95 Oktan Mı, Yoksa 97 Oktan Mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kulaksizcumhur Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,755
Sevgili arkadaşlar, iyi akşamlar, herkese hayırlı haftalar.

93 5.2 ZJ'me yakıt alırken 97 oktan almaya özen gösteriyorum. Ancak geçenlerde bir dostum bu araçların aslında 95 oktan için dizayn edildiklerini, 97 oktan yakıtın bazı zararları olabileceğini söyledi.

Bana biraz saçma geldi ancak buradaki üstadlara da sormadan edemedim.

Bu konuda bizi aydınlatacak değerli tecrübeli arkadaşların yorum yapmasını bekliyorum.

Çok teşekkürler,

Cumhur

Etiketler
Ynt: 95 Oktan Mı, Yoksa 97 Oktan Mı?

oktan yakıtın ne kadar sıkışma altında yanmadan yapısını koruyabildiği ile ilgili bir göstergedir. yüksek sıkıştırmalı örneğin küçük motorlu ve performanslı araçlarda sıkıştırma oranı 10,5:1 ken(mesela bmwnin 2 litre atmosferik motorları) eski bir v8 de bu oran mesela 8,5:1 dir. sıkıştırma oranı düşükse yüksek oktanlı benzin sadece gereksiz ödenen para demektir çünkü hiçbir fark yaratmaz. bu tip eski motorlar 90 oktan ile bile çalışır tabi bir miktar performans kaybederek. güncel binek araç motorlarında vuruntu sensörü vardır ve sıkıştırma oranı bu kadar düşük değilse bile diyelim 93 oktan yakıtta vuruntu yapmaz ancak performansı düşer ve tüketimi artar. vuruntu araç yük altında olduğunda duyulan sübap sesidir ve yakıtın olması gerekenden önce yanmaya başladığının işaretidir. modern motorlar bunu engeller ve avans ayarı yapar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,838
Kayıtlı Üye Sayımız
166,940
Kaydolan Son Üyemiz
acelyakaratas

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR