3. Diferansiyeli Olanlar ve Olmayanlar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bberksan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,924

bberksan

Kamp II
Arkadaslar
Lada gibi 3. defransili olanlar ile Jimny yada XJ gibi 3.deransiyeli olmayan araclar arasinda pratikte ne gibi farklar oluyor. Yakit agirlik ugultu vs gibi farklari okuyorum anliyorum. Esas merak ettigim kullanim esnasinda sistemlerin birbirine avantaj ve dezavantajlari. Karda camurda birbirine karsi ustunlukleri.
Acikcasi normalde 2 ceker kullanma imkani veren istek uzerine 4 cekere gecen araclar bana sanki cok daha avantajli imis gibi geliyor.

Etiketler
Ynt: 3. Diferansiyeli Olanlar ve Olmayanlar

Sürekli 4 çeker araçlarda, ön ve arka lastik dönme farklarını tölere etmek için orta diferansiyel zorunluluktur.
Ön veya arka diferansiyelin görevi, aynı aks üzerinde bulunan tekerlerin farklı dönme çaplarını kasıntıya uğratmadan dengelemektir.
Aynı mantıkla sürekli 4 çeker araclarda da bu sefer ön ve arka tekerler arasındaki farklı dönme çaplarını dengelemek görevide orta diferansiyele düşer.

Bu nedenledir ki, XJ ve benzeri araçlarda seçenekli 4x4 sistemli olanlarda, gerekmedikçe kuru zeminde 4 çeker gidilmemelidir. Aksi halde aktarma organlarında zorlanmadan dolayı deformasyon oluşacaktır.

Ugur bey cevap icin tesekkur ederim. Peki surekli 4x4 gidilmesine neden gerek olur? Yani 2 ceker gitmek varken neden insanlar devamli 4x4 gitmek ister? Aracini sehirde asfaltta kullanmayip sadece arazide karda camurda kullanan kisiler ister tabi bunu kast etmiyorum. Yada Subaru veya mitsubishi'nin super suratli araclari da surekli 4x4 olmayi isterler. Ama aracini her gun trafikte kullanip da yilin 10-15-20 hafta sonunda off road etkinliklerine katilan doga ve arazi severlerin surekli 4x4 almasi dogrumu veya gerek varmi? Cunku surekli 4 ceker arazi araclarinda bir ugultu oluyor gibi hissediyorum yakitlari fazla agirliklari da fazla mekanikleri daha karmasik modifikasyon icin daha fazla ugrasmak gerekiyor diye anladim bunlar dogrumu? Aracini hergun sehir trafiginde kullanacak yukaridaki tanimlamalardaki surucler secimlerini ne yonde yapmali?

4 çekere arazide olduğu kadar asfaltada ihtiyaç duyulur. Çok yüksek motor gücü asfalta başa bela olur. Olur olmadık yerlerede patinaja kalır yerinde sayarsınız. Outlander 2000 cc 202 bg 0-100 km hıza 7.2 saniye gibi sürede cıkabiliyor. Eğer bu araç 2 çeker olsaydı bu rakam 8-9-10 saniyeleri bulurdu. Subaru içinde bu geçerlidir.

Bu konuda yıllardır otoriteler, forumlarda amatörler tartışıp durdu ki sonunda Torque on Demand, Traction control, viskozite kavrama gibi sistemler ortaya çıkıp herkesi memnun edene kadar...

4X4 özelliği taşıyan, yani ek bir transfer kutusu, ön diferansiyel,şaft vs sistemi ile donatılmış özellikle çok ağır ve ağırlık merkezi çok yüksek olan bir aracın, çekiş sağlaması güç olan yer yer kuru asfalt zeminlerde, virajlar gibi riskli alanlarda 2 tekerlekten çekiş kullanılması önemli bir kayıptır diyen bir kitle var.... Yani özetle bu kadar cefa çekiyoruz, bari sürekli sağlam yere basalım... Tüm LR'ler bu sebeple sürekli 4 tekerlekten çekişli...

Diğer kitle ise tamam ama sürekli 4 çeker olmazsa %10-15 yakıt sarfiyatında (tüm ağırlığı taşımamıza rağmen) fark oluyor, kestirmeden de kullanım kılavuzuna "Sürerken dikkat edin" yazarız. Hem sistem asit olur, hem aşınma az olur, hem hareketli parça sayısı azalır - konfor artar, bir de eksik diferansiyelin sağladığı ağırlık avantajı diyen japonlar....

Sonunda gelinen nokta ise; modern 4 çekerlerde, gücü her tekerleğe sürekli verip sonra onu frenle bilmem kilitle filan dizginlemektense, gereken tekerleğe gereken gücü veren sistemler ile çözülmüştür. Bu durumda elektronik kontrollü yeni nesil çekiş sistemleri, milisaniyeler içinde aracınızı 2 çekerden, 4 çekere geçirir, dengeyi sağlar ve yine 2 tekerleğe geçirir.. Bu sayede hem en optimum yakıt tüketimi hemde maksimum güvenlik sağlanır.

Unutmayalım ki; Eski nesil 4 tekerlekten çekiş sistemlerinde modifikasyon yaptıkça, güvenliğimizden ödün vermekteyiz.

Sürekli 4 çeker demek sadece 1 tekerin çekmesi demektir yakıt tüketimini yükselttigini düşünmüyorum enaz yük alan teker aracı hareket ettiriyor buda sürekli yer degiştiriyor

Bunun en güzel cevabı;

Geçen pazar Ortaberektten dönerken aşırı soğuk ve kar yağışı yüzünden muhallebi kıvamında 3-5 cm buzla kaplanmış yolda önümde giden CJ nin ne 2 çeker nede 4 çekerle aracını yolda tutamamasına, max 25-30 km yapabilmesine rağmen Bizim Disco 1 de zeminin ne olduğunu ancak araçtan inince farketmemizdir.

Aynı tepkiler mıcır denilen ince çakıl dökülmüş bir yola aniden yüksek hızla daldığınızdada kendisini gösteriyor, önünüzdeki araçların her biri bir tarafa dağlırken, sürekli 4 çekerin çizgisini hiç bozmadan aynı hızla ilerlemesi müthiş bir duygu.

Benim bakış açımdan bu soruyu şöyle cevaplayabilirim ; sürekli günlük kullandığınız bir araç varsa kesinlikle 2 çekere düşüyo olması avantajlıdır.(benim hergün enaz 75 km yapıyorsanız) Yakıt konusunda diğer arkadaş katılamıyorum. Araç 2 çekere düşünce kesinlikle yakıt çok farkediyor. Arada sırada arazide kullanıp aracınızı günlük kullandığınızıda düşünerek çok paralamıyosanız avantajlıdır.4L si 4H si mevcut. devamlı 4x4 olan araçlar arazideki performansları 1 gömlek daha üstün olabilir.Bunlarda daha sert koşullarda iş görebilir. Ama diferansiyel kilitleriniz yoksa bu sürekli 4x4 olan araçlarda çapraz konumlarda gözyaşları içinde kalabiliyor. Diyelim bir Land crusier var orta diferansiyelide var her şeyi var yok yok. Ama bazı noktalarda oda çuvallayabiliyor. ARB firmasının youtube deki tanıtım filmlerini izlediğimde oldukça aydınlandım...

Lada Niva sürekli 4 çeker olarak üretilen az sayıdaki arazi araçlarından biridir...

Lakin bu konuya kafa yordum ve İstanbul'da bulduğum "promolada" adlı patentli bir parça sayesinde Nivayı isteğe bağlı 4x4 yaptık;

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=43127.0
http://nivatr.com/nivaForum/index.php?topic=1927.0

Araç sessizleşti ve asfaltta yağmurlu hava dahil 4x2 sürüşü gayet iyi...

İlk fırsatta uzun yolda yakıt farkı denemesi de yapacağım...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,952
Kayıtlı Üye Sayımız
166,954
Kaydolan Son Üyemiz
İbrahimdd

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.