Ynt: Bir Lada Daha
Şenol Bey lada nivada özellikle yükseltme şaft açılarını değiştirerek şaft mafsallarının çalışma sınırlarını çok zorlamakta ve dolayısıyla nivanın kronık hastalığı olan titreşim problemlerini dayanılmaz hale getirmektedir.Şaft açılarının değişmemesi için arazi şanzımanının ,arka ve ön defransiyelin konumlarının değiştirilmesi gündeme gelecektir. Buda hem yapısal hemde parasal büyük sorunlara yol açabilir.Bunun yanı sıra ön üst rotillere yapılacak en fazla 3 cm lik parça ve arka helezon üstüne konulacak poliamid parça sizin yükseltmedeki en üst sınırınız olmalıdır.Ön üst rotillere konulacak parça ön akslarda özelilikle dönüşlerde takırdamaya sebep olabilir.Nivada büyük jant ve lastik kullanmakta aracın kaportasında sürtmelere sebep olabilir.Daha önemlisi akslar ve bilyalar üzerine aşırı yük bindirerek zamanından önce deforme olmalarına hatta sizin yolda kalmanıza bile sebep olabilir.Kısacası 18 seneden beri nivaya yapmadığım kalmadı, epeyde para harcadım.Ancak gördümki her yapılan tadilat beraberinde sorunlarla geri döndü.Şu an satmaya kıyamadığım 1993 nivayı büyük zevkle hala kullanıyorum.Nivanın kabiliyetlerini zaman içinde öğrendiğim için sürüş stilimide ona göre ayarlıyorum dolayısıyla gül gibi geçinip gidiyoruz. Birde demişsinizki yarım metre karda gayet rahat gidebiliyorum, daha ne olsun ? hiç şüpheniz olmasınki yerden 50 cm yükseltilmiş araçlar bile 50 cm den daha fazla karda gidemezler.Gitseler bile mutlaka biryerleri kırarlar.Lütfen ladayı ucuz,küçük kabiliyetleri belli olan bir araç olarak kabul edip ondan bir dozerin yapabileceği işleri beklemeyin. Aracınızın tadını çıkarın, keyfine varın. Saygılarımla. A.Ziya AKALIN