100 Watt Lık Güneş Paneli Montajı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan a.adalioglu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 43
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,384

a.adalioglu

Kamp II
Mesajlar
254
Tepkime Puanı
223
Yer
İstanbul
İyi günler, vw transporter aracım için kullanacağım ve ek'te tavan durumu görülen barlara monte etmek istediğim 100 watt lık güneş panelim için ; montaj yöntemleri hususunda görüşlerinizi talep ediyorum.
 

Etiketler

Zor soru sordum galiba ....

.


Hayır.
Sadece taşıyıcıların ~200 € ya çıkacağını öğrendikten sonra sizin zaten devamlı aracınızın üzerine direk yapıştırarak bırakabileceğiniz estetik fleksibil panellere otomatikman döneceğinizi düşünmüştüm.

Kabloyu belki kaportaya delmeden de, yassı olarak arka kapıdan geçirebilirsiniz ?
 
Son düzenleme:

ben esnek panel alıp çift taraflı bantla yapıştırıp kapı arasından kablo geçiririm orjinalliği bozulmasın
 

Enlemesine kayar 2 adet profil bağlayıp üzerine panel ayaklarını vidalayabilirsiniz . Port bağaj aksesuarları satanlara sorun .
 



Paneli zaten temin etmiştim. Alternatif montaj fikirleri almak istemiştim. Teşekkürler
 

Enlemesine tavan barları üzerine monte edeceksiniz sanırım, kolay sökülebilir olursa başka yerde kullanma şansınız olur, özellikle de şarj olsun diye arabayı güneşin altına koymak zorunda kalmazsınız. 2. bir akünüz varsa monte etmeyin derim. Akü taşıma zahmeti olur, yolda zaten şarja ihtiyacınız olmayacak, kampta da güneş altına koyup akşam araca getirirseniz dolmuş olur.
 


Paneli araçtan bağımsız bir yere( hatta aküsünü ile birlikte) koyduğunuzda yerinde bulmama ihtimali olmaz mı ?
 

Teşekkürler, ancak paneli araç içinde taşıyamam. monte halinde kalmalı. ama kamp durumunda sök tak olabilir.
 

Sn kartalveat,
O kadar da bağımsız olacak kadar değil
Demek istediğim araçtan kendinizin ayırma imkanı olması iyi şarj için, bir kaç metre alan içine, hatta akü araçta kalabilir bu durumda
 



.

Tecrübem olmadığı halde, mantığıma uygun gelen çözümleri cesaretle salık vermenin cazibesine, nedense ben de sıklıkla kapılıyorum.
Farkettikten sonraki tedirginliğim ise ancak yazdığıma değinmeyen 4-5 cevaptan sonra geçebiliyor..

Şimdi doğrudan benim değil ama karavancılar dünyasının, forumlarından edindiğim bir tecrübesinden bahsetmek istiyorum.

Solar panellerin karavan dışı müteharrik konum ve dolumu, yeterli disiplininiz olsa bile, en azından uzun zaman boyunca uygulanabilecek bir pratik kabul edilmemekte.

Belki araç aküsünü desteklemek için cocpitinize sığan küçük bir tanesini, çakmak girişine bağlayarak ön camın arkasına yerleştirebilirsiniz ama en az bir büyük paneli gerekli ayak ve sabitliyecileri, uzun kablosu, reğülatörü ile karavanda önce hepsine yer bulup , sonra kurarken dışarıya alıp yine bulabildiğiniz uygun bir yerde konumlandırmak, gerektiğinde devamlı yönünü değiştirmek, kullanırken yanında oynayanlardan, geçenlerden ve çalınmasından tedirgin olmamak ve bunu her kamp yerinde tekrarlamak pek zevkli bir uğraşı olmamalı ?

Üstelik her yerde kurma olanağı da yok kanımca. Bu da hedeflenenin tersine, daha fazla enerji kaybı demek değil mi ?

Öte taraftan tek defada araç üzerinde konumlandırılarak bitirilen alışılmış çözümdeki tek sıkıntılı nokta, karavanın güneş altında kalması olmalı ?

Fazlası bazen sıkıntı ama çoğunlukla güneş için yollarda değil miyiz aslında ?

.
 
Son düzenleme:



Merhaba. Opel vivaro uzun şasi üzerinde 3 adet esnek monokristal panel, 2bin watt yarim sinus inverter, 100A jel aku, 30A dijital regülatörator olan sistemi 3 yıldır kullaniyorum. 90lt dolap,led ekrekran , 800W kettle, 60W vantilatör calistiriyor. Sadece bir kez diyot yaktim. watsap tan fotoları paylasabilirim.
 

sök tak işi sürekli yer değişecekseniz tercih edilmez, aynı yerde birkaç hafta kalacaksanız dahi zaman zaman birkaç kulometre öteye yayan ya da bisikletle gidip ihtiyaçlarınızı almak için ayrılmak hem hırsızlara gün doğuracak hem çocuk ve kedi köpeğe oyuncak olabilecek. Dolayısıyla aracı güneşte bırakacak sabit panel daha mantıklı, montaj şekline gelince güneşe doğru ayarlanabilecek bir sistem kurabilirseniz daha az yatırımla daha çok faydalanabilirsiniz(tek akü ve tek panel gibi) ve sık sık panel temizliği yaparsanız çok daha iyi. Ayrıca kullanılan kablolar ne kadar kısa olursa depolama ve iletimde o kadar iyi olur.
 





merhaba , panelleriniz kaç watt ve monokristal mi pollykristalmi ?