Bıçakta Kesici Yüzey

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan the north face Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,509
Yer
İstanbul
Merhaba arkadaşlar;

İnternette dolaştığım zamanlarda 1-2 haftadır bu konuyu araştırıyorum burada arkadaşların da bilgisine başvurmak istedim.
Sizce survival olarak sadece kampta kullandığımız bıçakların kesici yüzeyi tırtıklı mı?, düz mü? yoksa kombo denilen her ikisini de barındıran yapıda mı olmalı araştırdığım ingilizce forumlarda da baya bunun muhabbetleri dönmüş ve genelde ip kesmek yada ne bileyim emniyet kemeri kesmek dışında tırtıklı yüzeyin kullanışlı olmadığı konusunda fikir beyan edilmiş.

Sizce de öyle mi yani bir survival bıçak tırtıklı mı olmalı yoksa düz mü?
Burda bıçağı kullanma amacı olarak odun kesmek ateş için kalın tahta parçalarını bölmek yada ağaçtan ayırmak olarak düşünün yani kampta karşılaştığınız tüm durumların üstesinden gelecek bıçak tırtıklı bir kesici yüzeye sahip olmalı yoksa düz mü ?

Fikirlerinizi bekliyorum...

Etiketler
Ynt: Bıçakta Kesici Yüzey

"Kesici yüzey" gibi yanlış bir ifade yerine "ağız" kelimesini tercih ediniz.

Kampta kullanılan bıçağın bir survival bıçağı değil kamp bıçağı olacağının da notunu düşeyim. Gerçi bunu siz de tarif etmişsiniz.

Sorunuzda yaptığınız kullanım tanımı, bıçağın balta niyetine kullanılmasıdır. Her balta nasıl düz ağızlı ise dişsiz ise sizin aradığınız bıçak da düz ağızlıdır.

deserteagle' Alıntı:
"Kesici yüzey" gibi yanlış bir ifade yerine "ağız" kelimesini tercih ediniz.

Kampta kullanılan bıçağın bir survival bıçağı değil kamp bıçağı olacağının da notunu düşeyim. Gerçi bunu siz de tarif etmişsiniz.

Sorunuzda yaptığınız kullanım tanımı, bıçağın balta niyetine kullanılmasıdır. Her balta nasıl düz ağızlı ise dişsiz ise sizin aradığınız bıçak da düz ağızlıdır.

Kesici yüzey ne zaten ya doğru konuyu açarkende bıçak ağzı kelimesi bir türlü aklıma gelmedi teşekkürler peki sizce tırtıklı ağızlı bir bıçak sadece ip kesme gibi işlerde mi avantajlı yoksa kampta kullanabileceğimiz başka avantajları var mı...

Sizin sorunuz çok dar bir soruydu, vurarak kesme yani baltalama üzerine bir tarifti. Bıçak ağzındaki dişler, testere gibi ileri geri hareketler ile bastırılarak kullanılmadıkça fayda sağlayamazlar.

Eğer dişsiz ağızlı bıçağınız iyi bilenmiş ise ipi de gayet kolay keser. "Rope cutting test" sırasında ipin ne şekilde kesildiğine dikkat ediniz.

ABS Journeyman Smith Performance Test - rope cut:
http://www.youtube.com/watch?v=c4upDfusJmg

1" free-hanging rope cut - J. Neilson:
http://www.youtube.com/watch?v=F_0oJLygUA4

Eee, bıçak ağzındaki dişlerin başka da bir yararı yoksa ben almayayım, kalsın. :smiley:

(Bu testi evde yapmayın.)

deserteagle' Alıntı:
Sizin sorunuz çok dar bir soruydu, vurarak kesme yani baltalama üzerine bir tarifti. Bıçak ağzındaki dişler, testere gibi ileri geri hareketler ile bastırılarak kullanılmadıkça fayda sağlayamazlar.

Eğer dişsiz ağızlı bıçağınız iyi bilenmiş ise ipi de gayet kolay keser. "Rope cutting test" sırasında ipin ne şekilde kesildiğine dikkat ediniz.

ABS Journeyman Smith Performance Test - rope cut:
http://www.youtube.com/watch?v=c4upDfusJmg

1" free-hanging rope cut - J. Neilson:
http://www.youtube.com/watch?v=F_0oJLygUA4

Eee, bıçak ağzındaki dişlerin başka da bir yararı yoksa ben almayayım, kalsın. :smiley:

(Bu testi evde yapmayın.)

Yardımcı olduğunuz ve paylaştığınız videolar için çok teşekkürler, bende bu bıçaklardaki dişlerin gereksiz olduğunu düşünmüşümdür hep iyi bilenmiş düz ağızlı bıçağın yanında...
Teşekkürler

bence kamp ıcın ısvıcre yapımı wenger new ranger hunter yeterlı ne cok buyuk nede cok kucuk kamp için iş gorur dıye dusunuyorum.sonucta multı bır alet ve oldukca kalıtelı

ufak bir soruda ben sormak istiyorum izninizle ornegin bir daldan kazık apıcaz bınu sivriltmek istiyoruz duz agızmı tırtıklı agızmı daha iyi performans gosterir yani bu gibi islerde tırtıklı agızın hicmi sansı yok

birgün' Alıntı:
bence kamp ıcın ısvıcre yapımı wenger new ranger hunter yeterlı ne cok buyuk nede cok kucuk kamp için iş gorur dıye dusunuyorum.sonucta multı bır alet ve oldukca kalıtelı

Bende victorinox huntsman var ben bu victorinoxların tetsterelerini çok seviyorum gerçekten çok iyiler hiç wenger kullanmadım onlar da iyidir büyük ihtimalle zaten 2004'te aynı şirket altında birleşmişler...

Tırtıklı ağzı olan bıçaklarım oldu ama maalesef tırtıklı kısımları hiç kullanma fırsatı bulamadım. Testere olarak kullanmak için çok kısa bir tırtıklı yüzeye sahipler ve işe yaramıyor. Geriye kalan ihtiyaçları da düz kısmı ile hallediyoruz zaten. Ama kumaş vs kesilecekse tırtıklı kesim dolanıyor, engel oluyor. Onun için ben yeni bıçak alacağım zaman tırtıksız tercih edeceğim.

düz agızlı bıcakların emnıyet kemerlerını kesemedıgını duymuştum, tırtırlı olanlar ıse emnıtet kenerlerinı daha rahat kesiyor diye tırlı bölüm bence arazıde pek iş görmüyor, kurki bıcaklara bakın bıda istersenız.

Bıçakla kemer kesmek zaten zor bir iş. Eğer böyle bir şeye ihtiyacınız varsa güvenebileceğiniz ayrı bir bıçağınız olması lazım, normal bıçakla kemer kesene kadar iş işten geçer. Benchmade'in çok güzel kemer kesicileri var, ihtiyaç duyanlar bıçak yerine bunları da yanına almalı. Tek bir hamlede kolayca her türlü webbingi kesmek mümkün:

BM7.jpg

janissary' Alıntı:
Bıçakla kemer kesmek zaten zor bir iş. Eğer böyle bir şeye ihtiyacınız varsa güvenebileceğiniz ayrı bir bıçağınız olması lazım, normal bıçakla kemer kesene kadar iş işten geçer. Benchmade'in çok güzel kemer kesicileri var, ihtiyaç duyanlar bıçak yerine bunları da yanına almalı. Tek bir hamlede kolayca her türlü webbingi kesmek mümkün:

BM7.jpg

Ya kemer kesmek istiyorsanız zaten victorinox'un "rescue tool'u" varki zaten bıçaklarının hepsi kemer ve kumaş kesmek üzerine ama bir kampçını kemer kesmeye ne kadar ihtiyacı olacak. Düz ağızlı adam gibi bilenmiş bir çakıda kemeri tek harekette kesebilir...

Survivor_Man' Alıntı:
ufak bir soruda ben sormak istiyorum izninizle ornegin bir daldan kazık apıcaz bınu sivriltmek istiyoruz duz agızmı tırtıklı agızmı daha iyi performans gosterir yani bu gibi islerde tırtıklı agızın hicmi sansı yok
bu sorunun yanıtı wenger in hunter modelınde :smiley: sıyırıcı bıcagı var,ayrıca kazık yapmak ıcın oncelıkle testere ıhtıyacınada cevap verıyor. duz bıcak yada tırtıllı bıcak verım dusurur kanımca

Bende diyorum biz bu egik bıcagı ne yapıcaz bu bıcaklaa yapabileceklerimiz konusunda ayrıtılı bilgi verebilirmisin acaba.Sİmdiden tesekurler.

Survivor_Man' Alıntı:
Bende diyorum biz bu egik bıcagı ne yapıcaz bu bıcaklaa yapabileceklerimiz konusunda ayrıtılı bilgi verebilirmisin acaba.Sİmdiden tesekurler.

kurki mi? eyik bicak dediğiniz..

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Kayıtlı Üye Sayımız
166,696
Kaydolan Son Üyemiz
BiSQuiT.

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR