360 Derece Fotoğraf Çekebilmek için Gerekli Ekipman ve Tekniği

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Ertuğrul Açıkgöz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,782
Yer
Kayseri
Herkese merhaba,
Fotografciligi sevmeme ve Sony Dsc-H5 gibi cok amatorcede olsa bir makinam olmasina ragmen ne yazikki az vakit ayirabiliyorum..
Konu basligi dogru ve yeterli fikir veriyormu emin degilim, artik internet uzerinde hemen hepimizin sıkca rastladigi 360 derece fotoğraf teknigini merak ediyorum.. Forumlarda var isede ben bulamadim..
Bu turden fotoğraf çekebilmek icin profosyonel ekipman olmasi ve uzman fotoğrafci olmak gereklimidir ? ekipman maliyetleri ve çekim icin gerekli teknikler amator paylasimlarla ogrenilebilirmi .. bu konularda bilgisi olan arkadaslar bizimle paylasirsa sevinirim..
Tesekkurler / Ertugrul

Etiketler
Ynt: 360 Derece Fotoğraf Çekebilmek için Gerekli Ekipman ve Tekniği

Bu konu uzun zamandır benimde merak ettiğim bir konu idi. Özellikle fotğrafların çekilmesinden sonra yayınlanması film haline getirlmesi için hangi programlar kullanılıyor bende işin o cephesini öğrenmek istiyordum bakalım bende bu başlığı ilgi ile takip edeceğim.

Merhabalar, bu teknik için profesyonel bir fotoğrafçı olmanıza gerek yok. En basit olarak 360 derece bir fotoğrafın tek bir karede çekilebilmesi teknik olarak mümkün olamayacağı için bu tarz panaromik bir fotoğrafa, birden fazla sayıda fotoğrafın çekilmesi ve birleştirilmesi yoluyla ulaşılıyor. Bunun için temel olarak bir tripod ve fotoğraf makinenizin olması yeterli, daha sonrasında bu fotoğrafları panaromik olarak birleştirecek bir bilgisayar yazılımına ihtiyacınız olacak.

Daha önce forumumuzda değindiğimiz milimetrik çekimler yapabileceğiniz bir cihaz var. Bu cihaz bir tripod görevi görüyor.
Detaylı bilgi için : http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=24134.0

Bilgi icin tsk'ler... hemen herkeste bulunan tripod ve cameralar yeterliyse demekki geriye birlestirme programini bulmak ve tabiiki uygulama bilgisi kaliyor ..
ben kurmak istedigim amator bir "köy" web sayfasinda kullanabilmek icin bu konuya ilgi duymustum.. bu islem icin gerekli freeeware bir program ve uygulama tekniginide umarim yine site icinde buluruz ..
keyifli paylasimlar dilerim ..

Selamlar,
Çok usta bir fotoğrafçı olmasamda bu konu ile ilgili bir kaç makale okumuşluğum ve denemem oldu. Öncelikle panaromik bir fotoğrafın başarısı kesinlikle çekilen fotoğraf sayısına bağlı. Ne kadar çok fotoğrafı birleştirirseniz o kadar iyi sonuç veriyor. Fotoğrafları çekerken makinanız manuel modda olmalıdır. Zira Av veya Tv modlarında çekilen her kare farklı ayarlara sahip olacağından birleştirirken birleşim yerleri sırıtacaktır. İkinci önemli nokta diyaframı 11-16 arasında bir değerde tutarsanız genelde arzu edilen net alan derinliğini arttırmış olursunuz. Benim uygunladığım başka bir nokta da çekmek için önemli olan objeye netlemek ve auto focus modunu kapatarak manuele almak. Böylece bu ayarların sonunda çekeceğiniz bütün fotoğraflarda diyafram deklanjör süresi ve odak noktası aynı olacaktır.
Yapılacak ikinci hareket bütün fotoğrafları bir çizgide çekmek. Tripod bu konuda yardımcı olabilir fakat ben genelde elde çekiyorum ve az da olsa fire vererek iyi sonuçlar elde edebiliyorum.
Artık fotoğrafları çektiniz ve birleştirme zamanı geldi. Benim makinam Canon ve yanında gelen Photo Stitch programını kullanıyordum fakat internette freeware veya shareware olarak bulabileceğiniz güzel bir program olan Hugin'in de tavsiye edebilirim. (http://hugin.en.softonic.com/). Programların kullanımı basit. Çekilen fotoğrafları açtıklarında bazen sırasını düzeltmeniz gerekebilir fakat geri kalan bütün işlem otomatik. Aşağıda konuyla ilgili ilk çalışmamı koyabildim. Kadıköy'de Eminönü ve Beşiktaş iskeleleri arasında durarak çektim. Artık idare edeceksiniz :smiley:
Örnek olan fotoğraf tam 360 derece değildir. Eğer 360 derece çekip bunu internet ortamında paylaşmak isterseniz konuyla ilgili çok güzel paylaşım siteleri var. Bunlardan birine örnek: http://www.clevr.com/

Keyifli çekimler.

IMG_2669-70-71-72-73-74-75-76_Merged.jpg

Merhaba Hephahistos,
Gec yanitladigim icin uzgunum aslinda sizin bu detayli ve cok faydali bilgilerinizi yazdiginiz gun okumustum.. verdiginiz linkteki programida indirip denedim ... ama belkide fotografcilik terim ve deneyimlerim yeterli olmadigindan ortaya birsey cikaramadim.. hazir fotograflari izlemek kadar kolay olmadigi kesin :smiley:
Belki birgun sizin gibi bu isi fiilen yapmis birisiyle bir ornek yapabilirsem olabilir yoksa deneme yanilmayla olacak biseye benzemiyor ..
paylasim icin tesekkurler ...
keyifli cekimler ..
Ertugrul

3D yada kendi içerisinde devam eden panoramik resimler için ipix diye bir program kullanıyordum. Bu program dışarıya özel bir format olarak resimleri veriyor ve herhangi ek bir programa gerek kalmadan resim içerisinde hareketi sağlıyor. Sadece kendi yazılım guncellemesi yada quicktime programının olması yeterli. Resimlerinizi otomatik olarak panoramik hale getiriyor. Ayrıca bu tarz resimleri çekerken yapmak istediğiniz etkiye göre çekim yapmalısınız. Kimi çekimlerde tek bir noktadan 360 derece dönmeniz gerekirken, cephe çekimlerinde belli aralıklarla çekim yapmanız gereklidir. Kullandığınız objektifin açısıda önemlidir.

Bilgi paylasiminiz icin tesekkurler ama bu forumda yazan diger deneyimli arkadaslar gibi sizin yazdiklarinizdan da ... bu konuda somut bir sonuc almanin kolay olmadigini deneyimli birisiyle calismak gerektigini anliyorum ...
slm

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,069
Kayıtlı Üye Sayımız
166,971
Kaydolan Son Üyemiz
yavuz7878

Çevrimiçi üyeler