Ynt: 3" Skyjacker Kararı Aldım. Tavsiyeleriniz?
white lion' Alıntı:
levent bey merhaba nasılsınız.Bu yükseltme işini bende düşünüyorum.Önümüzdeki ay siparişini amerikadan bir abimize getittireceğim ama ben 3" dünüyorum 4,5" de bahsediyorsunuz.Bu yükseltme araçlarda ne kadar yükseklik sağlıyor birde rubicon dediğiniz marka iyinin iyisi midir?
Bence arabada Bentley neyse kit de de Rubicon oyle bir sey.
Simdi arac neden yukseltirlir ona bakalim.
Sebep basit engelleri daha rahat acabilmek. Ama bizim araclardaki aktarma sistemi bagimsiz degil yani ortada kocaman bir defransiyel var. Bu parca da bizim araclarin yumusak karni.Araci ne kadar yukseltirsek yukseltelim eninde sonunda kovan camura oturuyor.Bunu engellemek icin kovani yukseltmek lazim. Eeeee bu is nasil olacak daha buyuk lastikler ile. Bu sefer de lastikler camurluk icine sigmayacak. O vakit lastikler sigsin diye kupa ile defransiyel arasinda ki mesafeyi arttirmamiz gerekecek.
Iste bu esnada yukseltme kiti devreye giriyor.
Kupa ile difransiyel arasinda ki mesafe acilinca daha buyuk lastik takilabiliniyor.Boylece kovan da yerden daha yukari cikiyor.
Arac yukseltmede ki genel amac bu.Haaa tabi kupanin yukselmesi bazi artilar daga getiriyor. Ne gibi aracin alti ozellikle kanal gecisi gibi yerlerde aracin altini yukarida tuttugu icin alt surtmesi sorunu olmuyor.
Simdi sira olculerde
3"=7.5 cm.
4.5 =11.5 cm.
Tabi bu aracin difransiyeller ile kupa arasinda ki mesafede ki artis.Dogal olarak marsbiyel (hala adini tam yazamiyorum) yerden bu kadar yukseliyor.Buna bir de buyuk lastik takildiginda yeme de yaninda yat.
Arazide iken artilari cok olan ama sehir trafiginde ciddi sorun. Aracin butun dinamikleri degisiyor. Viraj kabiliyeti diye bir sey kalmiyor.
BIrde uygulama problemleri var.Her kit yle cart diye takilmiyor. Mesela bizim araclarda 2" tabir edilen ama aslinda 1 3/4" olan get ile yukseltme yapildiginda rot ve kol ayari ile arac kendini toparlayabiliyor. Ama bu degerin uzerine cikildigi zaman kolla ile de oynamak gerekiyor. Ki bazi kitlerde kollar da pakety icinden cikmakta. Ozellikle 96 dan sonra uretilern araclarda saftlarda istavroz yok onun jerine CV Joint denilen bilyali sistem var ayni on akslarda ki aks laleleri gibi. Arac yukselince saft acisida degisiyor. Eger kollar degistirilmez ise bu bize kirilmis CV olarak donuyor.Yukseltme yapildiginda bu CV ler standart istavrozlar ile degistirilmeli (ozellikle meli seklinde yaziyorum tecrube=kiaziklarin bileskesi benim basima gelmedi ama bir kac arkadasim degistirmek zorunda kaldi)
Simdi bir de lastik kismina gelelim sabah sabah matematik yapicak halim yok

hala afyonum patlamadi o yuzden direk NAGCA dan odunc aldigim tabloyu atiyorum. Ne kadar yukseltmede hangi lastik.Son kolan da trimming yazar onun anlamida eger bu yukseltmeyi yapip bu astigi takarsaniz camurluk vb. yerlerde biraz degisiklige ihtiyaciniz var demektir.