Arabayla 16 Gece Avrupa Turu Planı / 2022 Nisan

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ibradrkn Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,424

ibradrkn

Yeni Üye
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
4
Merhaba arkadaşlar. Önümüzdeki Mayıs ayı başında (Ramazan Bayramı'na denk geliyor) 16 gece 17 günlük bir Avrupa turu planladık. 2 çocuk (4 yaş, 7 yaş) eşim ve ben olacağız. Tura kendi SUV aracımız (2019 model Peugeot 3008) ile Kütahya'nın Emet ilçesinden çıkacağız. Tura 29 Nisan Cuma günü saat 14:00 gibi çıkacağız, dönüşümüz ise 15 Mayıs Pazar günü olacak. Haliyle tatili uzatma gibi bir lüksümüz olmayacak. Ailecek yeşil pasaportluyuz, vize derdimiz olmayacak.

ROTAM

29 Nisan : Emet - Edirne (1 gece)
30 Nisan : Edirne - Belgrad (2 gece)
02 Mayıs : Belgrad - Budapeşte (3 gece)
05 Mayıs : Budapeşte - Bratislava (yol üstü gezme)
05 Mayıs : Bratislava - Viyana (3 gece)
08 Mayıs : Viyana - Hallstatt (yol üstü gezme)
08 Mayıs : Hallstatt - Salzburg (2 gece)
10 Mayıs : Salzburg - Bled (2 gece)
12 Mayıs : Bled - Lubliyana (1 gece)
13 Mayıs : Lubliyana - Zagreb (1 gece)
14 Mayıs : Zagreb - Sofya (1 gece)
15 Mayıs : Sofya - Emet

Rota


-------------------------------------------------------------------------------------

KONAKLAMA (1060 €)

Bu rotaya göre tüm konaklamanın rezervasyonunu Booking ve AirBnb üzerinden yaptım. Tüm konaklamaları şehir merkezine yakın, ücretsiz iptal ve ücretsiz otoparklı olanlardan seçtim. Amacım aracı evin otoparkına parkettikten sonra mümkün mertebe çıkarmamak. Bir de park ücretiyle uğraşmak istemiyorum kesinlikle.

Edirne - (1 gece) 15 €
Belgrad - (2 gece) 69 €
Budapeşte - (3 gece) 218 €
Viyana - (3 gece) 242 €
Salzburg - (2 gece) 228 €
Bled - (2 gece) 130 €
Lubliyana - (1 gece) 48 €
Zagreb - (1 gece) 56 €
Sofya - (1 gece) 53 €

YAKIT (400 €)

Toplam kat edilecek yol 4200 km. Yakıt masrafını 4500 km üzerinden hesapladım. Aracım 1.5 dizel otomatik. En fazla 7 lt/100 km yakacağını düşünüyorum. Edirne'den çıkmadan depoyu fullemek ve dönüşte de Edirne'de depo boşalacak şekilde ayarlarsam, toplam yakıt masrafım 400 € civarı oluyor. Hesaplamada varsayımlarım şu şekilde:
- Türkiye'de mazot fiyatı: 16 TL/lt
- Avrupa'da mazot fiyatı: 1,50 €/lt
- Ort. yakıt tüketimi: 7 lt/100km

SİGORTA (120 €)

1 aylık yeşil sigorta: 60 €
Kaskoya + yurtdışı teminatı: 10 €
Seyahat sağlık sigortası: 40 €
Yurtdışı çıkış harç pulu: 150 TL

OTOYOL (160 €)

Türkiye - Osmangazi Köprüsü (185 TL) + Yavuz Sultan Selim Köprüsü (53 TL)
Bulgaristan - 30 günlük vinyet (15 €)
Sırbistan - Vinyet yok. Otoyol ücreti (11 € + 5,5 €)
Macaristan - 10 günlük vinyet (10 €)
Slovakya - 10 günlük vinyet (10 €)
Avusturya - 10 günlük vinyet (9,6 €) + Tauern Tüneli (12,5 €) + Karawanken Tüneli (7,5 €)
Slovenya - 7 günlük vinyet (15 €)
Hırvatistan - Vinyet yok. Otoyol ücreti (1 € + 17 €)
Sırbistan - Vinyet yok. Otoyol ücreti (3,5 € + 11 €)
Türkiye - Osmangazi Köprüsü (185 TL) + Yavuz Sultan Selim Köprüsü (53 TL)

--------------------------------------------------------------------------------------

Göreceğiniz üzere yukarıda belirtilen konaklama yol vs masrafları yaklaşık 1750 € tutuyor. Sizce geri kalanlar (yeme-içme, gezme ve aktiviteler) için 750-1000 € bütçe ayırsam sizce yeterli gelir mi? Araca biraz su, ton balığı, makarna, baklagil, konserve vs stoklamayı düşünüyorum. Bu konuda önerileriniz ne olur? Aracımda biri arka koltukta ve biri bagajda olmak üzere 2 adet orijinal 220 V priz var. Bir adet elektrikli araç buzdolabı almayı da düşünebilirim, alsam hakkını verir mi, tavsiye eder misiniz?

Ülkemizde özellikle çocuklu aile olarak arabayla yurtdışı yapan çok kimse bulamıyoruz. Bu konuda özellikle @kyenipazar41 beyin 12 Gece 13 Gün Türkiye'den Arabayla Avrupa'ya Kısa Tur. konusu benim için çok iyi oldu.

Geziyle, şehirlerle, çocukla gezme ile ilgili önerileriniz varsa belirtirseniz çok sevinirim. Araca alabileceğimiz yiyeceklerle ilgili de tavsiyelerinizi bekliyorum. (bazı şeyler yasak oluyor sanırım).

Geziyle ilgili kafamı kurcalayan bir sorun da ülkelerin istediği PCR Testi konusu. Ülkeden çıkmadan 1 kez yaptırsak her yerde kullanılır mı, yoksa her ülke son 48 saatte yapılmış test mi ister acaba?! Neyse araştırmaya devam... Sağlıcakla kalın.
 

Etiketler
4 ve 7 yaşındaki iki canavarı o kadar süre nasıl araç içerisinde tutacaksınız onu merak ettim . :smiley:

Küçük buzdolabı , suları soğuk içmek, kahvaltılık malzeme taşıma için işe yarar elbette. Lokanta yerine süpermarketlerden yeme işini halletmek çok daha ucuz olacaktır.
Kabuksuz kuru yemiş, kuru üzüm, kuru incir gibi atıştırmalıklar çok işe yarar.
Ben olsam bir de küçük tüp alırım , arada bir çorba kaynatır, omlet vs yapardım.
Hayırlı yolculuklar.
 

4 ve 7 yaşındaki iki canavarı o kadar süre nasıl araç içerisinde tutacaksınız onu merak ettim . :smiley:

Küçük buzdolabı , suları soğuk içmek, kahvaltılık malzeme taşıma için işe yarar elbette. Lokanta yerine süpermarketlerden yeme işini halletmek çok daha ucuz olacaktır.
Kabuksuz kuru yemiş, kuru üzüm, kuru incir gibi atıştırmalıklar çok işe yarar.
Ben olsam bir de küçük tüp alırım , arada bir çorba kaynatır, omlet vs yapardım.
Hayırlı yolculuklar.

Genel olarak arabayla yolculuk yapmayı seven çocuklar. Oto koltukları olduğu sürece çok rahat ediyorlar. Ama evet ilk 2 gün ve son 2 gün biraz uzun olacak. Gitmeden tabletlerine çizgi film vs yükleyerek idare edeceğiz artık.

Dediğiniz gibi kuruyemiş, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı vs kesinlikle alacağım. Hazır çorba, Yayla'nın kamplarda kullandığımız hazır yemeklerinden de (barbunya, pilav, makarna vs) almayı düşünüyorum. Ama bunları hazırlamak için dediğiniz gibi bir tüp veya ocak lazım.

Aygaz şöyle katlanır bir ocak çıkarmış. 450'lik tüple çalışıyor. Bundan edinebilirim.

Tp


Ayrıca evde ufak bir elektrikli su ısıtıcı (kettle) var. Aracımın arka koltuğunda ve bagajda orijinal 220v priz var. Onu araçta kullansam acaba zarar verir mi aracın tesissatına emin olamadım. Yolda çay kahve hazırlamak için güzel olurdu.
 

Ayrıca evde ufak bir elektrikli su ısıtıcı (kettle) var. Aracımın arka koltuğunda ve bagajda orijinal 220v priz var. Onu araçta kullansam acaba zarar verir mi aracın tesissatına emin olamadım. Yolda çay kahve hazırlamak için güzel olurdu.
Onu yanınıza otellerde kullanım için alın derim ama arabada kullanılmaz . Sanırım sizin araç prizleri en fazla 150 Watt içindir, kontrol etmeniz gerekir. Yol için 12V ısıtıcı alabilirsiniz, sadece yolda giderken çalıştırma şartı ile. Bu tipler düşük akım çeker, uzun sürede suyu kaynatır, çakmaklığa bağlayabilirsiniz.



Diğer yöntem ise otelde suyu ısıtıp, iyi bir termosta saklamak.
 
Son düzenleme:

.
* Aşağıdaki sayfadan yakıt fiyatlarına bakılabilir. Veriler 17.01.2122 den.
Fakat Ukrayna ''savaş risk primi'' yüzünden daha da artacağını hesaplamalısınız. Grafik yazan yeri tıklayın.

Otobanlardaki yakıt istasyonları bazen %20 ye kadar pahalı ! Sırbistan da ise pek fark etmiyor.
Edirne'de depoyu doldurmayı söylemem gereksiz olmalı. Eskiden Norveç liginde oynuyorduk. Şimdi Makedonya ve Arnavutluk ligindeyiz..

* Euro'nun geçmediği yerler için döviz tabelasını yanınızdan eksik etmeyin. Hiçbir yerde yakıt fiyatları dahil hiçbir malın € karşılığı yazmıyor. Bu gün temeliyle 1 € karşılıkları ise şöyle.
Bulgaristan 1,96 Leva
Sırbistan 118 Dinar
Macaristan 358 Florint
Slovakya 30 Kron
Slovenya 240 Tolar
Hırvatistan 7.54 Kuna
İsterseniz Visa Travel Tool uygulamasını da indirebilirsiniz.

* Avusturya hariç hiçbir yerde Euro geçmediğinden ya paranızı bozdururken, ya da kredi kartınızca hasretle öpüleceksiniz.
Bazı döviz büroları ise komisyon almadığını söylemekteler ? Mutlaka sorun. Bilmem özellikle sınırlardaki bürolara ne kadar güvenilir ?
En önemli nokta mal ve hizmet alırken ödemeyi sakın nakit Euro olarak yapmayın ! Onların fantazi kur anlayışları var. İsterseniz denemek için sorabilirsiniz.

* Bulgar vignetini sınırda otomattan kart ile alabileceğinizi sanıyorum.
Bratislava için sınırda resmi satış bürosu olduğunu hatırlıyorum.
Avusturya sınırını vinyetsiz geçseniz bile Macaristan gibi ceza kesilmemekte. Yeter ki ayni gün alın. Zaten sınırı geçer geçmez yakıt istasyonu var.
Macaristan vinyeti ancak kendi web sayfasında gerçek fiyatına satılıyor. Ben hep bu sayfadan alıyorum. Sınırda o kadar satış kulübesinin olması boşuna değil.
Türkçe açıklaması

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Dönüşü Adria kıyılarından yapsaydınız diyecektim ama zaten düşünmüş olmalısınız ?

Keyifli yolculuklar.. :smiley:
 
Son düzenleme:



Planınızı okuyunca ben bile heyecanlandım. Daha önce uçakla vs. yurt dışı gezileriniz oldu mu?
Rotanızın kuzey kısmını otomobil, otobüs, uçak, tren ile farklı zamanlarda dolaşma fırsatım oldu. Öncelikle yukarda belirttiğiniz tutarlar çok minimal, siz yine de yanınıza ciddi bir emanet alın derim.
Belkide çoktan tecrübeli olduğunuz aklıma gelen bir kaç küçük tavsiye olarak;
-Rezervasyonlarınızı zaten yapmışsınız ancak airbnb ve bookingde yorumlara ve evsahibi yorumlarına çok dikkat edin. bazıları fiyat ucuz görünüp lanet edilesi olabiliyor, yorumlardan faydalanmaya çalışın (tüm seyehatlarim airbnb ve booking üzerindendi). fiyat ucuz diye seçtiğim bir berlin pansiyonunda bildiğiniz baliyöde ve göçmen sürüsü vardı ortam hiç tekin değildi. bizim arabaya bir şey olmadı ama yanıma park eden hintli ailenin tiguanın camı patlatmışlardı. bundan ötürü araçta değerli eşya bırakmayın(otele yada yanınıza alın) hatta ortalıkta eşya bırakmayın derim, benim arabada çantaları alınca ortalıkta birşey kalmıyordu görünürde..

-Yol üstü dinlenme tesislerinde dikkatli olun, aracı açık bırakmayın (canavarları da dikkate alarak söylüyorum).

-Konaklayacağınız yer ve merkez arasında 4 kişi transfer ücreti (otobüs, metro vb.) kart yada tek biniş almanız gerekecek, fiyatları bir kontrol edin gerekirse merkeze arabayla gidip ücretsiz yer bulmak, yada otopark ücreti vermek daha mantıklı olabiliyor bazen.

-Otoyol üzerlerinde yakıt her zaman pahalı olur. şehir merkezi gezerken uygun fiyat gördüğünüz yerlerde depoyu fullemenizi tavsiye ederim. (otoyol üzerinde 50km başka yer olmadığından 2.5euro/lt gibi fiyatlarla karşılaşabilirsiniz). buralarda gıdalar ve market te pahalı (sandviç 15euro vb.) o yüzden şehir merkezlerinden bim a101 tarzı aldi, tesco gibi zincir marketlerden alışveriş yapmanızı tavsiye ederim. Baget ekmek çok meşhur, biz booolca sandviç yapardık, streç filme sarar yanımıza alırdık, gezerken kuruyemiş, meyve + sandviç ve kesinlikle. çünkü şehir merkezlerinde yemek bir kişi başı 10+ euro olarak hesaplayın. özellikler turistik yerlerde su dahi 2 3 eurolara kadar çıkıyor (local bira daha ucuz).

-Malum artık orda herşey daha pahalı biz yurt dışına çıkarken yanımıza dayanıklı gıdalar alıyorduk sarma, kurabiye, poaça pide benzeri. ilk 3 4 günü net çıkarıyordu. Suda stoklamanızı öneririm, ve sağlam 2 termos.. otelden çıkarken yanınıza sıcak su+poşet çay..

-Hiç başıma gelmedi ama çok duydum, pasaport para telefon dikkatli olun tırnakçılar çok oluyor(muş).

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Benimkiler uzun tur değil haftalık ayrı ayrı gezilerdi, uzun tur için başka tavsiyeler gelecektir. benden bu kadar daha fazla uzatmak istemedim.
 

.
…fiyat ucuz diye seçtiğim bir berlin pansiyonunda bildiğiniz baliyöde ve göçmen sürüsü vardı ortam hiç tekin değildi.

Umarım göçmenler için “sürü” sıfatını yanlışlıkla kullanmış olmalısınız ?
Üstelik “bir sürü göçmen” ile “ göçmen sürüsü” farklı anlamlara geliyor..
 
Son düzenleme:

.
* Aşağıdaki sayfadan yakıt fiyatlarına bakılabilir. Veriler 17.01.2122 den.
Fakat Ukrayna ''savaş risk primi'' yüzünden daha da artacağını hesaplamalısınız.
Otobanlardaki yakıt istasyonları bazen %20 ye kadar pahalı ! Sırbistan da ise pek fark etmiyor.
Edirne'de depoyu doldurmayı söylemem gereksiz olmalı. Eskiden Norveç liginde oynuyorduk. Şimdi Makedonya ve Arnavutluk ligindeyiz..

* Euro'nun geçmediği yerler için döviz tabelasını yanınızdan eksik etmeyin. Hiçbir yerde yakıt fiyatları dahil hiçbir malın € karşılığı yazmıyor. Bu gün temeliyle 1 € karşılıkları ise şöyle.
Bulgaristan 1,96 Leva
Sırbistan 118 Dinar
Macaristan 358 Florint
Slovakya 30 Kron
Slovenya 240 Tolar
Hırvatistan 7.54 Kuna
İsterseniz Visa Travel Tool uygulamasını da indirebilirsiniz.

* Avusturya hariç hiçbir yerde Euro geçmediğinden ya paranızı bozdururken, ya da kredi kartınızca hasretle öpüleceksiniz.
Bazı döviz büroları ise komisyon almadığını söylemekteler ? Mutlaka sorun. Bilmem özellikle sınırlardaki bürolara ne kadar güvenilir ?
En önemli nokta mal ve hizmet alırken ödemeyi sakın nakit Euro olarak yapmayın ! Onların fantazi kur anlayışları var. İsterseniz denemek için sorabilirsiniz.

* Bulgar vignetini sınırda otomattan kart ile alabileceğinizi sanıyorum.
Bratislava için sınırda resmi satış bürosu olduğunu hatırlıyorum.
Avusturya sınırını vinyetsiz geçseniz bile Macaristan gibi ceza kesilmemekte. Yeter ki ayni gün alın. Zaten sınırı geçer geçmez yakıt istasyonu var.
Macaristan vinyeti ancak kendi web sayfasında gerçek fiyatına satılıyor. Ben hep bu sayfadan alıyorum. Sınırda o kadar satış kulübesinin olması boşuna değil.

Türkçe açıklaması

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Dönüşü Adria kıyılarından yapsaydınız diyecektim ama zaten düşünmüş olmalısınız ?

Keyifli yolculuklar.. :smiley:

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Güzel noktalara değinmişsiniz. Dediklerinizle ilgili birkaç sorum olacak.

1) Yurtdışında kredi kartı ile harcama yapmak bana en güveniliri geliyor. Çok cüzi bir komisyon alınıyor. Bankanın günlük kurundan çevriliyor diye biliyorum. Siz neden öyle düşünmüyorsunuz?

2) E-vinyet aldığımızda haliyle cama birşey yapıştırmıyoruz değil mi? Gönderdiğiniz broşürde, e-vinyet almamız durumunda makbuzu saklamamız gerektiğini söylemiş. Sanırım plakadan okuyacaklar ve makbuzu kanıt olarak kullanacağım. Doğru mudur?

3) Bratislava'ya Budapeşte'den Viyana'ya geçerken 2-3 saatliğine uğrayacağım. Sizce Slovakya için vinyet almasam sıkıntı olur mu :smiley:

4) Bir de genel bir soru sorayım. Gümrükte araç kontrolleri nasıl oluyor. Bagajı komple indiriyor muyuz? Her gümrükte aynı şekilde mi oluyor kontroller? (Basit bir soru olabilir, cahilliğime verin :smiley: )

Dönüşü Adria'dan yapamıyorum, günüm yetmediği için. Onun için seneye bir Balkan turu yapmak niyetindeyim.
 


Planınızı okuyunca ben bile heyecanlandım. Daha önce uçakla vs. yurt dışı gezileriniz oldu mu?
Rotanızın kuzey kısmını otomobil, otobüs, uçak, tren ile farklı zamanlarda dolaşma fırsatım oldu. Öncelikle yukarda belirttiğiniz tutarlar çok minimal, siz yine de yanınıza ciddi bir emanet alın derim.
Belkide çoktan tecrübeli olduğunuz aklıma gelen bir kaç küçük tavsiye olarak;
-Rezervasyonlarınızı zaten yapmışsınız ancak airbnb ve bookingde yorumlara ve evsahibi yorumlarına çok dikkat edin. bazıları fiyat ucuz görünüp lanet edilesi olabiliyor, yorumlardan faydalanmaya çalışın (tüm seyehatlarim airbnb ve booking üzerindendi). fiyat ucuz diye seçtiğim bir berlin pansiyonunda bildiğiniz baliyöde ve göçmen sürüsü vardı ortam hiç tekin değildi. bizim arabaya bir şey olmadı ama yanıma park eden hintli ailenin tiguanın camı patlatmışlardı. bundan ötürü araçta değerli eşya bırakmayın(otele yada yanınıza alın) hatta ortalıkta eşya bırakmayın derim, benim arabada çantaları alınca ortalıkta birşey kalmıyordu görünürde..

-Yol üstü dinlenme tesislerinde dikkatli olun, aracı açık bırakmayın (canavarları da dikkate alarak söylüyorum).

-Konaklayacağınız yer ve merkez arasında 4 kişi transfer ücreti (otobüs, metro vb.) kart yada tek biniş almanız gerekecek, fiyatları bir kontrol edin gerekirse merkeze arabayla gidip ücretsiz yer bulmak, yada otopark ücreti vermek daha mantıklı olabiliyor bazen.

-Otoyol üzerlerinde yakıt her zaman pahalı olur. şehir merkezi gezerken uygun fiyat gördüğünüz yerlerde depoyu fullemenizi tavsiye ederim. (otoyol üzerinde 50km başka yer olmadığından 2.5euro/lt gibi fiyatlarla karşılaşabilirsiniz). buralarda gıdalar ve market te pahalı (sandviç 15euro vb.) o yüzden şehir merkezlerinden bim a101 tarzı aldi, tesco gibi zincir marketlerden alışveriş yapmanızı tavsiye ederim. Baget ekmek çok meşhur, biz booolca sandviç yapardık, streç filme sarar yanımıza alırdık, gezerken kuruyemiş, meyve + sandviç ve kesinlikle. çünkü şehir merkezlerinde yemek bir kişi başı 10+ euro olarak hesaplayın. özellikler turistik yerlerde su dahi 2 3 eurolara kadar çıkıyor (local bira daha ucuz).

-Malum artık orda herşey daha pahalı biz yurt dışına çıkarken yanımıza dayanıklı gıdalar alıyorduk sarma, kurabiye, poaça pide benzeri. ilk 3 4 günü net çıkarıyordu. Suda stoklamanızı öneririm, ve sağlam 2 termos.. otelden çıkarken yanınıza sıcak su+poşet çay..

-Hiç başıma gelmedi ama çok duydum, pasaport para telefon dikkatli olun tırnakçılar çok oluyor(muş).

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Benimkiler uzun tur değil haftalık ayrı ayrı gezilerdi, uzun tur için başka tavsiyeler gelecektir. benden bu kadar daha fazla uzatmak istemedim.

Bundan önce, geçtiğimiz aylarda 2 kez yurtdışı (Karadağ ve Belçika) gezisi yaptık. Nisan başında da Prag yapacağız eşimle, arabayla Avrupa turu öncesi.. Rezervasyonlarımın hepsini AirBnb ve Booking üzerinden yaptım. Yorumlarını itina ile okudum. Seçtiğim yerlerin tamamı şehir merkezinde ve otoparklı. Yani anlayacağınız otopark ve şehir içi ulaşıma vereceğim parayı konaklamaya ekleyerek merkezi yerler tuttum.

Araca 1 koli su, 1 koli küçük süt kesin alacağım. Dediğiniz gibi dayanıklı yiyecekler için bir liste yapıp, hazırlık yapacağım. Şehri gezmeye çıkmadan önce sandviç hazırlayıp streçleyip çantaya atmak çok mantıklı. Özellikle çocuklar acıktığında hayat kurtaracaktır :smiley: 2 adet büyük termosumuz var. Bunların içine sıcak su doldurup, yol boyunca çay kahve için bu şekilde kullanmaya karar verdim. Yukarıda arkadaşın dediği gibi araç prizi 150 watt'mış ve kettle'ı kaldıramaz.

Şehir içinde gezerken pasaportlar yanımızda olmalı mı? Evde bıraksak olur mu acaba?
 



Mesut Bey Alman plakası ile dolaştığı için gümrüklerde sıkıntı yaşamamıştır. :smiley:
Gümrükte aranmak artık şansınıza, her bir eşyanızı tek tek indirerek arayabilirler de, hadi geçiniz de diyebilirler.
Benim geçtiğim sınırlarda hiç aranmadım, sadece bir kez Kapıkule girişinde göz ucuyla araca baktılar.
Ben kredi kart değil de, içerisinde para olan banka kartı kullanmıştım. Hatta direkt euro yatırıp, euro da çekebilirler önceden ayarlarsanız.
Sırbistan'da zaten kalacaksınız, oraya gidince atm'den Sırp parası çekersiniz banka kartınızla .
Slovakya'dan geçerken otoban dışı yollarını kullanıp, ben hiç almamıştım vinyet ama Bratislava mecbur olabilir.
Vinyet alırken sorarsınız, yapışıyor mu bir yere diye. Macaristan hatırladığım kadarı ile plakaya veriyordu, yapıştırma yoktu.
Ben pasaportları hem yanımda taşırım, ama artık gizli yerlerde taşırım ana para ile , çalınmasın diye :smiley:
 

Bankanızla görüşerek kredi kartınızın döviz ekstresi özelliğini aktif hale getirin. Yani euro ile yaptığınız harcamalar ekstrede euro olarak görünsün ve son ödeme gününde borcunuzu euro olarak ödeyin. Böylelikle hem komisyon ödememiş olursunuz hem de bankanın yaptığı kur çevirmelerinden etkilenmemiş olursunuz. Ben yurtdışı gezilerimde kart harcamalarımı hep böyle yapıyorum. Aksi halde yaptığınız tüm harcamalar önce USD ye sonra TL ye çevrilerek ekstreye yansıtılıyor ve saçma bir şekilde kur masrafı ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Euro bölgesi dışındaki harcamalarınızı da MB kurundan USD'ye çeviriyor. Borç ödemenizi yine döviz olarak yaptığınız için komisyon zararınız olmuyor.
 

.
1. Tabi kredi kartı en pratiği. Ödemeleri Avusturya hariç nakit € yapmaya çalışmayın yeter.
2. Doğru.
3. Ben Prag’a giderken değmez diye Bratislava’ya uğramamıştım. Bratislava’ya uğrayacaksanız zaten almanız yerinde olurdu.
4. Genellikle tek başına geçen gençleri kontrol ediyorlar. Sizin özellikle çocuklarınızla sorununuz olmaz. En fazla EU ya girişte bagajı açtırıp şöyle bir bakıyorlar.
Sadece Belgrad’dan Macaristan’a doğru yola erken çıkın. EU girişi olduğundan fazla bekleme olasılığı var.
 
Son düzenleme:

.
Yorumlar okunurken;
* yorum sayısının fazla olmasına,
* okunan yorumcunun sayıca fazla ve farklı şeyler için yorum yapmış olması ile
* az ve çok yıldızlı yerine özellikle orta dereceli yorumlara değer verilmesi en uygunu.


ATM ler kredi kartınızla olan ödemeyi yatırdığınız para cinsini temel alarak yapmalı ! Zaten çoğu da öyle yapıyor. Araya Euro veya Dollar girmemeli. Yoksa iki kere komisyon ödersiniz.
Tabi Euro’ya ayarlıysa Avusturya için sorun olmaz. Kastım diğer ülkelerdi..

Yanlış anlaşılmasın diye açıklayayım.
Mesela İş bank bile benim Euro bazlı kredi kartımla Türkiye’de YTL çekmek isterken, yanlışlıkla ATM ekranında ödemeyi Euro üzerinden yapılmasını işaretledim diye ne hikmetse internasyonal birim olan Dollar üzerinden yaparak çift komisyon ödememe sebep oldu. Yani Euro>Dollar>YTL şeklinde. Yoksa ödeme zaten doğrudan Euro>YTL olarak yapılmakta. Anlayan beri gelsin..


Yani kısaca demek istediğim: sorarsa ATM ye ekstradan direktif vermeyin..
ATM dışı kart ödemelerinde bu sorun yok, çünkü komisyon onların cebine girmiyor..
Tabi bankalara bağlı olmayan ATM ler de yine bu sebepten yukarıdaki olasılığı sormuyor olabilir. Onların geliri kambiyo komisyonu değil sadece çekim komisyonu.

Bu sadece bankaların kendi ATM leri ile ilgili, yani az bir olasılık ama umarım kimsenin kafasını karıştıramamışımdır ? 😊
Zaten zamanımızda herşey kredi kartıyla doğrudan ödenebiliyor.
Birkaç sene evvel Norveç'de haftalar boyu, sadece duş otomatı için bozuk paraya gereksinimiz olmuştu..
 
Son düzenleme:

Kapıkuleden çıkışta ve girişte Xray cihazına girmezseniz bagajların tamamını indirmezler,biz biri karavanla olmak üzere iki kez Xray cihazına girdik,karavanla olan çıkışımızda memura çok itiraz etmeme rağmen bilgisayarın sondaj usülüyle seçim yaptığını değiştirme şanslarının olmadığını söyledi.
 



Bundan önce, geçtiğimiz aylarda 2 kez yurtdışı (Karadağ ve Belçika) gezisi yaptık. Nisan başında da Prag yapacağız eşimle, arabayla Avrupa turu öncesi.. Rezervasyonlarımın hepsini AirBnb ve Booking üzerinden yaptım. Yorumlarını itina ile okudum. Seçtiğim yerlerin tamamı şehir merkezinde ve otoparklı. Yani anlayacağınız otopark ve şehir içi ulaşıma vereceğim parayı konaklamaya ekleyerek merkezi yerler tuttum.

Araca 1 koli su, 1 koli küçük süt kesin alacağım. Dediğiniz gibi dayanıklı yiyecekler için bir liste yapıp, hazırlık yapacağım. Şehri gezmeye çıkmadan önce sandviç hazırlayıp streçleyip çantaya atmak çok mantıklı. Özellikle çocuklar acıktığında hayat kurtaracaktır :smiley: 2 adet büyük termosumuz var. Bunların içine sıcak su doldurup, yol boyunca çay kahve için bu şekilde kullanmaya karar verdim. Yukarıda arkadaşın dediği gibi araç prizi 150 watt'mış ve kettle'ı kaldıramaz.

Şehir içinde gezerken pasaportlar yanımızda olmalı mı? Evde bıraksak olur mu acaba?
Pasaport sizin kimliğiniz, kimliksiz dışarı çıkmamanızı tavsiye ederim. Prag haaarika bir yer, kısa bir dönem yaşadım, Prag’la alakalı sorularınız olursa ekstra yanıtlarım. Çok güzel yorumlar geliyor, para ve visa konusunda bende bir ekleme yapayım, örn restorantta visa ile ödeme yapacaksınız bazen soruyor Euro mu? Krona(yerel parası) mı? Diye. Bildiğim kadarıyla yerel para birimini seçerseniz banka krondan euroya Euro’dan TL’ye dönüştürerek iki kez exchange komisyon yansıtıyor. Bu yüzden ben seçenek var ise hep Euro seçmeye dikkat ederdim.

Dip not: Prague en düşük komisyonla çalışan exchange Mustek yakınındaki Jindřišská sokaktaki Praha Exchange. Diğerlerinde afaki komisyonlar görmüşlüğüm var, zaten önündeki sıradan anlarsınız :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,441
Mesajlar
1,517,991
Kayıtlı Üye Sayımız
172,096
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst