Selam Cem, (ya da CEM50) Hizli yanitin icin tesekkürler...
Usanmadan herkezin dertlerine cevap verebildiginden, cenem düsük oldugundan ve ben de ankarali oldugumdan dolayi yüz bulup biraz basini agritacagim...
Aracin ruh hali:
Yazin aldigim arac, ilk marsta sorunsuz calisiyordu. Aldiktan 2 hafta sonra hava, mazot ve yag pompalarini, yagini (20/50), triger ve V-kayislarini degistirdim.
Bakim sirasinda (ki havalar sogumus ve soguk calistirmalar zorlasmisti zaten o ara) farkettik ki yag koyulan borudan hafif mavi bir duman ve gaza basildiginda eksozdan cikan mavimsi bir duman var.
Babalarimizin arabalarindan bildigimiz üzere bu "yag yakiyo demek" di... Ustanin aciklamasi CEM50 ninki gibi sekmanlardan kacirmasiydi...
Isin kötüsü 300.000 km civarinda olan (ki görünürde ve "duyunurda" herkesin "masallah" ve "bu motor elden gecmis abi dedigi) motorun kapali bir kutu oldugunu, sekman atmak icin acinca ne gibi problemler cika(bilecegini) söylemenin güc oldugunu anlatti usta uzun uzun...
Simdi anladigim kadariyla (her ihtimale karsi) kizdirma bujileri degisecek...
Eger bi degisiklik yoksa sekman attirlacak ve arkasindan da (yeniden degisecek yag filtresiyle beraber) 15/40 yag kullanilacak...
sicak calistirmada sorun olmadigi icin ilk etapta mazot pompasi kurcalanmayacak...
Buraya kadar dogru mu?
(bu arada sicak calistirmada hic bir sorun yok, bir kere calisip isindi mi - 8 saat birakmazsam bir kösede- iki defa "KIV KIV" yapip hemen calisiyor... Forumlari okuyup, yazdiklarinizi gördükce 2 "KIV KIV"in bile fazla oldugu kanisina kapilmaya basladim, bilmem dogru mu?)
(ayrica soguk calistirma sirasinda en az 3-4 defa 10 ar saniyelik mars basma, jikle ve pompalama sonunda egsozdan kapkara bi bulut atarak ve homurdanarak calisiyor, isindiktan sonra sorun yok)
Bir baska sorun ise (bi kere basladim, tutabilene askolsun...) aldiktan sonra (malesef alirken dikkat etmemistim) su eksiltme isigini yakmaya basladi namussuz...
Simdi bu da yerli yabanci her forumda yazilan, "hic bitmeyen" olarak tanitilan bir (su sogutmali) T3 sorunu olarak islenmis.
Aciklamasi da söyle " efendim, simdi bunun en büyük sorunu, Radyatör önde, motor 4 metre geride, ondan oluyo iste"...
E tabi benim aracta da olmasaydi sasrdim... keza basladi isik yakmaya...
(biraz masal gibi yaziyorum ki okumasi SIKICI olmasin)
Yine ayni usta bi göz atti, bakti radyatörün sol alt tarafindan hafif sizdiriyor. Ben pek inanmak istemedim aslinda 3 günde bir bu kadar kacakla bu kadar su eksiltmesine.
Sonra sirasiyla:
- yeni radyatör fiyati soruldu, brezilya mali 500 TL dendi (usta, "manyak misin 500 TL verme sakin radyatöre" dedi
- (Günahini almiyim) yine ayni usta "bu radyatörler plastik, tamir olmaz degisir" dedi (bu da bi baska muamma, bana radyatör kakalamaya kalksa "500 TL verilmez" demezdi herhalde)
- Ocak basinda (restoran degil, mevsim) hic olmadigini tahmin ettigim (ve yanilmadigim) radyatör suyuna ANTIFIZ koyma islemi sirasinda, benzinci arkadas (sagolsun) "cürük/pas" var mi diye ölctü, "olsaydi ANTIFRIZ koyma patlatir" derdim dedi.
Olmadigini görünce de Havasini alip antifirzi ekledik... Hatta ön tarafi acip radyatöre baktigimizda 2. bir sizma da fark ettik.
- ama o gün bu gündür o "isigi" bi daha yakmadi...
buraya kadar ki kisim hikayeden ibaretti... simdi sorular:
- Sicak calistirmada sorun olmayan (bakiniz "KIV KIV" ikilemi) bu motorun derdini anlayabiliyor musun(uz)?
- Arkin'in da söyledigi (gösterdigi) giibi, JIKLE'nin rolü HER CALISTIRMADA bu kadar büyük mü?
- Yukarida 20/50 den 15/40 a gecis teorisi doru mu? (sekman yapildiktan sonra)
- Bu islemler icin istanbulda tavsiye ettiginiz, bildiginiz bir yer/usta/servis var mi?
- Radyatörün öneminin farkindayim. Sizce sagda solda satilan, radyatöre koyulup da kacak deligi sivadigi söylenen sivilari koymanin bi alemi var mi, yoksa hakikaten radyatör yenilenecek mi? (ki eger o sivi konulacaksa nerden ekleyecegiz- cünki havasini almak icin acilan o ufacik tipasindan birsey koymak imkansiz, motorun yanindaki suya katmanin da gereksiz olacagi söylendi)...
- T3 lere orijinal parca temini, (go-westy.com ve benzeri yabanci sitelerin yaninda) Türkiye'den de mümkün mü? (ayni parca sorusu tabii ki 1,9 AUDI enjektörleri ve kütükleri icin de gecerli, ki bunlarin temininin Istanbul'da sorun olmayacagini zannediyorum)
- Kisin "Full mazot+1 l. Benzin" cözümü Almanya'nin eksi 20 lik soguklari icin bir cözüm mü sadece? yoksa yukardaki olasiliklari degerlendirmeden mazota benzin katmam araca ne kadar fayda saglayacaktir acaba?
daha aklima gelen sorular icin biraz cenemi tutuyorum...
Simdiden cevaplar icin tesekkürler...
Aracınız komprasör kaçagından zor çalışıyor bu motorlar 20/1 22/1 gibi sıkıştırma ile çalıştıkları için komprasör kaçagı özellikle soguk havalarda sıkıntı oluyor bunu görmenin en kolay yolu motor sıcakken külbütör yani üst siyah sac kapaga giren hortumu sökün motor çalışırken duman veriyorsa motor sekman vs için adaydır kızdırmaları kontrol edin öyle degiştirin bence
hararet göstergesindeki ışıga gelince motor üzerinde ve sogutma hattında 5 veya 6 tane ölçüm noktası var bunlardan biri elektrik baglantısını kesse ışık gene yanıyor ben 84 model olan T 3 ümde ışıgı bir türlü söndürememiştim sebebide plastik kazanın birini usta geçinen bir arkadaş bakır olanı ile degiştirmiş ancak yamalı bohça gibi idi hollanda malı bir delik tıkayıcı ile sorunu içten yani sogutma suyuna karıştıarak çözmüştüm
radyatörün üstündeki tapa su ilavesi için degil sistemdeki en tepe nokta oldugundan hava alma tapasıdır radyatör için 500 büyük bir rakkam