4x4 Araçlarda Vinç Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fatih.d Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,225

fatih.d

Kamp I
Yer
Adana
Web
www.azizhafriyat.com
4X4 araçlarınızla yapacağınız off-road veya doğa gezilerinizin yarıda kalmaması için gerekli olan ve diğer 4X4 araçlardan bir adım önde olmanızı sağlayan vinçleri seçerken çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Aracınızın standartlarından küçük veya büyük olmasını basit bir yöntem ile öğrenebiliriz.
Vinçler “Lbs” cinsinden değerlendirilmektedir. “Lbs” yada diğer adıyla “Libre” İngiliz ve Amerikanlıların kullandığı bir ağırlık ölçü birimidir. 2,2Lbs = 1Kg’dır.
Vinçler genelde 7000 Lbs , 9000 Lbs , 12000 Lbs ve benzeri ibarelerle satılmakta ve bu sayılar kullanılabilir ortalama değerleri vermektedir.
Vinçlerdeki “Lbs” değeri ve satıcıların bu konudaki bilgisizliği alım sırasındaki en büyük sıkıntıyı oluşturmaktadır. Bu yüzden aracımıza hangi vincin uyacağı konusunda tam bir fikir birliği bulunmamaktadır.
Kullanacağımız vincin aracımıza büyük mü yoksa küçük mü geleceğini aracımızın kilogram değeri üzerinden öğrenebiliriz. Bunu öğrenirken aracın kg değeri 6,4 ile çarpılmalıdır. 6,4 ile çarpılmasının sebebi; aracın bulunacağı ortamın maksimum sürtünme katsayısı ile Lbs’nin kilograma oranının çarpımıdır. Çıkan değer almayı düşündünüz vincin “Lbs” değerine yakın olmalıdır. Bunu birkaç örnekle anlatalım..

Vinç Takmayı Düşündüğümüz Araç Ağırlığı(Kg) Oran Sonuç(Lbs) Kullanmamız Gereken Vinç
2007 model Mitsubishi L200 4x4 1890 6,4 12096 12000Lbs
2010 model Suzuki Jimny 1075 6,4 6880 7000Lbs
2011 model Land Rover Discovery 4 2650 6,4 16960 16800Lbs
2009 model Lancruiser Prado D4d 2310 6,4 14784 16800Lbs
2008 model Suzuki Vitara DDIS 1750 6,4 11200 12000Lbs

Etiketler
Ynt: 4x4 Araçlarda Vinç Seçimi

Merhaba Fatih Bey;

2.2'den 6.4 çarpanına kadar çıkarken, hangi sürtünme kuvvetini hesapladınız?
Değer çok büyük geldi bana...

6,4 ile çarpılmasının sebebi; aracın bulunacağı ortamın maksimum sürtünme katsayısı ile......... bunu bıraz daha açabilirmisin fatih. niye 6.4 çarpılıyo bulundugu ortam surtunme falan standartmı. belki araç çok derin battı halıyle agırlıgı çok. degişmezmi. belki az battı yada patinaj yapıyo bu seferde çok hafif ufak bi vinç çekebilir. ???

Vinc seciminde bende size pratik bir hesap önereyim aracınızın agırlıgının 2,5 katı kapasitede olan bir vinc aracınıza uygun vinctir iki ton agırlıgında bir araca uygulanacak vinc beş ton kapasiteye sahip olmalıdır Lbr cinsinden de 11000veya daha büyük bir vinc kullanmanız uygun olur .arazi koşullarında aracın saplandıgı konum ve duruma göre vinc makara kullanılarak ve aşırı zorlama durumlarındada sogutularak aracın cekme işlemi yapılır

6.4 değeri bana ait birdeğer değil. bende bunu yabancı bir siteden alıntı yaptım ve konunun içinde paylaştım.. Vinç seçiminde 6.4; aracın tonajına göre kalabileceği en zor koşul için uygulanan bir değer.. bundan dolayı vinç seçimi konusu içinde bu değeri kullandım..
eksiğim veya yanlışım varsa düzeltilmesi adına bilgi sahibi olanlardan destek bekliyorum.

Fatih bey vermiş oldugunuz bilgi dogru ve yararlıdır hesaplama libre cinsinden yapıldıgında oran dogrudur daha pratik hesaplama türüde benim verdigim örnekteki gibi aracın toplam agırlıgının iki bucuk katıyla carpılmasıyla cıkan sonuctur aracın agırlıgı hesaplanırken arac üzerinde yapılan modifiyeler ve exstralarda hesaba katılmalıdır vincle kullanılırken dikkat edilmesi gereken güvenlik ve uygulama kuralları vardır bunlara dikkat etmekte önemli bir husustur

ben yinede her zaman kapasıtesinden daha buyuk vinçden yanayım tabiii yerimiz varsa musaitse insana guven verir ;)

m atilla kupeli' Alıntı:
ben yinede her zaman kapasıtesinden daha buyuk vinçden yanayım tabiii yerimiz varsa musaitse insana guven verir ;)

Vinc nekadar güclü olursa okadar iyidir muhakkak sorun aracın agırlıgının gerektirdiginden daha kücük vinc kullanıp arazide zurnanın zort dedigi yerde :D magdur olmaktır :smiley:

Merhabalar,
2,2 sayısı, (aslında 2,2222) pound ile kilogram ölçü birimleri arasındaki çevrim katsayısıdır.
6,4 ile aslında araç ağırlığının 2,88 katı kapasitede vinç seçilmesi öneriliyor anladığım kadarıyla. (6,4/2,22=2,88)

ict3055' Alıntı:
Merhaba Fatih Bey;

2.2'den 6.4 çarpanına kadar çıkarken, hangi sürtünme kuvvetini hesapladınız?
Değer çok büyük geldi bana...

Bence üreticiler çekme kapasitesinin her zaman maksimum değerini verir buda halatın sarılı olduğu milin çapıyla orantılı olarak halatın en açık olduğu durumda iken maksimum kapasiteyi verebilir halatı sardıkça sarma hızı artacak güç azalacaktır hububat helezonlarındada benzer bir sistem var ordan biliyorum

gozukara' Alıntı:
Bence üreticiler çekme kapasitesinin her zaman maksimum değerini verir buda halatın sarılı olduğu milin çapıyla orantılı olarak halatın en açık olduğu durumda iken maksimum kapasiteyi verebilir halatı sardıkça sarma hızı artacak güç azalacaktır hububat helezonlarındada benzer bir sistem var ordan biliyorum
evet sistem aynı gokhan halatın en çok uzattıgın zaman tek sıra makarada kaldıgı zaman en kuvvetli maksimum kuvvette .genelde 4 sıra sarılıyo 2 sırada yarı kapasitede sistem boyle çalışıyo. mantıklı

reis28' Alıntı:
Fatih bey vermiş oldugunuz bilgi dogru ve yararlıdır hesaplama libre cinsinden yapıldıgında oran dogrudur daha pratik hesaplama türüde benim verdigim örnekteki gibi aracın toplam agırlıgının iki bucuk katıyla carpılmasıyla cıkan sonuctur aracın agırlıgı hesaplanırken arac üzerinde yapılan modifiyeler ve exstralarda hesaba katılmalıdır vincle kullanılırken dikkat edilmesi gereken güvenlik ve uygulama kuralları vardır bunlara dikkat etmekte önemli bir husustur
Dursun usta..
Ben vinç almadan önce bu konu üzerine uzun süre araştırma yaptım. gezenbilirde böyle bir bilgi göremediğim içinde paylaşmak istedim. sizin gibi tecrübeye dayalı bilgi sahibi olmadığım için yazdıklarımın tam anlamıyla açıklamasını yapamadığım için bazı arkadaşlarda kafa karışıklığına sebep olduğumun farkındayım. Katkılarınızın kafa karışıklıklarını gidereceğini umuyor, yapmış olduğunuz destekten dolayı teşekkür ediyorum

schweps' Alıntı:
Merhabalar,
2,2 sayısı, (aslında 2,2222) pound ile kilogram ölçü birimleri arasındaki çevrim katsayısıdır.
6,4 ile aslında araç ağırlığının 2,88 katı kapasitede vinç seçilmesi öneriliyor anladığım kadarıyla. (6,4/2,22=2,88)

Bende araştırdım ama net bir bilgiye ulaşamadım...
Vaktim olduğunda uzun bir araştırma yaparım ve bulurum 6.4'ün ne olduğunu...

Ama genel kanı sanırım aynı. Araç ağırlığının 2.5 katı civarındaki vinçler öneriliyor...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,917
Kayıtlı Üye Sayımız
166,945
Kaydolan Son Üyemiz
mehmetmet

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR