<div class="bbWrapper"><blockquote data-attributes="" data-quote="TA2RX" data-source=""
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
TA2RX' Alıntı:
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
OK. Tek hat meselesini anladım, hemfikiriz. Çok hat meselesini de anladım ama tam olarak hemfikir miyiz, emin değilim.<br />
<br />
Doğru, ama direnç arttıkça çekilen akımda artacaktır. (W=V*I) Akım artınca da sigorta atacaktır. Her ilave sigorta aynı zamanda ilave bir önlemdir. Aşırı akım çeken hat üzerinde en zayıf sigorta hangisiyse orası atacaktır ve o noktadan itibaren akım kesilecektir. <br />
<br />
Sizin önermenize bir karşı önerme olarak benim aklımda İngiltere'deki elektrik sistemi var. İngiltere'deki evlerin büyük çoğunluğu en az 100 yıllık ahşap evler olduğu için, özellikle elektrik yangınları konusunda çok hassaslar. Evin ana sigortası, hat sigortası, vb. klasik önlemlere ek olarak her prizin üzerinde açma-kapama anahtarı var; her prizin içinde kendi sigortası var; bunların üzerine çoğu zaman ayrıca bir de fişin içinde sigorta var.
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote><br />
direnç artınca akım artmaz , v/R =I yani gerilim bölü direnç akımı verir. benim uyarım 220 voltluk hatlar için değil özellikle 12v hatlar için. aklıma geldi örnek vereyim şehirler arası elektrik hatlarında gerilimi 380.000 volta çıkarırlar. bunun nedeni iletim hatlarındaki ( kablolardaki dirençten dolayı ) kaybı azaltmak içindir. kabloların direnci sabit, gerilim yükseltilince içinden geçen akım azalır I=V/R den. 220vol şebeke geriliminde 2200wattlık bir cihaz kullanılırken kablodan geçen akım ile (10 amperdir), 12voltluk sitemlerde 120watt gücündeki bir cihaz aynı akımı çeker (10amper). konu hakkında yazarken 1984 endüstri meslek lisesi elektronik bölüm mezunu olduğumu ardındanda Gazi Ünv. teknik eğitim fakültesi elektronik bölümü mezunu olduğumu belirteyim. <br />
<br />
12volt sistemi için; pano girişine takılacak bir sigortadan sonra yapılacak dağıtımda her hat için 1 sigorta kullanmak en uygun olan sistemdir. kablolar otoelektriği için üretilmiş kablo olmalı ve ek yapılmadan kullanılacağı noktaya ulaşmalıdır. elektrik malzemesi alırken kaliteden ödün verilmemelidir. <br />
<br />
Bazı cihazlarda söküp takarken yada kullanırken kısadevreye sebep olma olasılığı yüksektir, zaten o cihazların enerji kabloları üzerinde camlı tüp şeklinde kendi sigortaları bağlanmıştır oto teypleri gibi ya da çakmaklıklar gibi.<br />
<br />
bir vesile ile buluşttuğumuzda konuyu size daha detaylı anlatırım. ben ankara da yaşıyorum, çayyolu'ndayım.</div>