Avcılar Korkunca Kuşların Sayısı Arttı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan lamella Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,150

lamella

Kamp I
Osman BEKLEYEN, DHA

Göçmen kuşların geçiş güzergahı olan Van Gölü havzasında, geçmiş yıllara göre bu yıl kuş sayısında büyük artış oldu.

16 yıldan beri kuşlar üzerine araştırma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, daha önce havzada görmedikleri kuş türlerini görmeye başladıklarını, alınan tedbirlerin ve avcılardaki kuş gribi korkusunun bunda büyük etken olduğunu ifade etti. Adızel, "Uzun yıllardır hiç görmediğimiz Çamurcun ördeklerinden 600 adet tespit ettik. Sakarca kazları ise 3-5 arasında görülürken, bu yıl 500 adet saydık. Yaban ördeği, Yeşilbaş ve Angıtlarda da artış var" dedi.

camurcun1.jpg

Çamurcun Ördeği

sakarca.jpg

Sakarca Kazı

Etiketler
Ynt: Avcılar Korkunca Kuşların Sayısı Arttı

lamella' Alıntı:
Osman BEKLEYEN, DHA

Göçmen kuşların geçiş güzergahı olan Van Gölü havzasında, geçmiş yıllara göre bu yıl kuş sayısında büyük artış oldu.

16 yıldan beri kuşlar üzerine araştırma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, daha önce havzada görmedikleri kuş türlerini görmeye başladıklarını, alınan tedbirlerin ve avcılardaki kuş gribi korkusunun bunda büyük etken olduğunu ifade etti. Adızel, "Uzun yıllardır hiç görmediğimiz Çamurcun ördeklerinden 600 adet tespit ettik. Sakarca kazları ise 3-5 arasında görülürken, bu yıl 500 adet saydık. Yaban ördeği, Yeşilbaş ve Angıtlarda da artış var" dedi.

camurcun1.jpg

Çamurcun Ördeği

sakarca.jpg

Sakarca Kazı

Kuş gribinin kuşlara yarıyacağını kim düşenebilirdi ki?...:smiley:
Bu korkuyu kuş göçünün ülkemiz topraklarında ilk başlayan bölgesi olan Antakya'da da yaşasa insanlar ne güzel olur. Saka bile vuruyorlar. Hayvanlar haklı olarak inanılmaz korkak. Feci bir avlanma var o bölgede.

Teşekkürler paylaşımınız için.

Merhabalar bende bir avcı olarak birşeyler yazmak istiyorum Göçmen kuşların sayısındaki azalma 50 yıldan beri süre gelen sulak alanların kurutulmasıdır. Tarım alanı yapılacak diye kurutuluyor o tarla da enfazla 5- 6 sene verimli oluyor sonra tuzlanma oluyor ve çoraklaşıyor.Göçmen kuşların sayısındaki artış ise dikkat ederseniz van gölü civarında gözlemlenmiş yani doğuda buralarda çevre kirlenmesi çok az ve daha bakir bölgeler dikkat ederseniz Afyon Ankara Aırşehir Konya civarlarındaki göller drenaj kanallarıyla kurutulmuş hotamış eber sultan sazlıkları ve adını bilmediğim daha birçok göl yok edilmiş.Bunun için göçmen kuşlar buralarda barınamamışlar ve rota doğuya kaymış mesela bundan 15- 20 yıl önce Ankara Koçhisar,Konya Cihanbeyli düzlüklerine kaz akını oluyormuştu ancak şuanda kazların göç yolu Şanlıurfaya kaymış bu durumda hayvanlarda haklı deniz gibi bir Atatürk barajı :smiley: ve tarımsal alanlar artı bakir doğa şunuda ekleyeyim Hatay'da kurutulan Amik gölü dünyanın en endemik türlerini barındırıyormuştu ama yok edilmiş. O civarda sakayı bile vuran kişi ise avcı değildir avlanılacak türler kanunlarla belirlenmiştir ve bunlar soyu tehlikede olmayanlar türlerdir.Mesela angıt hem yasaktır hemde nerdeyse bütün avcılar yasaktan ziyade bu hayvanın 7 senede bir eşleştiğini ve eşi öldüğünde de bir daha eş tutmayacağını bilirler ve avlamazlar. Saygılar

KILINÇ' Alıntı:
Merhabalar bende bir avcı olarak birşeyler yazmak istiyorum Göçmen kuşların sayısındaki azalma 50 yıldan beri süre gelen sulak alanların kurutulmasıdır. Tarım alanı yapılacak diye kurutuluyor o tarla da enfazla 5- 6 sene verimli oluyor sonra tuzlanma oluyor ve çoraklaşıyor.Göçmen kuşların sayısındaki artış ise dikkat ederseniz van gölü civarında gözlemlenmiş yani doğuda buralarda çevre kirlenmesi çok az ve daha bakir bölgeler dikkat ederseniz Afyon Ankara Aırşehir Konya civarlarındaki göller drenaj kanallarıyla kurutulmuş hotamış eber sultan sazlıkları ve adını bilmediğim daha birçok göl yok edilmiş.Bunun için göçmen kuşlar buralarda barınamamışlar ve rota doğuya kaymış mesela bundan 15- 20 yıl önce Ankara Koçhisar,Konya Cihanbeyli düzlüklerine kaz akını oluyormuştu ancak şuanda kazların göç yolu Şanlıurfaya kaymış bu durumda hayvanlarda haklı deniz gibi bir Atatürk barajı :smiley: ve tarımsal alanlar artı bakir doğa şunuda ekleyeyim Hatay'da kurutulan Amik gölü dünyanın en endemik türlerini barındırıyormuştu ama yok edilmiş. O civarda sakayı bile vuran kişi ise avcı değildir avlanılacak türler kanunlarla belirlenmiştir ve bunlar soyu tehlikede olmayanlar türlerdir.Mesela angıt hem yasaktır hemde nerdeyse bütün avcılar yasaktan ziyade bu hayvanın 7 senede bir eşleştiğini ve eşi öldüğünde de bir daha eş tutmayacağını bilirler ve avlamazlar. Saygılar

Aslında çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Gerçekten saka vuran kişilere ben de avcı demek istemem. Ancak cani olabilir o insanlar. Şunu da eklemek istiyorum özellikle. Ben yurt dışında da kuş fotoğrafı çektim. Gerçekten hayvanlar çok yaklaştırıyorlar insanları kendilerine. Özellikle zarar gelmeyeceğini biliyorlar sanki. Tabi ki bu olayı sadece Almanya'da yaşadım ama okuduğum forumlarda bunun bir çok avrupa ülkesinde aynı olduğu idi. Ama ülkemizde hayvanlar 15-20 metreden kaçmaya başlıyorlar....:(

Bununla birlikte gerçekten inanılmaz derecede doğamızı yok ediyoruz. Özellikle Amik gölü ve Sulatn sazlığı çok iyi örenklerdi. Ancak şu güzel haberi de vermeden geçemeyeceğim. Sultan sazlığı tekrar eski günlerine kavuşmaya başlıyor. Su tutmaya başladığı haberleri geldi. Geçen sene gözlem ve çekim yapmıştım. Bir avuç bile suya rastlayamadım.

Umarım artık doğamıza sahip çıkmayı öğreniriz.

Selamlar.

Eber gölünün de yavaş yavaş su tutmaya başladığını biliyorum eski günlerine hiçbir zaman dönemez ama olsun bu da sevindirici.

Avrupada ki hayvanların kendilerine yaklaştırma sebebi o hayvanların yetiştirilip salınmasından dolayıdır bunun için orada hayvan popülasyonu çok fazladır Türkiye'de ise yetiştirip salınma yapılmadığı için hayvanlar tamamen vahşidir ve popülasyon da az.Emin olun Avrupa da bir sülün veya tavşan süreğinde en az 60 tan aşağı hayvan avlanmıyor televizyonda çok kez şahit oldum,bu nekadar doğrudur oda ayrı bir konu Avrupa'da soyu tehlikede olan hayvanlar hep yetiştirilip doğaya salınmıştır.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,103
Kayıtlı Üye Sayımız
167,012
Kaydolan Son Üyemiz
cuma Altay

Çevrimiçi üyeler