4. İnsan Türü Orta Asya'da Bulundu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ceranus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,212

ceranus

Tabanvay-Offroad Grubu
Mesajlar
11,960
Tepkime Puanı
11
Yer
ANKARA
Orta Asya’daki Altay Dağları’ndabulunan bir el kemiğibilim dünyasını heyecanlandırdı. Bilim adamlarına göre kemik neanderthal, homo sapiens ile ‘hobbitinsanı’ diye adlandırılan türlerin dışında yenibir türe, 4. insan türüne ait...


Orta Asya’daki Altay Dağları’nda yeni bir insan soyuna ait olabilecek bir el kemiği bulundu. Bilim dünyasında heyecan yaratan gelişme “4. insan türü bulundu” diye yorumlandı. Neanderthal, homo sapiens ile birkaç yıl önce Endonezya’da kemikleri bulunan ve boyutları nedeniyle J.R.R. Tolkien’in mitolojisine göndermede bulunarak “hobbit insanı” diye adlandırılan insan türü olmak üzere kayıtlarda 3 insan türü yer alıyordu.
Paleoantropoli ve zooloji bilim adamlarının araştırması sırasında, Altay Dağları’nda bir mağarada bulunan 30-50 bin yıllık bir kız çocuğuna ait serçe parmağı kemiğinin DNA’sı ve hücre organeli mitokondri yapısı incelendi. Mitokondri, kas-sinir hücrelerinde enerji iletimini sağlıyor.

Yeni soy incelenecek
Leipzig’deki Max Planck Evrim Antropolojisi Enstitüsü uzmanı Johannes Krause, “Neanderthal insanı ve günümüze uzanan homo sapiens (Bilen İnsan) insanından farklı gözüken bu soyun (veya türün) gerçekten apayrı olup olmadığının anlaşılması için derinlemesine araştırmalar olacak” dedi. Neanderthal insanı ile “modern insan” homo sapiens’in 500 bin yıl önce genetik olarak farklılaşma ihtimalinin kuvvetli olduğu düşünülüyor.
“Gerçekten daha önce hiç görmediğimiz yeni insan soyuna benziyor. 40 bin yıl geriye gidebilen bu tür homo sapiens’e çok benziyor; ancak genetik olarak farklı” diyen antropoloji genetiği uzmanı Krause, “Dik Yürüyen İnsan” homo erectus’tan çok daha genç Altay insanı soyunun 1.9 milyon yıl önce Afrika’dan türemiş olabileceğini belirtti.

DNA korunmuş
Bilim, bu kadar yaşlı bir kemiğe DNA testi yapıp, farklı bir tür olduğunu ortaya çıkarabilmeyi, bölgedeki olağanüstü soğuk havaya borçlu. Bu coğrafyadaki -40’lara varan hava sıcaklığı, DNA’nın bozulmadan günümüze ulaşmasını sağladı.
4. türün Avrasya’nın ortasında tespit edilmesinin bir diğer önemi de bu türün izole bir toplum olmadığına işaret etmesi. Bilim insanları, kemiğin bulunduğu bölgede, aynı zaman diliminde homo sapiens ve neanderthallerin de yaşadığına inanıyor.
Bilim insanları, insanlığın beşiğinin Afrika olduğunu ve ilk insanların Afrika’dan dünyaya yayıldığını düşünüyor. Ancak Orta Doğu ve Uzak Doğu’da bulunan bazı kemikler, insan öncesi türlerin bu bölgelerde de yaşamış olabileceğini gösteriyor.

Alıntı: Milliyet
 

Etiketler
Ynt: 4. İnsan Türü Orta Asya'da Bulundu

Bigi için teşekkür ederim Zerrin hanım. Bulunduğu yer itibariyle insanlık tarihinden öte bizi de ilgilendirmekte
 

Ynt: 4. İnsan Türü Orta Asya'da Bulundu

Bulunduğu yer itibarı ile bize akraba olduğu kesin. ;D
 

Ynt: 4. İnsan Türü Orta Asya'da Bulundu

Hem de Altay Dağları eteklerinde olması, DNA sonuçları bakalım nerelere kadar gidecek, merak ediyorum..
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,947
Mesajlar
1,526,343
Kayıtlı Üye Sayımız
166,715
Kaydolan Son Üyemiz
Turker.E

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst