12 m³ Camper için Deneysel İç Tasarım Çalışmaları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan orsaalabanda Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,574

orsaalabanda

Zirve
12 m³ PSA grubu araçlar için ''alışık olduğumuz yaygın tasarımların dışında neler yapılabilir?'' diye düşünürken aşağıdaki tasarımlara ulaştım. Farklı tasarım düşünen birilerinin işine yarayabilir düşüncesiyle paylaşmak istedim.

İlk tasarım, aslında VW grubu araçlardan alışık olduğumuz klasik westfalia düzeni ''neden daha hacimli ve ucuz olan PSA grubuna uygulanmasın?'' diye düşünürken ulaştığım sonuç. Ancak 180-190 cm. genişliğindeki bu araçlarda arka oturma grubunu biraz daha ferahlatmak istedim. Ortaya çıkan sonuç, kamperin yapım masraflarını minimuma indiren, mümkün olabilecek en sade ve basit tasarım. Benim aracım gibi bir araç yaptırmak isteyip yüksek tavan T4 bulamayanlar neden daha ucuza, daha geniş bir araca sahip olamasınlar?

[attachment=1]

Duş-wc ilk aşamada çok da önemli değil, masrafları minimuma indirmek istiyorum diyorsanız, sizin tasarımınız bu olmalıdır. Yukarıda iki parça halinde düşündüğüm ranza ile 3-4 kişilik bir ailenin konaklama ihtiyacını karşılayacak bir tasarım.

[attachment=2]

İleride ihtiyaç belirdiğinde ya da param olduğunda duş-wc ilave edebilirim diyorsanız, altyapı ve mobilya kısmında önemli değişikliklere gerek kalmadan duş-wc ilave edilebiir.

[attachment=3]

[attachment=4]

u plan.jpg

u plan 2.jpg

u plan duş kabinli.jpg

u plan duş kabinli 2.jpg

Etiketler
Ynt: 12 m³ Camper için Deneysel İç Tasarım Çalışmaları

İkinci tasarım da yine 3 kişilik bir aile için ranzalı olarak düşündüğüm bir uygulama.

[attachment=1]

[attachment=2]

boyuna ranzalı.jpg

boyuna ranzalı 2.jpg

Karavana merak sardığım ilk günlerden itibaren kafamı en çok kurcalayan, 3-4 kişinin konaklamasına imkan tanıyan ama geri kalan diğer alanlardan da fedakarlık etmeden bunu gerçekleştirmeyi olanaklı kılan tasarımı şu şekilde kurguladım:

Diğerleri denenmiş olabilir ama bu tasarıma daha önce hemen hiç bir yerde rastlamadım. bu tasarıma ''puzzlecamp'' ismini veriyorum.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Üç kişi yatarken bile 4. kişiye masa başında çalışma imkanı tanıyor

[attachment=4]

puzzlecamp.jpg

puzzlecamp 2.jpg

puzzlecamp 3.jpg

puzzlecamp 4.jpg

Gerekli durumlarda 4 kişilik yatma düzeni:

[attachment=1]

[attachment=2]

Çok pratik olduğunu söyleyemem ama 4 kişi uyurken 5. kişi biraz zor da olsa masa başı faaaliyetlerine devam edebilir.

[attachment=3]

Bu kadar yatak alanı bize yetmez diyorsanız, daha da genişletebiliyoruz...

[attachment=4]

[attachment=5]

puzzlecamp 5.jpg

puzzlecamp 6.jpg

puzzlecamp 7.jpg

puzzlecamp 8.jpg

puzzlecamp 9.jpg

Cem bu tasarımlar çok güzel. Özellikle 10 m3 araçlarda westfalia modelini uygulamak, yanına da bir duş kabini koymak benim de hap aklımın bir köşesinde. Böylece 2-3 kişilik camper yapılabilir. Düşünüp tartıştıkça daha pek çok tasarıma ulaşabiliriz. Emeğin için teşekkürler...

Cok hos. Biri yapsa da uygulanmisini gorsek. Çizimin kadar ferah olur mu acaba? Puzzle a bayildim gercekten. Eline saglik.

İnsel, puzlle aslında en başından beri düşündüğüm tasarım idi. Şu an sahip olduğum araç sadece denk geldi. Ama bunu almasaydım puzzle'ı yaptırabilir miydim? Zor... T4 denk gelmeseydi ekonomik nedenlerle en basit tasarım olan ilk tasarımı yaptırmaya çalışacağım ise kesin gibi bir şeydi.

Çizimlerde araçların yukarıya doğru daralan eğimleri ve kavislerini dikkate almadım. Çizimler 335 cm. uzunluk, 180 cm. genişlik ve 190 cm. yükseklik temelinde tamamen prizmatik olarak yapıldı. Aracın kavisleri ve yukarıya doğru daralan ölçüleri görünüş olarak ferahlığı çok etkiler mi? Fazlaca yuvarlak hatları olmayan PSA grubu araçlarda bunun olacağını sanmıyorum. Ama pratiğe döküp yaptırıldığında çizimlerdeki kadar ferah olur mu? Orası tartışmalı. Ferahlık meselesi aslında tüm tasarımlar için aynı. En sade tasarımı bile uygulasanız fiili olarak aracın içine bindiğinizde küçük gelebiliyor. Aynı durum alkovanlı ya da semi entegre motokaravanlarda bile geçerli. Gerçek ferahlık hissi asla çizimlerde ya da fotoğraflarda göründüğü gibi olmuyor.

Dileyen olursa çizimlerin yakın plan detaylarını ve ölçülerini fotoğraflayıp paylaşabilirim.

Ben birinci çizimde ki klasik modeli çok beğeniyorum,hiçbir zaman atıl köşede kalmış bir yatak sistemini beğenmiyorum,klasik modelde yatak her an yaşamın bir parçası olarak durmakta.
Cem teşekkürler bu arada,baya emek vermişsin.

1997-2006 arası ducato,jumper,boxer kasası yumurta gibi, çizim yaparken bende eğimleri dikkate almadım, fakat araç içine girince bu eğimleri dikkate almamanın önemli bir hata olduğunu anladım, mesleki tecrübelerin faydasıyla projeyi kurtardık, fakat yeni başlayacak arkadaşlara bu eğimleri dikkate alarak projelerini yerleştirsinler, bizim araçlarda yanlardan yukarı doğru, önden arkaya doğru daralan bir iç alan var, iki banyo duvarlarının birbiriyle ölçüleri bile farklı, baş ucu dolabının iki ucu arasındaki fark 2cm eğim,
Cem ellerine sağlık uğraşmışsın ama bu çizimleri eğimlere göre uygulamak istediğinde problemler çıkabilir, en fazla problem ikili ranza yatak sistemlerinde, bence eğimlere göre yeniden çizmek gerekiyor
bu eğimler nedeniyle Atilla ağbinin projesini de merakla bekliyorum

Başlığın adından da anlaşılacağı gibi deneysel iç tasarım çalışmaları... :smiley: Deneye, yanıla doğruları bulacağız. Bu çizimler tasarım anlamında kafamdakileri anlatabilmek içindi. Yoksa kamper yapacak olanlar için malzeme boyutları konusunda rehber olabilecek ölçekli planlar değil. 335 cm. boyunda, 190 cm. eninde ve 190 cm. yüksekliğinde kübik bir platform kullandım.

Eğimler dikkate alındığında çok daha fazla uğraşmak gerekir. Öncelikle de bu eğimlerin ölçüsünü bilmek gerekir. Çizim becerisinden çok yüksek matematik ve geometri de bilmek gerekiyor. Ducato sahiplerine yukarıya ve arkaya doğru hangi ölçülerde ve eğimde daralma var desek kim ne cevap verecek ki? Sizler de parçaları yüzeye göre alıştıra alıştıra kesmiyor musunuz?

Alıştıra alıştıra bir şeyler çıkacak ortaya. Asıl önemli olan bu tasarımları ilk uygulayacak olanların şablonları çıkarıp muhafaza etmeleri bence. İlki dostuna, ikincisi pazara, üçüncüsü de kendine... :D

Mükemmel bir çalışma teşekkürler.

Campervanda arka yatağın ranza olması bencede çok kullanışlı. Ancak kafamı kurcalayan alt yatağın yerden yüksekliğınin kullanılabilir en az yükseklikte olması. Yatakların her biri 2 cm sunta 8 cm yatak 10x2 20 cm alt yatak 40 cm yüksekte olursa tavan ve taban kaplamaları 4 cm eder 64 cm. Bu durumda araç içi yüksekliğine göre 126 cm kalıyor bu da her bir ranza yüksekliğinin 63 cm olacağı. Tek kişilik ranzalarda kabul edilebilir belki ama çift kişilik olursa özellikle iç tarafta yatan için çok zorlayıcı olur diye düşünüyorum. Ancak alt yatak zemine sıfır olursa yükseklik 83 cm olur bu daha ferahlatır düşüncesindeyim. Bilmem doğrumudur. Kullananların yorumları çok önemli.

Camper karavanda enine ranza yatak konusunda fikir üretmek kolay ama yatmak ve kalkmak o kadar kolaymı acaba..?
Böyle bir ranzada hiç yatmayanların fikir üretmesi beni şaşırtıyor doğrusu, özellikle nasıl bir vücut ölçüsünde olunduğu ise çok önemli, tatilde belkide kafanız kıyak iken sizi kim yatıracak bu delikden, gece tuvalete nasıl kalkacaksınız hiç düşündünüzmü..Böyle bir şeye karar vermeden önce mümkünse kendi vücut ölçünüzle böyle bir karavan varsa yatmayı denemenizi öneririm veya suntadan sanal bir ranza yatak ortamı yaratarak denemenizi...Veya aşağıdaki resimi biraz yaşamanızı öneririm...

PSA ölçü ex.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,834
Kayıtlı Üye Sayımız
166,939
Kaydolan Son Üyemiz
kgulum

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR