7/24 Açık Landrover'cılar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan HakanBastoncu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 46,274
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,428,346
Ynt: 7/24 Açık Landrover'cılar

Arkadaşlar kusura bakmayın çok basit fakat bazı temel bilgileri öğrenmek için buraya yazıyorum el kitabından bu soruların cevabını bulamadım ??? ??? bilgi verirseniz sevinirim.
Terios'UM 105 BEYGİR ve 1170 kg. otomatik

Benim bildiğim; normal yolda D; yokuş olursa;2, daha dik yokuş olursa; L de aracı kullanıyorum.yokuştan inerkende eğime göre aynı. Patinaj yapma durumu olursa merkezi kilit düğmesine basıyorum.

Bilmediklerim; karda , buzda,çamurda,kumda ve çimde nasıl kullanmalıyım?

Etiketler

aslankurt72' Alıntı:
................... karda , buzda,çamurda,kumda ve çimde nasıl kullanmalıyım?

Karda: Kalkışlar çok yavaş, eğer aracın özel bir sürüş seçeneği varsa (2. viteste kalkış gibi) bu aktif edilmeli.
Bunun dışında çok yumuşak sürülmeli, ani gaz, ani fren ve ani direksiyon hareketinden kaçınılmalı. Diff lock kullanılmalı.

Buzda: Eğer aracın Çekiş Kontrol (TC) sistemi yoksa yapacak çok şey de yok . Kar kullanımındakiler uygulanmalı ama buzda işe yarayacak tek şey ZİNCİR ;D Diff lock kullanılmalı.

Çimen: Kar ve buz zemine benzer, zincir kullanma şansı yoktur ama kardaki teknikler uygulanmalı. Burada en önemli faktör Lastik ve varsa TC. Diff lock kullanılmalı.

Çamur (hafif): Aracın diferansiyel kilidini kilitleyin, Diff lock kullanılmalı. Araç zorlanmadan High range'de ilerleyecektir.
Çamur (Ağır): Ne kadar kilit varsa açın, Low range'e alın ve iyi bir MT takın ve durmadan geçecek şekilde ugun hıza girin gaz kesmeden, vites değiştirmeden çıkmaya bakın

Kum: Ne kadar kilit varsa kilitleyin, Lastikleriniz ne kadar geniş ve yol yada AT tip ise o kadar iyi. YAVAŞça kalkın ve hızınızı kesmeyin, vitesle gereksiz oynamayın. Kumun deniz kenarında ıslak olduğu kısım daha sert ve güvenlidir. Kuru gevşek kumda manevra yapmamaya, hızınızı korumaya, vites değiştirmemeye dikkat edin. Ani gaz vermeyin, hele ki lastikleriniz MT tipiyse
Batarsanız hiç zorlamayın, bir kere patinaja düştüyseniz , çamurdan farklı olarak ileri geri yapmayın, işe yaramaz. Kuma batan aracı çekmeye çalışmayın (eğer sert zeminde değilseniz) En iyi yöntem vinç, yoksa tekerlek önlerini kürekle açıp kum paleti yoksa ne bulursanız (pas pas bile iş görebilir) lastik altını doldurup yavaşça kalkış yapın ve araç yürüyorsa durmayın.

Unutmayın, arazide mümkün olduğunca yavaş AMA gerektiğince hızlı olmalısınız. Aracı batmadan önce kilide alın

Nejat Bey, çok teşekkürler bu yararlı bilgilerden çıktı alıp aracın kullanım kitabına yapıştıracağım. Ancak benim araç hep standart olacak AT,MT gibi lastiklerim olamıyacak bir yazlık birde kışlık lastiklerim var sezonuna göre değiştireceğim.

Kışın mutlaska zincir (2 taskım, hem önler hem arkalar için) bulundurun, karda buzda lastikten dolayı sıkıntı yaşadığınız yerde sizi kurtarır.
Islak çimende zaten yanlız olmazsınız, gerektiğinde birinin sizi çekebilmesi için strap ve mapa bulundurun araçta.
Hafif çamurda Terios zaten gider, ağır çamura da standart hali ile girip de çıkacak 4X4 zaten fazla değil.
Kumda H/T A/T lastikler ve hafif Terios ile zaten batmazsınız ama yine de ufak portatif tip bir kürek bulunsa yeter. ,

Aracı tanıyorsanız ve neyi yapıp neyi yapamayacağını biliyorsanız, uygun şürüş tekniği ile (bazi arkadaşlar buna adam-direksiyon derler ) zaten sıkıntılı pozisyona girmezsiniz.

Aracı tanıyorsanız ve neyi yapıp neyi yapamayacağını biliyorsanız, uygun şürüş tekniği ile (bazi arkadaşlar buna adam-direksiyon derler ) zaten sıkıntılı pozisyona girmezsiniz.
[/quote]
Mesele burda,aracı tanımak (olumsuz) uygun sürüş tekniği(olumsuz) yavaş yavaş deneyip yanılarak ve gözlemliyerek öğreneceğiz ;D ;D ;D

cihanülker' Alıntı:
mustafa abi günaydın ankaraya yakın nerelerde kar görebiliriz bu aralar haberin varmı acaba ?
Geçen hafta Soğuksu milli parkının ordaki tepelere gittik hava sıcaktı 20-30 cm kar vardı eriyordu,
daha önceki hafta Işıkdağı'na gitmiştim kar derindi. rakımda 2000 civarında olduğu için nisan sonuna kadar orada her daim kar olur

cihanülker' Alıntı:
yani ışık dağı diyorsun değilmi abi ;D

Cihaaaannnn!!!! Sabah sabah yapma böyle şeyler yahu. Canı çeken var... gidemeyen var ...

nkurtkaya' Alıntı:
Cihaaaannnn!!!! Sabah sabah yapma böyle şeyler yahu. Canı çeken var... gidemeyen var ...

gel kardeşim istersen ,daha bir şey yaptığım yok valla cumartesiden nereye tüyerim 1,5 gün için şöyle bekar ,ateş başında kafamızı dinleyeck bir yer ,ee karda olursa fena olmaz yani

cihanülker' Alıntı:
yani ışık dağı diyorsun değilmi abi ;D
Işıkdağı 110 km. arazi müsait tepeye doğru kar 2 M.ye kadar yükseliyor tüm karda denenecek şeyler yapılabilir ;D
Birde Gerede eser tepe( 120 km.) nin kuzeyindeki dağlarda müsait çeşitli stabilize karlı yollar var ayrıca tesislerde var.
Arzuya göre alternatifler çoğaltılabilir