Alüminyum Kutudan Ev Yapımı Ocak Karşılaştırması

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan deserteagle Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,719

deserteagle

Kamp II
Yer
İstanbul
Alüminyum kutudan ev yapımı ocak - iki tipin karşılaştırması

İspirto yada yüksek oranda alkol içeren başka bir ürünle çalışan ocaklar hazır alınabildiği gibi basitçe yapılabilecek türleri de mevcut.

Doğaya çıkmaya fazla vakti olmayan biri olarak buna fazla yatırım yapamadığımdan onun yerine ocağı yapıp ucuza getirmek işime geliyor. Bu sayede sağda solda beni hazır bekleyecek birden fazla ocak bulundurma şansım da oluyor. ;D

Bir aralar "acaba hangisi iyidir?" diye farklı tiplerde bir çok ocak yapmıştım. Bunlardan en çok rağbet ettiğim, tedariği zor olmayan malzemeler ile yaptıklarım bu iki tipte:

Meşrubat kutusundan ocak - üstü açık tip
http://www.youtube.com/watch?v=57yQZ9GwKSE

Üstü açık olan tipin doldurması kolay. İçine koyduğunuz yakıtın miktarını görebiliyorsunuz. Üstelik içindeki yakıt yanıp bitince daha söndüğü anda hızlı bir şekilde ocağa el değdirmeden yeniden doldurup kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Yakmak için bir kibrit yada bir firesteel kıvılcımı yeterli oluyor. Başlattığınız yanma kendisini başlatacak sıcaklığa erişmesini de sağlıyor. Yakıtın neredeyse bitene kadar alevi fazla küçülmeden yanıyor. Bu sonuncu da iş bitmeden yakıtın bittiği durumlarda faydalı. Sizi yeniden yakıt doldurmak için ocağı söndürmek zorunda bırakmıyor.

Bu tipteki dezavantaj ise ortada büyük bir alevin oluşması.

Açık tipin yapımını önceden burada anlatmıştım: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=11416.msg112515#msg112515

Meşrubat kutusundan ocak - üstü kapalı, basınçlı tip:
http://www.youtube.com/watch?v=Cm0tHyQ40NY

Bu tip, ortadaki delikten dolduruluyor. Doldururken ne kadar koyduğunuzu kabın içindeki miktara bakarak anlayamıyorsunuz. Ocağın başlaması için harici bir şekilde ısıtılması gerek. Bu amaçla altına bir altlık koyup buna da biraz yakıt dökerek ocağın ısınmasını sağlamak faydalı oluyor. Bu ısıtma çok sıkıntılı olabiliyor. Açık tipteki ocak bir seferde yanarken bunu ısıtma problemlerinden dolayı bir kerede yakamadığınız oluyor. Ya da ısıtma için koyduğunuz yakıt fazla gelirse fazla ısınıp alevi çok canlanıyor. Dıştaki ön ısıtma alevini ocak çalışmaya başlayında bir şekilde durdurmak bunun çözümü olabilir.

Bir kere yandıktan sonra bu tipteki ocak daha düzgün yanıyor. Ancak yakıt azalmaya başlayınca yanma hızı da azalıyor. Bu azalmadan dolayı yakıt da hemen bitmiyor, bir süre böyle yavaş yanan ocağa katlanmanız gerekiyor. Eğer su kaynatmaya çalışıyorsanız bu esnada canınız sıkılmaya başlıyor.

Etiketler
linkleri ktunnel uzantılı vermişsiniz sanırım. Videolar açıılnca " nasıl ktunnel'a girilir" videosunu gösteriyorlar.

Not: Şu an düzeldi.

Merhabalar.
Benim de böyle bir çalışmam oldu. Ancak kendini bile ısıtmayan bir düzenek çıktı ortaya. :smiley:

s342.jpg

s343.jpg

s344.jpg

s345.jpg

Aseton yaktım. Kullandığım kutu biraz büyük oldu sanırım.
Alttan sürekli ısıtma istiyor. Arazide kesinlikle işe yaramaz.
s346.jpg

Olsun. "Denemedim" demeyeceğim. :smiley:

Selamlar...

Ynt: Alüminyum Kutudan Ev Yapımı Ocak Karşılaştırması

Gültekin,
Üzerinden uzun zaman geçmiş ama yine de belirteyim istedim. Delikler çok büyük olmuş. Toplu iğne ile açılacak bir delik yeterli olur. İkinci bir husus da feedback. Ocak yarattığı isı ile aynı zamanda kendini de ısıtarak bir döngü oluşturmalı. Tüm delikler üstte olunca bu gerçekleşmiyor. Delik çapı ufak, deliklerin yeri de yanda olsa idi çok kullanışlı bir ocak olabilirdi. Tabi iki kapak arasındaki izolasyonu sıvı conta ile sağlamak koşuluyla. İlk fırsatta kola kutularından yaptığım ocakları da buraya ekleyeceğim.

zucchero' Alıntı:
Gültekin,
Üzerinden uzun zaman geçmiş ama yine de belirteyim istedim. Delikler çok büyük olmuş. Toplu iğne ile açılacak bir delik yeterli olur. İkinci bir husus da feedback. Ocak yarattığı isı ile aynı zamanda kendini de ısıtarak bir döngü oluşturmalı. Tüm delikler üstte olunca bu gerçekleşmiyor. Delik çapı ufak, deliklerin yeri de yanda olsa idi çok kullanışlı bir ocak olabilirdi. Tabi iki kapak arasındaki izolasyonu sıvı conta ile sağlamak koşuluyla. İlk fırsatta kola kutularından yaptığım ocakları da buraya ekleyeceğim.

Bilgi için teşekkürler.
Bulabilirsem, delikleri tıkayıp iyileştirmeye çalışayım.
Sizin ocaklarınızı da bekliyorum.

Benim kola kutusu ocaklarım.
Kalınca bir telden de çaydanlık ya da pot'un oturacağı ayarlanabilir bir "şey" yaptım. Büyük ev çaydanlığını da rahatça taşıyor ancak arazide hiç deneme şansım olmadı.
Resimlere dikkat edecek olursanız sarı alev neredeyse hiç yok gibi. Sarı alev yakıtın verimsiz yandığının en büyük işareti.
Temel olarak iki model yaptım. Birisinin orta kısmı açık iç cepheri sıvı conta ile izolasyon yaptım. İkincisi ise kapalı bir yapıda. Yakıt doldurduğum kısımdan gaz kaçışı olmaması açısından bir civatayı alttan sabitledim ve bir vidayı üstüne takarak burayı kapatıyorum. (Gaz kaçağı olursa hem yanma süresi hem de ısı düşüyor) Vidanın bir artı özelliği daha önce dediğim gibi feedback sağlıyor. Şöyle ki ısınan vida ısıyı ocağın içine ileterek ispirtonun kaynamasını ve verimli yanmasını sağlıyor. Yaklaşık 0,3 lt oldukça soğuk çeşme suyunu 4 dakika civarında kaynatıyor. Yakıtı tam doldurmama rağmen aşağıdaki bardak ile iki kez su kaynatabiliyor.

zenstoves.com adresinin template bölümünde hem deliklerin açılma yeri hem de iç duvarın nasıl kesileceğine ilişkin pdf dökümanları var. Çok ama çok faydalı.

adsziac.jpg
20120316210704.jpg

20120322003627.jpg

20120322003720.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,869
Kayıtlı Üye Sayımız
166,942
Kaydolan Son Üyemiz
esesleem

Çevrimiçi üyeler

Geri