Bu Cb Hangi Band Olabilir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyit Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,851

seyit

Kamp III
Her ne kadar daha önce sorduğum sorulara cevap alamamış olsam da ümidimi kaybetmedim.
Aşağıda fotoğraflarını eklediğim CB lerden birincisi( düğmeleri krom olan) 1980 lerden beri benim jeep te var olan CB.Daha düne kadar hangi band olduğunu bilmiyordum.Hala da emin değilim,ama AM gibi bir bilgiye ulaştım.Diğeri ise aynı marka ve FM olduğu söyleniyor.
1. Bu cihazları bilen ve hangi band olduklarını doğrulayacak arkadaş var mı?
2.Şayet bendeki AM ise zaman zaman umulmadık şekilde yüzlerce km ötesiyle bağlantı kurup belliki bazı fiziksel ve doğal engeller ile atmosfer koşullarına bağlı olarak topu topu birkaç km ötesiyle bağlantı kuramayışım bu AM bandının özelliğimidir?
3.Öyle ise , hem yasal ve hemde fiziksel açıdan Türkiye gerçekleri göz önüne alınarak bu tür sorunları elimine edebilmek için FM,HF,VHF,UHF bandların hangisi veya hangilerini bünyesinde bulunduran multi band cihaz önerilir?
4. Varsa bilinen bir adres o cihazı temin edebileceğim yer konusunda yardımcı olabilecek kimse varmı?

Maxcom ( AM  ).JPG

Maxcom-4E(FM).JPG

Etiketler
band
Ynt: Bu Cb Hangi Band Olabilir?

seyit' Alıntı:
Her ne kadar daha önce sorduğum sorulara cevap alamamış olsam da ümidimi kaybetmedim.
Aşağıda fotoğraflarını eklediğim CB lerden birincisi( düğmeleri krom olan) 1980 lerden beri benim jeep te var olan CB.Daha düne kadar hangi band olduğunu bilmiyordum.Hala da emin değilim,ama AM gibi bir bilgiye ulaştım.Diğeri ise aynı marka ve FM olduğu söyleniyor.
1. Bu cihazları bilen ve hangi band olduklarını doğrulayacak arkadaş var mı?(Bu cihaz genlik modülasyon yani a.m.)
2.Şayet bendeki AM ise zaman zaman umulmadık şekilde yüzlerce km ötesiyle bağlantı kurup belliki bazı fiziksel ve doğal engeller ile atmosfer koşullarına bağlı olarak topu topu birkaç km ötesiyle bağlantı kuramayışım bu AM bandının özelliğimidir? ( Evet bu tür modülasyonda yani a.m. de her zaman böyle süprizler olur.)
3.Öyle ise , hem yasal ve hemde fiziksel açıdan Türkiye gerçekleri göz önüne alınarak bu tür sorunları elimine edebilmek için FM,HF,VHF,UHF bandların hangisi veya hangilerini bünyesinde bulunduran multi band cihaz önerilir? (Pek çok şeyi hepsi bir arada istiyorsun üstelik bir de araçta olacak unut gitsin bu arzunu ayrıca düşündüğün frekanslarda Telsiz cihazı kullanman için belgen olması gerekir)
4. Varsa bilinen bir adres o cihazı temin edebileceğim yer konusunda yardımcı olabilecek kimse varmı?

Bütün CB cihazları A.M. modundadır.Egerki ilave olarak FM ve SSB özellikleride varsa bunlarda o cihazda belirtilir ve seçme düğmeleri olur.
Umarım cevaplarım sizi rahatlatır

Cevapladığınz için teşekkürler.Aralara kırmızı harflerle ilave ettiklerinizden anladığım kadarıyla VHF,UHV vs de olsa ben aynı sorunu yaşayacağım.Takılıp kaldığımda çözüm önümdeki engeli aşmak için bir-iki tepe tırmanmak gibi görünüyor.
Tekrar teşekkürler.

Evet tıkanıp kalmak dediğiniz bağlantı kurulamama sorunu yaşadığınızda önemli ve uygulanabilir çözüm; anteni yukarı çıkarmak yani araç ile bir tepeye tırmanmaktır.
Saygılar

Tabii aracın kendisi biryerlerde takılıp kalmamışsa ve bu nedenle yardım arama gereği duymamışsam.Genelde buna benzer sorunlar biraz daha öne çıkıyor.Bu başıma çok geldi ve telsiz üzerinden ulaşabildiğim birileri aracılığı ile rica edip bir yerlere telefon ettirdiğim çok vaka var. :D

1. Bu cihazları bilen ve hangi band olduklarını doğrulayacak arkadaş var mı?

Yerinde test yapalım :smiley: 26965-27405 KHz arası CB bandı. AM.

2.Şayet bendeki AM ise zaman zaman umulmadık şekilde yüzlerce km ötesiyle bağlantı kurup belliki bazı fiziksel ve doğal engeller ile atmosfer koşullarına bağlı olarak topu topu birkaç km ötesiyle bağlantı kuramayışım bu AM bandının özelliğimidir?

Hayır. CB bandı cihazlar normal koşullar altında mahalli haberleşme içindir. İdeal koşullarda 50-70 km menzil iyi bir sonuçtur. Atmosfere bağlı olarak, yılın, mevsimin ve günün değişik saatlerinde binlerce kilometre uzaktaki istasyonlarla haberleşme olabilir.

Mahalli haberleşme için de iyi bir anten ve kablo kullanmanız uygun olur.

3.Öyle ise , hem yasal ve hemde fiziksel açıdan Türkiye gerçekleri göz önüne alınarak bu tür sorunları elimine edebilmek için FM,HF,VHF,UHF bandların hangisi veya hangilerini bünyesinde bulunduran multi band cihaz önerilir?

Aynı sorunlar orada da var ki.

VHF/UHF cihazlar (röle ve echolink hariç) zaten kısa menzillidir. İdeal şartlarda 30-40 km menzile ulaşabilirsiniz.

Türkiye gerçekleri? Karadeniz'desiniz, elinizde en "baba" cihaz var, en "baba" anten en "baba" "takoz". Bir vadiden ötekine sesinizi duyuramayabilirsiniz. Çok doğal.

Onun için ihtiyaçlarınızı tam ortaya koyun, ona göre çözüm arayın.

Multiband cihaz?

Örneğin bende Kenwood TS570 var. Monoband bir mobil antenle kullanıyorum. Manisa'daki bir arkadaşım ile 40 metre bandında deneme yaptık. ben onu çok iyi duydum (59). 40-50 Watt ve 27 MHz için tasarlanmış bir 5/8 vertikal anten ile. Arkadaşım beni sadece 2-3 duyabildi. Ama Hollan'daki istasyon beni, atmosferin uygun olduğu anlarda 59+20 duyuyor 50 Watt ile. Bugün bir Alman istasyonla konuştum. 700 Watt ve Yagi anten :smiley:

İhtiyacınızı ortaya koyun ve çözümü ona göre arayın. Arayalım.

Yukarıda bahsettiğim cihaz için amatör telsizcilik lisansına ihtiyacınız var.

Hangi cihaza karar verdiniz ki?

Örneğin Kenwood TS-480 HX (bu model 200 watt, TS-480SAT anten tunerli ama 100 watt)

http://www.mobilcom.com.tr/asp/product/128540/Kenwood-TS-480HX-HF-50MHz-Arac-Telsizi

CB cihazlara da bakınız.

Selamlar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR