26 Gigapiksel Fotoğraf

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan berksito Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,054

berksito

Gezenbilir Fotoğraf Grubu
Mesajlar
847
Tepkime Puanı
1
Yer
İstanbul
Web
www.berksarac.com
Ve karşınızda 26 Gigapiksel'lik fotoğraf ;) Almanya'nın Dresden bölgesinde çekilen dünyanın en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı 1665 ayrı karenin birleştirilmesi ile oluşturulmuş. Çekimlerde Canon EOS 5D Mark II ve 400mm lens kullanılmış. Çekimler 3 saatin altında sürmüş ancak daha sonra bilgisayar prosesi yaklaşık 94 saat almış :D

Fotoğraf için: http://www.dresden-26-gigapixels.com/dresden26GP#

Peki nedir bu Gigapiksel ?
Gigapiksel resim, 1 milyar pikselden oluşan, 4 megapiksel'lik bir resmin ortalama 400 katı olan dijital resimlere verilen addır.


[attachment=1]

Gigapixel
 

Etiketler
Ynt: 26 Gigapiksel Fotoğraf

"but the processing took 94 hours using a computer with 16 processors and a main memory cache of 48 Gigabytes."
Kullanılan işemci ve süre gerçekden acayip.
 


Ynt: 26 Gigapiksel Fotoğraf

Terrapiksel'leri de duyarız yakında. Ben 100 MB'a yaklaşan panoramalar yaptığımda benim PC "kurtarın beni" sesleri çıkarıyor :smiley:
 

Ynt: 26 Gigapiksel Fotoğraf

caner' Alıntı:
Terrapiksel'leri de duyarız yakında. Ben 100 MB'a yaklaşan panoramalar yaptığımda benim PC "kurtarın beni" sesleri çıkarıyor :smiley:

bu fotoda sadece bir kasaba 26gp makine ile fotoğraflanmış google-earth ün de aynı sistemle çalıştığını varsayarsak koca dünyayı fotoğraflamak için terapiksel diye bir teknoloji de olsa gerek :D
 




Ynt: 26 Gigapiksel Fotoğraf

sanırım "fotograf" ve "dijital imaj" veya "dijital resim" arasındaki farkı net ortaya koymak lazım. Mesela 10 fotografdan oluşan bir panaroma yaptığınızda bu fotografmı oluyor yoksa dijital resimmi, bence dijital resim. Fotograf mantığında deklanşöre basıp çekip bitirmek vardır, karta baskı aşamasında tonuyla rengiyle oynarsın o kadar ve biter. Bunun üstünde bir müdehale yapıldığında onun adı fotograf sanatı olmaktan çıkıp dijital sanata dönmeye başlar. Bu tip fotograflarda bu mantıkda yüzlerce binlerce fotografdan oluşan görüntüler. Belki birgün bu kadar pixel i deklanşöre basıp saniyenin binde biri zamanlarda çekebileceğiz ama şimdi değil
:smiley:
 



Ynt: 26 Gigapiksel Fotoğraf

Volk' Alıntı:
1gb tek foto nasıl oluyor :eek: ???

40M pixel çekip tiff olarak çalışırsan ve birkaç layer üst üste açıp onları PSD olarak kaydedersen helede bir 16 bit renkdeyse olur :smiley:
 





Ynt: 26 Gigapiksel Fotoğraf

eftaLYa' Alıntı:
Caner duy pc nin imdat seslerini :smiley:
Yeri geliyor ben 1 Gb civarı fotolarla çalışıyorum. panoroma da değil.. tek kare :D

Valla ben Photoshop, Layer filan pek bilmem. Onun için pek yeri gelmiyor. PC'im de ona göre. JPG'den şaşmam, bir bilene iletirim farklı bir format gerektiğinde.

Deneme maksatlı 3 fotoğraftan panorama yaptım. Toplamda 19 MB ve JPG bunlar. Bunu .PSD olarak panorama yaptığımda 76 MB, .TIF yapınca 103 MB. PTGui kullandım araç olarak. Yani 30 fotoğraftan olursa imanı gevriyor makinenin. :smiley: Tabi profesyonel maksatlı çalışmalarda şart bunlar. Bizimkisi öyle ya da böyle 1024 px olarak genelde kullanılıyor.
 


Ynt: 26 Gigapiksel Fotoğraf

Arkadaslar,
benim de boyle bir projem var.. Ama maalesef GigaPan'in bu buyuklukte modeli olmadıgı icin imal pesindeyim ;-) Ama maalesef lensim 200mm., 400mm bulabilecegimi sanmiyorum. Bu tipsiz Dresden'in fotografi var ise, düşünün Istanbulun ki nasıl olur ;-) reha
 



Ynt: 26 Gigapiksel Fotoğraf

Boğazı veya hareketli objelerin bol olduğu bölgeleri (yaya veya araçlar) dahil ettiğinizde 400 mm ile hatta (200 mm ile bile) hayli sıkıntılı olur gibime geliyor. Ama sonuç her durumda dehşet olacaktır. :smiley:

Dresden'e baktığımızda manzarada pek öyle hareket yok gibi. Sadece bir tane hayalet (otomobil yarım çıkmış) farkettim koca panoramada.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,509
Mesajlar
1,519,035
Kayıtlı Üye Sayımız
172,165
Kaydolan Son Üyemiz
gül93

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst