Ağrı Dağı'nda Rahatsızlanan Dağcıyı Kurtarma Operasyonu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,182

YOL

SEDAT AÇIL
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
AĞRI Dağı’na tırmanışa geçen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ekibindeki dağcılardan Hakan Ersan, 4 bin 200 metre yükseklikte rahatsızlanınca kurtarma çalışması başlatıldı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle bölgeye helikopter ulaşamayınca, karadan ekipler sevk edildi.

Trabzon'dan gelen 9 kişilik dağcı ekibi 16 şubat pazartesi günü Iğdır rotasından Ağrı Dağı'na tırmanış başlattı. Önce 3 bin 200 metrede kamp kuran KTÜ'lü dağcılar, olumsuz hava koşullarına karşın 19 şubat perşembe günü 4 bin 200 metreye ulaştı. Burada kamp kuran ekipten Hakan Ersan, yüksek rakıma bağlı rahatsızlandı. KTÜ Mühendislik Fakültesi Makina Bölümü öğrencisi Ersan'ın durumu kötüleşince ekip, Ağrı Valiliği'nden yardım istedi ve hemen kurtarma çalışması başlatıldı.

Ağrı'da rahatsızlanan dağcı Hakan Ersan'ı kurtarmak için Erzurum, Rize ve Erzincan'dan arama kurtarmada uzman olan dağcı ekipleri sevkedildi. Dağcıların bulunduğu bölgeye gönderilen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir helikopter, olumsuz hava koşulları nedeniyle 4 bin 200 rakıma ulaşamadı. Helikopterle ilk kurtarma ekibinden Selçuk Çolak başkanlığındake ekip, 3 bin 200 metreye indirildi. Bu ekibin 4 bin 200 metreye ulaşyıp rahatsızlanan dağcıyı indirmesi planlanıyor.

Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Ağrı Dağı’nda rahatsızlanan dağıcının kurtarılması için ekiplerin sevk edildiğini söyledi. Karaca, “Genç dağcının sağlık durumu giderek ciddileşiyor. Helikopter, üç kez Ağrı Dağı’na gitti ama başarılı olamadı. Hava durumu biraz düzelirse, dağcı kurtulacak. Iğdır Valiliği tarafından kurtarma çalışmaları yürütülüyor” dedi.

Etiketler
Ynt: Ağrı Dağı'nda Rahatsızlanan Dağcıyı Kurtarma Operasyonu

Genç dağcı 2 gün sonra kurtarıldı
Ağrı Dağı'nda mahsur kalan dağcıyı kurtarmak için hareket eden helikopter Hakan Ersan'a ulaştı

Önceki gün Ağrı Dağı tırmanışı sırasında 4 bin 200 metre yükseklikte
rahatsızlanan Karadeniz Teknik Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Kolu
üyesi 23 yaşındaki dağcı Hakan Ersan'a ulaşıldı.

Bugün Doğubeyazıt'tan havalanan helikopter 4 bin 200 metreye indi. Ersan'ın kamptan lınarak helikoptere taşındı.

Kurtarılan Hakan Ersan Doğu Beyazıt Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Ağrı Dağı Kış Tırmanışı için 16 Şubat Pazartesi günü Iğdır rotasından Ağrı Dağı’na tırmanışa geçen Karadeniz Teknik Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü (KTUDAKS) üyesi 9 dağcıdan grup lideri ve faaliyet sorumlusu Hakan Ersan, önceki gün 4 bin 200 metre yükseklikte yüksek rakıma bağlı rahatsızlanarak fenalaşmış kurtarma için çalışma başlatılmıştı.

KTÜ Mühendislik Fakültesi Makina Bölümü öğrencisi Hakan Ersan'ın ailesinin de Iğdır'a giderek Hakan Ersan'ın kurtarılmasını bekledikleri bildirildi.

Öte yandan Yüksek İrtifa Dağ Hastalığı olarak adlandırılan hastalıkların başında Akut Dağ Hastalığı, Yüksek İrtifa Beyin Ödemi ve Yüksek İrtifa Akciğer Ödemi yer alıyor. Özellikle 2 bin 400 metrenin üzerine ani çıkışlar yapan kişilerin çoğunda kısa bir süre sonra özellikle irtifaya uyum sağlayamayan kişilerde çok kolay gelişebilen beyin ve akciğer işlevlerini bozabilen hastalıklar görülebiliyor. Birçok kez ölümlerle sonuçlanabiliyor.

özellikle yeteri tecrübesi olmayan arkadaşlar bu gibi durumlarla karşılaşıyor dağcılık çok dikkat isteyen macera için yapılacak bir spor değildir yoksa ayakkabısını batonunu v.b malzemeleri alan herkes dağcıyım deyip yola çıkıyor sonunda elim kazalar oluyor ziganada olanda dağcılıkla hiç alakası olmayan yürüyüş gurubunun maruz kaldığı talihsiz bir kaza olmuştur tamamen tecrübesizlikten doğan olaylardır özellikle genç arkadaşlardan ricam yeterli eğitiminiz yoksa çıkmayın çünkü sizler bu ülkeye lazımsınız saygılarımla

medetsiz senden ricam bilmediğin konularda ahkam kesme.ziğana vakasında ordaydım sende orda olsan ölecektin.yoksa sen erhandan daha büyük dağcımısın.seni kınıyorum..malum kişi gibi açıklama yapıyorsun.

medetsiz85' Alıntı:
özellikle yeteri tecrübesi olmayan arkadaşlar bu gibi durumlarla karşılaşıyor

Yeteri kadar tecrübesi olmayan derken????Olayın özü ya da Hakan'ın dağcılık geçmişi hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz??Yoksa tahmin ettiğim gibi sadece bilgi yerine fikir sahibi misiniz??

Olayın içinde olan Hakan'ı tanıyan hatta iki hafta öncesinde onunla dağa gitmiş biri olarak şunu çok ama çok rahatlıkla söyleyebilirim ki Hakan orada tecrübesizlikten ya da bilgisizlikten kaynaklı bir durum yüzünden rahatsızlanmadı.Dağ hastalıkları konusunda ne kadar bilginiz var bilemiyorum ama onun durumunun ne tecrübesizlikle ne de tabiri caizse acemilikle uzaktan yakından alakası yok.Hakan dediğimiz kişi yazın kaç ayını İsviçre Alplerinde geçirmiş yeterli dağcılık tecrübesine ve mantalitesine + bilgisine sahip biridir.Haa kesinlikle hemfikir olduğum şey yeterli eğitim ve tecrübe kazanmadan dağa gitmemek ama bunu önünüze gelen herkese söyleyemezsiniz.En azından geçmişine bakıp,araştırıp sorgulamadan..
Ben bütün bunları nereden mi biliyorum??Bende tıpkı Hakan gibi KTÜDAKS üyesi olup oradan eğitim alıp eğitim veren birisi olduğum için böyle bir açıklama yapmanın doğru olacağı düşüncesindeyim.
Ricam basın gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup laf nereye gider diye düşünmeden herhangi bir yerde konuşmayı bıraklaım lütfen.

Arkadaşlar ,
Forumda sadece ve sadece 1 adet mesajı olan birini bu kadar ciddiye almaynız lütfen.
Kendini tanıtmayan, eğitimini , tecrübesini ve deneyimlerini bilmediğimiz birinin yazdıklarına bakmaya bile gerek yok diyorum.

haklısın murat öz,tesekkürler uyardığın için dağlarkızı nada alakası için teşekkürler.

Arkadaşlar belli yaşın altındaki dağcılarda akut dağ hastalığının görüldüğü bir gerçektir burada tecrübesizlikten-dikkatsizlikten-ihmalden falan sözetmek için ya elinizde olayın raporu olacak ya da soruşturma tutanağı. Olayla ilgili nerede okuduğumu şimdi hatırlamıyorum ancak tdf ya da bir başka haber sitesinde olayın detayı yazılmıştı olay tecrübesizlik ihmal ya da eğitimsizlikten kaynaklanmamış tam tersine olayda oradaki arkadaşlar profesyonelce hareket etmişlerdir. Normalde ilk yapılması gereken acilen arkadaşın daha düşük irtifaya indirme olayı da olumsuz hava şartlarından dolayı yapılamamıştır. Burada ağrıya kış tırmanışı yapacak teknik ve eğitimde bir arkadaşı eleştirecek adam en az demavnede çıkmış adam olmalıdır diye düşünüyorum. Arada dağcılık sözkonusu olduğunda iki kelam etme nedenim TDF tarafından verilen eğitimleri bitirip kendi çapımda bölgemde dağcılığın gelişimine yaptığım katkıdır. Ettiğimiz lafların mağdurları üzdüğünü hesaba katarsak iyi olur. Ancak bu olayda bir ihmal ya da tecrübesizlik varsa bunu da örteriz olarak anlamayın lütfen. Bir kaç yıl önce istasyonda 3 kişiyi tek bir takozla sabitleyip sonra takozun yerinden çıkmasıyla 2 kişinin öldüğü kaza hakkında da söylenecekleri söyledim ama olayda kaza raporu vardı.

Lütfen biraz daha dikkat
Biliyorum kimse kötü niyetli değil ancak bazen laflar acıtıyor

Yaşar Ergün
Hatay Dağcılık İl Temsilcisi

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,986
Kayıtlı Üye Sayımız
166,733
Kaydolan Son Üyemiz
kayin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR