750 Kg Altı Sıfır Çekme Karavan Önerileri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Burak DEMİRAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,423
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 442,811
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Vara
@Demirak cevap için teşekkürler. Öncelikle fiyatı hatalı yazmışım. Frenli modeli 43.700 TL olacaktı (ama 700 yine var :smiley:)

Çok acelem yok esasında. İki karavanı da yerinde gidip görmedim henüz. Bu hafta sonu Carabinata'yı görmeye gideceğim kısmet olursa. Carabinata bana daha kaliteli gözüktüğü için yıl sonu kampanyasını değerlendirsem mi diye düşündüm esasında. Temmuz'dan önce çok acil ihtiyacım yok karavana. Bu arada karavanı da eşim ve iki çocuğum ile kullanacağım (14 ve 7 yaşlarında iki erkek)

Carabinata'nın ekstraları ile daha önce yazılanları da okudum. Mutfak dolabını gidip göreceğim özellikle. Ekstra dolap için ne kadar istiyorlar onu da merak ediyorum. Buzdolabı ve su deposu alınabilir, çok problem gözüyle bakmıyorum.

750 kg sınırını aşmak istemiyorum. Çünkü arabayı kısa vadede değiştirme ihtimalim yok. Peugeot 307 1.4 dizel aracım var ve bir müddet daha onu kullanacağım gibi gözüküyor. Ağırlık daha da artmasın diye güneş paneli düşünmüyorum. Yaşam aküsü ilk aşamada yeterli olacaktır. Klimayı da şimdilik eledim. TV ihtiyacım olmayacak. Gösterge panosu ve stabilizatör tavsiyenize dikkat edeceğim.

Neticede acele etmesem mi acaba? MAY'ı mı beklesem :smiley:
Carabinata da mutfak dolabı nin opsiyonel olması ağırlık la ilgili.Ayrica firmanın kg hesabında yaşam aküsü yok.akusuz ağırlığı verilen ağırlık.dus kısmında basınız tavana sıfır.boyum 1.78.dusu kafanıza koyabilmeniz için egilmeniz gerekiyor..O iki çocukla zor gibi carabinata işi...
 

Etiketler
@Zeki Uysal

O halde aramıza hoşgeldiniz abi :smiley: Yukarıdaki yazımda size sorularım vardı, plexi camlı mı aldınız?
Normal halini sipariş verdim, karavan camlı hali sanırım baya fark ediyor fiyat açısından, aldığımda güneş üzerine güneş paneli yaptırmayı planlıyorum ama bakalım, önemli olan bütçemiz. Ağırlık konusu önemli bir husus. Şu an için bazı satıcılar tip onay belgesini önemsemese de (trafik denetimi olmamasından ötürü) eninde sonunda bu iş sıkıntı yaratacak.
İmalatçılar her ne kadar sınırda karavan üretselerde (tuvalet vs harici) bunlar işin içine girdiğinde ve denetim eklendiğinde eminim ki son kullanıcılar doğrudan imalatçıya yönelerek bir aksiyon bekleyebilir, yada memnuniyetsizliklerini belirtebilirler .
 

Bizim aile 3 kişi, ben ve eşim kamu personeli olduğumuz için tatillerimiz yıllık izin ile sınırlı. Yılda maksimum 30 gün tatil yapabiliyoruz. Uzun yıllar sorun/sıkıntı çıkarmayacak, rahat bir karavan arayışı içindeyim. 4x4 aracım var, çekme konusunda sorun yaşamayacağım. Ağırlık olarak 750 kg altı ve O1 belgesi olması tercih sebebim.

Başoğlu Uncle ya da Junior ve Carpento hem benim hem de eşimin beğendiği modeller. Fiyat konusunda illaki şu rakam olsun gibi bir düşüncem yok. Yukarıda belirttiğim gibi sıkıntısız, sorunsuz, rahat ve 750 kg altı karavan almayı düşünüyorum.

Ayrıca en küçük bireyimiz 3 yaşında. Caretta Junior yeterli olur mu ?
Fenerlisin diye araştırmanı istediğim bir model var + ve - olarak Niewiadow Nt 126 bir bak bakalım işine yararsa boşu 7500 avro dolusu 11000 avro
 

@velarenka

Öncelikle Carabinata karavanınızı güle güle kullanın. Amacım hevesinizi kırmak değil. Ama gerçekleri de kendimize göre yorumlayıp, burada karavan düşünen arkadaşları yanlış yönlendirmeyelim.
Söylediklerinizden fiyatı evet düşüktür, evet camları plexi dışa açılırdır. Sahip olmadığım için ürünün arkadasında duran bir markamı bilmiyorum. Ama yıllara sair bir marka olduğundan arkasında duran diye düşünüyorum.
Ama geniş bir karavan değildir. Özellikle banyo/Wc bölümü. Kesinlikle iddia ediyorum 80 kg dan yüksek kişiler banyo yaparken portatif tuvaleti dışarı çıkarır. Başka türlü ben sığamadım. Gardrop/Kıyafet dolabı/çekmecesi anlamında hiçbir şey yok. Ranzanın karşısına buzdolabı konmuş, oda 50 lt ve başka alternatif yok. 3.25 metre boyu zaten bu alan darlığını açıklıyor.

Tamam dediğiniz gibi ucuzdur, camları plexidir. Ama iç hacmi geniş derseniz, yapmayın etmeyin derim.

Bu arada MAY Karavanın O1 belgesi olmadığını ben iddaa ediyorum. Ya da O1 belgesi isteyenlere farklı karavan yapıyor, bilmiyorum. Çünkü teslim ettiği karavanlarda dediğim gibi yan reflektörler yok, plakalık yok ve plakalık ışığı yok. (Carabinata'nın O1 belgesi resmi olarak varmış, listeye ekleyeceğim.)

@KrmHarita

Evet, Ortiz ağır basıyordu. Ama son yaptığını okudunuz mu bilmiyorum... 3.90 modelin 2 kişiliğini getirmişler. Ön cam eklemişler ve karavan 750 kg üstü olmuş. Yani 4 kişiliği O1 belgeli, 2 kişiliği 750 kg üstü satıyorlar :smiley: Bu durum pazarlama stratejisi olarak açıklasalar da ben farklı yorumladım. O yüzden bir anda arkaya atıverdim. Benim için güven önemlidir. Hatta ilk sıradadır. Hele milyarlar verip, uzun yıllar kullanacağım birşey alacaksam...

------------------------------------------------------------------------

Birde konu dışı olarak dün bir karavancı abimizin karavanına ziyarete gittim. Kendisi foruma girmiyor, yaşça da büyük. Bana karavanda her türlü cihazın 12 V olması ile ilgili deneyimlerini anlattı. Ve buzdolabı ile ilgili bir bilgi verdi. 220 V dolapların çalışma sesi ile 12 V'un sesi takdir edersiniz farklı. 4 metreden küçük 750 kg altı karavanlarda mutfak yatak bölümüne daha yakın olduğundan 220 V dolabın akşam çalışma sesinden rahat uyumanın çok zor olacağını söylüyor. Bu yüzden özellikle dolapta 12 V seçmemi öneriyor.

Hiç bu konuda düşünmemiştim. 4 metre altı (Yatak bölümü mutfağa yakın) 220 V buzdolabı kullanan karavan sahibi arkadaşlar bu yoruma katılır mı acaba?
Kesinlikle mükemmel yaklaşım içten içe 220 v yaptırmak istemiyordum.Nedenini hatırladım ,o ses karavanı sattırır.
 

Dediğim gibi MAY O1 isteyenlere farklı fiyatta mevzuata uygun karavan veriyor. @udisa 'nın dediği gibi bana bu tür davranışlar güvensizlik yaratıyor. Listeyi bu şekilde güncellerim.

@velarenka

Uç örneklere gitmemize gerek yok, 2 kapılı dolap vb. Ben içine girdim ama banyoya sığamadım. 95 kiloyum ve 1.79 boyum var. Hadi üstte heki var lavaboda oturabiliyorum belli bir süre. Ama Duş alamadım. Ya tuvalete oturmam gerekiyor ya da tuvaleti dışarıya çıkarmam gerekiyor, yoksa hareket edemiyorum... Yani mesele 2 kapılı dolap değil.

Bu arada 220 V 50 litre ranza önünde yer alan dolapla ilgili de gerek ses, gerekse yeterlilik anlamında şüphelerim yok değil. Sizin özelinizde 2 kişi için 50 litre yetiyordur ama bu karavanı 4 kişilik diye satıyorlar ki bende 4 kişilik ailem için bakıyorum. Ve kişi istediğiniz kadar minimal bir yaşamı seçin, 50 litre dolap kapasite çok zor yeter diye düşünüyorum. Mutlaka takviye etmek gerekir.

Ben yetersiz iç hacim demiştim. Buzdolabını hadi ek fiyatla 90 litre yaptınız, dolaplar? Ben gardırop dedim, kıyafet alanı dedim? Dolabı 90 yaptığınızda neredeyse mutfak için bile çekmece kalmıyor.

Ne derseniz diyin 4 kişi için uygun büyüklükte bira karavan değil. 3.25 metre zaten matematiksel olarak da bunu söylüyor. Siz 2 kişi elbette rahat rahat kullanırsınız.
@Demirak senin yazılarını hayranlıkla takip ediyorum.
Türkçe yi kullanışın çok güzel. Ben senden iriyim.1,87-112 kg Eşimle beraber ehliyet değiştirmeden,Muayene zahmetine girmeden bir çekmeli karavan düşünüyoruz.Bu arada arabada değiştirmeden Arabam 1.2 tsi 90 beygir ibiza 1000 kg a kadar katar çekiyor.
Şubattaki fuara gideceğiz. Şuan takip ettiğim markalar adria,hobby,Niewiadow Nt 126 ve carpetto ilgimi çekmiş durumda. Bakalım yazının sonuna geldiğimde zihnimde ne oluşacak.
 



"Frensiz karavan" terimini kullanmak bile istemiyorum. Karavan çeken, bu deneyime sahip kime sorarsanız sorun tartışmasız reddeder. Firmaların bunu opsiyon olarak sunması da ayrı bir tez konusu.

Frensiz karavan ile karayoluna çıkan bir sürücü, ya hayatında ilk kez karavan çekiyordur; ya da taammüden cinayet planlıyordur. Bu kadar da net yazıyorum.

@udisa Ben Biraz geriden geliyorum fakat izlediğim videolarda Çekme demirinin hemen arkasında bir el freni kolu vardı opsiyon olarak onu demesinler. frensiz dingil ne demek resmen intihar eğer öyle ise.
Yoksa 90km ile giderken ki 25 m/ saniye eder 750 kg mın beni arkadan itmesi ni düşünemiyorum.
 

Ben nasihati severim genelde de uygularım. @AKMühendis üstadımız şahittir.

Benim de tavsiyem bu kadar ince eleyip sık dokumadan frenli ve tecrübeli bir üreticiden bir karavan alın bir an önce karavancılığa başlayın. Bu zehir damarlarınıza bulaştıysa zaten alıp 3-5 kamp ve 2-3bin km yol yaptıktan sonra asıl ihtiyaçlarınızın farkına varıp yeni bir arayışa geçeceksiniz.

Ha bir de kişisel olarak bir yorum yapayım konu ile alakasız. Başlıkta görüyorum ki opsiyonlarla 70-80 binli rakamlar havada uçuşuyor 3,5 4 metre karavanlar için. Yakın olduğu için 360DK'yı ele alalım. Günümüz kurunda bahsi geçen tüm opsiyonların fazlasıyla yer aldığı Adria 360DK modelinin 94bin olduğu yerde benim gözümde hiç bir yerli karavan o paraları maalesef etmiyor.
@AKMühendis ve sen @pasolvon haklısınız. Ama @Demirak içtenlikle süper bir başlık açmış. Onun yazılarına kapılıp gidip bir ortiz almadım. Beni kötü etkilemedi. Bana bir zararı dokunmadı. Aksine ne istediğim ile alakalı olarak fikrim gelişti. @pasolvon un dediği gib karavanı alıp sonra bu olmadı bunu alayım gibisinden bir bütçem yok. 1 kere alıcam , en az 5-10 yıl kullanmayı düşünüyorum. @Demirak a Başlığı açtığı için teşekkür ederim. Para alıp reklam videosu çeken birisi değil. En azından. Arkadaşı suçlamayın gönlünü alın Lütfen. Takipteyim hepinize selamlar.
 






Konu dışı olacak ancak karavan içinde kızartma yapmak bana biraz garip geldi arkadaşlar. Eğer fritözünüz bir şekilde sıfır yağ kokusu ile çalışmıyorsa o döşemelere sinecek yağ kokusu sizi çok rahatsız eder. Karavanın içi yerine dışarıda kamp masasında kullanmak daha mantıklı olabilir.

Biz karavan içinde sadece su ısıtıyoruz, bunun dışındaki herşey için tüplüğümde ekstra taşıdığım minik piknik tüpümü kullanıyoruz. Hem çok rahat oluyor. Hem karavanın içi de gereksiz yere ısınmamış oluyor. Kamplarda gördüğüm kadarıyla pek çok karavancı da bu şekilde yapıyor zaten. Piknik tüp demişken belirtmeden geçmeyeyim. Bir de saç tava edinmek şart :smiley:

SAC tava dedin ağzımın suyu aktı neden se :smiley:)
 

@Delacrix

Selamlar,

Son attığınız linkteki kişiye özel römork olayı elbette güzel hatta maliyeti de düşük olabilir. Üzerine istediğiniz gibi katlanır çadır ve fiber çadır monte edebilirsiniz. Arkasına motor&bisiklet vb koyabilirsiniz. Ama sanırım mutfak ve diğer ihtiyaçları karşılamayabilir. Yani içi daha çok bagaj gibi kullanılabilir gibi geliyor. Ne kadar bu romörkler? Bir fiyat araştırması yapmak lazım.

Benim "Yaşam Romörkü" tanımımda bir hata oldu sanırım. Ben mutfağı dışarıda karavan içinde sadece yatma/oturma yeri olan karavanları kastetmiştim. Sizin belirttiğiniz listeyi tutmadan önce onuda tutalım, sonra Yaşam Romörklerine geçelim.

750 Kg Altı Tam Karavanlar ve Mutfak/Banyo Dışarıda Karavanlar

1-750 kg altı Tam Karavanlar: (4 kişilik modeller bold yapılmıştır. İthal Karavanlar italik yapılmıştır.)

a)
Aydos- Niewiadow Nt 126 (O1 Belgeli İthal) (2 Kişilik)

b) Caretta - Uncle 370 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 735 kg) ve Junior (2 Kişilik)

c) Carpento - 360 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 680 kg) ve 310 (2 Kişilik)

ç) Dolly - Weekend (2 Kişilik)

d) Eks - 3600 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 710 kg)

e) Erba - 4.10 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 750 kg
) ve 3.40 (2 Kişilik)

f) Gündoğdu Karavan - Leyli 2.40 (2.40 metre) (2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 550 kg)

g) Güney Karavan - Maxi 4.40 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 750 kg
) ve Midi (3 Kişilik)

ğ) Hymer Eriba - Touring (O1 Belgeli İthal) (2 Kişilik)

h) May - 360 (O1 Belgeli versiyonu için ek ücret isteniyor - 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 700 kg)

ı) Ortiz Karavan - 3.90 (Camsız versiyonu O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg
) (2 kişilik versiyonu 750 kg üstü olarak satılıyor.)

i) Pino Karavan - 280 Cachalote (3 metre) (O1 Belgeli 2 kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık 700 kg)

j) Saly - Carabinata 3.25 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 650 kg) ve 3.25 Petite S (2 Kişilik)

k) White Pigeon - Atlantis 3.60(O1 Belgesi teyit edilmedi 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: Bilinmiyor.)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Mutfak/Banyo Dışarıda Karavanlar: (4 kişilik modeller bold yapılmıştır.)

a)
Başoğlu Karavan - Caretta 1500 (4.180 metre) (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 460 kg)

b) Crawler - Izz 428 (4.28 metre) (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg)
ve EN 390 (3.90 metre) (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 680 kg)

c)
Güney Karavan - Mini (3 metre) (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 350 kg)

d)
Pino Karavan - Pİ 2010 (2.10 metre) (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 350 kg) (Mutfak içeride)

e) White Pigeon (3 metre) (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 500 kg)

hyber eriba listeye nezman girid boş hali 930 kg
ERIBA Touring | Der Kult-Wohnwagen
 

@pasolvon

Allah bağışlasın, süper.

------------------------------------------------

Şimdi kendi adıma geldiğim nokta:

1-Yılda 10 gün tek seferde, ve hafta sonları tatille birleştirip en fazla 2 gece karavanda konaklama yapılacak şekilde 750 kg altı karavan kullanacağım.
2-Bakir yerlerde evet güvenlik sebebiyle çok durmayacağım ama herhangi bir kamp olmayan ama Kampçılar tarafından kamp halinde gelmiş tesis olmayan doğal alanlarda durmayı düşünüyorum. (1-2 gecelik kısa konaklamalar olacak.)
3-Uzun yani 10 günlük tatilimi ağırlıklı olarak Milli Park ve Özel Kamp alanlarında geçireceğim. Dolayısıyla elektriğim olacak.
4- Karavan 750 kg altı olduğu için küçük. 10 led ampül, hidrofor ve 12 v 60 lt kompresörlü buzdolabı elektrikte olacak. Ayrıca 220 v prizlerde telefon ve tablet şarjını kullanacağım. Ek olarak uydu sistemi ve 24' LED Tv takmayı da değerlendiriyorum (Çocuğum için) Ve son olarak yine çocuğum için mutfakta en fazla 20-30 dk çalıştıracağım Tefal Fritöz düşünüyorum ve eğer elektriğim kalırsa 20 litre (en küçük) 700 Watt çekişli mikrodalga fırın çalıştırırım ve buda günlük 30 dk yı geçmez. (1 günde ya fırın yada actifry çalışır, ikisi bir çalışmaz. Actifry fritöde 1.400 w ama dediğim gibi çalışması 30 dk yı geçmez.)

Isıtıcı düşünüyorum ama dizel. Boiler'im gazlı olacak, netim bu konuda... Uzun lafın kısası başka bir elektrik ihtiyacım olmayacak.

CBE Kontrol paneli düşünüyorum. Araç aküsünde de takviye alması için... Kamp alanlarına 220 elektrik satın almayı düşünüyorum. Ve ayrıca 200 Amper Jel Akü koyduğumu varsayıyorum...

Sizce elektrik problemim olur mu? Yücel abinin dediği gibi ufak bir güneş paneli yine de gerekli mi, ne dersiniz? (Gerekli gibi duruyor ama :smiley:)

Kardeşim diyecem 78 liyim üstat,
Senin müşterisi olduğun karavan tipi ile ihtiyacın benimki ile hemen hemen aynı.(1-2-3)
o yüzden uyku uyumadan forumu takip ediyorum.
Isıtıcı neden dizel.açıklarmısın
LPG li olsun daha iyi birde yanında dizelmi taşıyacaksın.
Çok küçük olduğu için rahat edemem diye düşünüyorum.
NİEWİADOW N126ET a param yetiyor ama
 

@Delacrix - tncybttl

Fiyat bilgisine girmek istemiyorum. Çünkü:

1- Sürekli değişiyor. Bu büyük listede tek tek hepsini güncelleyecek vaktim ne yazık ki yok.
2- Aldatıcı olabilir. Baz fiyatları yazsanız bile Baz karavan donanımları birbirinden farklı. Fiyat aralığı yazdığınızda yine 1. olarak belirttiğim zaman kısıtına giriyor.

Burada bir liste tutuyoruz. Ve o listeye göre karavanı kullananlar/ilgilenenler görüşlerini yazıyorlar, aslında amacımız bu.
Bu listeyi belli bir zaman sonra büyütüp, yaşam römörkleri ve 750 kg üstü karavanları da alabiliriz, ayrı bir başlıkta.
ma 750 altı olup olmadığını sorduğunu biliyoruz. Yarın Trafik kontrolleri arttıkça ve daha keskinleştikçe, yol kenarındaki ulaştırma Bakanlığı Kontrol noktalarına Karavanlar çektrilebilir ve anlık kantara alınabilir. Bir mevzuat değişikliğine bakar. Kantar toleransı şuan yönetmelikte 750 kg karavan için 900 lerde ama buda değişebilir çünkü Avrupa'nın en fazla %5' izin verdiğini söylüyor tecrübe sahipleri.
@TheArgento

Dün internette dolaşırken İmaj karavan distribütörlüğünde satıldığını fark ettim.

Şuan firma 2 modelin satış fiyatını vermiş. Diğer modeller ile ilgili katalog ve teknik verileri paylaşmış. (Dün bende onları incelemiştim.)

ÇEKME KARAVAN - İMAJ KARAVAN

Fiyat anlamında isterseniz İmaj Karavanı arayıp direk sorun. Teknik bilgilerindeki ek donanımlarının fiyatlarını da ilgileniyorsanız sorabilirsiniz.

@ŞA-yenici

Eriba Touring Familia 3.20 modeli için aşağıdaki bilgi paylaşılmış:

Çalışma sırasındaki kütle yaklaşık kg750

Hatta 3.10 modelinde bu ağrılık 720 kg olarak verilmiş. Bu modeller 2 kişilik modeller. Yani 4 kişilik değil ve uzunlukları 3.20 metre ile 3.10 metre.

İsterseniz sizde bir göz atabilirsiniz: (Seçtiğiniz modelin temel özelliklerine tıklayabilirsiniz.)

ERIBA Touring - Almanya'da yapılan Küçük Karavan

ERIBA Touring | Small Caravan made in Germany

Orjinal sitede 900-1400 arası diyor güzel karavan keşke olsa
 

@darkastano

Anladım, tekrar teşekkürler. Muhtemelen Fuar sürprizi yapacaklar. Eğer 3.60 ve üzeri çalıştılarsa, dediğiniz gibi 680 kg çıktılarsa bu karavan yürür gider.

Zaten 5 kişilikte rakibi olmaz ama boyut/ağırlık olarakta mevcut modele göre avantaj sağlar. Burada kilit konu biraz da fiyatı. KDV dahil 60-65.000 TL aralığında olması lazım. Yoksa pahalı kalır...

Sn @Demirak kapıdan girişte sol tarafta ranza sevmiyorum hatta ben ranza sevmiyorum. 112 kg 1,87 m kişiler için karavan yok mu yav. İlk defa kütlemin büyüklüğü dezavantaj oldu.
Benim gibi düşünenler o karavana para vermez.Almaz yani Çocuklu aileler çocuklar için uygun olabilir.
 



750 kg altı bir karavan alacağım. Önümüzdeki 2020 İstanbul karavan fuarını bekliyorum. Aklımda 2 marka var. Hangisi daha avantajlı yerinde görmek lazım ama en önemli belirleyicim fiyat olacak. Fiyatlar şu ankinden yüksek olursa ikinci ele yönelebilirim.
Pino karavan da iyi şeyler yapmaya çalışan bir yerli üretici ama ağırlık konusunda ben de anlamış değilim. Avrupada adamlar 4.30 karavanı 750 altında tutmayı başarıyorlar. Bence kaliteyi belirleyen de bu oluyor sanırım. Yani cüsse büyük ama ağırlık küçük.

Hangi marka merak ettik varsa getiren listeye alalım.
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,451
Mesajlar
1,518,113
Kayıtlı Üye Sayımız
172,104
Kaydolan Son Üyemiz
onur57

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst