ODYSSEUS
Ana Kamp
- Mesajlar
- 87
- Tepkime Puanı
- 0
Afyonkarahisar, tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin eserleriyle adeta açık hava müzesi konumunda bulunuyor.
Çok sayıda tarihi mekan, ören yeri, kaplıca ve doğal güzellikleriyle kent, termal turizm açısından da önem taşıyor. Resmi verilere göre, günde ortalama 50 bin aracın geçiş yaptığı Afyonkarahisar’da tarihle doğa buluşuyor.
Yolların ve medeniyetlerin kesiştiği Afyonkarahisar, çok sayıda tarihi mekan, örenyeri, kaplıca ve doğal güzellikle tarihle doğayı buluşturuyor. Resmi verilere göre, günde 50 bin aracın geçiş yaptığı ve ortalama 2 saatini ayırdığı Afyonkarahisar, tarih boyunca sürdürdüğü doğu-batı, kuzey-güney arasında köprü vazifesi görme özelliğini koruyor. Büyük savaşlara da tanıklık etmiş Afyonkarahisar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna zemin hazırlayan Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren Büyük Taarruz’un emrinin verildiği yer olarak biliniyor.
KAPLICALAR
Afyonkarahisar’da Eski Tunç çağından beri varlığı bilinen sıcak sukaynakları, Frig döneminde kullanıma sokulmuş. Gazlıgöl ve Hüdai kaplıcaları, bu dönemden itibaren şifa arayanların uğrak yeri olmuş. Önceleri geleneksel kaplıca tedavisi veya hamam ihtiyacı için kullanılan kaplıcalar, günümüzde termal tedavi ve rehabilitasyon merkezleri olarak kullanılıyor. İlde çok sayıda tesis, bilimsel metotların kullanıldığı fizik tedavi üniteleriyle termal turizmin hizmetine sunulmuş bulunuyor.
TARİHİ MEKANLAR, ÖREN YERLERİ
Hitit, Frig, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlıların yaşadığı kent, bu medeniyetlerin eserlerinden oluşan açık hava müzesi konumunda bulunuyor. Afyonkarahisar’a gelenler, Frig Vadisi ve ören yerleri, Dinar Örenyeri (Geleneia, Apameia), Emirdağ Hisarköy Örenyeri (Amorium), İhsaniye-Döğer Örenyeri, Aslankaya, İhsaniye-Kayıhan Kasabası Göynüş Vadisi Örenyeri, Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Ayazin Köyü Örenyeri (Metropolis), peribacaları ve kaya yerleşim yerlerini ziyaret ediyor.
Peribacaları
Afyonkarahisar Kalesi ise yüzlerce yıla tanıklığını gözler önüne seriyor. MÖ 3 binli yıllara uzanan tarihiyle Afyonkarahisar, sanat tarihi açısından önemli mimari yapıları da barındırıyor. İhsaniye İlçesi’ndeki “Ana Tanrıça Kibele” adına yapılmış açık hava tapınakları ve Ayazin Kilisesi ile şehir merkezindeki Ulu Cami, Gedik Ahmet Paşa Cami bu eserlerden sadece birkaçı.
Ulu Camii
DOĞA TURİZMİ
Doğa turizminde de iddialı Afyonkarahisar’da, Sandıklı ve Kızılören ilçe sınırlarındaki Akdağ eteklerindeki Kocayayla, ortalama 1600 metre yüksekliğiyle geyik ve yılkı atlarını barındırıyor. Anadolu’nun çıplak dağları, çölleşmeye yüz tutmuş alanlarının yanında Karadeniz Bölgesi’ni aratmayan ormanları, su kaynakları, çayırları ve zengin bitki örtüsüyle Afyonkarahisar, modern hayatın karmaşasından uzaklaşmak isteyenler için fırsat yaratıyor. Kocayayla’daki 20 kilometre uzunluğundaki kanyon ve kanyondan Çivril Gölü’ne dökülen Akçay ise kentin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
Ağın Yaylası
Öte yandan, Afyonkarahisar milli parkları, Kurtini Mağarası, Dipevler-İnsuyu Mağarası, Suçıkan Mağarası, Buzluk Mağarası, Karacamalve Dipsiz Mağarası her yıl birçok ziyaretçiye kapısını açıyor. Karakuyu, Eber, Karamık ve Acı Göl ise barındırdıkları kuş çeşitleriyle ayrı ayrı kuş cennetleri konumunda bulunuyor.
Marmara’yı Akdeniz’e, Ege’yi İç Anadolu ve Doğu Anadolu’ya bağlayan yolların kesiştiği Afyonkarahisar’dan günün hemen hemen her saati her kente otobüsle ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca, kentte demiryolu hattı da bulunuyor.
AFYONKARAHİSAR LEZZETLERİ
* SUCUK
Ülkemizde sucuk denilince akla “Afyonkarahisar Sucuğu” gelir. Sucukçuluk, Afyonkarahisar’da uzun yıllardan beri yapılmaktadır. Afyon’dan geçip de sucuk almamak olmaz.
Malzemeler:
2 Kg Sığır Eti
3 Metre Bağırsak
1 Çorba Kaşığı Sucuk Baharatı
10 Diş Sarmısak
1 Çorba Kaşığı Kimyon
2 Çay Kaşığı Yenibahar
1 Çorba Kaşığı Karabiber
1Çay Bardağı Tuz
Yapılışı:
Sarmısakları ezin ve baharatlarla tuzu titizlikle tartın. Etin hoşunuza gitmeyen kısımlarını temizleyin ve eti küçük parçalara doğrayın. Etteki yağ oranı yüzde 15 olmalıdır. Sarmısak, tuz ve baharatları ekledikten sonra eti, kıyma makinasından iki defa geçirin. Bu karışımı iyice yoğurup 12 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Tadından emin olmak için bir parça pişirip deneyebilirsiniz. Gerekirse sucuğun tadında değişiklik yapabilirsiniz.
Bağırsakları 10-15 dakika bol su içinde yumuşatın. Et makinesine sucuk hunisi monte edin ve bağırsakları huninin dışına sıvazlaya sıvazlaya geçirin ve ucunu bir iple sıkıca bağlayın. Sucuk içini tekrar yoğurduktan sonra makineye verin, bağırsak bir sucuk büyüklüğüne geldiğinde makineyi durdurup tekrar sıkıca bir düğüm daha atın. Aynı işlemi diğer sucuklara da yaparak devam edin. Daha sonra sucukları bez arasında bir tepsiye yerleştirin ve serin bir yerde 12 saat dinlendirdikten sonra terini silin. Gölge ve serin bir yerde, birbirine değmeyecek şekilde asarak kurutun. Sucuk yapımı sırasında sucuk baharatı bulamazsanız karabiberin ve kimyonun miktarını bir kat artırabilirsiniz.
* EKMEK KADAYIFI
Malzemeler :
1 adet küçük boy ekmek kadayıfı
7 bardak su
Şurubu :
4 1/2 bardak toz şeker
4 1/2 bardak su
2 1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Üstüne :
2 lüle kaymak
Hazırlanışı :
Kadayıftan en aşağı dört beş parmak büyüklüğünde, kenarlı ve yuvarlak bir tepsiye küçük boydan, yalnız bir adet ekmek kadayıfını, kırmızı taraf alta getirilmiş olarak koyduktan sonra üstüne 7 bardak su katın ve kadayıfın yumuşaması ve büyümesi için 15-20 dakika bir tarafa bırakın.
Sonra suyunu çekerek iyice yumuşamış ve büyümüş olan ekmek kadayıfının üstüne bir peçete ile kuvvetlice bastırarak kadayıftaki fazla suyu peçeteye çektirin, bu işlemi tekrarlayarak bütün suyunu alın.
Diğer taraftan da şurubun hazırlanması için, bir tencereye toz şeker, su ile limon suyunu koyun ve karıştırarak da şekerin su içinde erimesini sağladıktan sonra şurup koyuca bir ııvama gelinceye kadar aşağı yukarı 25 dakika kendi halinde kaynamaya bırakın. Şurup koyulaşınca bunu, kadayıfların üstüne dökün, sonra da şurup katılmış kadayıf tepsisini orta ısıdaki ateşte, kadayıf hafifçe ağdalanıp üstünde şuruptan kabarcıklar oluşana dek 30-40 dakika kadar pişirin, sonra da tepsiyi ateşten alıp ılımaya bırakın.
Kadayıf ılındıktan sonra üstüne tepsi büyüklüğünde bir kapak kapatın ve tepsiyi alt üst etmek üzere kadayıfı tabağa alın ve iyice soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra da ortasına 2 lüle kaymak koyarak servis yapın.
NTVMSNBC
Çok sayıda tarihi mekan, ören yeri, kaplıca ve doğal güzellikleriyle kent, termal turizm açısından da önem taşıyor. Resmi verilere göre, günde ortalama 50 bin aracın geçiş yaptığı Afyonkarahisar’da tarihle doğa buluşuyor.
Yolların ve medeniyetlerin kesiştiği Afyonkarahisar, çok sayıda tarihi mekan, örenyeri, kaplıca ve doğal güzellikle tarihle doğayı buluşturuyor. Resmi verilere göre, günde 50 bin aracın geçiş yaptığı ve ortalama 2 saatini ayırdığı Afyonkarahisar, tarih boyunca sürdürdüğü doğu-batı, kuzey-güney arasında köprü vazifesi görme özelliğini koruyor. Büyük savaşlara da tanıklık etmiş Afyonkarahisar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna zemin hazırlayan Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren Büyük Taarruz’un emrinin verildiği yer olarak biliniyor.
KAPLICALAR
Afyonkarahisar’da Eski Tunç çağından beri varlığı bilinen sıcak sukaynakları, Frig döneminde kullanıma sokulmuş. Gazlıgöl ve Hüdai kaplıcaları, bu dönemden itibaren şifa arayanların uğrak yeri olmuş. Önceleri geleneksel kaplıca tedavisi veya hamam ihtiyacı için kullanılan kaplıcalar, günümüzde termal tedavi ve rehabilitasyon merkezleri olarak kullanılıyor. İlde çok sayıda tesis, bilimsel metotların kullanıldığı fizik tedavi üniteleriyle termal turizmin hizmetine sunulmuş bulunuyor.
TARİHİ MEKANLAR, ÖREN YERLERİ
Hitit, Frig, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlıların yaşadığı kent, bu medeniyetlerin eserlerinden oluşan açık hava müzesi konumunda bulunuyor. Afyonkarahisar’a gelenler, Frig Vadisi ve ören yerleri, Dinar Örenyeri (Geleneia, Apameia), Emirdağ Hisarköy Örenyeri (Amorium), İhsaniye-Döğer Örenyeri, Aslankaya, İhsaniye-Kayıhan Kasabası Göynüş Vadisi Örenyeri, Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Ayazin Köyü Örenyeri (Metropolis), peribacaları ve kaya yerleşim yerlerini ziyaret ediyor.
Peribacaları
Afyonkarahisar Kalesi ise yüzlerce yıla tanıklığını gözler önüne seriyor. MÖ 3 binli yıllara uzanan tarihiyle Afyonkarahisar, sanat tarihi açısından önemli mimari yapıları da barındırıyor. İhsaniye İlçesi’ndeki “Ana Tanrıça Kibele” adına yapılmış açık hava tapınakları ve Ayazin Kilisesi ile şehir merkezindeki Ulu Cami, Gedik Ahmet Paşa Cami bu eserlerden sadece birkaçı.
Ulu Camii
DOĞA TURİZMİ
Doğa turizminde de iddialı Afyonkarahisar’da, Sandıklı ve Kızılören ilçe sınırlarındaki Akdağ eteklerindeki Kocayayla, ortalama 1600 metre yüksekliğiyle geyik ve yılkı atlarını barındırıyor. Anadolu’nun çıplak dağları, çölleşmeye yüz tutmuş alanlarının yanında Karadeniz Bölgesi’ni aratmayan ormanları, su kaynakları, çayırları ve zengin bitki örtüsüyle Afyonkarahisar, modern hayatın karmaşasından uzaklaşmak isteyenler için fırsat yaratıyor. Kocayayla’daki 20 kilometre uzunluğundaki kanyon ve kanyondan Çivril Gölü’ne dökülen Akçay ise kentin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
Ağın Yaylası
Öte yandan, Afyonkarahisar milli parkları, Kurtini Mağarası, Dipevler-İnsuyu Mağarası, Suçıkan Mağarası, Buzluk Mağarası, Karacamalve Dipsiz Mağarası her yıl birçok ziyaretçiye kapısını açıyor. Karakuyu, Eber, Karamık ve Acı Göl ise barındırdıkları kuş çeşitleriyle ayrı ayrı kuş cennetleri konumunda bulunuyor.
Marmara’yı Akdeniz’e, Ege’yi İç Anadolu ve Doğu Anadolu’ya bağlayan yolların kesiştiği Afyonkarahisar’dan günün hemen hemen her saati her kente otobüsle ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca, kentte demiryolu hattı da bulunuyor.
AFYONKARAHİSAR LEZZETLERİ
* SUCUK
Ülkemizde sucuk denilince akla “Afyonkarahisar Sucuğu” gelir. Sucukçuluk, Afyonkarahisar’da uzun yıllardan beri yapılmaktadır. Afyon’dan geçip de sucuk almamak olmaz.
Malzemeler:
2 Kg Sığır Eti
3 Metre Bağırsak
1 Çorba Kaşığı Sucuk Baharatı
10 Diş Sarmısak
1 Çorba Kaşığı Kimyon
2 Çay Kaşığı Yenibahar
1 Çorba Kaşığı Karabiber
1Çay Bardağı Tuz
Yapılışı:
Sarmısakları ezin ve baharatlarla tuzu titizlikle tartın. Etin hoşunuza gitmeyen kısımlarını temizleyin ve eti küçük parçalara doğrayın. Etteki yağ oranı yüzde 15 olmalıdır. Sarmısak, tuz ve baharatları ekledikten sonra eti, kıyma makinasından iki defa geçirin. Bu karışımı iyice yoğurup 12 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Tadından emin olmak için bir parça pişirip deneyebilirsiniz. Gerekirse sucuğun tadında değişiklik yapabilirsiniz.
Bağırsakları 10-15 dakika bol su içinde yumuşatın. Et makinesine sucuk hunisi monte edin ve bağırsakları huninin dışına sıvazlaya sıvazlaya geçirin ve ucunu bir iple sıkıca bağlayın. Sucuk içini tekrar yoğurduktan sonra makineye verin, bağırsak bir sucuk büyüklüğüne geldiğinde makineyi durdurup tekrar sıkıca bir düğüm daha atın. Aynı işlemi diğer sucuklara da yaparak devam edin. Daha sonra sucukları bez arasında bir tepsiye yerleştirin ve serin bir yerde 12 saat dinlendirdikten sonra terini silin. Gölge ve serin bir yerde, birbirine değmeyecek şekilde asarak kurutun. Sucuk yapımı sırasında sucuk baharatı bulamazsanız karabiberin ve kimyonun miktarını bir kat artırabilirsiniz.
* EKMEK KADAYIFI
Malzemeler :
1 adet küçük boy ekmek kadayıfı
7 bardak su
Şurubu :
4 1/2 bardak toz şeker
4 1/2 bardak su
2 1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Üstüne :
2 lüle kaymak
Hazırlanışı :
Kadayıftan en aşağı dört beş parmak büyüklüğünde, kenarlı ve yuvarlak bir tepsiye küçük boydan, yalnız bir adet ekmek kadayıfını, kırmızı taraf alta getirilmiş olarak koyduktan sonra üstüne 7 bardak su katın ve kadayıfın yumuşaması ve büyümesi için 15-20 dakika bir tarafa bırakın.
Sonra suyunu çekerek iyice yumuşamış ve büyümüş olan ekmek kadayıfının üstüne bir peçete ile kuvvetlice bastırarak kadayıftaki fazla suyu peçeteye çektirin, bu işlemi tekrarlayarak bütün suyunu alın.
Diğer taraftan da şurubun hazırlanması için, bir tencereye toz şeker, su ile limon suyunu koyun ve karıştırarak da şekerin su içinde erimesini sağladıktan sonra şurup koyuca bir ııvama gelinceye kadar aşağı yukarı 25 dakika kendi halinde kaynamaya bırakın. Şurup koyulaşınca bunu, kadayıfların üstüne dökün, sonra da şurup katılmış kadayıf tepsisini orta ısıdaki ateşte, kadayıf hafifçe ağdalanıp üstünde şuruptan kabarcıklar oluşana dek 30-40 dakika kadar pişirin, sonra da tepsiyi ateşten alıp ılımaya bırakın.
Kadayıf ılındıktan sonra üstüne tepsi büyüklüğünde bir kapak kapatın ve tepsiyi alt üst etmek üzere kadayıfı tabağa alın ve iyice soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra da ortasına 2 lüle kaymak koyarak servis yapın.
NTVMSNBC