Ynt: Bot Tavsiyesi
Arkadaşlar tabi ki benim az sonra anlatacağım botlar daha çok askeri personel tarafından kullanılmıştır ama takdir edersiniz ki her gün yüklü miktar kilometreyi dağ bayır demeden yürüyen insanların da botlara ve dayanımlarına karşı ufak da olsa bir deneyimi olur
Yakupoğlu'yla başlamak istiyorum, burada 180 Euro'luk modellerden bahsediliyo. 70 liraya alınan bir YDS bot, Eğirdir Dağ Komando Okulunu 10 hafta süreyle(Şubat ortası Mayıs başı periyodu, bol bol kar-yağmur gördüler
) parçalanmadan bitirmiştir.(Yüzlerce kişi kullandığı için gönül rahatlığıyla yazabiliyorum bunu)
130-160 lira civarında satılan Hi-Tec Magnum botlar kesinlikle su geçirmemekle birlikte 10 hafta sonunda perte ayrılmışlardır
Meindl botlar ise fiyat olarak 250 lira civarında olmakla beraber Özel Kuvvetler tarafından sıklıkla kullanılmakta ve diğerlerine nispeten daha dayanıklı botlardır.(Parasıyla doğru orantılı
)
Fakat buzlu veya ıslak zeminde kaymayacak bot tanımıyorum. Kayaların sivri sivri olduğu yerde tabanı parçalanmayacak bot tanımıyorum. Bu yüzden sizlere tavsiyem eğer yağmursuz dönemlerde trekking'de kullanacaksanız 3'te 1 fiyatına bir YDS almanızdır. Spor tabanlık ve yumuşak tabandır, taşa bastığınızda fln taban darbeye çok güzel absorbe eder. Çok hafiftir, yürüyüşü çok rahattır(günlük 5 ila 60 km arasında değişen rotalarda bolbol test edilmiştir
)
Kış içinse Meindll'i tavsiye ederim tabi ki ama fiyat etiketi biraz daha tuzlu olacaktır
YDS shop'tan sivil modellere de bakabilirsiniz onlar hakkında tam bir fikrim veya deneyimim olmadığı için yazamıyorum.
Uzun mesafeler yürüyenler için (50km ve fazlası) su toplamalarını önlemenin en kolay yolu molalarda botlarınızı çıkarıp çoraplarınızı kurularıyla değiştirmek, spor tabanlık kullanmak botu münkün olduğunca ayağınızın kaymasını engelleyecek şekilde sıkı bağlamaktır. Üstüste uzun mesafeler yürüyecekseniz su toplaması kaçınılmazdır( Tecrübeyle sabittir
)
Bence önemli olan tek botu yaz-kış, kayalık-toprak yol,yağmur-çöl sıcağı gibi her türlü koşulda kullanmaya çalışmak değil, değişik dönemler için uygun maliyetli 2-3 bot alıp uzun süre giymektir.