Merhaba Sevgili Gezenbilir takipcileri,
Forumda bu konu ile ilgili bir cok basligi, konuyu, makaleyi okudum fakat kafamda halen soru isaretleri var. Bir bag evim var ve bu bag evine uzun yillar kullanabilecegim saglam bir sistem kurmaya karar verdim. Bu hususta sizin fikir ve düsüncelerinize basvurmak istedim. Lafi fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum. Bilhassa Sarj Kontrol Cihazlari hakkinda bir cok makale okudum fakat temel teknik bilgilerim yetersiz oldugundan ötürü bir noktadan sonra tikaniyor ve ne alacagim konusunda kararsiz kaliyorum. MPTT almayi düsünüyorum fakat kac amper almam gerektigini halen tam cözemedim. Alacagim iki panelden en efektif verimi alabilmem icin paralelmi yoksa seri baglantiyimi tercih etmeliyim bilmiyorum. Zira ona göre alacagim sarj kontrol cihazinin amper sayisi belirleniyormus okudugumu dogru anladiysam eger.
Bag evimi yalnizca yaz aylarinda kullaniyorum ve günlük ihtiyaclarim su sekilde;
• Isiklandirma Günde 3 saat * 30W = 90Wh
• Su Pompasi Günde 9 saat * 29W = 261Wh
• Buzdolabi Günde 24 saat * 70W = 1680Wh
Toplam 2031Wh yapiyor ve bu rakam yaklasik 170 Ampere tekabül ediyor. Kaldigim bölgenin günlük ortalama günes potansiyelini hesapladim ve bu hesaba göre toplamda yaklasik 500Wp'lik günes panelinin ihtiyacimi karsilayacagini düsünüyorum. Yanlisim varsa düzeltin.
FuturaSUN 310WP
Fakat ben iki adet 310WP Mono Panel alacagim Italyan bir üreticiden. Bu panelleri piyasa fiyatinin oldukca altinda epey makul bir fiyata alacagim. Alacagim panellerin teknik bilgilerini asagiya ekliyorum.
e-ast HighPowerSinus HPLS 1000-24 1000 W 24 V/DC - 230 V/AC
Elimde bag evimdeki eski sistemden kalma kullanabilecegim bir Inverter cihazim var. Bu Inverter Cihaz 24V ve teknik bilgilerini asagiya ekliyorum;
LiFePO4 Batterie/Akku 172Ah 12,8V
Almayi düsündügüm bir adet LifePo4 Lityum Akünün (172Ah) linkini asagiya ilistiriyorum. Evet fiyat bütcemi zorlayacak olsada okudugum kadariyla Lityum akünün uzun yillar kullanabilecegimi düsünüyorum.
LiFePO4 Batterie/Akku 172Ah 12,8V tiefe zyklus für Wohnmobil Wohnwagen Camping Boot
- Bu sisteme uygun sarj kontrol cihazi kac amper olmali? Hangisini tavsiye edersiniz?
- Bu sistemden en efektif sekilde yararlanabilmem icin nasil bir baglanti yapmaliyim? Seri vs Paralel?
- LifePo4 aküler ile en verimli calisan sarj kontrol cihazlari hangileridir?
- Elimde bulunan Inverter bu sistem icin uygunmu?
- Hangi kabloyu kullanmaliyim? 4mm² vs 6mm²?
- 172Ah LifePo4 Akü yeterlimidir?
Sevgilerle
Ferhat
Ekli dosyayı görüntüle 516982
Ekli dosyayı görüntüle 516984