alternatif tarım ''üretimi az ihtiyacı çok olan bir bitki'' yetiştirmeliyim ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fosilbulent Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,057

fosilbulent

defnder 110
Mesajlar
1,398
Tepkime Puanı
15
Yer
istanbul
son zamanlarda düşünüyorum ki sağda solda gördüğümüz köyümüzde kasabamızda yetişen bize göre standart bir bitki başkaları için çok önemli bir hammaddeye dönüşebilir. bir ot nasıl altın cevherine dönüşür.

amerikalıların karadeniz de dönüm dönüm arsaları uzun sürelerde kiraladığını ve likapa denilen bir bitki yi yetiştirmek için gizli bir politika yürüterek yöre halkının elindeki cevherin kullanım hakkını, toprağı ekip biçerek sonra ürünü toplayıp götürerek elde ettiklerini duydum. şimdi soru şu yabancının gördüğü amma bizim göremediğimiz daha neler var. ? adanada diyarbakırda karpuz antalyada portakal ve muz iç anadoluda buğday tekirdağda ayçiceği biz neyi göremiyoruz topraklarımız ne yetiştirmeye müsait dışarda olup yetiştirilip bizdede yetişmeyen ne var bu çiftçiyi ne kurtaracak....

Likapa = yaban mersini

bir iş arkadaşımın eniştesi makine mühendisliğini bir kenara bırakarak ege bölgesine yerleşti arsalar aldı ve bir çeşit bitki ekti parfumeri kozmetikte kullanılan bir bitki yetiştirdi. kısa zamanda çok iyi kazançlar sağladı.
 

Etiketler
Ynt: alternatif tarım ''üretimi az ihtiyacı çok olan bir bitki'' yetiştirmeliyim ?

TÜRKİYE'DE GİRİŞİMLER

tarimda çeşitlilik ve gelişim

2007’de Buğday Derneği ve Emanetçiler Derneği'nin sekreteryası ile başlayan buluşmaların, ev sahipliğinde devam eden bu dördüncüsü ile kısaca tohum ağı olarak bilinen, “Türkiye’nın Tarımsal Biyoçeşitliliğinin Korunması için Tohum Ağı”, ilgili tüm tarafları bir araya getirmeyi hedefliyor. Gıda ve beslenme kültürü erozyonuna rağmen, tarımsal çeşitliliği koruma çabasında çeşitli sivil örgütler ağ içinde bölgelerinde etkili çalışmalar yürütüyor: Meyve Mirası Grubu, Muğla’nın 10 ilçesinde 28 meyve türünde 400’ün üzerinde yerel meyve adı saptadı, bunlardan 200’ünü örnekledi, halen bunların kaç çeşit ve tipe ayrıldığının araştırmasına devam ediyor. Ayrıca bölgede yeni kurulan meyve bahçelerinde yerel çeşitlerin tercih edilmesi için çalışıyor ve Datça’da bir kooperatif ile yerel bademlerin işlenerek değerlenmesine yardımcı oluyor. Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Kars’ta 6 köyde, yüzlerce çiftçi ile başta kavılca olmak üzere yerel buğdayların ve yerel ketenin organik üretiminin yaygınlaşmasına çalışıyor. Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği (Aydın) yerli osmancık üzümleri, karakirazları ve yerli sebze çeşitlerinin devamlılığı için pazar imkanlarını geliştiriyor. İmece Evi (İzmir), Meyvelitepe (Karamürsel), Parslar (Çorlu), Emanetçiler (Balıkesir) gibi girişimler halen yerel tohumların derlenmesi ve çoğaltımına katkı veriyor. UNDP GEF Küçük Destek Programı (SGP), 2006’dan bu yana, Türkiye’deki yerli ve köylü çeşitlerin korunmasında sivil toplum çalışmalarına ve tohum ağının gelişimine destek sağlıyor.

( bu toğumlar hayat kurtaracak adlı konu dan alıntıdır. )