Ynt: Avcılık Spor mudur?
Sayin ozntan,oncelikle cok aciklayici bir yazi yazmissiniz,emeginize saglik.
Avciligin, ne kadar yasal oldugunu, sizin kadar olmasa da ben de bilirim. Zira enistem de zamaninda ava cikmistir. Faaliyetlerinizi anlatirken, bir bolumune imrenmedim degil. Ne guzel, sabah erken cikiyorsunuz, doga ile ic icesiniz;o halde karsiniza cikan hayvanlara ates etmek yerine; onlarin fotograflarini cekseniz fena mi olur? Verdiginiz avci orneklerine biliyor ve onlari can-i gonulden kutluyorum. Elleri bos dondukce,memleketteki vahsi dogamiz bir eleman daha kazaniyor.
Herseyini tukettigimiz, bu memlekette konacak gol bile bulamazken;bir de siz avcilarin mermilerinden kacan kuslari kusura bakmayin ama vurmayi spor kabul edemem. Domuz olsun,tavsan olsun, ayi olsun;butun canlilarin yasama hakki var. Sorarim size,ya namlunun ucundaki siz olsaydiniz;yine sizi vuranlara sporcu dermiydiniz? Diyebilirsiniz ki vurulan hayvandir, dili mi var;dili yok ama cani ve yasama hakki var.
Balikciligi ornek vermissiniz ama balikcilik, kucuk ve buyuk hayvan besiciligi ile kumescilik; gida sanayi ve yan sanayisi icin bir kaynaktir. Av hayvanlarinin etinden yada urunlerinden, gida sektorune kaynak olarak bahsedebilir misiniz? Sart midir keklik eti yemek? Bildircin yemesek ne kaybederiz? Bunlar hayvanlar sadece; binlerce yil once avci toplumlarda yasayip,daha yerlesik duzene gecmemis insanin beslenme aliskanliginin bir kalintisi olarak,gunumuzde de surdurmek icin kullanilan hedeflerden baska hicbirsey degildir.
Teknolojiye verdiginiz ornek ise maalesef inandiriciliktan cok uzakta. Bir avcinin avini vuramamasini;o avcinin, avcilik kabiliyetinin zayifligi ile degil de teknik veri ve mesafelerle aciklamak; sanirim konuyu hafife almak olur. Herseyden habersiz,metrelerce uzakta duran veya ucan bir hayvanin tufekle vurulmasinin, nasil bir kabiliyete delil oldugunu hala anlamis degilim. Vurmasaniz dahi, onun hayatinin bu oyunda riske atilmasini da anlamis degilim.
Irak ornegini vermemin sebebi;sebepsiz olarak can almanin, insan yada hayvan olsun her zaman yanlis oldugudur. Tekrar balikcilik ornegine donecekseniz,gida sektorundeki yerlerine daha evvel kisaca yukarida deginmistim.
Sayin ozntan emin olun, herhangi bir hayvanin; net, begenilir, fotografciliga yakisir bir fotografini cekmek; onu tufekle vurmaktan cok cok daha zordur. Sizler gibi bizlerde, cogu zaman butun gun dag tepe dolasip, kameramizla tek bir poz yakalayamadan evlerimize doneriz. Bir farkla;bizler bu faaliyetimizde hicbir canlinin degil canini,yasam alanini ve huzurunu dahi bozmadan gerceklestirmeye calisiriz. Merak etmeyin, biz fotografcilar da kendimizi ne sanatci ne de sporcu olarak cagirmayiz
Buraya, ne avcilara hakaret etmek ne de avcilari yermek icin yazmadim dusuncelerimi. Sahsi keyiftir ve yasalar dogrultusunda yapildigi surette de haktir,elbette. Ama spor degildir, kusura bakmayin.
Herkese iyi geceler.
Gokhan.