2006+ Model 3k Grand Vitara Hakkında Bilgi Rica Ediyorum...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cengizcim Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,673

cengizcim

Ana Kamp
Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır konuları takip ediyorum ancak yeni üye olabildim.

Henüz bir kaç hafta önce 1.6 3k 2006 model grand vitara aldım.
Aracımdan genel olarak memnunum, ancak kafama takılan bir kaç sorun hakkında yardımınızı rica ediyorum.

En önemlisi ve kafamı kurcalayan şudur ; Aracım sürekli 4x4 müdür yoksa gerektiğinde 4x4 ve gerekmediğinde 4x2 midir?
Bu konu hakkında herkes ayrı telden çalıyor. Bir arkadaşım 25 yıllık suzuki ustasının 4x4 otomatiktir istediğinde 4x4 gerekmediğinde 4x2 dir dediğini söylüyor. Öte yandan web sitesinde ve kullanma kılavuzunda sürekli 4x4 yazıyor.

Bunların hangisi kesin doğrudur?

Ayrıca aracın lastiklerine baktığımda en çok arka iki lastiğin aşındığını görüyorum ve kullanma kılavuzundada kar zincirlerinin arka lastiklere takılması gerektiğini söylüyor.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar :smiley:

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Etiketler
Ynt: 2006+ Model 3k Grand Vitara Hakkında Bilgi Rica Ediyorum...

Aracınız en son kasa GV ise sürekli 4x4 dür.
Daha önceki kasalar çekiş sistemi 4 çeker ve/veya 2 çeker olarak kullanılabiliyordu.
Yeni kasalarda 5 kapı olanlarda low range var, 3 kapılarda yok.
Benim söyleyebileceklerim bunlar :smiley: Kullanan arkadaşlar daha geniş bilgi aktaracaklardır.
sevgiler

Yani araç hiçbir şekilde 2 çekere düşmüyor mu?

2 çekere düşmüyor, sürekli 4 çeker.
Discovery, defender Land cruiser ve benzerleri gibi.
Ancak orta diferansiyel kilidi var mı bilmiyorum, yoksa tek bir teker patinaja düştüğünde diğer tekerlere güç gitmez, ilerleyemezsiniz.

erdalyaman' Alıntı:
Ancak orta diferansiyel kilidi var mı bilmiyorum, yoksa tek bir teker patinaja düştüğünde diğer tekerlere güç gitmez, ilerleyemezsiniz.

Webde bir yerde "difransiyel kilitsiz" yazıyordu bunun anlamı nedir?

Sürekli 4 çeker araçlarda genellikle ön aksı arka aksa kilitleyen orta dif.kilidi oluyor. Bu durumda ön veya arka aksta bir adet "sağ yada sol" teker patinaja düşünce diğer aksta kilit nedeniyle oluşan çekiş aracın harteketini sağlıyor.
Ayrıca bazı araçlarda standart, bazılarında sonradan takılabilen aks kilitleri var Basitçe söylemek gerekirse aynı aks üzerindeki sağ tekeri sol tekere kilitler. Bu durumda birinde çekiş düşerse dahi araç ilerleyebilir.
Diferansiyel kilitler çok geniş bir konu. Bu konu forumda çok yazıldı, vakit bulup inceleyebilirseniz çok geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.
sevgiler

erdalyaman' Alıntı:

2006 üzeri 1,6 kısa şasi grand vitaralarda orta diferansiyelde sadece LSD var. Lada yada defender gibi ortayı yüzde yüz kilitleme şansı yok.

gakyildiz' Alıntı:
2006 üzeri 1,6 kısa şasi grand vitaralarda orta diferansiyelde sadece LSD var. Lada yada defender gibi ortayı yüzde yüz kilitleme şansı yok.

Peki hocam nedir ikisi arasındaki fark?

Benim aracıma bakan oldukça deneyimli Suzuki ustası'da gereklilik dahilinde önlerde de çekiş olduğunu belirtmişti bu modellerde.
Yani Honda CRV, HRV'de ki gibi Crossover mantığında.

LSD (Limited slip differential) sınırlı kaydırmalı olduğundan % 25 gibi bir oranda ve daha kısa süreli iş yapar. %100 kilit ise kesin ve bağlı kaldığı kadar süreyle iş yapar.
LSD genelde karlı buzlu zeminlerde çok zorlamamak koşuluyla işe yarar ama zor koşullarda (ağır çamur, kar vb) yetersizdir

orsa' Alıntı:
Benim aracıma bakan oldukça deneyimli Suzuki ustası'da gereklilik dahilinde önlerde de çekiş olduğunu belirtmişti bu modellerde.
Yani Honda CRV, HRV'de ki gibi Crossover mantığında.

Benim en çok öğrenmek istediğim mesele budur arkadaşlar.

Bazı eski suzuki ustaları ve arabadan anlıyorum diye geçinen insanlar bu araçların sürekli 4x4 olmadığını ihtiyaç halinde 4x4 olduğunu iddia ediyor.

Buna karşın aracın ne kullanma kılavuzunda ne üzerinde nede web sitesinde böyle bir bilgiden özellikten bahsedilmiyor.

Her yerde "sürekli 4 çeker" yazıyor.

Bu konuya kesin bir açıklığı nasıl getirebiliriz?

suzuki.com.tr ye mail attım ama cevap gelmedi bu gidişler global suzukiyede atacağım.

Aracınızın sürekli dört çeker veya gerektiğinde dört çeker olması size ne kazandıracak?
Özünde aracınız bir crossover. Yani şehirde kar yağdığında veya kayağa giderken işinize yarayabilecek bir araç.
Sürekli dört tekerlekten çekişli arazi araçlarında arazi şanzımanı ağır şartlarda orta kilitle iki şaftı eşitler ve L seçeneğiyle oranlar vasıtası ile torku arttırır.
2000 model bir Grand Vitara kullanıcısı olarak diğer markalar gibi Suzuki'ninde SJ serisi sonraki yıllarda Samurai ismini alan serisi ardından zaman geçtikçe Vitara, eski Grand Vitara ve son jenerasyon Grand Vitara'da gittikçe yola yaklaştı. (Jimny son jenerasyonda araziye en uygun araç.)
Bu konuda hala araziye yatkın üretim yapılan sınırlı sayıdaki modelleriyle Toyota, Land Rover ve Jeep yer alıyor.
Suzuki'de Jimny daha az elektronik, tam şasili iskelet, ön-arka sabit aks, 2H-4H-4L seçeneğiyle çölde vaha gibi.

aracınız sürekli 4çeker eğer ön şaftı sökerseniz 2 çeker olur

orsa' Alıntı:
Aracınızın sürekli dört çeker veya gerektiğinde dört çeker olması size ne kazandıracak?
Özünde aracınız bir crossover.

Öncelikle cevabınız için teşekkür etmek isterim.

Ancak izin verin lütfen ne kazandıracağını ben düşüneyim.

Sizin bu konuda net bir bilginiz varsa bundan faydalanmak isterim.

Teşekkürler...

2006 dan itibaren üretilen yeni kasa grand vitaralar sürekli dört çekerdir. Tek kapılarında low modu yoktur. 5 kapılarında low modu vardır. Buda 5 kapıyı arazi şartları için daha uygun yapıyor. 3 kapılısı olan arkadaşlar var, hiçbi geziden eksik kaldıklarını görmedim. Low modu olmaması iyi bi araç olmadığını göstermez. Normal bi araca göre daha sağlamdırlar. Arazi için eski jlx kasaları daha uygun olarak bilinir. Modifiyeleri oldukça yaygın ve kolaydır.

Son modellerle suzuki de şehir içi kullanılan suv modasına uydu. 3 kapılarda bu modaya uygun en iyi araçlar.

2006 yılında bu araçlar yeni geldiğinde alıcı niyetiyle bakmıştım.Servisteki elemanları yakından tanıdığımdan bu araçların ilk önce 4x4 sistemlerini sordum tabii.O zaman bana söylenen şuydu:3 kapı olanlar önden çekiş, patinajı algılarsa otomatikman arkalar devreye giriyor ve 4 L yok. 5 kapılar ise sürekli 4 çeker artı 4 L Lock modu olduğu söylendi.Ama yinede aracın kullanma kılavuzunda daha aydınlatıcı bilgiler olabilir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,109
Kayıtlı Üye Sayımız
166,839
Kaydolan Son Üyemiz
Planiket

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.