1949 Willys Station Topluyorum

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hunkar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,803

hunkar

Yeni Üye
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0


Selamlar. Başlıkta adı geçen aşağıdaki arabayı alıp bir vesileyle siteye üye oldum. Arabanın hikayesini anlatırsam, bu başlığı niye açtığım konusunu anlatabilirim. Resimde görülen arabayı Bursa'dan aldım. Arabayı satan arkadaşlar, kaportasını yapmışlar, motor ve yürüyen aksamını elden geçirmişler. Açık konuşmak gerekirse genel olarak işçilikleri gayet yerinde. Elektrik aksamı ve döşeme işlerinde tıkanmışlar. Kendi ifadeleriyle para bitmiş:smiley:

Bendeniz, eski bir tornacı ve makine işlerine gerçekten kafası iyi basan biriyimdir. Şu anda grafikerlik yapıyorum. Karışık bir durum olduğunun farkındayım ama karıştırmayın. Arabayı aldım çünkü teknik konulardaki kabiliyetime güvenirim. İyi ustayımdır. Arabayı aldık ve şu anda İstanbul Güzelce'de bulunuyor. Yapmam gereken işler şu şekilde:

1- Direksiyon sistemi: Çok zor dönüyor ve turu gayet az.
2-Orjinal Karbüratörünü takmak .
3-Elektrik sistemi
4-Döşeme

Dün itibarıyla direksiyon milini, rotları vs söktüm. Rotları söktükten sonra her iki tekerleği dönebileceği maksimum yere kadar döndürdüğümde, sol tekerlek dönüş boynunun dibine kadar döndüğü halde sağ tekerleğin bayağı bir içerde kaldığını farkettim. Birşeyler tam tur dönmesini engelliyor. bu durum da haliyle arabanın manevra kabiliyetini engelliyor. Yarın akşam sağ tekerleğin göbeğini olduğu gibi sökeceğim. Bakalım neler göreceğiz.

Bu başlığı açmamdaki maksat, bu işleri yaparken karşılaştığım durumları fotoğraflarla buraya yazmak. Böylece başkalarına da ışık olur, aynı yoldan geçen bir arkadaşa yardımı dokunur.

Temel felsefem "bir araba her tamirciye gidişinde ömründen yüzde 10 kaybeder" dir. Herşeyi kendim yapmayı severim. Şu arabayı birlikte toplayalım bakalım ne olacak..Ha bu arada, araba yürüyor normalde. Bursa'dan buraya onunla geldik.

Hepimize kolay gelsin

arabam.jpg
 

Etiketler
Ynt: 1949 Willys Station Topluyorum

telefonla ulaşırsanız yardımcı olabilirim 0212 328 40 13 veya 0554 280 21 87 numaralaım 2 satırlık bişe olmadığından burdan anlatmam imkansız
 


Ynt: 1949 Willys Station Topluyorum

kolay gelsin zefkli bir calışma olacak detayları merakla bekli yoruz
 




Ynt: 1949 Willys Station Topluyorum

Bu modellerde iki tip motor var sanırım.Yabancı dökümanlardan okuduğum kadarıyla 6 ve 4 silindirli modeller üretilmiş. Bendeki 4 silindir. Dün akşam tekerlek poyra göbeğini sökmeye uğraştım. Sağolsun önceki usta, göbeği tutan somunu oraya resmen çakmış. Üzerinde keskiyle çakma izleri var. Oraya bir büyük anahtar yaptırıp insan gibi sıkmak yerine çekiçle murçla girişmeyi uygun görmüş. Resimlerini ekleyeceğim sonra, görürsünüz. Haliyle çıkarmak için bayağı uğraştım, hala çıkmadı. Bu akşam ölçülerini alıp oraya uygun özel bir anahtar yapmayı düşünüyorum. Herhangi bir kama da görmedim ama yine kontrol edeceğim. Önce biraz somunu ısıtıp yeniden çıkarmayı deneyeceğiz bakalım.
 

Ynt: 1949 Willys Station Topluyorum

Size kolay gelsin, toplama aşamasını fotoğraflarsanız güzel bir anlatımla ''Garaj'' bölümümüne taşırız ve bir bilgi birikimimiz olur.

Bu arada direksiyon kısa turlu demişsiniz. Kısa tur direksiyon kutusu, asfalt kullanımda yolda gezme yapabilir. Hatırınızdan çıkarmayın ;)
 

Ynt: 1949 Willys Station Topluyorum

Uğur Kalaycı: Teşekkür ederim uyarın için, onu da bir test edeceğim. Bu arada yarı komik bir olay: Direksiyon simidinin üstü kırılmış, direksiyon miline sabitleyen birşey yok. tırtıllarından dolayı çeviriyor ama yukarı çektiğiniz zaman yerinden çıkıyor. Bursa'dan gelirken abim bu ayrıntıyı unutmuş, bir ara oturuşunu düzeltmek için direksiyon simidinden kuvvet alayım derken simit elinde kaldı..Araba bu arada gitmeye devam ediyor. Lan hoop dur, derken zar zor taktık yerine:smiley: Neyse ki fazla hızlı değildik, araba da sağa sola kaçmadı, bizden daha akıllı çıktı, dosdoğru yoluna devam etti. Hala anlatıp gülüyoruz. Gerçi yalan yok, hafiften bir Yusuf Yusuf durumları olmadı değil
 


Ynt: 1949 Willys Station Topluyorum

Çok teşekkür ederim. Aslında iç parçalarda sıkıntı çekmiyorum pek de daha ziyade arka stoplar, arka plaka lambalarının olduğu büyük parça, silecek kolu, teşkilatı vs gibi aksesuar türü şeylerde zorlanıyoruz. Almam gereken bir iki parça var bu şekilde, henüz sıra onlara gelmedi, zamanı gelince kapınızı tıklatırız. Tekrar teşekkürler.

Bu arada çalışmalar ilerliyor, bir iki gün içinde resimleri yükleyip detaylı bilgi vereceğim. direksiyondaki sorunu hallettik, elektrik tesisatı yapıyorum şimdi. Sonrasında sileceklere geçeceğim. Daha sonra fren işimiz var. Onları belki bir frenciye baktırırım, konunun önemi açısından. Ön merkezleri değiştireceğim. Sonra da kapıların camlarını halleedceğim. Toplayan arkadaşlar, inip çıkan camları sürgülü yapmışlar. Herhalde daha kolaylarına gelmiştir. Yine orjinal haline getireceğim. Mekanizmaları mevcut. Ben belki onları motorlu yaparım. Bakalım, hele sıra oraya kadar gelsin. :smiley:
 



1949 Willys Station Tekerlek Dönüş Problemi

Başlığı açalı bayağı bir olmuş. Bu süre içinde bir sürü tadilat yaptık. Tabi ki kısıtlı mali imkânlarla ve kendiniz bir şeyler yapmaya çalışınca haliyle biraz vakit alıyor. Şu an aracı muayene aşamasına getirdik çok şükür. Bu noktadan sonra artık biriktirdiklerimi elimden geldiğince arkadaşlarımın istifadesine sunabilirim diye düşündüm. İlk dersimiz, jeep willys direrksiyon turunu arttırmak.

Sorun Tanımı: Görüştüğüm birkaç arkadaştan da benzer sorunu duydum. "Yahu bu araba çok dönmüyor, sokağa iki manevra ile dönüyoruz, turu arttırmanın bir yolu yok mu?" . Tabi ki var. Aslında aracın tur imkânı kısıtlı değil. Normal bir arabanın yapacağı manevra kadar, manevra kabiliyeti var. Fakat bu kabiliyetten yoksun kalmasının sebebi, ön takımlara bakım yapılırken gözden kaçan küçük bir detayla ilgili. Fren merkezlerini ve balatalarını taşıyan plakanın akslara monte edilirken yapılan bir yanlıştan kaynaklanıyor.

Çalışma Öncesi Ön Hazırlık: Öncelikle birinci resmi inceleyelim. Bu resimde görülen kısım, aks başlarının arka kısmı. Yani fren tertibatının bağlı olduğu sacın monte edildiği hareketli parça. Okla gösterilen somun, bir dayama somunu. Çalışmaya başlamadan önce o somunu oradan tamamen söküyoruz. Ayrıca direksiyon kutusundan gelen kısa rot kolunu ve iki tekerleğin dönüş hareketini birbirine bağlayan uzun rot kolunu da söküyoruz. Bu sayede, tekerleğimizin bağlandığı düzenek tamamen boşalıyor ve biz mevcut durumda ne kadar dönüş yaptığını net şekilde görüyoruz. İki tekerleğin bağlantısını ayırmak önemli çünkü arıza sadece birinde de olabilir ve boş yere iki aksı da sökmüş oluruz.

Resimden takip edecek olursak, parçayı tam döndürdüğümüzde, ikinci okla gösterilen boğazın sonuna kadar yaslanıp yaslanmadığını kontrol etmeliyiz. Burada şu noktaya dikkat çekmek isterim. İkinci okla gösterdiğim noktaya tam yanaşmayı sağlamak zorundayız. Orada meydana gelen yarım santim veya bir santim açıklık, tekerleğin ucunda büyük bir açı olarak karşımıza gelecektir. Yani oradaki açıklığın az oluşu sizi aldatmasın. Ben kendi aracımı yaparken orada bir-1,5 cm boşluk vardı, yani yanaşamadığı mesafe o kadardı.İşlemden sonra tam yanaşınca araç tam döner hale geldi. Eğer hareketli parçanın okla gösterilen kısmı, sabit parçanın tam boğazına yapışmıyor, arada 1-cm kadar boşluk kalıyorsa o tekerlekte, az sonra anlatacağım sorun vardır, ameliyata girişebilirsiniz. Yok eğer tam, sıfıra kadar yanaşıyorsa karıştırmaya gerek yoktur. Her iki tekerlek için de bu kontrolü yapmalıyız. Mesela benim araçta bu sorunu yapan sadece tek tekerlekti ve rot koluyla birbirine bağlı olduğu için araç tam dönmüyordu haliyle.

aks1.jpg
 

Tekerlek Dönüş Problemi - 2

Bu araçların kampanaları bazen farklı sistem oluyor. Benim araçta, fren merkezlerinin olduğu kısıma ulaşmak için kampanayı çıkarmak, bunun için de göbekteki somunu sökmek durumundasınız. İkinci resme çok dikkatli bakarsak, ortada daha önceki usta tarafından çekiç ve keski kombinasyonuyla sıkıştırılmış bir göbek somunu ve onun altında bir pul göreceksiniz. Bu pulu kilit maksadıyla takıyorlar, altında bir somun daha var. Şöyle ki, göbekteki milde bir kanal var. Önce kampana takılıyor, sonra üzerine bir somun, sonra o kanala göre içinde bir tırnak olan pul takılıyor, üzerine de dış somun takılıyor. Sonra bir tornavida yardımıyla resimde okla görüldüğü gibi pul kenarları, dış somunun üzerine eğdiriliyor. Pul içeriden tırnağı vasıtasıyla mil kanalına, dışarıdan da dış somuna eğdirildiği için, olası gevşemelere karşı bir kilit elde edilmiş oluyor.

Bu bakımdan sökme işlemine başlamadan önce bu eğdirilmiş pulu tornavida ve çekiç yardımıyla dikleştirmek, sonra da somuna göre lokmanız varsa o lokmayla, eğer yoksa çekiç keski kombinasyonuyla somunu sökmek gerekiyor. Somunu söktükten sonra pulu alıyoruz, sonrasında da ikinci somunu söküyoruz. İkinci somun, genellikle birinciden kolay çıkıyor zaten.

aks4.jpg
 

Tekerlek Dönüş Problemi - 3

Gelelim asıl mevzuya. Probleme kaynaklık teşkil eden kısım burası. Üçüncü resmimizde gördüğünüz gibi, sökme işleminden sonra elimizde bu görüntü kalıyor. Sarı cıvatalar fren mekanizmasını taşıyan sacı, arkadaki takoza bağlıyor. Haliyle bunların cıvatalarını değiştiren, elden geçiren arkadaşlar gidip altı tane birbirinin aynı cıvatayı alıyor ve montaj yapıyor.. dınınınıııın...İşte mesele burada başlıyor. Çünkü...

Okla işaret ettiğim iki tane civata, diğerlerinden farklı olarak arka takozda, aks başının hareket ettiği kanala açılıyor. Haliyle diğer civatalardan 5 milim kısa olması gerekiyor. Aynı boyda olunca arkaya taşan civata uçları, araç tam döndürüldüğünde uçta engelleme yapıyor. İşte o iki civatayı söküyoruz, parçayı tam döndürüyoruz, kumpasın derinlik kısmıyla tam bir ölçü alıyoruz ve boylarını o kanala taşmayacak şekilde ayarlıyoruz. Cıvataları taktıktan sonra parçamızı, tekerleği çevirir gibi tam tur döndürüyoruz. Arka taraftan dönüş mesafesinin dibine kadar dayandığına emin olunca, söktüğümüz herşeyi geri takıyoruz.

Her iki ön tekerlek için de bu kontrolü yapıp araç normal dönüş açısını elde edince bu satırların yazarı için “Allah razı olsun” demeyi ihmal etmiyoruz:smiley:

aks3.jpg
 

Ynt: 1949 Willys Station Topluyorum

bilgi birikiminin paylaşımı bu şekilde gönülden olunca herşey bir anda güzelleşiyor.teşeküür ediyorum.bu arada arabanıza ait komple direksiyon veya mili yada sektörüne ihtiyacınız olursa bende mevcut bilgilerinize.

0212 238 03 50

0555 533 58 02
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,011
Mesajlar
1,527,236
Kayıtlı Üye Sayımız
166,759
Kaydolan Son Üyemiz
abdil DOĞRU

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst