Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,974

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu
Arkadaslar 1 kelime hatasi yapmisim yazarken.Yaptigim hatayi duzeltim ve koyu renk olarak yazdim.Kusura bakmayin.

Arkadaslar
Gecen hafta sonu Aladaglarda Emler bati sirti tirmanisi sonrasinda keyfimizi kaciracak bir olay yasadik.Sokulupinar a iner inmez 4 kisilik Milli parklar gorevlisi bir ekip cevremizi sardi ve bizden ayak basti parasi aldi.(Milli parklar ucretiymis ve artik herkes vermek zorundaymis. ) Direndik isyan ettik ama vermek zorunda kaldik.Ucan kusa bile bilet kesmeye calisiyorlar. Bu uygulamanin lisansli sporculara yada dagcilara yapilmasi cok yanlis geldi bana. Bizlere eger yanlis bilmiyorsam lisans verirken tum milli parklara ucretsiz girecegimiz soyleniyor.Ama bunun gecersiz oldugunu Aladaglarda gormus oldum.Cok sert ve ciddi bir tavirla bu parayi bizden tahsil ettiler.Isin kotu kismi bu ucretlerin gunluk olmasi.Yani her gun ayni ucreti vermek zorunda kalacagiz. Gunluk cadir basi 3 ytl, kisi basi 0,75 ytl ogrenci - 1,5 ytl sivil olarak ucret aliniyor.Bu ucreti 5 gunluk bir etkinlik icin hesaplarsaniz daha iyi anlarsiniz.
Ozellikle ogrenci arkadaslar icin pek iyi olmayacaktir. Bu konuya da umarim sessiz kalmayiz.

Anlamadigim kisim da su.Secimlerde sirasinda Milli Parklar Genel Mudurunun TDF yonetiminde oldugunu ogrendim.Buna ragmen dagcilik lisanslarinin gecersiz olmasi, TDF yonetiminde olan Milli parklar genel mud. bu ise karismamasi beni cok sasirtti.Yine dagcilik adina hic hos olamayan bir uygulama.Yine dagciligin onunu kesmeye yonelik bir davranis bence. TDF nin bu ise sessiz kalmasida dusundurucu. Lisanslar zaten gecersiz ve bize bir faydasi yoksa neden lisans cikartiyoruz anlamadim.Aslinda cikartmamakta daha iyi.Gorevliler ile konustugum bu konudaki detayli bir maili daha sonra atacagim.

Milli takim secmeleri de bence tam bir fiyaskodur.TDF egitimi almamis ve egitmeni olmayan diger arkadaslarimizin da belirttigi gibi cok cok daha basarili ve ustduzey arkadaslarimiz var.En azindan yari yariya olmaliydi. Onlara neden el uzatilmiyor bunuda anlamak mumkun degil.

Herkese iyi bir hafta dilerim.

Burak GURER
 

Etiketler

Ynt: Aladağlara Ayak Bastı Parası

Demek sizede aynısını yaptılar.Bizde bundan iki hafta önce KTÜDAKS olarak eğitim için Niğde'deydik..Gerçi bahsi geçen olaya ben şahit olmadım.Son gün bizim çocuklar döneceklerken kendilerini Milli park görevlisi olark tanıtan kişiler para istemiş.İnanılır gibi değil yaa.. :mad:

Tüm bunların yanında ''insanlık öldü mü?'' dedirten şeylerede tanık oldum.Aynı günlerde eğitimden fırsat bulduğumuz bir ara beş arkadaş Küçük Demirkazık dağına tırmanışa gittik.Keyifli bir zirve yaptık fakat dönüş yolunda ben düştüm ve sonradan anlayacağım üzere sağ ayak liflerimi kopardım.Bu arada düştüğüm yerde bilenler için söyleyim yelken kayanın altındaki çarşağı geçtikten sonra yani düşülmeyecek dediğim bir yerdi(rotayı baz alarak söylüyorum).Anlayacağınız Arpalığa(araç yolu olan yer) hayli yol vardı.Zar zor arpalığa indim ama bu seferde araç konusunda sıkıntı yaşadık.Traktör ayarladı arkadaşlarım ama inanın bana alınmayacak bir para aldılar.Onuda geçtim ben yukarıda kalmama rağmen adamlar pazarlık yaparcasına yok efendim oradan gidersek fiyat artarda işte havada karardıda..Yahu bu kadar mı kötüyüz..Demek ki dedim kendi kendime Allah korusun dağda başımıza bişe gelse bu insanlardan fayda yok..

Yalnız eklemek istediğim bir şey daha var oda; Demirkazık köyündeki herkes böyle demiyorum.Çünkü herkesi aynı kefeye koymak bu noktada yanlış olur bence.Yıllardır Niğde'ye gider gelirim gerçekten yardımını esirgemeyen insanlarda mevcut orada.Yani her zaman olduğu gibi beş parmağın beşide bir değil Niğde'de.
 

Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

Aladağlar gibi Milli Park olarak ilan edilmiş bir bölgedeki bu ÇAĞ DIŞI uygulamaya bizzat defalarca tanık oldum. Kimin nesi, neyin fesi olduğu bilinmeyen birileri oralarda istedikleri gibi at oynatıyor ve deyim yerinde ise nemalanıyorlar.Ama özellikle ülkemize sırf trekking amaçlı gelen turistlere karşı bu durum hiç te yakışık almıyor. Ayak bastı parası, çadır yeri kirası...Oh ne ala ?
Devletimizin kolu uzun diyoruz ama genelde bu bölgeye spor amaçlı gidenlerin karşılaştığı bu nemalanma olayına DUR diyen yok.Ama belki de bizlerin bilemediği bir şekilde buralar birileri tarafından ihaleyle kiraya da alınmış olabilir .( çünkü ülkemizde neyin nasıl olduğunu genelde kimseler bilmez )
Ayakbastı parasının kaldırılması için kimsenin bir yerlere başvurduğunu da sanmıyorum.Eğer olsa, çoktaan kokusu çıkardı.
 

Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

vay rezilliğe bak ayakbastı parası sporculardan ohaaaaa ben dağcılıkla uğraşsam kesin 3.sayfaya düşerim bu yüzden lahavleeeee
 



Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

:mad:...Bursada aynı meselenin (uludağ la ilgili) konusu geçti...ayak bastı parası bütün dağlarda uygulanmaya başlanacakmış...biz burda dağcılar teleferiğe,orman işletmesinin tesislerine para vermeyelim hesabı yapıyoruz adamların yaptıklarına bakın..herkes bu şekilde düşünürse ve hareket ederse sonuç alınır yani sporcular niye masraf yapsın ..zaten ferdi olsun kulup olsun herkes maddi zorluklarla cebelleşiyor...
 

Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

Benden aynı durumda istenecek parayı ödemem ve mahkemeye vermelerini isterim bu konuyu ocak ayında yapılacak tdf kulüpler il temsilcileri ve kurullar toplantısında gündeme getireceğim. Aynı konu ile ilgili 2 yıl önce Federasyon Başkanı Sayın Alaattin Karaca milli parklara girişle ilgili yazıyı göstermişti halen geçerli olması lazım. TDF sporcu mail grubunda benzeri bir konuda henüz şikayet gelmedi gelirse de eminim konu yetkililerce cevaplanır. TDF eğitimlerinden geçmemiş sporcuların yurtdışı faaliyetler seçmelerine katılımı ile ilgili olarak da biraz farklı düşünüyorum. TDF kulüplerin düzenlediği TDF eğitim yönetmeliğine uygun eğitimleri destekliyor, kabul ediyor ve kendi verdiği eğitime denk sayıyor ve bazı kulüpler de bu eğitimi düzenliyor, eğitime katılanlarda başarı oranı da yüksek diye biliyorum. O nedenle 8 aşamadan oluşan yazılı ve uygulamalı eğitimin mutlaka ama mutlaka gerekli olduğunu düşünüyorum. Dağcılık sporu hepimizin bildiği gibi eğitim alındığı oranda riskleri azalan bir spordur ve eğitim konusunda insanların vakit ayırmaları gerektiğini düşünüyorum. Biz de kendi bünyemizde belli seviyelerde eğitim veriyoruz ve bu eğitimlerde en başarılı olanları tdf eğitimlerine gönderiyoruz şimdiye kadar tdf eğitimlerine gidip de başarısızlıktan dolayı sonraki seneye kalan sporcumuz olmadı. Eğer dağcılığı bu tür bir eğitimden geçmeden yapıyor isek ve tdf nin bu seçmelerinde başarılı olacağımıza inanıyorsak en kısa yoldan bir klüp vasıtası ile eğitimlere katılmak gerekir diye düşünüyorum.

Yaşar Ergün
Hatay Dağcılık İl Temsilcisi
 

Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

En son yorum yazılalı baya olmuş ama bizde KTÜDAKS olarak 15 gün önce aladaglardaydık bizdende para istediler ama
lisansımız oldugu için bedavaymış... Artık lisanslılara para almıyorlar...
 

Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

Ktüdaks mıı???
Oktay öncelikle merhaba;
KTÜDAKS'tan olduğunu yazmışsın..Sanırım dönem başında başlayan ekiptensin sen.. :D
Bende KTÜDAKS'tanım ama biraz eskidik tabi..
Güzel güzel bizdende birilerini görmek pek bir hoş oldu..
 

Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

Dağlar kızı galiba bizim Aladağlar etkinliğine son anda işin çıktığı için gelememiştin. Aladağlar adı geçince hatırladım.
 



Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

Evet ne yazık ki son anda aksilik çıkmıştı...
Yalnız orası Bolu Aladağlar'dı yukarıda bahsettiğimiz Niğde Aladağlar di mi??
Yoksa ben mi konuları karıştırdım... :D
 




Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

2003 yılı yazında, Demirkazık bölgesinde bizden de para almıştı park görevlileri.

Daha sonra, 2004 yazında Kaldı bölgesine gitmiştik ve orada ne bekçi/bekçi kulübesi, ne de bölgenin milli park olduğuna dair bir levha vardı. Elimizi kolumuzu sallaya sallaya girip çıkmıştık.

Acaba yalnızca, daha turistik olduğu için yalnızca Demirkazık bölgesi için mi yapılıyor bu uygulama?
 



Ynt: Aladağlar'a Ayak Bastı Parası

merhaba arkadaşlar yedigöller gezisi yapmayı planlıyoruz (kayseri) tdf lisansımız yok bu sıkıntıları yaşarmıyız. Yada lisans çıkarmak için ne yapmak gerekir.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,016
Mesajlar
1,527,286
Kayıtlı Üye Sayımız
166,763
Kaydolan Son Üyemiz
azzdmr

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst