Amatör Dağcı Erciyes'te Öldü

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,171

erthem

Moderatör
Yer
Ordu
Kayseri'de bir grupla yürüyüş yapmak için Erciyes Dağı'na çıkan amatör dağcı ölü bulundu. Kenan Durmaz (47) dün sabah 15 kişilik grupla yürüyüş yapmak için Erciyes Dağı'na gitti. Durmaz, Sütdonduran Yaylası'ndaki Hacı Boydak Dağevi yakınlarında yürüyüş yapan gruptan zirveye doğru yürüyeceğini söyleyerek ayrıldı. Uzun süre kendisinden haber alınamayan Durmaz'ın kaybolduğu anlaşıldı. Jandarma ve sivil savunma ekipleri ile yürüyüş grubunun aramaları sonunda Durmaz, buzulların başladığı bölgede ölü bulundu. Buzullardan kayarak düştüğü sanılan Durmaz'ın kesin ölüm nedeni otopsi ile belirlenecek.

Alınt: Sabah

Etiketler
Ynt: Amatör Dağcı Erciyes'te Öldü

Grup liderinin bu bireysel çıkışa izin vermesi büyük hata ama insanlar bazen öyle anlayışsız oluyor ki, liderin izin verip vermemesine aldırış bile etmeden başına buyruk davranabiliyor. Kimbilir orada neler oldu, neler konuşuldu? Neyse, yakınlarının başı sağolsun diyelim...

Mayıs 18 de suriye sınırındaki keldağa 245 acemiyle tırmandım (normalde 6 haftalık standart yürüyüş eğitimini vermeden kimseyle değil dağa hiçbiryere gitmem ama bu tırmanışta amaç farklı idi) en son içlerinden birisini dövüyordum. Bir daha beden eğitimi öğretmenliği öğrencileri ile tırmanmak mı dört kıblenin dördüne de tövbe. Eğer 13-15 kendini bilmez olmasa en az 230 kişiden tek bir sorun çıkmadan toplam iki kişilik teknik ekiple kimsenin burnu kanamadan sorun çıkmadan tırmanış tamamlanacaktı ama dedim ya beden eğitimi öğretmenliğinden öğrenciler vardı :smiley:

hep derim dağda demokrasi olmaz haddini bilmeyene bozgunculuk yapana dayak dahil tüm yaptırımlar mübahtır (aynı şeyi off-road organizasyonlarında da savunuyorum).

Yaşar hocam 13-15 sorunlu kişiyi zapetmek büyük başarı. 230 kişi içinde sorunlu 1 kişi bile tüm ekibi dağıtabilir, çok ciddi sorunlar ve hatta yaralanmalara yol açabilir. 230 kişinin sorun yaşamasındansa birkaç kişinin dayak yemesi daha ucuza mal olacak gibi :D

Al işte bir tane daha...

Bu tip haberlere hem üzülüyor hemde bir taraftan müthiş bir kızgınlık duyuyorum..Adamlara bak..Yahu dağ dediğimiz şey çocuk oyuncağı değil ya da bir şakadan ibarette değil insanlar bunu nasıl oluyorda bu denli hafife alabiliyor aklım almıyor gerçekten..

Hayır olayın enteresan bir tarafıta kardeşim nerede bu ekibin lideri?Madem liderlik vasfını üstleniyo hiç deneyimi olmayan,rota hakkında en ufak fikre dahi sahip olmaya birini yürüyüş için tek başına nasıl gönderebiliyor?Gitme konusunda ısrarcı olsa dahi liderse şayet otoritesini kullanıp engellemeyi başarabilmeli...Taa üniversite yıllarımdan beri savunduğum bir şey var derim ki;dağcılık konusunda otorite kesinlikle şart..Bizim klupte her ne kadar başka kluplere göre bu olayın abartıldığı söylensede ben bunun kesinlikle var olması gerektiğini düşünüyorum/inanıyorum..

Bir konuda işte bu tip tatsızlıklardan dolayı dağcılık sporuna olan ön yargı...İşte siz ölüme gidiyorsunuz hiç mi akıl yok gibi sorulara maruz bırakılmamıza neden olan olaylardan birisi..Bir kez daha altını çizerek şunu söylemek isterim ki;dağcılık şakaya gelebilicek bir şey değil...Ve ve ve ''Eğitim Şart'' kimse bu gerçeği göz ardı etmesind aha fazla..

Uslubumun biraz sert olduğunun farkındayım ama çok çok kızdığım şeyler bunlar..Kırıcı olduysa affola..

Ocak 2007 de ankaradaki üniversite kulüplerinden birisinden aladağlarda büyükdemirkazık kuzeybatı sırtına giden 3 kişiden ikisinin öldüğü kazayı sanırım hatırlarsınız. O kazanın raporunu (tek satır aralıklı 7 sayfalık bir rapordur) okuyan varsa oradaki arkadaşların ne kadar basit bir ihmalden ve yapılmaması gereken basit bir hatadan öldüklerini görmüştür. Futbolda yapılacak hata size gol olarak döner ya da baskette skor tahtasında aleyhinize sayı olarak ama dağcılıkta hayatınız hanesine eklenecek kocaman bir eksi işareti ile ifade edilir ki bu ya sizin ölümünüze şanslı iseniz sonraki hayatınızı kalıcı sakatlık ya da çoook şanslı iseniz sonraki hayatınızı sağlıklı ama kaza geçirmiş bir dağcı olarak devamı anlamına gelir. Bu rahmetli olanların arkadasından şunu yaptılar bunu yaptılar gibi büyük konuşmak olarak anlaşılmasın lütfen ama dağ orada duruyor bugün olmazsa yarın o da olmazsa seneye sağ oldukça çıkılır. Eğitim sorunun varsa, en ufak bir ihmalin varsa, grubun sorunluysa bırak çıkma nolacak ölecek misin. Demavendde bir ara gazetelere TDF ekibi mahsur kaldı diye günlerce haber olan tırmanışta kış tırmanışı yapan bir arkadaş hafif rahatsızlık hissetti diye ağrıda 5000 metreden dönmüştü. Gereğinde 137 metre kala dönmeyi bilmeyen ya da dönmek kendisine öğretilmeyen herşeye rağmen zirve hedefine kilitlenen arkadaşlar kazaya uğruyor ve biz ailemize şuraya buraya gidiyoruz dediğimizde ölmeye giden adamlar olarak görülüyoruz. Aynı tırmanışta bir hemşire arkadaş rahatsızlığını gizleyerek zirveye çıkmıştı ve inerken 4700 civarında yürüyemeyecek hale gelmişti tabi yardım ekibi onu oradan indirdi ancak neler çektiklerini o ekibe sormak lazım. Olabilir insanın ayağı kayar yardım ekibi gelir ama rahatsız olduğunu bile bile devam edip insanları zor şartların içinde daha da zora sokmak eğitimli bir dağcının yapacağı iş değildir. Aklımızı başımıza almalıyız dağlarda bizim burnumuzun kanaması dağcılık yapacak etrafımızdaki en az 1000 gencin ailesi tarafından engellenmesi demek.

Dağcılık camiası için çok üzücü bir durum açıkçası..şimdi liderin 47 yaşındaki abi için de sıraya gir,ekipten kopma demesi tuhaf gelir biraz...

ben 65 yaşındakine de diyorum fakat eğitimlerde 19 yaşındaki grup lideri olarak belirlediğimiz arkadaşın sözü neyse o oluyor. ayrıca saygı farklı şey sorumluluk farklı şeydir. yaşına hürmet ettiğimiz abimiz grup liderinin dediğine muhalif şeyler söyleyip kendi programını uygulatmaya başladığı an nazikçe grubun liderinin kim olduğu hatırlatılır devam ederse yanına birisi verilip geri gönderilir unutmamak gerekir ki dağda demokrasi olmaz.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,623
Kayıtlı Üye Sayımız
166,922
Kaydolan Son Üyemiz
Temu Discount Code

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR