Camper ya da Motorkaravan Tercihi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 33
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,435

gezmen

Karavan Yönetim
Yer
Akhisar
Merhaba,

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=29011.0

gezmen' Alıntı:
Görüntüler ve o denli çok karavancının birarada olması ne güzel...

Oğuz Bey fotoğraflar için teşekkürler.

Cavid Sezen

Buradaki fotoğrafları gördüğümde, ne zamandır usumda olan bir konuyu yazmaya karar verdim.

Karavan dünyasında gördüğüm, camper sayısının motorkaravan sayısına göre çok olması. Kuşkusuz bu gözlemim, Türkiye içindir. Yabancı gezmenlerde, bunun farklı olduğunu görüyorum. Onlarda motorkaravan daha yaygın olmalı. Yabancı karavan satış sitelerinde de bunu gözlemliyorum. Yanlış biliyorsam, düzeltin lütfen.

Sorum şu: Türklerde, neden camper daha çok tercih ediliyor?

Bence, üç nokta önemli olmalı:
1. Camper, daha ucuza mal oluyor diye mi tercih ediliyor?
2. Hem günlük, hem de gezi aracı olarak kullanılabildiği için mi tercih ediliyor?
3. Ya da, acaba "göçebe ruh" hala çok mu etkili?

Ne dersiniz?

Cavid Sezen

Etiketler
Ynt: Camper ya da Motorkaravan Tercihi?

Cavid bey,
Gene kazık bir soru sormuşsunuz :smiley: Öncelikle şunu belirteyim ki benim o fotoğrafları çektiğim açı ve zaman belirleyici faktör. Örneğin çekim sonrası akşam saatlerinde çok daha fazla alkovan tipi karavan gelmişti.
1 adet de çekme karavan vardı.
Gene de Türkiye'deki motokaravanların büyük bir çoğunluğu campervan ( normal tavan, yükseltilmiş tavan, yüksek tavan). Çok çeşitli nedenleri var, herkes kendi açısından değerlendirecektir ama benim tercihlerim ;

- erişilebilir fiyatlarda olmaları ( ekstra panel giydirme maliyeti ve şasi modifikasyonları olmadığı için)
- manevra ve sürüş kabiliyetlerinin diğerlerine oranla daha rahat olması
- 2 kişi olduğumuz için hacimsel yeterlilik
Şu an aklıma gelenler bunlar.

Yurtdışı 2006 rakamlarını http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=23566.0 de paylaşmıştım. Ama ne yazık kı campervan ve diğerleri ile ilgili istatistik bilgi yok.
Oğuz

Bende oğuz abi'ye katılıyorum

- erişilebilir fiyatlarda olmaları ( ekstra panel giydirme maliyeti ve şasi modifikasyonları olmadığı için)
- manevra ve sürüş kabiliyetlerinin diğerlerine oranla daha rahat olması
- ikinci bir aracım olamayışı :-\ aynı aracı hem günlük işlerimde gerektiği zaman kullanabilmem hemde imkan dahilinde gezilerde.

Hem gunluk arac, hem de kamp araci olarak kullanabildigim icin camper tercih ediyorum.

Yurtdışında kamping sayısının ciddi fazla oluşu orada durumu etkiliyor olabilir...

Kendi adıma camper istememin nedeni; yol-yoldışı-şehiriçi hareket serbestisinin olması, yağmur vb. nedenlerle izolasyon sorunlarının alkovanlılara göre daha az olması, camperların daha dinamik bir görüntü verirken, alkovanlının daha hantal görünmesi gibi tamamen okuduklarımdan/gördüklerimden/dinlediklerimden çıkardığım sonuçlara dayanıyor... Tahmin edileceği üzere en ufak bir karavan deneyimine sahip değilim...

Bu nedenle iç hacim rahatlığını seçmek yerine ondan fedakarlık ederek daha dinamik camper tarza yöneliyorum...

Yeni bir alkovanlı karavan yaptırmanın maliyetini açıkçası bilmiyorum...

Camper içinse kaliteli bir firmada yaptırmanın maliyeti sanıyorum araç hariç 25-30 bin TL. civarıdır...(Kullanılan malzeme vb. elbette etkiler)

Şimdi bu noktada konuyla alakalı en aklımı kurcalayan soruyu izninizle bu topiğe yazmak istiyorum...

Piyasada 90 lı yılların başında ülkeye girmiş karavanlar mevcut...(Alkovanlı ve camper olarak toplam 50 adet olduğunu duymuştum)

Bu 20 yıllık araca sahip karavanlar camper ve alkovanlı olmasına bağlı olarak (orjinalliğini korumuş olanlar) 23 bin ila 50 bin TL arasında fiyat skalasına sahipler...

Açıkçası bu araçların (karavan kısmının değil, bizatihi aracın kendisi motor yürüyen aksam vb.) eski model olmasının önemini merak ediyorum.

40-50 bin TL bir bütçe ile; 90 model araca göre az daha yeni teknolojili 2002-2004 arası bir panelvana, gene kaliteli aksesuarla (ki sıfır olacak bu ürünler) kullanışlı bir camper yaptırmak ile orjinal avrupa yapımı 20 yıllık teknolojiye ve yıpranmaya sahip bir alkovanlı Hymer almak eşdeğer seçenekler mi?

Şu an için almam mümkün değil ama ilersi için ben de camper düşünüyorum. Bunun en büyük sebebi; daha ziyada kültür gezileri yapmayı düşündüğüm için Safranbolu, Bursa, İznik, Konya, Edirne, Ankara, Eskişehir, Antakya vs. gibi şehir merkezlerinde camperle daha rahat dolaşabileceğimi düşünüyorum. Önceleri Ducato tarzı araçlar düşünüyordum şimdi ebatı düşürdüm, T4 düşünmeye başladım. Hatta T4 VIP tarzı bile olabilir diye düşünüyorum. Deniz kenarına gittiğimde kampingleri tercih ederim. Mutfağı, tuvaleti, duşu olan güzel kampingler var. Camperi sadece yatma amaçlı kullanmak yeter diye düşünüyorum.

Uzun muddet bir camper kullanan biri olarak sunu soyleyebilirim alkovanli cok ayri. Kisin iceride 6 kisi yemek pisirip yiyebilirsiniz. Eger sadece yaz icinse evet kamper konusunda haklisiniz ama arabanin onunde oturamiyorsaniz veya bir sehirde kalacaksaniz alkovanli en guzeli. Digerleri uyurken kahvaltinizi yapabilir ve arabadan cikmadan kitabinizi rahatlikla okuyabilirsiniz.
Benim karavanimin digerlerinden daha yuksek oldugunu dusunmuyorum. O kutulari ustune takınca kamperler, hatta benimkinden daha bile yuksek oluyorlar.
Evet sehirici kullanimi cok zor bunlarin. İyikide zor bu kadar dusuk km ile sanki bizim icin saklanmislar. :smiley:

ıllede motorkaravan.
nedendır bılmıyorum.şu andakı dayanılmaz arzum bu . yazılanların hepsını okudum. mutlaka tercıhlerını yazan arkadaslarımız kendı begenı ve gereksınmelerını ön planda tutarak durum degerlendırmelerrıne gore en uygun buldugunu kendı gorus ve ısteklerı oldugu samımı takdırımdır.
benımkı boyle degıl . hanı bır edi bır büdü derler ya. esım ben ıkı kısıyız gel gor kı anlayamadıgım bır tutku olmalı kı esım de ben de su anda motorkaravana gonul vermıs durumdayız mutlaka bır cok artılarını hep ballandıra ballandıra aramızda konusuyoruz. tabı kı eksılerı yokmudur. konu uzerınde yazan arkadasların yazdıklarında bır cok eksıyı ard arda sıraladıklarında hak vermıyormuyum .... verıyorum tabı. benım artı veya eksılerınden dolayı bır degerlendırmem olmadı sadece bır cocugun ısrarlı arzu ve dıretmesıne benzeyen bır ruh yapısının etkısınde , bızım tercıhımız motor karavan olacak,
saglık sevgı saygı.

taiga' Alıntı:
Yeni bir alkovanlı karavan yaptırmanın maliyetini açıkçası bilmiyorum...

Camper içinse kaliteli bir firmada yaptırmanın maliyeti sanıyorum araç hariç 25-30 bin TL. civarıdır...(Kullanılan malzeme vb. elbette etkiler)

Şimdi bu noktada konuyla alakalı en aklımı kurcalayan soruyu izninizle bu topiğe yazmak istiyorum...

Piyasada 90 lı yılların başında ülkeye girmiş karavanlar mevcut...(Alkovanlı ve camper olarak toplam 50 adet olduğunu duymuştum)

Bu 20 yıllık araca sahip karavanlar camper ve alkovanlı olmasına bağlı olarak (orjinalliğini korumuş olanlar) 23 bin ila 50 bin TL arasında fiyat skalasına sahipler...

Açıkçası bu araçların (karavan kısmının değil, bizatihi aracın kendisi motor yürüyen aksam vb.) eski model olmasının önemini merak ediyorum.

40-50 bin TL bir bütçe ile; 90 model araca göre az daha yeni teknolojili 2002-2004 arası bir panelvana, gene kaliteli aksesuarla (ki sıfır olacak bu ürünler) kullanışlı bir camper yaptırmak ile orjinal avrupa yapımı 20 yıllık teknolojiye ve yıpranmaya sahip bir alkovanlı Hymer almak eşdeğer seçenekler mi?

Haldun Beyin çok geniş bir kesimi ilgilendiren bu sorusunun yanıtını, ben ve benim gibi birçok arkadaşın beklediğini biliyorum. Özellikle deneyimli arkadaşlar, konuyu açma yolunda yardımda bulunurlar ise, kafalarda yer alan birtakım sorular yanıtlanacak ve netleşme sağlanabilecektir. Haydi arkadaşlar, "pamuk eller klavyeye!"

Cavid Sezen

Sanırım bu konuya yanıt verebilirim zira bende tam da sayın "taiga" nın sözünü ettiği bir araç var.
1990 model 1900 cc lik motorlu bir Fiat ( ducato ) ve üzerinde orjinal Hymer.
Bu tür bir araç ararken benim kıstasım şu idi.
Ben bir motokaravan istiyorum. Aslında karavan sözcüğünü ayrıca vurgulamak gerekiyor, dolayısıyla benim için birinci derecede önemli konu karavan.
Malzemenin uygunluğu ve doğru seçimi, işçilik kaliltesi, estetik ve düzenlemesi bir arada beni memnun edecek bir kabin. Bir sürü araca bakarken ilk önce bu değerlere daha sonra aracın kendisine baktım.
Zira motor ve yürür aksam nasıl olsa bir şekilde halledilir ama " asıl " olanın işi Türkiye'mizde maalesaef zor.
İzolasyonundan, kablosuna varıncaya kadar bu kültürü benimsemiş ve geliştirme gayreti içinde olan insanların ve teknolojinin ürünü şahsen bugün de tercihimdir.
Çünkü yerli yapım araçların hiçbiri şahsen beni 20 yıllık Hymer'ın yanında tatmin etmedi.
Yerli yapımların tamamında maalesef, samimiyetle üzülerek söylüyorum ki, bir görüş ve kültür eksikliği var. Kaliteli malzeme kullanılabilr ama kaliteli görüş nerde. Soru bu. Estetik nerde, uyum nerde, seçilen renkten, dönen köşenin yuvarlaklığına, kullanılan deri veya kumaşın birbirine yakışmasına kadar hepsi bir bütün.
Önemli mi? Benim için önemli. Göz zevki denen bir kavram var ve karavancılık zaten bir zevk işi. Tabii bu benim görüşüm ve hepsinin bir arada olmasına bakarım.
Aynı kaliteyi ve estetiği tutturabilceğinize güveniyorsanız, söyleyecek laf yok.
Uzun lafın kısası benim için kabin birinci planda, araç ikinci planda.

Haldun bey,

Açıklamalarınız için teşekkür ederim.

Mesajınızda yerli yapım- Hymer karşılaştırmasını sanırım alkovanlı modelleri baz alarak yaptınız.

Sizin Oğuz beyle birlikte gezilerinizi zevkle okuduk/okuyoruz.

Yanılmıyorsam Oğuz beyin aracı İmaj karavan yapımı ve benzerlerine göre çok daha kaliteli bir camper.

Gezilerinizde bu aracı mutlaka gözlemişsinizdir, dolayısıyla eski model orjinal Hymer ve yeni model bir camperın kullanım kolaylığı, artıları/eksileri bakımından bir değerlendirmeniz olursa çok memnun olurum(z).

Elbette aynı değerlendirmeyi Oğuz beyde yaparsa memnuniyetimiz ziyadesiyle artacaktır.

Sevgi ve saygılarımla...

Haldun

Haldun bey,
Ben kendi açımdan yazayım;
2 Kişiyiz, sık gezmeyi ve çok yer gezmeyi,fotoğraf çekmeyi seviyorum. Bizim ihtiyaçlarımıza donanımlı bir panelvan tarzı araç cevap veriyor. Sürüş rahatlığı, gücü cabası. Ama eksileri yok mu tabii ki var.
Sevgili dostlarımız Sedef ve Haldun çifti ile seyahatlarımız oldu, kamp yapacağımız yere ulaşınca tercihimiz direkt olarak Haldun dostumun karavanı oldu, neden derseniz özellikle soğuk havalarda 4 kişinin bir ev rahatlığında oturabileceği bir ortamı ancak Hymer tipi alkovan bir araçta buluyorsunuz. Benim aracım sadece ve sadece 2 kişilik. Tabii ki 4 kişi oturduğumuz oluyor ama hiçbir zaman Haldun dostumun aracındaki rahatlık gibi olmuyor. Bu işin tek bir doğrusu yok açıkçası. Yaşam tarzı, alışkanlıklar, aile bireylerinin tercihleri önemli rol oynuyor. Alkovan tarzı araçla ilgili yorumları Haldun dostum sizle paylaşacaktır.
Oğuz

Sn."taiga" aslında yerli yapım-Hymer karşılaştırmasını yalnızca alkovanlı model için yapmadım. Çünkü biliyorum ki incelediğim eski ama orjinal ve elbette temiz kullanılmış bir camper da yerli yapımlara göre benim ölçülerimde üstündür.
Gerçi bu değerlendirmelerde kişilerin tam uyuşması mümkün olmayabilir zira kişiler için öne çıkan ,önem ifade eden kıstaslar farklı olabilir.
Ben bir bütünlük içinde düşünmeye çalışıyorum ve bunun içine sağlamlık, kullanışlılık, malzeme ve işçilik kalitesi, herşeyin birbriyle uyumu, (teknik ve estetik olarak), yolda gidiş, yani çekiş ve yol tutuş, izolasyon, gereksinimleri karşılama, rahatlık gibi kavramlar giriyor.
Bir pencere ve kapı fitili bile önemli.
Alkovan iç hacimi genişlettiği için bir rahatlık sağlıyor ama rüzgardan çok etkileniyor ve bazı konaklamalar sırasında, mesela bir ağacın altına girememek gibi sıkıntılar yaratıyor. Büyük motorlu bir araç rüzgardan hızınızın kesilmesi sorununu ortadan kaldırır ancak diğer sorun yerli yerinde duruyor.
Sevgili Oğuz'un kullandığı araç ise yerli yapım araçlar içinde gördüklerimin en iyi düşünülmüşü ve kalitelisi. Bence iki kişi için yeterli ve alkovanlı araca göre yolda gidiş, rüzgardan etkilenme ve daha alçak olması gibi artıları var. Bence yeterlilik açısından bir sorun yok ama, hani nasıl söylesem...bir ferahlık eksikliği var gibi. Ama bu çok keyfe keder bir his. Hani Şamd'a kayısı hikayesi.
Benim de aslında kafamda Oğuz'unki gibi bir camper var ve geceleri yattığımda nasıl daha iyi organize edilebilir diye hayal kuruyorum. Ote yandan kendi aracımdan da motorun güçsüzlüğü hariç son derece memnunum.
Böylece yine kafanızı karıştırmış oluyorum ancak sizin sorunuzu kendime göre daha netleştireyim.
Benim aracın temizliğinde eski ama orjinal bir Hymer camper mı, yoksa Oğuz'un aracı mı? Hymer'ı tercih ederim.
Neden? Galiba bu bir güven sorunu. Anadol'dan, serçe'den filan kaynaklanıyor ve hala bir biçimde devam ediyor. Maalesef!
İşte böyle...
Parantez içinde şunu da söyleyeyim. Yanılmıyorsam 2008 model bir Hymer'a sahip olan ve Olimpos'ta tanıştığım alman bir turist, hep Hymer kullanmış olmasına rağmen benim gördüğüm ve sahip olduğu sekizinci Hymer'ına veryansın ediyordu.
Çayna hüümeeeer...çayna hüümeeeer...diye. Meğer Hymer'de bir sürü aksamı çin malı olarak kullanmaya başlamış ve sorunluymuş.
Son olarak da şöyle söyleyeyim.
Hepimizin galiba şunu düşünmesi gerekiyor. Küçücük bir alana herşey sığsın ve de hiçbir sıkıntı olmasın istiyoruz.
Eh yani...Hani " bok yemenin arapçası " diye bir laf vardır ya. İşte öyle.

Hakikaten hymer cok estetik. Bakmaya doyamiyorum. Retroyum ben diye bagiriyor.

Sahibinden.com da 1982 model Hymer ford camper var. Önceleri önemsemedim, eski, benzinli diye resimlerine bile bakmadım. Bir kaç hafta önce hymer hymer yazıyor nasıl bir camper yapmış bu hymer diye baktım. İç işçiliğine hayran kaldım. Resimlerde içerden pencere kapı kenarlarına bakarsanız işçilik farkını görürsünüz.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR