1949 Willys Station Tekerlek Dönüş Problemi
Başlığı açalı bayağı bir olmuş. Bu süre içinde bir sürü tadilat yaptık. Tabi ki kısıtlı mali imkânlarla ve kendiniz bir şeyler yapmaya çalışınca haliyle biraz vakit alıyor. Şu an aracı muayene aşamasına getirdik çok şükür. Bu noktadan sonra artık biriktirdiklerimi elimden geldiğince arkadaşlarımın istifadesine sunabilirim diye düşündüm. İlk dersimiz, jeep willys direrksiyon turunu arttırmak.
Sorun Tanımı: Görüştüğüm birkaç arkadaştan da benzer sorunu duydum. "Yahu bu araba çok dönmüyor, sokağa iki manevra ile dönüyoruz, turu arttırmanın bir yolu yok mu?" . Tabi ki var. Aslında aracın tur imkânı kısıtlı değil. Normal bir arabanın yapacağı manevra kadar, manevra kabiliyeti var. Fakat bu kabiliyetten yoksun kalmasının sebebi, ön takımlara bakım yapılırken gözden kaçan küçük bir detayla ilgili. Fren merkezlerini ve balatalarını taşıyan plakanın akslara monte edilirken yapılan bir yanlıştan kaynaklanıyor.
Çalışma Öncesi Ön Hazırlık: Öncelikle birinci resmi inceleyelim. Bu resimde görülen kısım, aks başlarının arka kısmı. Yani fren tertibatının bağlı olduğu sacın monte edildiği hareketli parça. Okla gösterilen somun, bir dayama somunu. Çalışmaya başlamadan önce o somunu oradan tamamen söküyoruz. Ayrıca direksiyon kutusundan gelen kısa rot kolunu ve iki tekerleğin dönüş hareketini birbirine bağlayan uzun rot kolunu da söküyoruz. Bu sayede, tekerleğimizin bağlandığı düzenek tamamen boşalıyor ve biz mevcut durumda ne kadar dönüş yaptığını net şekilde görüyoruz. İki tekerleğin bağlantısını ayırmak önemli çünkü arıza sadece birinde de olabilir ve boş yere iki aksı da sökmüş oluruz.
Resimden takip edecek olursak, parçayı tam döndürdüğümüzde, ikinci okla gösterilen boğazın sonuna kadar yaslanıp yaslanmadığını kontrol etmeliyiz. Burada şu noktaya dikkat çekmek isterim. İkinci okla gösterdiğim noktaya tam yanaşmayı sağlamak zorundayız. Orada meydana gelen yarım santim veya bir santim açıklık, tekerleğin ucunda büyük bir açı olarak karşımıza gelecektir. Yani oradaki açıklığın az oluşu sizi aldatmasın. Ben kendi aracımı yaparken orada bir-1,5 cm boşluk vardı, yani yanaşamadığı mesafe o kadardı.İşlemden sonra tam yanaşınca araç tam döner hale geldi. Eğer hareketli parçanın okla gösterilen kısmı, sabit parçanın tam boğazına yapışmıyor, arada 1-cm kadar boşluk kalıyorsa o tekerlekte, az sonra anlatacağım sorun vardır, ameliyata girişebilirsiniz. Yok eğer tam, sıfıra kadar yanaşıyorsa karıştırmaya gerek yoktur. Her iki tekerlek için de bu kontrolü yapmalıyız. Mesela benim araçta bu sorunu yapan sadece tek tekerlekti ve rot koluyla birbirine bağlı olduğu için araç tam dönmüyordu haliyle.