Bora M-511 B -- Bora Dms M-511

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan member Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,880

member

Yeni Üye
Arkadaşlar merhaba

Doğaya yeni merak salan , 2-3 gün süren ilk kamplarını yapmaya başlamış biri olarak güzel ve kullanışlı bir bıçak alma isteği doğdu içimde.

Bıçaktan fazla bir beklentim yok açıkçası.Alacağım ilk bıçağım olacak o yüzden görünümü, keskinliği ve dayanıklılığının tatmin edici olması yeterli benim için.

Serdar Kılıç' ın programlarının etkisiyle seçim olarak Bora M-511 B --- Bora DMS M-511 bu iki bıçakta kaldım açıkçası.

Damascus modeline daha yakın duruyorum şu an için.

Damascus olmasının artı ve eksileri nedir?

Yardım ve yönlendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

M-511A-1024x678.jpg

1.jpg

Etiketler
bır bora
Ynt: Bora M-511 B -- Bora Dms M-511

merhabalar,foruma hos geldınız oncelıkle.forumda benden cok cok daha fazla bılgılı ve tecrubelı arkadaslar olabılır ama ben de uzun zamandır bıcaklar,celıkler ve bılumum survıval-bushcraft malzemelerı hakkında arastırmalar yapıyorum ve nacızane bır ıkı sey soylemek ısterım bıcak konusunda.
alacagınız bıcagın ne ıs ıcın kullanılacagına karar verın oncelıkle.kocaman bır survıval bıcagı ınce yontma ıslerıne,nıspeten kucuk ebatlardakı bır bushcraft bıcagı ıse survıval gereklerıne tam olarak uymayacaktır.
bıcak celıgı,bır cok ınsan katılmasada,onemlı bır konudur.paslanmaz mı,karbon mu....sert mı,yumusak mı? falan falan....
pıyasada cesıt cesıt bıcak var.fazla bır beklentım yok dıyorsunuz ama ılerde bıcagınıza ne kadar bagımlı oldugunuzu gorunce arayıslara gırebılırsınız.bu yuzden,ılk alacagınız bıcakda ortalama uzerı kabul goren ve aranan ozellıklerı yakalamak onemlı.
boranın bahsettıgınız bıcagı guzel bır bıcak.damaskus....sız bılırsınız.
ben de bora aldım ılk olarak.ıkı tane.ama sonrasındakı arastırmalarım ıle 440c celıgın verdıgı agız tutma ozellıgının benım ıstedıgım kadar olmadıgını gordum ve en sonunda ;
https://www.brisa.fi/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=index&cPath=119_239
lınkını verdıgım bu bıcakda karar kılıp bır tane edındım.cok cok cok da memnun oldugumu belırteyım.
alacagınız bıcak tek bıcagınız olmayacak bu arada soylemeyı unuttum.ne alırsanız alın,yanında baska bıcaklarınız da olacak ılerıde.her seyı tek bıcakla yapamazsınız cunku.mesela opınel 8 veya 9 numaralardan bır tane de edınebılırsınız,karbon veya paslanmaz.ben 9 numarasından hem karbon hem paslanmazından aldım.kamp sırasında yapacagız ufak tefek kesme ıslerı harıcınde,bıcak bıleme konusunda da pratık yapmanıza yardım edecek bıcaklar bunlar.
ılerıde balta,nacak,tahra falan konuslarına da gırersınız.forumda hemen her konuda kaynak bulabılırsınız.

Selam,
Tuğrul arkadaşın dediklerine katılıyorum ben de.
Bende bu modelden (serdar kılıç modeli olarak geçiyor sanırım) var. Biçak sapı çok güzel tasarlanmış ancak bıçak ağızı çok sıkıntılı. Çok hızlı körelebiliyor.
Bora bıçakları daha çok av bıçaklarıdır ve av için tasarlanmıştır. Gündelik, piknik ve Kamp kullanımı için, eğer yok ise kendinize bir isviçre çakısı almanızı öneririrm.
http://www.victorinox.com/ch/product/Swiss-Army-Knives/Category/The-Original-Swiss-Army-Knives/The-Original-Swiss-Army-Knives-91-mm/Handyman/1.3773
gibi bir çakı genel olarak tüm sorunlarınızı çözecektir.
Eğer Av için kullanmayacaksanız yekpare bora bıçak almanızın çok anlamı olmayacaktır.
Son zamanlarda herkes kafayı survival ile bozmuş durumda Bear Grylls abimize teşekkür etmemiz gerekiyor sanırım.
Doğada kullanılacak bıçakların paslanmaz çekilten(stainless steel) olmasına dikkat edin lütfen.
Carbon çeliği olanlar neden kötü diyeceksiniz. Kötü değiller hatta daha uzun süre keskin kalıyorlar, ancak karbon çeliği paslanıyor ve paslanmaması için bakım yapılması gerekiyor. Yani bıçak ıslandığı zaman kullanımdan sonra kurulamanız ve yağlamanız gerekiyor.

Alacağınız bışağı hangi amaçla kullanacaksınız? örnek verebilirseniz size uygun bıçak tavsiye edebilirim.

CAN

Teşekkür ederim öncelikle yardımlarınız için.

Damascus modelini almaya karar verdim.( Çeliğinin sınıfını özelliğini bilmeden , görsel olarak güzel olduğu için tercih ettim)

Yazılanlardan damascusun bir esprisinin olmadığını anlıyorum, sadece görsellik sanırım.

Basit avda , balıkta kullandığım bıçaklar hiç bir bakım yapmadığım halde paslanmazken bu kadar para verilen bir bıçağın paslanması garip geliyor bana, bu bıçağın tek özelliği sapı öyleyse

Bora bıçaklarında 440C paslanmaz çelik kullanılır.

Carbon çeliğinden bıçaklarda paslanma olur.

dun ıs yerınde ızınlıydım ve aılecek forumda da konusunu acdıgım sırıncedekı yere gıttık.amac mangaldı ama ben butun bıcaklarımı ve baltamı da goturdum :smiley:.mangalın hazırlanmasını beklerken soyle bır ınceleme,deneme yapayım dıye opıneller ıle dereye ındım ve kuru dallara saldırdım.karbon opınel ıle basladım ve paslanmaz ıle bıtırdım denemeyı.neredeyse bır yarım saat falan harıl hurul kesdım,yonttum.sonrasında ıkı bıcagı da alıp agız ıncelemesı yaptım.gazete kesdım.kesınlıkle karbon olan paslanmaz olandan daha keskındı.yanımdakı vıctorınox kalem tıp keskınletme aletıyle keskınletme yaptım ufaktan ıkısıne de.karbon olan zaten keskındı ya ıkı kat daha keskın oldu.paslanmaz olan ıse eskı performansına dondu.
pekı sonuc? kesınlıkle ve kesınlıkle paslanmaz celık olanı yanıma alacagım bundan sonra.neden mı? cantamda yag veya pas gıderıcı de tasımak ıstemıyorum cunku.evet karbon celık super ama sureklı bakım yapmak ve ıslak bırakmamak durumundasınız.paslanmaz olan belkı o kadar keskın degıl ve keskınlıgını cok cok uzun sure koruyamıyor ama ozel bır bakıma da gerek duymuyor.
bu arada yazının sonunda hemen belırteyım kı enzo badger d2 super otesı bır bıcak.yanı ne desem yetersız.kurumus cevız dallarını,kıraz dallarını kesdım.agızda bır bozulma olsa ya ıbretlık...yok yok yok.bacagımda kıl bırakmadı.bu celık yarı paslanmaz gecıyor ama bakıma falan cok ıhtıyac duymuyor.sanırım bıraz daha ılerıde bundan veya aynı markanın aynı celık ıle urettıgı camper modelınden bır tane daha alacagım gıbı :smiley:.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,000
Kayıtlı Üye Sayımız
166,746
Kaydolan Son Üyemiz
bilicello

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR