Ynt: 91 Range Rover
Tadilat
Madde 119- Bu yönetmelik kapsamındaki araçların tadilatında uygulanacak usul ve esaslar aşağıda açıklanmıştır.
A) Üzerinde Fabrika çıkışından sonra veya hizmet süresinde, aracı kullanan veya kullanacak olan tarafından aracın niteliği değiştirilebilecek şekilde ek, üst yapı ve benzeri işlemler tadilat olarak tanımlanır.
B) İmalat miktarına bırakılmaksızın, seri halde imal ve monte edilen bu Yönetmelik kapsamındaki taşıtlar, tadilat hükümlerine tabi değildir.
C) Araçların trafiğe tescilinde esas olan ve üzerlerinde imalatçı tarafından seri numarası konulan motor ve şasi değişikliği dışındaki araca ait diğer parça ve kısmi komplelerin aynı karakterdeki orijinalleri ile değiştirilmesi, tadilat kapsamında değildir. Ancak Karayolları Trafik Kanunu’nun 32 nci madde hükümleri saklıdır.
D) Tadilat Çeşitleri
1- seri tadilat; Seri olarak belirli model ve tipte yapılan tadilattır.
2- Münferit tadilat, İsteğe göre birbirinden farklı boyut, tipte ve cinste yapılan tadilattır.
Yalnız N3 sınıfı araçlara uygulanabilen 3 üncü dingil ilavesi de dahil olmak üzere seri tadilat yapan firmalar; 115 nci madde, 116 ncı madde ve 117 nci madde de belirtilen hükümlere tabidir. Ancak bu firmalarda meslek odasına kayıtlı en az bir makine mühendisi istihdamı gereklidir.
Her iki tadilat şeklide projeye tabidir.
E) Müsaade edilen tadilatlar
a) Projesi olmak koşulu ile aşağıdaki tadilatların yapılması mümkündür.
1- Aktarma organları tadilatı ve PTO ( yardımcı güç çıkışı) uygulaması,
2- Motor tadilatı,
3- Direksiyon sistemi tadilatı,
4- Şasi tadilatı; yolcu taşıtlarının yük taşıtına dönüşümü, çekiciden komyona, gücü müsait olması halinde kamyondan çekiciye dönüşüm,
5- Çekici kancası ilavesi,
6- 3 ncü dingil ilavesi,x
7- Kabin ve karoseri tadilatı,
119 ncu maddenin H bendine aykırı düşmemek kaydı ile I nci ve Iınci sınıf otobüslerle minibüslere kanoseri yapılması; kısmen eskimiş ve/veya kısmen tahrip olmuş bir III ncü sınıf otobüs karoserinin tamir ve tadili (karoseri kullanılmaz ve onarılamaz hale gelmiş bir III ncü sınıf otobüs şasesi üzerine aynı veya değişik dizaynla yeniden karoseri yapılması 115 ve 116 ncı madde hükümlerine tabidir.)
8- Yük taşıyan araçlarda yükün ve işin özelliğine göre düzenlenmiş tadilat, (damper kasası, tank, vidanjör, çöp kasası ve düzenleri, ahşap kasa, vinç, çimento ve benzeri malzeme siloları gibi üst yapılar.)
9- Koltuk çıkartılması veya ilavesi,
10- LTT’lerde sürücü kabini yapılması ve kazma, yükleme, kanal açma ve benzeri ekipmanların ilave edilmesi,
11- Klima sistemleri tadilatı,
12- Fren ve elektrik sistemi tadilatı,
13- Yakıt sistemi tadilatı:
“ 13 Yakıt Sistemi Tadilatı : Araçlarda alternatifli yakıt Likit Petrol Gazı (LPG) ve Sıkıştırılmış Doğal Gaz (Compressed Natural Gas- CNG) kullanılabilmesi için, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonunun 1958 Cenevre Antlaşması çerçevesinde yayınlanan, LPG dönüşümlerinde TSE-ECE-R 67 regülasyonunda, CNG dönüşümlerinde ise ECE- R 269 ve ECE-R 279 regülasyonlarında belirtilen emniyet ve teknik esaslar dikkate alınarak, araç üreticisi firmalar veya yetkili kılacakları kuruluşlar tarafından yapılan tadilata ait projeler Bakanlıkça onaylanır. Projelerin araç üreticilerinden temin edilememesi halinde, tadilata ait projeler tadilatı yapacak veya yaptıracak olanlar tarafından Makine Mühendisleri Odası büro tescil belgesi sahibi proje bürolarına çizdirilir. Projeler bakanlıkça onaylanır veya onaylattırılır.
İmalat Yeterlilik Belgesi: Araçlarda LPG ve CNG dönüşüm montaj işleri yapan firmalar, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğin 117 nci maddesi hükümlerine göre Bakanlıktan İmalat Yeterlilik Belgesi alacaklardır.
Seri İmalat ve Montaj: Üretici firmalar, araçların yanma sistemlerinde alternatif yakıt olarak Likit Petrol Gazı (LPG) kullanılmak üzere TSE-ECE-R67 regülasyonunun, araçların yanma sistemlerinde Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) kullanılmak üzere de ECE-R 269 regülasyonunu dikkate alarak, Bakanlıkça belirlenen teknik esaslara göre İmalat Yeterlilik Belgesi alacaklardır.
Seri Tadilat : LPG’ye dönüştürülen araçlarda kullanılan aksam ve parçalar, TSE-ECE-R 67 regülasyonunda, CNG’ye dönüştürülen araçlarda kullanılan aksam ve parçalar ise sertifikalı veya ECE-R 269 ve ECE- R 279 regülasyonlarında belirtilen teknik esaslara uygun olacaktır. Yakıt sistemi tadilatları Bakanlıktan yetki Belgesi almış makine mühendisleri tarafından hazırlanan projeye uygun olarak yapılacaktır. Yakıt sisteminde kullanılacak yerli ve ithal malzemeler, “TSE”, “E” işaretli veya sertifikalı olacaktır. Aksam ve parçaların prototip araç üzerine monte edilmesinden sonra dönüşüm işlemi yapan firmalardan Üniversiteler veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen “ yakıt Sistemi Uygunluk Raporu” istenecektir. Belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılan tadilatlara ait proje ve teknik belgeler Bakanlıkça onaylanacaktır.
Münferit Tadilat: Araçların LPG dönüşümlerinde TSE- ECE- R 67 regülasyonu, CNG dönüşümlerinde ise ECE-R 269 ve ECE-r 279 regülasyonları dikkate alınarak, Bakanlıkça belirlenen teknik esaslara göre yapıldığının ve uygunluğunun seri tadilatta belirtilen kuruluşlardan alınacak “yakıt Sistemi Uygunluk Raporu” ile belgelenecektir. Yakıt sistemi tadilatları Yetki Belgesi almış makine mühendislerince hazırlanan yakıt sistemi tadilatlarına ait proje ve teknik belgeler Bakanlıkça onaylanacaktır.
Tescil İşlemleri: LPG ve CNG yakıt sistemli araçların trafiğe kayıt ve tescil işlemleri karayolları Trafik Kanununun 32 nci maddesine ve bu Yönetmelik esaslarına göre yapılacaktır.
Yükümlülük: Araçlarda yakıt sistemi dönüşümü ile ilgili her türlü teknik ve mali sorumluluk; araç projelerini hazırlayan makine mühendislerine, “Yakıt Sistemi Uygunluk Raporu” veren kuruluşa ve dönüşüm montajı yapan firmaya aittir.
Emniyet İle İlgili Hükümler : araçlara dönüşüm montajları; projesine uygun, eğitilmiş uzman kişilerce yapılacaktır. Dönüşümü yapılan araçların LPG’li ve CNG’li oldukları ruhsatlarına işletilecektir. Araç dönüşümü yapan kuruluşlar, dönüşüm işlerini yaptıkları işyerlerine ait Türk Standartları Enstitüsü’nden Hizmet yeterlilik Belgesi alacaklar ve bu belgeyi İmalat Yeterlilik Belgesi almak için yapacakları müracaat sırasında Bakanlığa vereceklerdir. Bakanlıktan kendi kuruluşları adına İmalat Yeterlilik Belgesi alan firmalar, belgelerini diğer firmaların araç dönüşüm işlemlerinde kullandıkları takdirde, bu kuruluşların belgeleri iptal edilecektir.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ndan veya Makine Mühendisleri Odası’ndan temin edilen, örneği(Şekil-20) ve (Şekil-21)’de gösterilen, oval biçiminde LPG yakıtı kullanan araçlarda üzerinde LPG yazısı, CNG yakıtı kullanan araçlarda ise üzerinde CNG yazısı bulunan yansıtıcı (reflektif) etiketler, araçların ön ve arka camlarının sağ üst köşesine yapıştırılacaktır.
Alternatif sistemle çalışan araç ait Türk Standartları Enstitüsü’nden veya Makine mühendisleri Odası’ndan temin edilen gaz sızdırmazlık raporu, muayene istasyonlarında yapılan periyodik araç muayenesi sırasında araç sahibinden istenecektir. Yakıt dönüşümü yapılacak araçlarda eski, kullanılmış standart dışı malzemeler kullanılmayacaktır.
Araçlarda kullanılan LPG ve CNG tankının üzerinde, LPG ve CNG dönüşümü yapan firmanın adı, adresi ve dönüşüm tarihi ile birlikte LPG ve CNG tankı imalatçısının adı, adresi ve imal yılını belirten bir etiket sökülemeyecek şekilde (kaynaklı veya perçinli) bulunacaktır. Araçlarda bulunan LPG ve CNG tankı her on yılda bir değiştirilecektir.
İmalat Yeterlilik Belgesi haiz firmaların dönüşüm yaptıkları araçların trafik tescil işlemleri, aracın trafiğe kayıtlı olduğu ilde yapılabilir. LPG ve CNG yakıtı kullanan araçlar kapalı garajlarda park edilemez.
Yukarıdaki mevzuat bize dizel motor değişiminin yapılabileceğini tarif ediyor, çünkü tadilat ın tarifinde "aracın niteliğini değiştirebilme" diyor.
www.trafik. gov. tr ' den alıntıdır