzdolabı tv 220 ocak fırın gazlı aydınlatma led uydu neta kaç volt bilmiyorum su vebosta tuvalet 12 volt klimaya karar vermedim. minimum dışardan besleme ile ne kadar idame ederim sistemi, hangi marka jel akü, nasıl bir panel sistemi invertör falan filan tam bir elektornik sistemi için ne marka ne almam gerekiyorsa yazabilirseniz minnettar olurum. Şimdiden kıymetli vaktiniz icin teşekürler
15512977376115824839781236192086.jpg

buzdolabı tv 220 ocak fırın gazlı aydınlatma led uydu neta kaç volt bilmiyorum su vebosta tuvalet 12 volt klimaya karar vermedim.
.

@isim294 :smiley:

Karavanda çağdaş elektrik sisteminin 12 Volt olması düşüncemle size yardımımın kısıtlı olacağını sanıyorum. Üstelik imlanız yüzünden tasarımınızı da tam kavrayamadım açıkcası.

Kendi durumunuz için yazdıklarınız, ciddi bir cevap için maalesef yetersiz.
Hakkınızdaki bilgiler ile kamp zaman ve yer düşünceniz bir kenara, çekme yahut motokaravancı olduğunuzu dahi bilmiyoruz. Cevap için seçeceğiniz aletlerin kullanma zamanı da göz önüne alınarak, sonuç tüketiminin bilinmesi mutlak gerekli..

Sorularınız ne kadar somut olursa o kadar doyurucu cevap alırsınız. Biliyorsunuz forumların arama motorundan farklı kullanılma durumları var. :yum:

.

Son düzenleme:

@isim294 Verdiğiniz bilgilerden fazlasını veremiyorsanız çevrenizde güneş paneli satan firmaya gidip onlardan bilgi alabilirsiniz.
Buradan açıkcası bilgi alabilmek için günlük tüketiminizi hesaplayabilmeli ve güneş paneli koyacağınız bölgeyi bildirmeniz, son olarak da hangi aylarda kullanacaksınız söylemeniz gerekir. Malumunuz kışın güneş az, yazın çoktur.
Ben şunları şunları kullanacağım derseniz de kullanacaklarınızın etiket değerlerini (model ismini değil de elektrik bilgilerini, kaç watt çektiğini, voltajı gibi) ve günde kaç saat kullanacağınızı söylemiz gerekir.
Tabii buradan alacağınız bilgiler de amatör bilgi olacak, Bülent bey dışında bu işi profesyoenl yapan kimse yok burada.

.

@isim294 :smiley:

Karavanda çağdaş elektrik sisteminin 12 Volt olması düşüncemle size yardımımın kısıtlı olacağını sanıyorum. Üstelik imlanız yüzünden tasarımınızı da tam kavrayamadım açıkcası.

Kendi durumunuz için yazdıklarınız, ciddi bir cevap için maalesef yetersiz.
Hakkınızdaki bilgiler ile kamp zaman ve yer düşünceniz bir kenara, çekme yahut motokaravancı olduğunuzu dahi bilmiyoruz. Cevap için seçeceğiniz aletlerin kullanma zamanı da göz önüne alınarak, sonuç tüketiminin bilinmesi mutlak gerekli..

Sorularınız ne kadar somut olursa o kadar doyurucu cevap alırsınız. Biliyorsunuz forumların arama motorundan farklı kullanılma durumları var. :yum:

.
Geri dönüş yaptığınız için teşekürler. Kısaca kendimi tanıtıyım, Gezmek benim için lüks bir tutku, kısıtlı izinle kaçıp hava aldığım bir diyaliz etkisi var üzerimde. Kamp tabiyet gezileri favorim. imkanlar ölçüsünde. Çılgın projem ise karavan ama parayla alınan değil emek katarak yapacağım. Bu arada ankarada yaşıyorum. Sosyal medya kullanmışlığım var ama aktif olarak hiç bir formda yazmadım. DÜNKÜ yazı da bunun bir sonucu. Yazdım olmadı, paylaşamadım sonra acele ile özensiz bir yazı cıktı ortaya. Tekrar bir özürü hak eden. Paylaşamadığımı düşünerek mükerer paylaşım yaptığım bir yazı. Neyse konu şu idi dışarıdan takviye/ besleme olmadan maksimum oranda kendi kendine yetebilen bir karavan hayalim. Televiyon, buzdolabı için 220 volt cihaz kullanmayı düşünüyorum. Hidrofor, tuvalet, vebosta heki fanı12 volt aküyle uyumlu cihazlar tercihim. Ocak fırın gazlı sistem dometic olsun diyorum. Klima ve neta uydu sistemi param kalırsa alabileceğim konfor opsiyonlarım. Sorun şu sıfır tecrübem var. Jel akü almak niyetim doğru tercih mi kaç amper hangi marka almalıyım kaç adet almalıyım bilmiyorum. Aküleri beslemek için güneş enerjisi sistemi yeterli olur mu, hangi marka nasıl bir panel. İnvertör kaçlık olmalı, Gibi mümkünse marka model kapasite belirebilirseniz sevinirim. Karavan firmaları ticari kuruluş verimlilikten ziyade kar onlar için esas diye düşünüyorum. Tekrar teşekürler...

.

Yazdığınız hala kısıtlı veriler, daha iki gün evvel üye olduğunuz forumu, önce etraflıca okumanızın yararınıza olacağını gösteriyor.
Bence ilk olarak size uygun plan ve araç seçimiyle ilgili yerlere girin.
İşin sırası bu.
Diğer etaplar konularda yazılanlarla zaten kendiliğinden gelmekte.

Lütfen yanlış anlamayın. Şu anda size verilebilecek cevap, ancak herhangibir arama motorundan çıkmış gibi toptan ve kalitesiz olacak.

.

Son düzenleme:

Konu Şubat 2017 açılma tarihli ve güneş paneli olmasına rağmen, soğutma ve buzdolabı hakkında bir ekleme yapmak isterim.
Güneş panelleri / Bataryalar / Şarj sistemleri/ Karavan da elektrik ACDC tesisat ve ekipmanları.
Söylemek isterim hepsi ayrı başlık ve konulardır.
Çok teknik detay ve içeriğe girmeden kısaca;
Depolanmış enerji kullanımında DC devreler ayrı özelliktedir.
Evlerde kullanılan şebeke 230 VAC ile enerji kullanımı ile karıştırmayınız.
Teknik formüle ile bazı değerler bulunsa dahi pratikteki uygulama sonuçları bir miktar farklı olabilir.
Elektriksel değerleri bulabilmek için uygulanan formüller ohm kanunu gibi
Güç=watt
Gerilim=volt
Akım=amper
hesaplamalar ile bir değer bulabiliriz, masada yapılan hesaplamalar uygulamada bizi şaşırtabilir.
*Bobinli almaç cihazlar, İlk kalkınmada bağlı oldukları enerji sisteminden normalin bir kaç katı enerji çekerler.
* Özellikle DC sistemde enerji iletim kabloları kısa ve istenilen kesitlerde olması gerekir, tüm iletim hatlarının kaliteli,eksiz ve iyi iletken malzeme ile üretilmiş ürünlerden seçilerek sıkı kontakt olarak tespit edilmeleri önemlidir.
*Soğutma çevriminde çalışan kompresörün basma hattındaki soğutucu GAZ basıncından dolayı ısınır,yüksek basınç altında kondenser hattında bu basınç ve ısının kademeli dışarı atıldığı kısımdır, buradaki ısı sürekli yüksek ise buzdolabı sistemden hem yüksek amper değerleri çekecek yeterli soğutmada yapmayacaktır, havalandırma ve temizlik önemli!!
*Soğutma hesabı 24 saat olarak hesaplanmalıdır.Buna uygun kapasitede batarya tesis edilmelidir.
Farklı hesap yöntemleri olabiliyor, kimileri 24 saat olarak değil 8 -12 -15 saat olarak alıyorlar ve kapasitede matematik olarak düşük değerde çıkıyor.
sıkıntı olmaması için;
60 watt bir buzdolabı için 12 volt DC gerilim altında kaç amper akım çeker diyelim.
60/12 =5 amper görünür 1 saatte
24 saat X 5 amper =120 amper
batarya kullanımında,ne kullanılıyorsa %50 fazla ihtiyati tedbir tamamını tüketmemek amaçlı hesap edilirse 180 amper/saat çıkar, düz olarak 200 amper VRLA kapalı tipolarak belirlenebilir.
Burda bilinmesi gerekir ki;
Haftada ,ayda yılda kullananlar için bu kapasite fazla gelebilir, buzdolabı için durum budur.

ince999
evliyacelebi
bartek

teknik açıklamalarına ilave olarak buzdolabı hakkında karavancilar için bir dokunuşta benden..
Enerjimiz hiç bitmesin, günlerimiz güzel geçsin.

Son düzenleme:

Buzdolabı hakkındaki dokunuşun için teşekkür ederim.
Fazladan kapasite diyebilecegim Büyük amperli Akülerin dogrudan iki sıkıntısı var
Satın alma maliyeti yüksek
Karavan gibi kısıtlı alanda yer sıkıntısı,agırlık dengeleme sıkıntısı havalandırma sıkıntısı.
bundan başka potansiyel sıkıntı var:Şayet dikkat etmez akümüzü erken öldürüsek buyrun hesapta olmayan yıkıcı masraf.
Bir şey daha var.60 Wattlık buz dolabını karavanda kullanmak için 200 amper saatlik aküyü dolduracak Güneş panelinin kaç watlık olacağı ve buna bağlı olarak güneş panelinin boyutu sıkıntısı.
Sistemi kurmak için hesap yaparken garantici olmak iyi de nereye kadar?:smiley:

boyut, ağırlık ve maliyet bakımından sıkıntılı gibi geliyor doğrudur:confused:
Daha küçük kapasiteler kurtarmıyor bir süre sonra.
Enerji kapasitesi düştüğü zaman buzdolabı motoru kalkış yapamıyor, sağlıklı soğutma olmuyor, buna rağmen aynı bataryanın mevcut enerjisi ile saatlerce aydınlatma ve TV çalıştırılabiliyor

boyut, ağırlık ve maliyet bakımından sıkıntılı gibi geliyor doğrudur:confused:
Daha küçük kapasiteler kurtarmıyor bir süre sonra.
Enerji kapasitesi düştüğü zaman buzdolabı motoru kalkış yapamıyor, sağlıklı soğutma olmuyor, buna rağmen aynı bataryanın mevcut enerjisi ile saatlerce aydınlatma ve TV çalıştırılabiliyor
Benim karavanımda

150+30 toplam 180 w poli solar panel
20 lik pwm şarj regülatörü
110 ah gel akü
1000 w tam sinüs inverter

Kullanılan cihazlar ise

220 v 51 Lt tezgahaltı nini kompresörlü buzdolabı
12 v hidrofor
12 v led iç aydınlatma
USB cep telefon şarjı

Bu donanımla , paneller günde 5-6 saat güneş görürse hiç problemsiz yetiyor , ancak 1 gün hiç güneş görmezse sonraki gün sabaha ancak çıkıyor .

Bu nedenle , benim bir 110 ah gel akü ve 30 luk yerine 150 w takarak 150+150 : toplam 300 w panelle sistemi revize etmem gerekiyor , panel 400 TL gel akü 1100 TL ilave eklenti gerekiyor diye düşünüyorum .

Not : mevcut akümü 3 ay önce aldım .

Sn @bulenttg teşekkürler

Son düzenleme:

Benim karavanımda

150+30 toplam 180 w poli solar panel
20 lik pwm şarj regülatörü
110 ah gel akü
1000 w tam sinüs inverter

Kullanılan cihazlar ise

220 v 51 Lt tezgahaltı nini kompresörlü buzdolabı
12 v hidrofor
12 v led iç aydınlatma
USB cep telefon şarjı

Bu donanımla , paneller günde 5-6 saat güneş görürse hiç problemsiz yetiyor , ancak 1 gün hiç güneş görmezse sonraki gün sabaha ancak çıkıyor .

Bu nedenle , benim bir 110 ah gel akü ve 30 luk yerine 150 w takarak 150+150 : toplam 300 w panelle sistemi revize etmem gerekiyor , panel 400 TL gel akü 1100 TL ilave eklenti gerekiyor diye düşünüyorum .

Not : mevcut akümü 3 ay önce aldım .

Sn @bulenttg teşekkürler
Süleymen Bey,

Bir kere ikinci eklediğiniz 30 wat panelin bir faydası olmamıştır. Test edebilirsiniz. Önce 150 tek panelin çıkışını ölçün, sonra birlikte. Küçük panel hep büyükten yemiştir.
Benim size tavsiyem bir tane daha pwm şarj regülatörü alın. İki 150 lik panel birbirinden bağımsız çalışsın.
Akü konusunda hesap yapmak lazım. İki ayrı sisyem gerçekten 300 Watt yapar. 150 wat + 150 wat + tek pwm = 300 wat yapmaz pratik hayatta. Ikisi ayni model, ayni uretim , ayni guc olsa teoride yapar .

Son düzenleme:

Şöyle tespitlerim olmuştur, buradanda yazarım.
-Karavan da buzdolabı için 200 amper kapasiteli VRLA tip akü
-Güneş panelleri tavan çatı ne alıyorsa cm kaybetmeksizin montajı yapılmalı.300 / 500 wp neyse artık
- Panellerin araç üstünde olması, güneş etkisiyle araç içini hamam yapıyor, araç yakınında kamp yapılacağı için gölgelik bir alan tercih ediliyorsa, kabloları solar sisteme ayrı bağlı( sigorta ve pwm solar kontrol cihazı akü tipine uygun seçili şarj modu) ve hazırda bulunan 10 mt gibi uçları konnektör yapılmış + ve - uçları seyyar olarak bir paneli güneş ışıması olan yerde kamp süresince sistemi şarj için kullanabilirsiniz. Panelin güneşi görme acısı iyi durumda 100 wp için ortalama saatte 5 amper 7 saat yaklaşık olsun 35 amper girdimiz olur. Bunun aynısı Avusturyalı bir karavancida Gümüldür de görmüştüm.

Çekme karavanda 200 Acv 12/24 Dcv buzdolabı var, batarya 60 amper sulu, şebeke şarjı 220/12-24 redresör sistem çalışmıyor.

Moto karavan büro tip birde 220 VAC, invertor ile bağlanmış batarya 72 amper sulu,tavanda 100 wp panel sistem çalışmıyor.

Sonradan değişiklik yapıldı, önceki harcanan emek para ürün boşa gitti.
Forum sayfalari önemli, çok faydalı bilgiler var, doğru bilgiye dayanarak verilen önerileri dikkate alalım
Selamlar

Şöyle tespitlerim olmuştur, buradanda yazarım.
-Karavan da buzdolabı için 200 amper kapasiteli VRLA tip akü
-Güneş panelleri tavan çatı ne alıyorsa cm kaybetmeksizin montajı yapılmalı.300 / 500 wp neyse artık
- Panellerin araç üstünde olması, güneş etkisiyle araç içini hamam yapıyor, araç yakınında kamp yapılacağı için gölgelik bir alan tercih ediliyorsa, kabloları solar sisteme ayrı bağlı( sigorta ve pwm solar kontrol cihazı akü tipine uygun seçili şarj modu) ve hazırda bulunan 10 mt gibi uçları konnektör yapılmış + ve - uçları seyyar olarak bir paneli güneş ışıması olan yerde kamp süresince sistemi şarj için kullanabilirsiniz. Panelin güneşi görme acısı iyi durumda 100 wp için ortalama saatte 5 amper 7 saat yaklaşık olsun 35 amper girdimiz olur. Bunun aynısı Avusturyalı bir karavancida Gümüldür de görmüştüm.

Çekme karavanda 200 Acv 12/24 Dcv buzdolabı var, batarya 60 amper sulu, şebeke şarjı 220/12-24 redresör sistem çalışmıyor.

Moto karavan büro tip birde 220 VAC, invertor ile bağlanmış batarya 72 amper sulu,tavanda 100 wp panel sistem çalışmıyor.

Sonradan değişiklik yapıldı, önceki harcanan emek para ürün boşa gitti.
Forum sayfalari önemli, çok faydalı bilgiler var, doğru bilgiye dayanarak verilen önerileri dikkate alalım
Selamlar
Solar paneller araç tavanına yapışık değil de , port bagaja takılı ise , karavan içi niye ısınsın , bilakis gölgelik görevi yapıyor , zaten yapıştırma esnek paneller hiç tavsiye edilmiyor .

Yıllar önce karavandaki iki yaşam aküsünü ayırdım. 90 amperlik aynı marka akülerden birisi sadece buzdolabını çalıştırıyor. Buzdolabı devamlı çalışmıyor, durduğunda akü kendisini biraz topluyor ve voltajı yükseliyor. Buzdolabı tekrar çalışmaya başladığında akünün voltajı biraz daha yükselmiş oluyor. Benim deneyimim, Lambalar olsun şarj cihazları olsun aküden devamlı elektrik çekiyorlar, çekilen elektriğin amper değeri fazla yüksek olmasa da devamlı elektrik alınınca akünün gerilimi düşüyor. Ama bu cihazlar için gerilimin düşmesi genellikle bir sorun olmuyor. Buzdolabında durum farklı. Önemli olan bir diğer konuda, çalışmayan bir buzdolabı tatilin tadını kaçırıyor.
Buzdolabı aküsünü ayırdıktan sonra buzdolabıyla hiç sorun yaşamadım. Yalnız buzdolabının kapağını ve kapandığı yerleri haftada bir iyice temizlerim. Kapak iyi kapanınca buzdolabı daha kısa çalışıyor ve daha uzun süre duruyor. Son önemli bulduğum nokta, buzdolabına giden kablodan hiç başka bir yere elektrik almamak lazım.

Almanya’da evlerin üzeri solar panellerle dolu. Üzeri solarpanelle örtülü binaların çatı katlarındaki evlerin yazları serinlediği haberleri gazetelere yansıyor..
Netter Nebeneffekt: Solaranlagen auf dem Dach kühlen Wohnungen - Grüne Geschäfte

Ben bunu, güneşte duran karavanın tentesinin altında oturmaya benzetiyorum. Tentenin altı güneşli yerden biraz daha serin ama bir ağaç altındaki gölge gibi değil.:smiley:

Yalnız binaların üzerindeki panellerin altında ısınan havanın panelin verimini düşürdüğü de gazete haberleri arasında. Bu nedenle panelleri evin üzerine takarken araya bırakılacak 10 cm mesafe verimi yükseltir, deniliyor (daha iyi havalanıyor).

Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,761
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR