Ay Fotoğrafı Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mesru Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,618

mesru

Ana Kamp
Merhaba,

Benim bir sorum olacak.
Gece ay fotoğrafları çekmek istediğim zaman aşağıdaki örneklerde olduğu gibi bir sorunla karşılaşıyorum.
Gökyüzünde ay ile birlikte ay ışığının yansıdığı bulutları ve hatta yerdeki ağacın dallarının silüetini de görüntülemek istiyorum. Fakat enstantaneyi uzun tuttuğumda ağaç ve bulutları görüntüleyebilmeme rağmen ay ışığı dağılıyor(örnek 1), enstantaneyi kısa tutunca da bu sefer sadece ay ışığı çıkıyor (örnek 2), ki buna rağmen ay ışığındaki dağılmayı yok edemiyorum.

Aşağıda fotoğrafların perde hızı ve diyafram değerlerini de belirttim.
Belki istediğim fotoğraf için içinde bulunduğum şartlar uygun değildi, belki makinem yetersizdi (Canon Pro1, 28-200, 1:2.4-3.5 max f:8), belki de teknik olarak bilmediğim birşeyler var. Ama hangisi olduğunu bilmiyorum.
İstediğim görüntüyü elde etmem için ne yapmam gerekir?
Fotoğraflar tripodla ve timer kullanarak çekilmiştir.

Örnek:1
perde hızı:5s, diyafram:8
IMG_9202-1.jpg

Örnek 2:
perde hızı:1s, diyafram:8
IMG_9204-1.jpg

t.i.a.

Etiketler
Ynt: Ay Fotoğrafı Hakkında

Merhabalar Mesru,
Forumumuza hoşgeldin.
Ben hemen sorunun cevabına yöneleyim.
Şöyleki; aklında canlandırdığın ve kelimeler ile ifade ettiğin fotoğrafı yapmak sanıldığı kadar kolay değil. Malesef fotoğraf makineleri ne kadar gelişme göstersede hiç bir şekilde göz gibi hassas ve detaylı bir algılamaya yaklaşması söz konusu değil. Kadrajının içinde böylesine parlak bir ay varken enstantene süresini uzun tutmam elindeki gibi bir fotoğrafa sebep olur ki bu da şu sebeptendir; ayın yapacağı küçük bir dönüş hareketi dahi fotoğrafındaki fluluğa sebep olabilir (ama senin fotoğrafta ay optik olarak net değil sanırım) ve böylesine ayın olduğu bölgede patlamış beyazlar elde edersin. Bu ne senin işie yarar nede izleyicinin. Bu olaya şöyle bir çözüm olabilir. Yoğunluk arttırıcı ND filtreler vasıtası ile ayın olduğu gökyüzünü 4-5 stop karartırsın. Pozlamanıda ağaçları ay ışığında ön plana çıkaracak şekilde bir değer girerek ayarlarsın.

Ay ile ağaçları aynı anda çekemezsin zaten :smiley: Yakındaki ağaçlar ile uzaktaki Ay'ı aynı kadrajda (aynı alan derinliği içinde) çekecek bir makine yada lens yok. Arka planda sokak lambası gibi yuvarlak bir ışık olsun yeter dersen sorun yok ama hem ağaçlar hem de Ay belli olsun dersen o zaman şunu yapacaksın;

1 - Önce Ay'ı pozlayarak çekeceksin
2 - Sonra ağaçları pozlayarak çekeceksin
3 - Bu iki görüntüyü bilgisayarda birleştireceksin

Buna en iyi örnek, Bade arkadaşımızın bu güzel fotoğrafıdır ;)

791e15fe65776369fb9bebe1d1faea29.jpg

Teşekkür ederim arkadaşlar.
Sanırım ay yüzeyinin detayını gösteren fotoğraflar 1000lik 2000lik telelerle çekiliyor ki, ışığın dağılmasına mahal bırakmayan ayarları kullanabiliyorlar...

Bir de Bade'nin fotoğrafı üzerinden bir soru sorarak devam edeyim:smiley: Bu soruyu aslında en iyi Bade yanıtlayabilir.
Badenin fotoğrafındaki ay oldukça temiz çıkmış. Bu temizlikte ay fotoğrafı alabilmek için ne yapmamız gerekiyor peki? Sadece diyafram/enstantane ayarı değildir zannedersem?...

Daha önce çekmiş olduğum Ay fotoğraflarımdan biri...

_DSC0140.jpg

Kara lekelerin (denizlerin) üstte olanı Mare Serenitatis (Huzur Denizi), ortada ki karartı Mare Tranquillitatis (Sessizlik Denizi), sol alttaki Mare Nectaris (Nektar (Tanrıların İçkisi) Denizi), onun sağındaki karartı Mare Fecunditatis (Bereket Denizi), En sağdaki Mare Crisium (Bunalım Denizi), sağ alttaki beyazlık Stevinus Krateri...

Hocam süper güzel bi fotoğraf... Böyle fotoğrafların nasıl çekildiğini öğrenmek istiyorum işte :smiley:

900mm ve daha yukarısı bir lensle çekebilirsin. Ben bunu 900mm (70-300 Nikon ED + 2x Soligor Con. + 1.5x Sensörün crop faktörü) olarak çekmiştim. 12.3MP fotoğraftan crop yapılınca da bu oluyor ;) 2 sene önce teleskopla çektiğim çok daha detaylıları var ama bulamadım...

Arkadaslar merhaba,

Aslında Sedat'ınki gibi detaylı bir ay fotografı çekip bu macroya eklemiş olsaydım eminim daha etkileyici olurdu..

yukarıdaki ay fotografını henüz hava kararmamışken çekmiştim. Sanırım bahar ayında saat 16 gibi..

75-300 Canon lens ile elde çekim yapmıştım. Sadece güzel görünüyordu.. öylesine bir kare çektim ve gittim :smiley:

Sonrada bu macroyu tam siteye yolluyordumki sağ üst kısımdaki ışığı ay ışıgına benzettim ve son anda bir kaç gün önce çektigim ay fotografını ekledim :smiley:

Teknik detaylar konusunda şöyle şöyle olur demek için aslında bazen bulundugumuz ortamdaki ışık, havanın ne kadar temiz ve acık oldugu.. gibi durumlar makinada verilecek f ve enstantane degerlerini değiştirecektir. bu konuda pek deneme yapmadım acıkcası. Farklı değerlerde bir kaç deneme yapmayı ve iyi bir objektifi gerektiriyor bence :smiley:

Sehir-daglar-agaclar siluetini de ay ile birlikte cekmek istiyorsan, aydinlik degerlerinin hemen hemen esit agirlkta olmasi gerek. Yani bu, ay'in da diger objelerin de ayni pozlamaya maruz kalacagindan, biri digerinden cok daha parlak ya da karanlik cikmayacak demek olur.

Bu da zamanlama olarak hemen hemen ay'in dogusu veya batışı sırası olabilir. Cunku ay en sonuk halini dogar ve batarken yasiyor malumunuz. hem dogus ve batis sirasinda ufka (dolayisiyla da sehir-daglar-agaclar siluetine) en yakin olacagindan
onlari da kadrina alabilirsin; belki bu kompozisyon hali senin de kafandakine uyar ;)

ama tabii ay'in hizi, enstantanene bagli olarak, ay'in hareketten ileri gelen bir fluluga sebep de olabilir..
bence deneyip gormekte fayda var :smiley:

kes yapıştır için :smiley:

ben bu tip durumlar için ayın güzel zamanlarında bazen çekim yapıyorum. fotoğraf karesinin değişik yerlerinde olacak şekilde çekip bir başka fotoğrafla üst üste yapıştırıyorum. Gerçi 2 kere yaptım bunu. Biri şu:

2614616400_54e1ba12ee.jpg

yol' Alıntı:
Daha önce çekmiş olduğum Ay fotoğraflarımdan biri...

Kara lekelerin (denizlerin) üstte olanı Mare Serenitatis (Huzur Denizi), ortada ki karartı Mare Tranquillitatis (Sessizlik Denizi), sol alttaki Mare Nectaris (Nektar (Tanrıların İçkisi) Denizi), onun sağındaki karartı Mare Fecunditatis (Bereket Denizi), En sağdaki Mare Crisium (Bunalım Denizi), sağ alttaki beyazlık Stevinus Krateri...
Olağanüstü..

Gerçek ve doğal olan sanat işlerini çok daha beğeniyorum son teknoloji ile yapılan hileli çalışmalar tatmin etmiyor insanı her ne kadar onlarada sanatsal çalışmalar densede.
Emeklerinize saygılarımla.

Sedat bey iyiki ayın orjinal görüntülerini zamanında çekmişsiniz :D zira bu günlerde aynı ay malesef bombalanmış bulunmakta işte yeni fotolar.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

AY BÖYLE BOMBALANDI.jpg

AY BÖYLE BOMBALANDI (1).jpg

AY BÖYLE BOMBALANDI (2).jpg

AY BÖYLE BOMBALANDI (3).jpg

AY BÖYLE BOMBALANDI (4).jpg

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Kayıtlı Üye Sayımız
166,699
Kaydolan Son Üyemiz
adnan86

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR