İlk kasa cr-v'lerde 80.000 kmde bir şanzuman yağı değişir ve ismi HONDA ATF Z1 - DW1 şanzıman yağıdır. Başka marka ATF Z1 yağlarıda var ancak en sağlıklısı orjinal honda olanıdır. Başka bir yerden edindiği bilgiyi paylaşıyorum teknik olarak ne kadar doğrudur bilmiyorum.
''HONDA markalı araçlarda şanzuman sisteminde çalışan yağın orjinal olması çok önemlidir. HONDA Otomotiv şanzumanlarında soğutma karteri yoktur. Sistem çalışma gereği 16-25 BAR basınç arasında çalışmaktadır. Çalışma sıcaklığı 320C derecelere çıkar, sıradışı yağlar bu sıcaklığa dayanamayıp çok çabuk deforme olur. Bu deformasyon şanzuman sisteminin içinde hareket kayıplarına, mekanik boşluklara, yakıt sarfiyatının artmasına, ses, gürültü, vuruntu vs. sebep olmaktadır. Aracınızda sorun yaşamak istemiyorsanız orjinal yağ ile değiştiriniz. Her 40.000 km de değiştirilmesi katolog değeridir.''
Buradaki 40.000 kmde yağ değiştilmeli kısmına katılmıyorum. Çünkü yetkili honda servisin kayıtlarından baktım 80.000 km olarak görünüyor.
Kendi yaşadığım olay ise şöyle. Cr-v yi ilk aldığımda atf-3 yağı konmuştu ustadan çıkıp eve dönerken vurununtu ve vites geçişlerinde bir problem olduğunu hissettim hemen geri döndüm. Usta ile tartıştık ve ustamı değiştirdim. Yeni ustam HONDA ATF Z1-DW1 yağı koydu. Araç çok değişti ve saat gibi çalışmaya başladı.
Sadece yağ değişimi ise 3 litre, komple revizyon yapılır ise 5.1 lt yağ konması gerekiyor.
Orjinal yağ kullanın deyimi doğru ancak cvt yağı kullanın kelimesi hr-v için doğru cr-v için yanlış. Hr-v ler cvt şanzumana sahip ve orjinal honda cvt yağı kullanılması gerekiyor. Cr-v normal şanzumanlı yani tribün, balatalar, hidrolik iticiler ile çalışan bir sisteme sahip. Cvt ise iki kasnak ve çelik bir kayış ile çalışan bir sisteme sahip. İki şanzuman birbirinden bambaşka çalışma sistemine sahip. Hr-v cvt yağı 20.000 km bir iki filtresi ile birlikte değişiyor. Cr-v şanzuman yağı 80.000 km bir ancak filtresi revizyonlarda değişiyor.
Biraz uzun oldu ama umram anlatabilmişimdir. Selamlar...