Ynt: Bir Duster Aldım
İKİNCİ BÖLÜM: Dağ yolu. Toplam 40 km. (Ölçüldü) Lock değil Oto modundaydı. 4 kişi.
Dostlar, haritayı/krokiyi yüklemeye çalışacağım. Bilmiyorum becerebilir miyim. Ben önce sözle anlatayım. Haritada sarı çizgi ile çizdim. Fakat pek hassas olması, o çizginin altında kalan orman yolu…
Testimize, Manisa-Menemen yolunda, haritada GÜRLE yazan yerden başladık. Haritada görünmüyor, hemen devamında Akgedik köyü var. Oradan yukarıya, dağlara doğru çıktık. Ta tepeye ulaştık, tepede bir çay içtik. Sonra oradan, Karagöl’den Yamanlar’ın ters istikametine (İzmir Manisa yoluna) giden yolun bir kısmından itibaren o yola girdik. (Haritada Karagöl, Google yazısının altında kaldı) Devamla Kurudere köyüne, oradan da Sabuncubeli-Tepe karakolunun oraya ve Manisa’ya döndük.
Dağlardaki yol Orman yolu. Akgedik köyünden dağların zirvesine çıkarken, yol kıvrım kıvrım ve pek bozuk değildi. Ama bir yerden sonra, özellikle yolun düzleştiği yerlerde su birikintileri vardı. Zemin gerçi sertti. Ama 2x4 olsaydı patinaja düşerdi. Gerçi kalmazdı. Ama hiç patinaja düşmedi. Tam patinaja düşecekken 4x4’ün devreye girdiğini hissediyorsunuz.
O yolları genellikle 3, çok kıvrımlı yerlerde 2. vites, 2000 devir ile çıktık. Yağmur sularının açtığı çukurlar filan sorun olmadı.
Ancak asıl önemli olan, zirveden Kurudere’ye inerkenki kısımdı. Zirvede Karagöl’den gelen orman yoluna girdikten sonra, bir miktar yatay gittik. Yol normal. Ancak epeyce bir kısım varmış ki, sadece taşlık. Kayalık yani. 3-4 km vardır sanıyorum. Traktör yolu. Dağ zaten kayalık olduğu için, diğer stabilize orman yolları gibi düzeltilmesi mümkün değil. Bir de yağmur bozmuş. Hem rampa, hem yol çok çok bozuk.
Bir fotoğraf makinem olmayışına çok esef ettim. Yoksa onları çekerdim.
Duster’in başarısına orada gerçekten tanık oldum. Taşların üzerlerinden, yandaki çukurlara düşmeden, rahat geçtik. Bu sitede öğrendiğim “off road” kurallarının tamamını uyguladım. Mesela bir tümsek varsa, inip arkasına baktım. İyi ki bakmışın. Mesela taşın arkasını su oymuş. Üzerinden geçebilirsiniz belki, ama arkasındaki çukura küt diye düşüp arabanın bir yerini kırabilirsiniz.
Bir diğer husus, 1. vitesin muhteşemliği… 1500-1750 devir, 1. vites; ne motor bayılıyor, ne paldır küldür gidiyor, çünkü hızı çok düşük. Yavaş yavaş tırmanıyor.
Bu satırları yazan sürücünün, hayatında hiç 4x4 kullanmadığını, hele bozuk yollarda hiç mi hiç araba kullanmadığını unutmayın. İlk ağır arazi şartları deneyimim. En azından benim için ağır… Ağır diyorum, çünkü yolun yol olduğu bile belli değil.
Sonuçta, arabayı hiçbir taşa vurmadan, taştan taşa zıplatmadan o zorlu kısmı geçtik. Bu kısımda, çok bozuk yerlerde 1. viteste kullandım, az bozuk kısımda 2. viteste.
Diğer 3 kişi de seyahatten memnun oldu. Çünkü süspansiyonu çok ideal geldi. Geçen mesajımda, “galiba yola tam oturmuyor” demiştim. Sanıyorum süspansiyonunun stabilize yollara göre olmasından. Yani ne çok sert, ne çok yumuşak. Gerçekten de, yolcular hiç mi hiç hoplamadılar. Hatta “akıllı adam daha üç gün önce aldığı bir arabayı bu yollara sokar mı” da dediler.
Sevgili dostlar,
Galiba ümiterkan’ın başlığındaydı, çamurluklara plastik takılması meselesi; bu yolculukta onun şart olduğuna karar verdim. Sıçrayan taşların hasar vermemesi için.
SONUÇ: Duster tüm beklentilerime cevap vermiştir. Öyle arazi canavarı filan değil. Gerçi arazi canavarı nasıl olur bilmiyorum ama, orta halli bir sürücünün bozuk dağ yollarında seyahat etmesi için ideal.
Tek sorun, arabanın kısa zaman içinde dökülüp dökülmeyeceği TATA’lar gibi… Onu da yaşayıp göreceğiz.
Sayın kahraman1250 de aynı hisse kapılmış. Bende de aracın pek dökülmeyeceği hissi uyandı. Çünkü bütün o zorlu şartlarda, tok bir gidişi vardı. Ama daha önce dediğim gibi, henüz yeni araç.
Yakıta gelince; yarın depoyu dolduracağım. İlk aldığım mazotla bütün bunları yaptım. Daha bitmedi. Depo deyince, ekrandaki sol tarafta görülen dilim dilim yakıt göstergesi sanki pek hassa değil. Bilmiyorum ilk defa çalışmaya başladığı için mi? Zamanla anlarız.
Şimdiye kadar kat ettiğim km. 665
570 km. şehirlerarası, 40 km. dağ yolu, 55 km. şehiriçi. Bunlar kesin rakamlar.
Bakalım ilk fatura ne olacak? Tabii ilk kullanım km.leri olduğu unutulmamalı.
İlk testimiz böyle sevgili dostlar.
Yeni deneyimlerimiz oldukça yazarız inşallah.