<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Akü Konusunda Tavsiyelerinize İhtiyacım Var</b><br />
<br />
Tarık bey, kabul edersiniz ki kişiye göre ve normalde tüketim değişgenleri bu kadar fazla olan bir konuda ancak yaklaşık bir tahmin beklenilmeli. Satın almış olduğunuz panellerinizle böylelikle sadece akü kapasitesine odaklanmak da hesaplamada bir çeşit kolaylık.<br />
<br />
Verileriniz ki 220V→12V üzerine gerçek tüketim bilgisi sahibi değilim, günlük sarfiyatın, 100A sınırı gibi yüksek bir değerin hedeflenmesini zorunlu kılıyor galiba. Mini dediğiniz buzdolabınız için en sıcak durumlarda da olsa 5A/h oldukça dikkat çekici. Benimkinin neredeyse 3 misli (?) sarfiyatı olan böyle bir sistem için, tecrübesi olanların bilgileri de faydalı olmalı.<br />
<br />
Toplamda 300watt paneller ile nisan ortası-eylül arası İzmir ve güneyinde, doğu karadeniz hariç diğer bölgeler için mayıs-ağustos arası ortalama günde 100A akım elde edebilirsiniz. ( 3 panel için gerçekten yeriniz var mı ? ) Daha dolum regülatörü almadı iseniz "mppt" cinsinin bizim enlemler için gereksiz bir lüks olduğunu söylemeliyim.<br />
<br />
Biliyorsunuz, en yüksek gerçek tüketimin bulunmasından sonra, akü kapasite hesabı ise işin en kolay yönü. <br />
Sadece akülerinizi ortalama günde % kaça kadar boşaltmayı hedefliyorsanız, ona göre seçim yapabilirsiniz.<br />
100A tüketimli bir sistemde %50 boşalım hedefinin 200A lik aküye yada 1/3 e kadar boşalımın 300A lik aküye ihtiyaç göstermesi gibi.<br />
Çevirim derinliğinin sonuçta çevirim sayısını negatif etkilediği de, malumun ilamı.<br />
<br />
Ben Exide jel akümden 3,5 yıl içi toplamda aktif ~12 kullanım ayı sonunda da memnunum. Ayda bir kere en az kesintisiz 48 saat dolum yaptığım ve gereksiz derin cevirimden kaçınmamın da bunda rolü olmalı. Kullanmadığım zamanlar, yaşam bölgesinin sigortaları hep çıkarılmış durumda.<br />
<br />
Not. Dosyanın özellikle 2. sayfasının tüketiminizi hesaplamada faydası olacakdı. Hangi şehir konumunda ve ayda, hangi panel gücü ile elde edilebilecek akım hesabı ise 1. tabela sayfasında.<br />
Kalkülasyonu Excel yerine <b>freeware</b> olan "Open Office" ile yaptım. O yüzden bu programı isterseniz http://www.openoffice.org/tr/ adresinden yükleyebilirsiniz ? <br />
Yahut aşağıdaki dosyayı ilk yüklediğim sayfaya bakabilirsiniz.<br />
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=95070.0<br />
@bartek çünkü burada, şöyle yazmışdı.<br />
"<i>Dün göndermiş olduğunuz dosyayı açmak için xlsx uzantısını xls e çevirip açtım.<br />
Şimdi gönderdiğiniz 130801 dosyanızı xlsx dosyasını da uzantısını değiştirmeden açtım . Ama microsoftan xlsx uzantısı açabilen excel eklentisi yükledim. Bende office 2003 olduğu için bu eklentiye ihtiyac duyuyorum. Gariptir, dünkü dosyanızı bu şekilde açamamıştım."</i></div>