Bu Telsizin özellikleri nasıldır?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan blasterix Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 31
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,545

blasterix

Yeni Üye
Yer
İstanbul
Herkese merhaba,

Aşağıda özellikleri yazan telsizi almayı düşünüyorum. Sizce bu telsiz nasıldır? 7W olması sebebiyle ruhsat gerektirir mi? 7w çıkış gücüne sahip bir telsizin konuşma mesafesi ne kadardır? Yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler,

Özellikler;
ALT-669 7W 400~470MHz 16-Channel Walkie Talkie - Black

Model: ALT-669
- Supports VOX voice operated transmit and CTCSS/DCS encoding/decoding function
- Voice encryption and compandor function
- Frequency: 400~470MHz
- Channels: 16
- Power: 7W
- Powered by 1 X 7.2V 2000mAh battery (included)
- Supports VOX voice operated transmit and CTCSS/DCS encoding/decoding function
-Voice encryption and compandor function

Etiketler
Ynt: Bu Telsizin özellikleri nasıldır?

GMRS frekansları 16 kanaldır. eğer gmrs yüklü ise diğer pmr446 telsizler ile görüşemezsiniz. ülkemizde izin verilen çıkış gücü 5W olarak biliyorum. fiyat olarak çok cazip ama yazdığım sebeplerden dolayı elinizde kalabilir. ayrıca frekansları yüklemek isterseniz data kablosu ve yazılıma ihtiyacınız olacak.

yeni farkettim sadece bunu sormak için mi üye oldunuz siz. kendinizi tanıtsanız daha iyi yardımcı oluruz.

Merhaba kkoray,

Telsizi kayağa gittiğimde kullanmak üzere almayı düşünüyorum. Tabii bunun haricinde şehir içi kullanımını da düşünüyorum. Dediğiniz gibi diğer kişilerle haberleşemedikten sonra kullanmak çok mantıksız olur. Bu konuda hiç bilgim yok. Bilenlerden bilgi almak istiyorum.

Bu siteye üye olmama telsiz konusu sebep oldu ama gezindikçe gayet güzel bir site oludğunu gördüm. Aslen sualtı fotoğrafçılığı en büyük hobim. Zaman içinde fotoğraflarımı paylaşacağım.

kayak'da ağırlık önemli diye düşünüyorum. kayak yaparken çanta falan taşımadığım için tam fikir yürütemeyebilirim. bölgede kullanılırsa pmr 446 0,5 w lık el telsizleri kullanılıyordur. sizinde almanız gereken en iyisi 5Wlık pmr446 telsiz almanız. hyt telsizler var fiyat olarak makul sayılır. fiyat önemli değil derseniz motorolayı öneririrm. tahminimce kaybolma ve benzeri durumlara karşı yardım isytemek için kullanacaksınız kendini kanıtlamış bir marka kullanmanızı öneririrm. acil durumda elinize aldınız mandalladınız ve cihaz bozuldu. hiç hoş olmazdı.

tabi siz biliyorsunuzdur ama ben genede bir hatırlatma yapayım. eğer insanlardan biraz uzaklaşıyorsanız ne olur olmaz diye yanınaza ufak bir hayati idame takımı alın. kendiniz hazırlarsanız daha iyi olur. barınma, su ve ateş yakma öncelikli olarak. detay isterseniz detaylara inerim ama özelden genderirim. konuyu dağıtmamak adına.

Aslında kayak yaparken pist dışına pek çıkmam ama bazen sis basıyor ve ne olur olmaz deyip kendimi güvenceye almak diğer arkadaşlarımla haberleşmek maksatlı düşünüyorum. Başıma gelen bir olay da telsizin ne kadar gerekli olduğunu görmeme sebep oldu. Kayak yaparken sakatlanan birisine yardım gelmesini sağlamak için o sırada ders vermekte ve telsizi olan bir hocaya söylemiştim ve hocanın böyle bir olaya duyarsız kalmayacağını düşünerek aşağıya kaymaya devam etmiştim ama sanırım hocaya "para" daha tatlı geldi ki aşağıya inip tekrar aynı bölgeye geldiğimde yaralanan kişinin halen yerde oturur ve acı içinde kıvrandığını gördüğümde deliye dönmüştüm ve tabii kayakları çıkararak aynen telesiyej görevlisine çıkıp, yaralanmayı bildirip, jandarmanın bölgeye intikalini sağlamıştım. Haber verebileceğim bir telsizim olsaydı o sırada orada acı içinde bekleyen kişiye kendim de yardım çağırabilir ve o kadar süre karın üzerinde hipotermiye girmek üzere olan kişiye bu durum olmadan yardımcı olabilirdim.

Frekans yüklemek için data kablosu ve yazılım demişsiniz. Tam olarak bu işlem sonucunda ne oluyor? PMR telsizlerle konuşulabiliyor mu?

ne yazık ki herkez duyarlı değil. ağırlığından dolayı sürekli taşırmısınız bilmem ama mantıklı.

telsizlerin pc bağlantıları ve yazılımları oluyor onlar vasıtasıyla istenilen frekanslar yüklenebiliyor. kablo ve yazılımı bulma kolaylığı ne kadar bilindik bir marka aldığınıza bağlı.

pist dışına çıkmıyorsanız eğer böyle bir makine almanıza gerek var mı?
walkie talkie tarzı ufak telsizlerde işinizi görür kanaatindeyim. ufak ve hafiflikleriyle cebinize atarsınız. diğeri bunlardan daha büyük.

Aslında o olay esnasında yanımda ASELSAN Cobra MT 725 PMR telsiz vardı ama her kanaldan anons yapmama rağmen kimseden cevap gelmedi. Uludağ Osman Yüce zirveden aşağıya telsizin gücü mü yetmedi yoksa başka bir nedenden dolayı mı ulaşamadım bilmiyorum ama bu olaydan sonra daha güçlü bir telsiz edinme ihtiyacı duydum. Bu yüzden 5W yerine 7W görünce bunu alayım daha güçlü olur diye düşündüm ama yaptığım araştırmalar sonucu işin o kadar da basit olmadığını gördüm.

GMRS yasak deniyor. Polis, jandarma yakalarsa hapse atar deniyor. GMRS frekanslı aletlerin Türkiye'ye girişi yasak deniyor. Kafam çok karıştı açıkçası. Mesela GMRS frekanslı bir telsize PMR frekansı yükletirsem kullanabilir miyim? Yasal olarak bir sorun teşkil eder mi? Ayrıca bu sorduğum telsizin frekans aralığı 400-470 MHZ. Anladığım kadarı ile PMR'lar 446 MHZ. O zaman PMR frekansı, bu sorduğum telsizin frekans aralığı içinde (400-470 mhz) kalıyor.

Elimdeki telsizin, Cobra telsizlerden daha uzak mesafeye ulaşmasını, daha güçlü olmasını istiyorum. Tek derdim bu aslında. Cobra telsizler çok zayıf kalıyor bana göre. Dediğim gibi, zirveden aşağıya sesimi duyuramadım. Ağırlık olayına o kadar takılmıyorum. Taşırım. Sorun değil. Ayrıca bu sorduğum telsizin ağırlığı sadece 108 gr. imiş.

Bilgi için teşekkürler Seval hanım.

Benim ayrıca merak ettiğim konu; Yazılım ile bu telsize PMR frekansı yüklenebilir mi? Eğer yüklenebiliyorsa kullanımında bir sorun yaratıp yaratmayacağı.

yüklenir, fakat dediğim gibi kablosunu ve yazılımını bulmak gerek. 7w olduğu için zaten yasak 5w lıklara bakın

ayrıca yurtdışı telsiz alımında gümrük kontrolüne takılırsa lisansınız olmadan alamazsınız.

bu tarz telsizleri kullanırken karşı tarafın gönderme gücü düşükse siz çağrı yapsanız ve karşı taraf duysa bile verdiği cevap size ulaşmamayabilir. yani sizde 5W lık telsiz varken anonsu duyan 0,5 w lık telsiz sahibi cevap versede siz duymazsınız. çağrınıza cevap verilmiyor sanırsınız.

bir not daha 0,5 W üstü lisansa tabi. sınavlar 6 ayda bir siteyi takip ederseniz sınav duyurusu yapılır. ondan sonra kafanızdaki dertler biter. rahat rahat alır kulllanırsınız.

Selamlar,

Bahsettiğiniz telsiz cihazına PMR ve GMRS frekanslarını yükleyip kullanabilirsiniz.Buraya kadar herşey normal ancak:
PMR telsizler 446 mhz'de çalışır.Ülkemiz kanunlarına göre çıkışları 0.5Watt ile sınırlandırılmıştır.GMRS frekansları ise kamu kurumlarının frekanslarına yakın olduğu için yasaktır.
Sizin bu cihazı kullanabilmeniz için en az B sınıfı amatör radyocu belgesine sahip olmanız gerekir.Çünkü bu cihazın çıkış gücü 7watt.Aynı zamanda proglamla müdahale ederek 446 mhz yukarısını dinleme ve göndermeye kapatmanız lazım.Bence doğa şartlarında düşük güçlü PMR telsizler yetersiz kalabilir.
Siz en iyisi mayıs ayında sınava girip amatör radyocu olmaya çalışın.Bu sayede daha yüksek güçteki cihazlar ile görüşme yapmanız mümkün olur.Sorular çok zor değil...

. O zaman Mayıs ayını bekleyip, sınavlara girmek en doğrusu.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,967
Kaydolan Son Üyemiz
çakır55

SON KONULAR