Bir MTV hikayesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Buggy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,295

Buggy

DemirBeygir
Yer
İzmir - Aliağa - Çaltıdere
Web
www.vosvos.net
1999 yılında ilk sahibinden satın aldığım 79 model CJ7 aracımın ruhsatında motor hacmi olarak 5850cc yazmaktaydı. 2003 yılına kadar 16 model yılından eski araçlar sınıfı üzerinden vergi ödedim. Son keyifli ödemem 2003 yılında ve 59 YTL idi.

2004 yılında motor hacimlerini de kapsayan yeni tebliğ uyarınca MTV tutarı 720 YTL oldu. İlk iş olarak trafik tescil şubesine giderek motor hacmini yeniden tesbit ettirmek istedim.

Motor hacminin gerçek değerini ruhsata işletebilmek için belge getirmemi istediler.

Bu belgenin ;
1. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Kalite Kontrol Genel müdürlüğünden alınacak ARAÇLAR İÇİN TEKNİK BELGE (Bu belgeyi aracımın eski kayıtları arasında buldum ama çeki demiri için alındığından motor hacmi yazılmamış)
[attachment=1]
veya,
2. Araç üreticisinden trafik şube müdürlüğüne hitaben yazılacak, aracın motor ve şase numaralarının da yer aldığı resmi yazı
veya,
3. Makina Mühendisleri Odası tarafından hazırlanacak bilirkişi raporu olması gerekiyormuş.

Bu belgeleri temin etsem bile motor hacmi yine 4000cc üzerinde kalacağı ve vergilendirme dilimi değişmeyeceği için vazgeçtim.

Kasko sigorta değeri indiriminden faydalanmak ve bir alt dilimden vergi ödemek için sigorta şirketim ile birlikte form doldurdum. Formda yer alan kasko değeri için Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin resmi yazısı gerekiyordu. Bunun için talep edilen bilgi fax olarak TSRB'den 20 gün sonra geldi ve gecikme faizi ile birlikte indirimli vergimi ödedim.

2004 yılından itibaren daha sonraki yıllar işlemlerim aynı şekilde devam etti. Doldurulan form, TSRB'den geç gelen fax, gecikme faizi ödememek için TSRB ile yapılan telefon görüşmeleri vs. vs.

Sonunda TSRB benimle ve benim gibilerle muhatap olmaktan sıkılmış olacak ki geçtiğimiz yıl "15 Model yılından Eski Araçlar için Kasko Değer Listesi" hazırladı ve aracım
1979 Model 5850cc motor hacimli wıllys/jeep sınıfında listenin 415. sırasına özel olarak tek başına yerleşti. Bu yıl 524.sıradayım ama artık fax, telefon trafiğim sona erdi. İki yıldır sigorta şirketim ile formu doldurup dilekçemi veriyorum ve indirimli vergimi ödüyorum.
Mutlumuyum, değilim. Tükettiğim yüksek miktardaki benzinle ödediğim vergiler yetmiyormuş gibi birkaç yaşındaki lüks bir araçtan daha fazla vergi ödemek zoruma gidiyor. Aracımı günlük kullansam vergi rekortmeni olmam kaçınılmaz olacağı için bu dalda maliye bakanının elinden ödül almak istemiyorum.

Teknik Belge.jpg

Etiketler
Ynt: Bir MTV hikayesi

Merhaba Emin Bey,

Aracınız ile ilgili yaşadıklarınız ve kurumların yaklaşımları gerçekten ilginç. Son günlerde bahsi geçen hükumetin üzerinde çalıştığı yeni vergilendirme çalışması da canımızı çok yakacak gibi. 91 model 2.5 dizel Defender 110 sahibiyim ve yeni yasa yürürlüğe girdiğinde ( bahsedildiği şekilde olur ise ), yaşlı araçlarımız için, 2011 model muadili motor hacimli araçlar ile aynı ( veya çok yakın ) vergi ödememiz gündemde.

Beni çok fazla rahatsız eden durum aslında şu: Hükumet tarafından, Avrupa Birliği çalışmaları kapsamında ele alınan tüm konularda kıstas alınan Avrupa Birliği kriterleri, oradaki gelirdüzeyi=hayat standardı düzeyinde gündelik hayatın tamamını kapsayan ve her detayı kusursuz işleyen ( bizde basit bir fax 20 gün sonra gönderiliyor ), günün şartları ve vatandaşın mevcut durumuna göre modifiye edilirken; bizde ise, mevcut uçurumun ve adaletsizliğin ( kriterin gönyesine getirilmesi adına ) yasaya dönüştürülmesi ve uygulanması. Tüm bu uygulamaları gerçekleştirmemizi isteyen AB yönetiminin çok eğlendiğini düşünüyorum. Bu arada da; mevcut ödediğimiz vergiler ve dünyanın en pahalı petrol fiyatlarına ilave olarak çok çok daha acımasız vergiler ile tanıştırılacağız gibi.

Ben: artık ülkemizde, Klasik Araç sevgisinin yok edilmek istendiğini ve tüketim toplumu çalışmalarında ( geri dönüşü olmayacak ) keskin bir viraj daha geçileceğini düşünüyorum ( şahsi fikrimdir ). En çok üzüldüğüm ise; ileride bir tane de satın almak istediğim Volkswagen Beetle hayalimin bana el sallayarak benden epey uzaklaşması :D :D :D

Saygılar,

Barış

Barış Bey,

Yazdıklarınızın tamamına katılıyorum. Ülkemizde klasik/eski model araçlara karşı düzenli bir şekilde oynanan planlı bir oyun var.

Önce, otomobil kullanımının ileri düzeyde olduğu amerikada bile normal, premium ve unleaded olmak üzere üç tür benzin üretimi hala devam ederken çevre kirlenmesi ve AB kriterleri bahane edilerek önce normal benzin sonra kurşunlu süper benzin ortadan kaldırıldı. Çevre kirlenmesindeki payı onbinde üçlerde olan kurşun öne sürülerek, emisyon kontrolsuz taşıma araçlarının atmosfere verdiği karbon monoksit, fabrikaların baca gazlarından, evlerin kalorifer kazanı dumanlarından çıkan sülfürün yarattığı çevre kirliliği gözardı edildi. Elle gelen düğün bayram hesabı, normalden süpere geçişte yaptığımız gibi sadece bir avans ayarı ile kurşunsuza geçiş yaptık. Her zaman olduğu gibi "motorunuzu ancak katkılarla koruyabilirsiniz" türünden sloganlarla yeni ürünler piyasaya çıktı. Hatta daha ileri gidilip depoya kaç kalibrelik kurşun sıkılması gerektiği bile tartışma konusu oldu. Rafinerilerde tamamen kurşunsuz benzin üretimine geçiş için 2010'lu yıllar hedeflenmişken 2004 yılından itibaren süper benzin üretimi durduruldu. Rafinerilerde üretimin kurşunsuz benzine yönlendirilmesi aşamasında iran, ırak ve rus cumhuriyetlerden milyonlarca ton benzin ithal edildi.

Yine aynı yıllarda ÖTV indirimi adı altında güzelim klasiklere hurdalıkların yolunu açan "rüşvet" skandalı ortaya çıktı. Hurdalıklara düşenler şanslıydı, organ nakliyle çok sayıda araca can verdiler. Ama binlercesi demir çelik fabrikalarında inşaat demiri, profil demiri ve saca dönüştürüldü. Takip ettiğim için biliyorum, sadece o dönemde hurdaya giden VW Beetle sayısı beşbinin üzerindeydi.

Bu yetmiyormuş gibi, dünyada uygulaması yokken "20 yaş üstü araçların trafikten men edileceği" söylentileri çıkarıldı. Daha sonraki yıllarda aynı söylenti ısıtılıp ısıtılıp önümüze sunuldu.

Ve sonunda büyük bomba patladı. Eski araç kullanımını zorlaştırarak hatta dar gelirli kesim için imkansızlaştırarak , daha küçük hacimli yeni araçların cazip hale getirilmesi için vergi uygulamalarında motor cc'lerinin baz alınmasına başlandı. Bu dönemde özellikle anadoluda opeller, ford taunuslar, jeepler ve eski amerikanların trafikten kayıtları düşüldü. Aracına kıyamayanlar ya samanlığına kaldırdı, ya evinin önüne süs olarak koydu ama yine büyük bölümü Aliağa MKE hurdalığının fırınlarında şekil değiştirdi.

Bütün bunlar otomobil üreticilerinin AB kanalıyla eski araçların bir an önce ortadan yok edilmesini ve yeni araç satışlarının artmasını hedefleyen planlarının bir parçası.

Bu yazdıklarım komplo teorisi değil. 26 yıl benzin üretiminde ve üretim planlamasında çalıştığım için ve çok uzun yıllardan beri 1962 ve 1974 model VW beetle sahibi olduğum için olayların hep içindeydim ve yaşadım. Bunları çevrecilik olarak haklı görmek/göstermek isteyen varsa lütfen eski araçların çevre kirliliğindeki payını araştırsın ve bana rakamlarla anlatsın ki inanayım.

İçimizde eski/klasik araç sevgisi varsa ne mutlu bize. Onları yaşatacak olan birileri var ve hep olacak demektir. Siz de vosvos hayalinizden vazgeçmeyin. Eşimle ben vazgeçmedik. Yaşadığımız yer ulaşım imkanı açısından yetersiz olduğundan ben jeepimi, eşim vitarasını kullanıyor ama vosvoslarımız bakımları, vergileri, sigortaları eksiksiz olarak bahçenin bir köşesinde uzun yılların yorgunluğunu atıyorlar. Gezenbilirciler içinde yalnız da değiliz. Bildiğim kadarıyla HasanFB rümuzlu arkadaşımız da vosvos sevdalılarından.

Sevgiler.

Lütfen politik sloganlardan uzak duralım. Bu forumda bulunuş amacımız görüşlerimizi paylaşmak. Bunu bir başka gurubu veya siyasi görüşü hedef alarak yapmayalım. Bu tür yüzlerce yazışma platformu var ama burası Gezenbilir.

Peki, sildim. Konu vergi olunca içeriğin politik olmaması mümkün değil ama neyse önemli değil, sileriz.

Merhaba Emin Bey,

Konu ile ilgili bahsettiklerinizin tamamına katılıyorum hatta yazdıklarınızın üzerine epey ilave de yapabilirim. Yıllardır arkadaş çevremde, eski araçlar ile ilgili ( tüm VW modelleri - eski Amerikan'ların tamamı - bir kısım İngiliz araçları ilgi alanım olduğundan ) bu tip yeni uygulamalar ile ilgili görüş - haber - yeni kanun... vb. durumlar olduğunda, konu ile ilgili tüm yakaladıklarımı, bildiklerimi anlatırdım ve tüm arkadaş çevrem, ciddi komplo teorileri ürettiğimi, o kadar da ileri düzeyde ( otomobil sektörü - petrol şirketlerinin tamamının ortak hareket etmeleri ), hükumetler düzeyinde ve sistemli bir çalışma olmasının imkansızlığından bahseder ve söylediklerime inanmazlardı :D

Özellikle son 15 yıldır bu gün gündemde olan tüm yasal düzenlemelerin ilk temelleri atılmaya başlanmıştı. Benim VW sevgim asla bitmez ;D ''Benden uzaklaşıyor'' derken, gecikiyor anlamında kullandım yoksa asla yok olmaz :D :D :D Türkiye Cumhuriyeti dahilinde, bir yerlerde bir badem göz beni bekliyor ama henüz ben onu bulamadım :D

Gezenbilir.com'da oldukça fazla sayıda VW sever olduğunu biliyorum.

Vosvos.net'te pekçok yazınızı ve yorumunuzu okumuştum.

Sevgiler,

Barış

olasiliksiz' Alıntı:
Peki, sildim. Konu vergi olunca içeriğin politik olmaması mümkün değil ama neyse önemli değil, sileriz.
Kürşat Bey,
Hassasiyetiniz için teşekkür ederim. Yazdıklarınızda haklı olduğunuzu bildiğim halde burasının yeri olmadığını düşündüğüm için tepki verdim. Özür dilerim.

suyabatmaz' Alıntı:
Gezenbilir.com'da oldukça fazla sayıda VW sever olduğunu biliyorum.

Bu çok normal. VW Beetle, kullanım tarzı ve gidebildiği yol açısından şehir otomobilleri ile arazi araçları arasında bir konumdadır. 40 santim suda bile yürür, yürüyemez duruma gelirse yüzer ama yine de yolda kalmaz :smiley:

Sormak istediğim bir şey var;

4200cc 'li 77 78 vs model bir CJ, bir alt vergi diliminden vergi ödese bile bugünkü listeye göre yıllık 876 TL vergi ödüyor.

Cidden bu böyle mi? Birisi ilanının altına yıllık vergisi "120 TL" yazmıştı. O nasıl oluyor?

PrometheusTR' Alıntı:
Sormak istediğim bir şey var;

4200cc 'li 77 78 vs model bir CJ, bir alt vergi diliminden vergi ödese bile bugünkü listeye göre yıllık 876 TL vergi ödüyor.

Cidden bu böyle mi? Birisi ilanının altına yıllık vergisi "120 TL" yazmıştı. O nasıl oluyor?

2011 yılı için 2 x 438 TL. Her bir dönem 5 taksitte ödenebiliyor yani 876 TL / 10 taksit. Buna da şükür, ayda 87 TL fazla acıtmıyor.

120 TL olayına gelince, 20.yüzyıldaki vergilendirmede araç ağırlığı baz alındığı için motor hacmi pek önemsenmemiş. Onun için eski araçların, özellikle arazi araçlarının ruhsatlarında motor hacmi haneleri boş bırakılmış veya tescil memuru boş kalmasın diye doğum tarihini yazmış. Mevzuata göre hacim yazabilmek için gereken belgeler ruhsat çıkarmayla eşdeğer olduğu için artık devlet dahil kimse bulaşmak istemiyor. Hacim hanesi boş olunca da vergi en alt dilimden ödeniyor.

Bende bir adet AMC 1980 CJ5 ve bir adet 1962 Willys-Kaiser CJ5 jeep var.İçerisinde bulunduğumuz 2011 yılı vergileri,
1980 CJ5= 104 TL +104 TL = 208 TL toplam
1962 CJ5= 68TL +68 TL= 136 TL toplam.
olarak ödedim. Her iki aracın da ruhsatlarında motor hacimleri 1800cc olarak işlenmiş durumda.Şayet yeni yasa çıkarsa bu araçların vergilerinde nasıl bir artış olacak acaba?
Bilgilendirecek arkadaşlar olursa şimdiden teşekkür ederim.

seyit' Alıntı:
Bende bir adet AMC 1980 CJ5 ve bir adet 1962 Willys-Kaiser CJ5 jeep var.İçerisinde bulunduğumuz 2011 yılı vergileri,
1980 CJ5= 104 TL +104 TL = 208 TL toplam
1962 CJ5= 68TL +68 TL= 136 TL toplam.
olarak ödedim. Her iki aracın da ruhsatlarında motor hacimleri 1800cc olarak işlenmiş durumda.Şayet yeni yasa çıkarsa bu araçların vergilerinde nasıl bir artış olacak acaba?
Bilgilendirecek arkadaşlar olursa şimdiden teşekkür ederim.

Yeni yasa yok ama şekillenmemiş bir tasarı var gündemde. AB Otomobil üreticilerinin istekleri doğrultusunda eski araçlara hurdalıkların yolunu açacak bir formül üzerinde çalışılıyor. Vergilendirme kriterleri değişecek. Motor hacminin yanında aracın yaşı ve emisyon değerleri de x vergi olarak gündeme geliyor. Henüz taslak hazırlanıp komisyona girmedi ama maksat vergi gelirlerini artırmak olduğu için büyük ihtimalle 2012'ye yetiştirirler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,062
Kayıtlı Üye Sayımız
166,963
Kaydolan Son Üyemiz
davidavov

Çevrimiçi üyeler