3B Motora turbo

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan rebo Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 36
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,387

Etiketler
Ynt: 3B Motora turbo

Ben memnunum, GT2052 turbo kullandim, toyota CT20 ayarinda bir turbo
Hakan Ataman uc dort motora turbo takmis, hepsi blok patlatmis, bu yuzden ufak turbo taktim,
Asfaltta gidisi cok keyifli oldu, arazide zaten cok bariz bir sekilde ekstra gucu hissediyorsunuz.
Soyle bir kac ay gecsin uzerinden, eger bir sorun yasamazsam oldu diyecegim.

bende de bj 60 var. h.ataman patlayan bloklardan bahsedince vazgeçmiştim. sizinkisi olursa bende düşünürüm. ne kadara mal oldu.

saygılar

yörük 54' Alıntı:
bende de bj 60 var. h.ataman patlayan bloklardan bahsedince vazgeçmiştim. sizinkisi olursa bende düşünürüm. ne kadara mal oldu.

saygılar
Hala bir sikinti yok, 4 veya 5 sefer oldukca zorlu araziye girdik su an gorunen bir sikinti yok, bir turbo yag cikisinda hafif bir yag kacagi var, ama motor yag seviyesinde herhangi eksilme yok, sac conta kestirmistim, herhalde baska bir sey denemem gerek.
35 silverstonelarla duz asfalt yolda 120 km ye cikiyor (deneme amacli basmistim),
Turbo icin kucuk gelmis diyenlerde oldu, ama pek takmiyorum, ben istedigimi aldim,
ote taraftan turbo basincini 10 psi a kadar dusurmustum, bu aralar 14 psi ye yukselt diye seytan durtuyor, 18 psi de kullananlar oldugunu duydum, Land Cruiser gurusu Heytem abimizde 15 psi ye yukselmemi soylemisti, eger bir sey olursa yakasina yapisim :smiley:
maliyet 2000 tl yi gecmistir ama amerikadan getirttigim gostergeler de fiyata dahil (350 usd civarinda) devir saati, turbo basinc, yag basinci, egt (egzost gazi sicakligi - 1200 F gecmemeli). AXT veya benzeri kitlerin 3400 Avustralya dolari oldugu goz onune alindiginda oldukca iyi bir rakam, hem de gostergelerle birlikte.

Turboyu taktiktan sonra pompa ayari yaptirmistim, aracta guc artisi vardi ama istenilen duzeyde degildi,
2 hafta kadar once baska bir pompaciya gittim, ayakustu bir ayar yapti, arabanin karakteri degisti.
Iste o ustanin ellerine saglik,
Simdi sonbahar yagmurlarinin baslamasini bekliyoruz

Hayırlı uğurlu olsun. Yeni konu açıp kirlilik yapmak istemedim, oyüzden sayfanızda sormayı uygun gördüm. :smiley:

Bir kaç ay önce kapımıza 1987 BJ60 geldi.araç çok heybetli fakat motorun çekişi beni tatmin etmiyor...Bugün yaptığımız gezide biraz karlı bir rampada gaz ayağımın altında bitiyor, sürekli motorda bayılma oluyor..Araştırdığım kadarıyla motor, 3400cc 4 silindir ve azımsancak bir güç olduğunu düşümüyorum. motor hiç mücadele edemiyor kendini bırakıyor..Yani bu motorlar illa turboyla mı şahlanır..İzlemem gereken yol konusunda bana yardımcı olursanız çok müteşekkür olurum..saygılar

Aslini isterseniz oyle cokda gozde buyutulecek kadar zor bir is degil turbo takmak
isin basinda turbo nedir nasil calisir bilmedigimizden bayaa bir arastirma yapmak zorunda kaldim
Isin aci tarafi turbo isi yapanlar dahi turbo secimi konusunda cok bilgisizler
Ben turbo kodunu direk ih8mud sitesinden buldum
1-Turbo Garrett 727264
Ben guven turbodan almistim hatirladigim kadariyla 1100 TL civarindaydi
2- manifold
13B-T manifoldu bulamayacaginiz icin
ilk once lazerde manifoldun baglanti plakasi kestiriyorsunuz
Daha sonra 3 adet T 2 adet 90 derece dirsek alip
2 dirsegi kenarlara ve 2 T yi ice gelecek sekilde kaynattiriyorsunuz
Daha sonra 3. T yi turbo montaj acisina gore kanal acip ters sekilde kaynatiyorsunuz
4- turbo baglanti flansini lazerde kestiriyorsunuz ve ters kaynattiginiz T nin ucuna kaynatiyorsunuz
5- Tum kaynak islemleri bittikten sonra baglanti yuzeyini frezede isletiyorsunuz, cunku kaynak sirasinda egiliyor
6- Turbo eksoz baglanti flansi lazerde kesiliyor
7- Geri kalan hortumlar felan, onlar da zaten montaj esnasinda belirlenip en yakin hidrolikciden alinip yapiliyor
Tum bu laserde kesilecek parcalarin cizimleri bende var, vakit bulabilirsem hepsini tek tek yukleyecegim

Recep bey tebrikler ve teşekkürler başarılar ! ben 40 yıllık sanayiciyim ve en nefret ettiğim söz (OLMAZ) Lafıdır ve ne yazıkki bizim sanayide çok kullanılır
Turbo konusunda çok çok haklısın birçok tamirci hala çiğ gazı geri motora basarak güç elde ettiğini savunuyor ve ne işe yardığını dahi bilmediği halde tamir etmeye yada akıl vermeye kalkıyorlar
Benim arabamda 2H toyota motor var ve bende turbo araştırıyorum ve takıldığım en önemli konu manifoldtan gazlı olması dolayısı ile yakıt pompasını komple değiştirmeyi düşünüyorum bu konuda bir fikriniz var mı sizin taktığınız turbo hangi aracın turbosu ben kamyon ve tır yedekleri işi ile uğraşıyorum ama küçük grubu pek bilmem
saygılarımla

Sn. Recep Altay,
hocam turbo konusundaki çizim, resim vb dokümanları paylaşabilir misiniz,
Bu arada teori ve pratiği ikisini birden bilene pek rastlayamıyoruz, bulmuşken bir kaç sorum var :smiley:

1- her düz dizele turbo bi şelikde takılabilir mi,
2- turbonun büyüklüğü motor büyüklüğüne göre mi seçiliyor,
3- turbonun basacağı hava miktarı basıncı neye göre ayarlanıyor? eski tip turbosuz bir dizelde güvenli basınç noktası neye göre bulunacak?
4- gerekli parçaları belirledikten sonra nerden temin edebiliriz? yurt dışından mı getirmek gerekir
5- yapacak usta nerede bulunur?

tüm zor soruları da size sordum :smiley:

Recep bey vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Şuan için güzel bir motor bakımı yaptırıp sonucuna göre adım atacağım. Resimleri de merakla bekliyorum.teşekkürler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,950
Kayıtlı Üye Sayımız
166,717
Kaydolan Son Üyemiz
bbbea

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR